Holisztika

A 8 alkati típus

Gyógyító diéta hússal, illetve hús nélkül


   

  Ez év júniusában a World Life Cultural Forum 2006 című nemzetközi, tudományos ülés egyik előadója voltam Koreában, Szöulban. A rendkívül érdekes konferencia rendezői körültekintő gondossággal szervezték a kiegészítő programokat, így az egyhetes ott-tartózkodásunk alatt módunk nyílt megtapasztalni a tradicionális koreai kultúra néhány elméletét is.

   

  A kísérő programok között szerepelt az akupunktúrakezelés is. Egyik napon az akupunktúrasátor falán "Gyors akupunktúra" felírás szerepelt. Egy fiatal, szokatlanul magas termetű orvos, Min Lee-Hyung végezte munkáját. A betegeknél pulzusdiagnosztikát alkalmazott, majd tűszúrás helyett a gyors akupunktúrához kifejlesztett eszköz segítségével ingerelt pár pontot pár másodpercig, majd pár perc alatt elengedte betegét. Engem is megvizsgált, és kezembe adott egy kis papírlapot koreai szöveggel, majd ezt mondta: ön teljesen egészséges, kicsit alacsony a vérnyomása, de ez alkati sajátosság, nem okoz problémát. A mellékelt papírlapon az ön alkatának megfelelő táplálkozási javaslat szerepel, az is, hogy mi a kívánatos alkata szempontjából, és az is, hogy mi a kerülendő.

   

  Ezután mindnyájunkat elvitettek egy tradicionális koreai vendéglőbe vacsorázni. Útközben megkértem tolmácsunkat, fordítsa le számomra a titkosírást.

   

  A szöveg előbb alkati szempontból adott tanácsot, majd a kedvező és kedvezőtlen ételek listáját tartalmazta. Legnagyobb meglepetésemre pontosan azokat, amelyeket az elmúlt 23 éves makrobiotikus tapasztalatom alapján egészséggel fogyasztottam, illetve amelyeket kerültem. Ilyenek például az erős fűszerek, erős paprika, fokhagyma, gyömbér stb., amelyek az elmúlt pár napban, Koreában ugyancsak problémát okoztak, hisz itt az erős fűszerek használata a tradicionális étkezés alkotóeleme.

   

  Hazaérkezvén azonnal írtam az ifjú orvosnak, hogy árulja el a titkot, mi ez az alkati diagnosztika? Tanulmányokat küldött számomra, amelyek részletesen tárják fel a nyolc koreai alkat tulajdonságait.

   

  Amikor elolvastam a tanulmányokat, örömöm határtalan volt. A 8 alkati típus ugyanis mai korunkban bizonyítja a gyakorlati gyógyításban, hogy nem csak lelki alkatunk, de fizikai alkatunk is különböző, amit ugyanúgy tiszteletben kell tartanunk az egészség és a boldog élet érdekében. A fizikai alkati tipológia sem új találmány. Hippokratész négyféle testnedvalkatról beszél. Hippokratész kidolgozta az emberi test belső nedveiről szóló tanát. Eszerint a sárga epe, a fekete epe, a vér és a nyál volna a négy fő folyadék. Ezekből a testnedvekből vezette le a négy temperamentumot: Kolerikus: erős és gyorsabban változó, feszült, inkább kifelé forduló. Melankolikus: erős, de lassabban változó, feszült, inkább befelé forduló. Szangvinikus: gyenge, gyorsan változó, oldott, inkább kifelé forduló. Flegmatikus: gyenge, lassan változó, oldott, de inkább befelé forduló lelkiállapot.

   

  Az ősi, keleti Neiching a jin és jang 25-féle típusát írja le, hogy csak a kezdetekre emlékeztessek. Mindig is kérdés volt és kérdés ma is, hogy mi az egészséges: a vegetárius vagy a vegyes táplálkozás, és ha valaki beteg, hogyan gyógyul a legjobban, vegetárius vagy vegyes étrenden?

   

  Kinek árt a hús és miért? Vannak-e növényevő emberek és húsevők, mint ahogy az állatok világában. Az 1997-es orvosi Nobel-díjat egy amerikai biológus kapta, aki felfedezte a prionprotein idegrendszert károsító hatását, amely növényevő állatok (kecske, birka és szarvasmarha) és emberek halálát okozta.

   

  Kinek használ a ginszeng és kinek árt (bizonyos esetekben túladagolása vakságot okozhat vagy szélhűdést). Kinek árt a penicillin, noha ez is ritka, tízezer közül egy esetben, ha előfordul, de bizonyított tény, hogy a penicillin adása halált okozott. És kinek árt az intravénás glukózinjekció?

