Holisztika

A belső elválasztású mirigyek ezotériája 2. rész

Az ezotéria fogalma az emberi értelem elől elrejtett valóságot jelenti, amely megismeréséhez szemléletet kell váltani, hiszen ha az általánosan elfogadott világkép korlátain belül gondolkodunk és viszonyulunk a jelenségekhez, rejtve marad az a lényeg, amit a legjobb törekvésünk ellenére sem érthetünk meg. Az ezoterikus ismeretek azt szolgálják, hogy fellebbentsék a fátylat a vélt igazságokról, axiómaként elfogadott, tudomány által is képviselt dolgokról, és tudatára ébresszenek a valóságnak.


 

A belső elválasztású mirigyek működésének ezoterikus oka, amely a láthatatlan alkotórészeinkből beáramló információk megvalósítása, az életszakaszok szerinti prioritások biztosítása, rejtve van a dialektikus materialista szemlélet elől.

 

Nézzük meg a belső elválasztású mirigyek szellemi kapcsolatát az egóval, az ember teremtői énjével. A fő mirigyek rejtett kapcsolatban állnak az ember fejlődésével. Minden, ami a megnyilvánult naprendszert alkotja, a Kimondott Szóval lett teremtve, a Teremtő zenei hangjával. A Szó adta meg a létezést és rendezte a formák sokaságába az alkotó hierarchia segítségével, akik a hét bolygói szellem a trón előtt: Uránusz, Szaturnusz, Jupiter, Föld, Mars, Vénusz és Merkúr. Segítségükkel hangzik fel a Szó és hoz létre típusokat. Ezek később különféle formákba kristályosodnak a fizikai világban. Minden bolygónak van saját hangja, amely teremtő erő. Minden belső elválasztású mirigyben is ott van a hang, és ha felébresztik, akkor ráhangolódik az egyik bolygói szellemre, megerősödik és az ego meghatározott energiáját fejleszti. Ezt az energiát kell az egónak megismerni és irányítani, hiszen használatától függ a jó és a rossz. Bármely rossz ugyanis hibásan használt jó.

 

Személyiségtípusokat lehet megkülönböztetni belső elválasztású mirigyek szerint. A tiszta típus a mirigy domináns túlműködésének vagy alulműködésének eredménye. A mirigyek láncolatában a legerősebb vagy a leggyengébb láncszem lesz az, amely irányítani fog, hiszen a többinek hozzá kell igazodni. Erejével vagy gyengeségével a saját típusát hozza létre. A következő tiszta típusok vannak: csecsemőmirigy, mellékvese, pajzsmirigy, agyalapi mirigy és tobozmirigy típus. A csecsemőmirigy a tejfogak elvesztéséig a domináns mirigy, ezért figyelhető meg a gyermekeknél a két nem alaki hasonlósága, amely a nemi érésig fokozatosan és utána pedig látványosan megszűnik. Ha nem tűnik el, akkor találkozunk a csecsemőmirigy-centrikus típussal. A felnőtt vonásai kerekdedek, gyerekesek, testfelépítése arányos,  harmonikus. Igazi angyal. Nehezen tud a durva hétköznapok harcához hozzászokni, alkalmazkodni. Inkább a nők között figyelhető meg, aki finom alakú, közepes termetű, hosszú végtagokkal, vékony, bársonyos bőrű, kék vagy barna szemű, hosszú szempillákkal, a fogai tejfehérek. Kis teherbírású típus, ezért többet kell foglalkoznia teste megerősítésével.

 

A csecsemőmirigyről korábban úgy gondolták, hogy a nemi érés során elcsökevényesedik, de ma már tudjuk, hogy néhány hormontermelő sejtje életünk végéig működhet. A csecsemőmirigy teszi a gyermeket gyermekké, de néha a felnőttet is. A tápláló erek a belső tejmirigyekből erednek, rámutatva a szoros kapcsolatra a gyermek és az anya között. A nemi éréskor funkciója eltűnik. Az aktiválódó ivarmirigyek hormonjai elnyomják működését.

 

Az első két évben az életéter, amely az anyatejben van, jelentősen gyorsítja a növekedést. Mivel atomjait az anya életétere termékenyítette meg, a szoros kapcsolat anya és gyermeke között mindaddig fennmarad, amíg ez a mirigy nagyon kicsi nem lesz. A gyermek nem termel saját vörösvértestet. Helyette szellemi energia raktározódik el, amelyet a szülőkből kapott. Ez a szubsztancia időlegesen megvalósítja az alkímiát a gyermeki vérben, amíg a kívánságtest át nem veszi az irányítást.

 

Minden bolygónak van saját hangja, amely teremtő erő. Minden belső elválasztású mirigyben is ott van a hang, és ha felébresztik, akkor ráhangolódik az egyik bolygói szellemre

 

A vér az éteri test legmagasabb szintű terméke, és az ember teremtői énjének, egójának közvetlen szállítója, feltöltődve gondolatokkal és érzelmekkel, vagyis már azelőtt van, hogy folyékony állapotban felismernénk. A gerincagyi csatornában gáz halmazállapotú vékony fénysugár, amelynek színe az ember morális szintjének függvénye. Az érzéki emberé téglavörös és kék keveréke, de ahogy az emelkedett szeretet megjelenik benne, világoskék és rózsaszín árnyalatokban kezd tündökölni. Az emelkedett emberben meditáció során pedig fellobban a gerinc tüze, amely a gázlánghoz hasonló, de sokkal fényesebb, rózsaszín és aranysárga árnyalatokkal. A keresztcsontnál még lehet kissé zavaros a színek keveréke, de ahogy felfelé emelkedik, egyre tisztább és átlátszóbb lesz. A meditáció során aktívabban áramlik a gerinccsatornában, és az idegeket megérintve kis szikrát csihol. Amikor eléri a nyúltagyat, amely mint transzformátor funkcionál, a sötétebb és zavarosabb részecskék, gázfrakciók lesüllyednek, és a könnyebb, tiszta gáz továbbemelkedik.

 

A negyedik agykamra alsó részében szűrő található, amely a nyúltagyhoz kapcsolódik. A gáz ide érve megtisztul és bejut a negyedik agykamrába, majd a harmadikba, ahol aranyló tündökléssel fénylik. Ezt nyeli el a tobozmirigy. Ez a fény másként világít a felnőttnél, aki a világi gyarlóságokban él, húst fogyaszt, dohányzik, szeszes italt iszik. Nála a gáz sötétvöröses kék, és a keresztcsonti részen néha „felforr”. Csak nagy nehézségek árán képes felemelkedni a gáz az agyhoz, hogy elméje felhasználhassa munkája során. A vágyak által irányított ember tobozmirigye nagyon kicsi, könnyen szétszórja az élet esszenciáját, ellentétben a gyermekkel vagy a tudatos felnőttel. A víz, ha felmelegítik, elpárolog és levegővé válik, egy kis üledéket is hagyva az edény alján. A vér, fordítva, a testben először gázállapotú, de ha a levegővel kontaktusba lép, besűrűsödik és folyékonnyá válik.

 

A 14. életévig a csecsemőmirigy a gyermek fizikai növekedését irányítja, a többi mirigyet ellenőrzése alá vonja, elodázza a nemi érést, segíti az agy normális fejlődését. Azonban a mellékvese-betegségben az agy és az ivarszervek már néhány hónappal korábban éretté válnak, és a test nem tudja a szükséges növekedését befejezni. Amikor a csecsemőmirigy a nemi érés után is nagy marad, ez nőies férfit és férfias nőt hoz létre. Saját nemükben keresik a kapcsolatot, amely néha narcizmusba torkollik. De a másik nem ruhájának viselési kényszere is meglepheti az egyént. Emiatt általában kiközösítik, ezért gyakori az alkoholhoz és a drogokhoz menekülés, de az élet eldobása is.

 

A lép a legnagyobb belső elválasztású mirigy. A betegségek során méreteiben megnövekszik, így leukémiában is, amikor a vérben nagymértékben emelkedik a fehérvérsejtek száma. A lép fehérvérsejteket termel, tárolja a vasat, jelentős hatást gyakorol az idegrendszerre, irányítva a cukortartalmú folyadék elnyelését, amely az idegeken át áramlik, segíti az emésztést és a Napból beáramló életerőt gyűjti magába. Eltávolítása nem életveszélyes, mert elkezdődik a nyirokmirigyek szétterjedése, amelyek átveszik munkáját. Az éteri lép azonban nem esik szét, hanem folytatja életműködését.

 

A lép a naperő bejárati kapuja, amely élteti a fizikai testet. E nélkül az elixír nélkül nincs élet. A lépből a naperő a napfonatba áramlik, ahol az élettest magatomja van. Ez valószínűleg ugyanazt a hatást váltja ki, mint a prizma a fényre, ahogy az éter áramlatát felbontja a három alapszínre, a piros, sárga és kék színekre. A csak fizikai természetet elfogadóknál inkább a piros, a szellemi fejlődés felé haladóknál a sárga, később a kék szín a domináns. A napfonatból a napenergia az idegrendszer hálózatába áramlik és jut el a fizikai test minden részébe.

 

Az ősi kultúrákban tudták, hogy az ego a vérben van

 

Amikor az ember egészséges, ezt az energiát a lép olyan nagymértékben vonja ki a vérből, hogy azt mind nem tudja felhasználni a testben, ezért a többletet kisugározza, ezzel kiszorítva a kórokozókat és a mérgező anyagokat is. Ez az életerő az után is hat, hogy a testet már elhagyta és szabaddá vált. A tisztánlátó a testre figyelve csillagokat és geometriai ábrákat lát. Ezek a formák a vegyi éter atomjai, amelyek már kiszolgálták a testet, és most távolodnak el a bőrön át. Ametisztszínben fénylenek és fokozatosan eltűnnek. A nehéz étel feldolgozásakor az élettest sok naperőt használ fel, ezért az életerő jelentősen csökken a testben. Még a nátha is könnyebben megtámadhatja. A betegség ideje alatt a lép az élettestet csak kevés napenergiával táplálja. Az élettest átlátszó és vékony lesz, a fizikai test kimerül, a tisztító éltető kisugárzások hiányoznak és a szövődmények gyakoriak.