   

   

  A nyolc alkat szerinti gyógyítás

  Koreában egy 85 éves orvos, Kwon Do Won ma is betegek százait kezeli – legtöbbjük rákos beteg – eredményesen, pusztán diétával és akupunktúrás módszerrel.

   

  Kwon Do Won a Dawnting Rákkutató Intézet és a Jeson Keleti Orvoslás Klinika igazgatója. Az általa felfedezett 8 alkat szerinti gyógyító módszerről mintegy 40 évvel ezelőtt, 1963-ban számolt be a Koreai Központi Orvosi Lap szeptemberi számában, majd a Japánban, Tokióban, 1965-ben megrendezett első akupunktúra- világkongresszuson ismertette alkati akupunktúrás módszerét. Addigra már a megelőző hét évben százezer beteg gyógyítását segítette a módszer, így kiállta a próbát. Azóta is folyamatosan, kizárólag ezt a módszert alkalmazza. Pulzusdiagnosztika alapján választja ki mind az akupunktúrás kezelést, mind pedig a beteg számára ajánlott diétát.

   

  Minden gyógyító napi tapasztalata, hogy az azonos tünetekkel jelentkező betegek számára többnyire más akupunktúrás kezelés vagy másfajta homeopátiás szer alkalmazása a célravezető. Kwon Do Won szerint ez a tény azzal magyarázható, hogy minden embernek más az öröklött energiarendszere. Az emberi test összesen 10 szervből áll. 5 tömör szervből és 5 üregesből. Ezek a szervek a fogamzás pillanatától kezdődően másként fejlődnek, gyengék vagy erősek lesznek, és nyolc, egymástól jól elkülöníthető csoportba oszthatók. A szervek erőssége, illetve gyengesége közvetlen összefüggésben áll a szervek méretével. A nyolc alkat meghatározása aszerint történik, hogy melyik a legnagyobb szerv, amely után a többi 9 szervet rangsoroljuk, erősségük, illetve gyengeségük szerint.

   

  • Ha a máj a legnagyobb szerv, az alkat neve Hepatonia.

  • Ha az epe a legnagyobb szerv, az alkat neve Cholecystonia.

  • Ha a hasnyálmirigy a legnagyobb szerv, az alkat neve Pancreotonia.

  • Ha a gyomor a legnagyobb szerv, az alkat neve Gastrotonia.

  • Ha a tüdő a legnagyobb szerv, az alkat neve Pulmotonia.

  • Ha a vastagbél a legnagyobb szerv, az alkat neve Colonotonia.

  • Ha a vese a legnagyobb szerv, az alkat neve Renotonia.

  • Ha a hólyag a legnagyobb szerv, az alkat neve Vesicotonia.

   

  A belső szervek veleszületett energiarendszere alapján 8 típust különített el, amelynek szimbolikus nevet is adott.

   

  A 8-féle alkati típus a következő, az öt elem tana szerinti ábrán jól szemléltethető.

   

  1. Hespero = pulmonotonia (a máj-fa energiakör túl gyenge, a tüdő-fém energiakör túl erős).

  2. Hespera = colonotonia (a vastagbél-fém energiakör túl erős, az epe-fa energiakör túl gyenge).

  3. Saturno = pancreotonia (a vese-víz energiakör túl gyenge, a hasnyálmirigy-föld energiakör túl erős).

  4. Saturna = gastrotonia (a gyomor-föld energiakör túl erős, a hólyag-víz energiakör túl gyenge).

  5. Jupito = hepatonia (a máj-fa energiakör túl erős, a tüdő-fém energiakör túl gyenge).

  6. Jupita = cholecystonia (a vastagbél-fém energiakör túl gyenge, az epe-fa energiakör túl erős).

  7. Mercurio = renotonia (a vese-víz energiakör túl erős, a hasnyálmirigy-föld energiakör túl gyenge).

  8. Mercuria = vesicotonia (a gyomor-föld energiakör túl gyenge, a hólyag-víz energiakör túl erős).

   

   

   

  Mindegyik alkatnak más az akupunktúrás kezelési szükséglete, és mindegyik alkatnak 9 akupunktúrás kezelési változata van, így Kwon Do Won összesen 72 kezelési formulát ír le. A diagnosztikus és akupunktúrás kezelési javaslatok akupunktúrával gyógyító orvosok részére hozzáférhetőek a Természetgyógyász magazin szerkesztőségében.

   

  A 8 alkat közül négynél a szimpatikus idegrendszer mindig feszült állapotban van. Ezt a csoportot Sympathicotoniának hívják, és ehhez tartozik a Pulmotonia, Colonotonia, Renotonia és a Vesicotonia. A másik csoport neve Vagotonia, ahol a paraszimpatikus idegrendszer mindig feszült. Ehhez tartozik a Hepatonia, Cholecystonia, Pancreotonia és a Gastrotonia. A Vagotonia csoport jellemzője, hogy jót tesz nekik a koffein, a kávé és más koffeintartalmú italok. A Sympathicotonia csoportba tartozóknak viszont jobb elkerülni a koffeintartalmú italokat.

  Nemrégiben Busanban, a Dong-a Egyetemen mind a 8 csoportban vizsgálták a nyálban az amiláz aktivitását, és kimutatták, hogy a Sympathicotonia alkatúaknál magasabb volt, míg a Vagotonia alkatúaknál alacsonyabb. 

   

  A 8 alkati típus találkozása

  Kwon Do Won kidolgozta a 8 alkati típus alkati sajátosságait és táplálkozási szükségleteit is. Itt kapunk magyarázatot arra, hogy mikor kinek milyen étkek a gyógyítóak és melyek a károsak. Ezek csoportonként a következők. 

   

  HESPERO

  Allopatikus szerek szedése nemcsak hatástalan, de ártalmas is. Hús fogyasztása után levert lesz, mivel a szervezet öröklött méregtelenítőképessége gyenge. Egészsége érdekében kulcsfontosságú, hogy vegetáriánus étkezést folytasson, és minél több időt töltsön álló helyzetben.

   

  Ártalmas ételek: Mindenféle hús, olaj, ízesítő, alkohol, búzaliszt, pirospaprika, fokhagyma, cukor, retek, kerti raponca, gesztenye, sárgadinnye, alma, tojássárgája. A-, B- és D-vitamin, ginszeng és mindenféle allopatikus gyógyszer.

   

  Javasolt táplálékok: Mindenfajta kagyló, rizs, hajdina, árpa, vörös bab, tojásfehérje, uborka, fehér repceolaj, káposzta, zöld leveles zöldségek, makréla, ezüstös sertefarkú hal, rák, homár, languszta, garnélarák, osztriga, hal, kakaó, szőlő, cseresznye, eper, banán, ananász, szőlőcukor.

   

  Ajánlott színek: a kék és a fekete.

   

  HESPERA

  Ha a paralízisen kívül bármiféle szokatlan tünet jelentkezik a végtagjaiban vagy a test más részén, azonnal tartózkodni kell a húsevéstől, a drogoktól és a dühtől. Csak így lehet egészséges, akkor is, ha egyébként jó fizikai állapotban van.

   

  Ártalmas ételek: Mindenféle hús, olaj, búzaliszt, indiai köles, bab, tej, cukor, kávé, sárgadinnye, gesztenye, fenyőmag, gingko, sárgadinnye, lótuszgyökér, retek, répa, foghagyma, A-, D-, E-vitamin és mindenféle allopatikus gyógyszer.

   

  Javasolt táplálkozás: Hajdina, rizs, hal, kagyló, zöldségek, zöld alga, hínár, szőlő, cseresznye, narancs, alma, őszibarack, mustár, fekete bors, kakaó és szőlőcukor.

   

  Ajánlott színek: a sárga és a kék.

   

  SATURNO

  Egészsége nagymértékben függ a vérmérsékletétől. Legyen mindig türelmes, őrizze meg a nyugalmát, higgadtságát, így mindig élvezheti egészségét. Alacsony vérnyomása normális egészségi állapotot tükröz. Az alkohol és a hideg fürdő rossz hatással van önre.

   

  Ártalmas ételek: Burgonya, vöröshagyma, hínár, tengeri saláta, csirke, birka, szarvas, fekete bors, mustár, fahéj, curry, gyömbér, szezámolaj, alma, narancs, ginszeng, méz, B-vitaminok.

   

  Javasolt táplálékok: Rizs, árpa, búzaliszt, bab, repceolaj, retek, uborka, sárgarépa, marha, disznó, tojás, osztriga, homár, rák, garnélarák, foghagyma, körte, datolya, ananász, sárgadinnye, görögdinnye, eper, banán, E-vitamin.

   

  Javasolt színek: a fekete és a fehér. 

   

  SATURNA

  A száraz bőrt és székletproblémákat gyomorláz okozza. Ezért nagyon fontos, hogy minden reggel igyon egy pohár hideg vizet és mindig friss élelmiszert fogyasszon. Emésztési problémáira ne szedjen gyógyszert válogatás nélkül.