 

Ha egy szervet eltávolítanak és ezért az éteri mását már nem használja, az élettest adott területe eltűnik. A lép eltávolításánál más a helyzet, nem tűnik el, hiszen az éteri lépnek sok dolga van. Ha a fizikai test életben marad, az éteri lépnek működőképesnek kell lenni és éltető napenergiát kell begyűjteni. A kívánságtest azonban ellenőrzése alatt tartja az éteri lépet és fehérvérsejteket termel benne. A fehérvérsejtek pedig rombolóak. A kívánságtest a vért arra használja, hogy szétszórja a leukocitákat testszerte, amivel hatalmába keríti a fizikai testet. A negatív emóciókkal, mint az ingerültség vagy a düh, a kívánságtest feszültséget kelt, amitől a vénák és artériák kidagadnak, megnyitva az utat a fehérvérsejtek előtt, amelyek a vérből átjutva az érfalon a környező szövetekbe áramlanak, ahol durva elváltozásokat okoznak.

 

A kívánságtest állandóan pusztítja a fizikait, amit az élettest szorgalmasan újra felépít. A kettőjük harca szüli a tudatot a fizikai világban. Az életerők az élettestben úgy hatnak, hogy minél több tápanyagot juttassanak a vérbe. A vér az élettest legfontosabb része. A vörösvértestek mag nélküli korongok. Az oxigént szállítják. A fehérvérsejtek szabálytalan formák, magjuk van, és amőbaszerűen mozognak. A kívánságtest a következőképpen hozza létre a lépben a fehérvérsejteket. Lucifer határozottan jelenti ki, hogy „a vér, el kell ismerni, egészen különleges nedv”.

 

A vér a fizikai testet attól a pillanattól kezdve építi, hogy a magatom belépett a petesejtbe, és addig folytatja, amíg az „életfonal” el nem szakad, és be nem fejeződik a fizikai létezés. Csecsemőkortól 14 éves korig a vörös csontvelő nem termel vörösvértestet.  A csecsemőmirigy a vér részecskéinek nagy tartalékát halmozza fel, amit a szülőktől örökölt. Mivel a gyermek ebből a forrásból jut vérhez, az oka, hogy nem ismeri fel saját egyéniségét, csak akkor, amikor a vérét már saját maga termeli. 14 éves kortól a csecsemőmirigy eltűnik és az én érzete átveszi az irányítást a gyermekben, hiszen egója teljes egészében ellenőrzése alá vonja a vér termelését. Ekkor az élet testétere eléri a teljes kifejlődését és szaporítóképessé válik.

 

7 és 14 éves kor között a felhalmozódó erő az ivarszerveket arra az időszakra készíti fel, amikor a kívánságtest már átveszi az irányítást a gyermek felett. Ez a szexuális erő a 21 éves korig megerősödik a szervezetben. Ekkorra már a fényéter is működik, stabilizálva a test hőmérsékletét  és a szív működését. Gyermekkorban a test hőmérséklete labilis, gyorsan túlhevül vagy lehűl. A kitörő érzelmek is gyakran kiűzik az egót a vér felforrósításával. Az ember elveszíti a fejét, a gondolkodás képességét. Csak a hidegvérű viselkedés menti meg azoktól a hibáktól, amelyeket e nélkül elkövet. A szégyen arcpírja a vért úgy felforrósíthatja, hogy még eszméletét is vesztheti a szégyenkező, akár lázasan félre is beszélhet, hallucinálhat. Az ego ekkor elhagyja a testet. A jeges félelem érzete során pedig a mélyben barikádozza el magát, és minden vért begyűjt a perifériáról. A test lehűl, a gondolatok megbénulnak, majd jön az álmosság.

 

A normális vérbőségű ember életerős, míg a kevés vérű bágyadt, vérszegény. Az első esetben az ego erősen ellenőrzi a testet, míg a másodikban kevésbé. Az ősi kultúrákban tudták, hogy az ego a vérben van. Egy idegen sem tudott benősülni addig, amíg nem keverte össze a vérét egy szertartásban a másik néppel, és így nem váltak egyvérűvé. Annak mértékében ellenőrizzük testünket, ahogy az ego jótékony irányítása alá vonja és megnyilvánul benne. Ez csak a vörösvértesteken keresztül lehetséges. A vér, ha felrázzuk, három részre különül el. A szérumra, amely a Rák hatalmában van, akit a Hold irányít, egy vörös anyagra, a Skorpió jegye alatt, akit a Mars ural, és a fibrinre, amely a Halakban, a Neptunusz vezetése alatt áll. Amikor a vázrendszerünk a test belsejébe került, akkor a vér magasabb szellemiségű tudattal tudta lelkesíteni a testet. Ezt az erőt kell megismerni és alkalmazni.

 

(Folytatjuk)

Dr. Bíró Dénes
XVII. évfolyam 7. szám

Címkék: belső elválasztású mirigyek ezotériája, ezotéria

Aktuális lapszámunk:
2020. március

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.