   

  Ártalmas ételek: Burgonya, édesburgonya, hínár, csirke, birka, szarvas, feketebors, mustár, fahéj, curry, gyömbér, vöröshagyma, alma, narancs, ginszeng, méz, a B-vitaminok és a penicillin. 

   

  Javasolt táplálékok: Rizs, árpa, vörös bab, repceolaj, káposzta, uborka, disznó, tojás, kagyló, osztriga, rák, garnélarák, datolya, körte dinnye, ananász, banán, szőlő, eper, fagylalt, csokoládé és K-vitamin.

   

  Javasolt színek: a kék és a fekete.

   

  JUPITO

  Jó fizikai állapotban izzad, gyenge fizikai állapotban viszont nem. Veleszületett alkati sajátosság, hogy nem érez fáradtságot, kimerültséget, csak akkor, ha megizzad. Ezért jót tesz, ha gyakran vesz forró fürdőt. Olyan keveset beszéljen, amennyire csak lehet, és tartózkodjon az italtól.

   

  Ártalmas ételek: Alkohol, kagyló, makréla, ezüstös farkú hal, rákok, homár, repceolaj, kakaó, csokoládé, szőlőcukor-injekció.

   

  Javasolt táplálékok: Rizs, bab, liszt, köles, tofu, retek, sárgarépa, raponca, lótuszgyökér, marhahús, tej, tojás, fokhagyma, körte, alma, sárgadinnye, dió, fenyőmag, cukor, A- és D-vitamin.

   

  Ajánlott színek: a piros és a fehér. 

   

  JUPITA

  Az alhasi régióban sokszor kényelmetlenül érzi magát, rendszertelen a széklete. Ennek következménye, hogy sokszor fájlalja, nehéznek érzi a lábát, rosszkedvű, gyakran meghűl és időnkénti álmatlanságban szenved. Más szóval az ön problémája a "vastagbélhidegség", ezért mindig tartsa melegen az alhasát egy meleg haskendővel. Kerülje a hideg vizes fürdést és az alkoholivást.

   

  Ártalmas ételek: Alkohol, kagyló, hajdina, makréla, ezüst sertefarkú hal, rák, languszta, garnélarák, homár, tintahal, repceolaj, csokoládé, dextrose (szőlőcukor)-injekció.

   

  Javasolt táplálékok: Rizs, bab, liszt, indiai köles, tofu, marhahús, csirke, tej, retek, raponca, lótusz, gesztenye, körte, alma, fenyőmag, dió, gingkomag, cukor, görögdinnye, fokhagyma, A-, B-, D-vitamin.

   

  MERCURIO

  Veleszületett alkata nem elég erős, hogy leküzdje az erős izzadást. Ezért fizikai állapota és közérzete jobb ősszel és télen, mint tavasszal és nyáron. Egészsége megőrzésének legfőbb segítője a hideg vizű fürdő és a masszírozás.

   

  Ártalmas ételek: Árpa, vörösbab, uborka, disznóhús, tojásfehérje, osztriga, rák, homár, garnélarák, languszta, sárgadinnye, banán, sör, jég, E-vitamin.

   

  Ajánlott táplálékok: Rizs, burgonya, kukorica, hínár, tengeri saláta, csirke, birkahús, szarvas, marha, szezámolaj, saláta, vöröshagyma, gyömbér, fokhagyma, mustár, feketebors, szegfűszeg, curry, paradicsom, alma, narancs, őszibarack, méz, ginszeng, az összes B-vitamin.

   

  Ajánlott színek: a piros és a sárga.

   

  MERCURIA

  Fizikai állapota az emésztésétől függ. Öröklött alkata szerint gyomra hideg állapotban van, és még hidegebb lesz, ha hideg vagy hűtő hatású ételt fogyaszt. Ettől rossz a közérzete, szorong és hajlamos az álmodozásra. Fogyasszon mindig meleg ételt, és egyszerre ne egyen túl sokat.

   

  Ártalmas ételek: Árpa, vörösbab, uborka, disznóhús, tojásfehérje, osztriga, rák, homár, garnélarák, banán, sör, jég, E-vitamin és mindenféle hideg étel.

   

  Ajánlott táplálékok: Rizs, burgonya, kukorica, spenót, saláta, csirke, birka, szarvas, szezám, hagyma, gyömbér, fokhagyma, mustár, fekete bors, curry, fahéj, paradicsom, narancs, alma, méz, ginszeng és az összes B-vitamin.

   

  Ajánlott színek:a sárga és a piros. 

   

  Dr. Sági Mária
  XII. évfolyam 12. szám

  Címkék: alkati típusok, gyógyító diéta

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.