Holisztika

A bőr és a vér betegségei

Kristálygyógyászat - Gyógyítás kövekkel 7. rész


 

Vérrel kapcsolatos bajok

A vér - amellett, hogy a szövetekhez oxigént szállít, onnan pedig elszállítja a szén-dioxidot - tápanyagot, hormonokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és elektrolitokat keringtet a testben, azaz minden olyan létfontosságú anyagot, amire a szöveteknek és a szerveknek szükségük van a túléléshez.

 

Számtalan, a vérrel kapcsolatos olyan betegséget ismerünk, amelyeket a vérsejtekben jelentkező hiánybetegségek vagy rendellenességek idéznek elő, illetve a véralvadás hiánya vagy nehézkessége okozza. Egyes megbetegedések örökletesek, mások a hiányos táplálkozás miatt alakulnak ki, s vannak olyanok is, amelyek oka ismeretlen.

 

A vérszegénység (anémia) az egyik leggyakoribb ilyen betegség. Vérszegénység esetén a gondot a hemoglobin, a vörösvértesteket megszínező, az oxigént szállító összetett fehérje szintjének csökkenése okozza. A betegség oka lehet vitamin- vagy ásványianyag-elégtelenség, azaz vashiányos étkezés vagy túl erős vérzés. A vérszegénység öröklődés, azaz olyan állapot eredménye is lehet, amely kedvezőtlenül hat a vértestek termelődésére.

 

 

Az életháló kristályai

• A mágnesvasérc vagy mágnesvaskő (magnetit) a vas fontos természetes forrása, s kiválóan alkalmas a vértermelés és a keringés serkentésére. Erőteljes földelő és energetizáló kő, amely összhangba hozza a gerinc- és a csakrarendszert. A magnetit összehangolja finomenergia-rendszerünket a Föld mágneses mezejével, biztonságot, erőt és megújulást hoz.

 

                      Magnetit                            Vörösvasérc                              Vérkő

 

• A vörösvasérc (hematit) a görög vér szóból kapta a nevét, hiszen a kő egyik megjelenési formájának, a finom pornak vörös okker színe a vér színéhez hasonló. Az ókori babona szerint vörösvasérc nagyobb mennyiségben azokon a területeken képződött, ahol korábban nagy csaták zajlottak, és sok áldozat vére folyt a földre - innen is kapta a „vérkő" nevet, de semmiképpen nem szabad összetéveszteni az igazi vérkővel. A hematit és a vérkő két különböző kristály. A vörösvasérc földelő és energetizáló tulajdonságú, helyreállítja az egyensúlyt. A vese működését is segíti, és vérzés csillapítására is használják. Tisztítja és erősíti a vért, segíti a vas felszívódását a vékonybélben.

 

• A vérkő (heliotrop, ismert vérjáspis néven is) szívre, vérre és keringési rendszerre kifejtett jó hatását régóta ismerik. A vér méregtelenítésére, például a higany kitisztítására és a sebek vérzésének csillapítására is használták. Drágakővízként jó vértisztító, a kiválasztás szerveit méregteleníti, ahogy a véráramlást is támogatja és serkenti a keringést.

 

Mit tegyünk?

Vegyünk négy csiszolt vörösvasércet és egy csiszolt vérkövet. Vörösvasérc helyett mágnesvasércet is használhatunk, akár természetes kristály, akár tömör nyers magnetit formájában.

 

Feküdjünk le kényelmesen a földre, egy jógamatracra vagy egy gyékényre, amelyik kényelmesebb. Helyezzük el a négy vörösvasércet a test körül négyzetes alakban, a vérkövet pedig tegyük a szívcsakrára. Hagyjunk 20 percet a testnek az energiák felvételére és beépítésére. Amennyiben megérzésünk azt súgja, hogy ennél rövidebb idő alatt is sikerült egységesíteni a kristályok energiáit, hamarabb is befejezhetjük a gyakorlatot.

 

Nehézségeink lehetnek az elalvással, ha a gyakorlatot lefekvés előtt végezzük, mivel a vörösvasérc és a mágnesvasérc erőteljes energetizáló hatású kő.

 

Megkönnyítjük a test méregtelenítését és a finomenergia-gátak feloldódását, ha a gyakorlat elvégzése előtt egy kevés, utána pedig sok vizet iszunk.

 

Nagyon fontos, hogy minden egyes kristályt tisztítsunk meg használat után, csak így biztosíthatjuk a korábban jelentkező egyensúlyzavarok eltávozását a kőből.

 

 

Bőrbántalmak

A bőr egészségi állapotát sokféle tényező befolyásolja. A természetes öregedés mellett különböző betegségek is hatással vannak rá, mint például az emésztési zavarok, az ételallergiák, a tápanyaghiány vagy a máj méreganyaggal való telítettsége, de a vegyi anyagok és az időjárási tényezők is nyomot hagynak rajta. A túlzásba vitt napozás és szolárium sem kíméli, a test fizikai változásai pedig, terhesség vagy fogyás, striákat, csíkokat hagyhatnak a bőrön.

 

Ahogy öregszünk, a bőrt frissen és rugalmasan tartó elasztin-, kollagén- és fehérjeállomány egyre csökken, aminek eredményeképpen a bőr elvékonyodik, ráncos lesz, megereszkedik és sebezhetőbbé válik.

 

A szennyezés, a helytelen étrend, a túlzott ultraibolya-sugárzás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás a bőr korai öregedéséhez vezet, melyen idővel öregedési vagy májfoltoknak is nevezett apró pigmentfoltok is megjelenhetnek.

 

Ha a zsírt termelő faggyúmirigy eldugul, elfertőződik és begyullad, kialakul az akne vagy a mitesszer. Súlyos esetekben nagyobb bőrfelületek is begyulladhatnak, aminek eredményeképpen mély gödröcskék és hegek keletkeznek. Az efféle tünetekért elsősorban a hormonális egyensúlyzavar és a helytelen táplálkozás a felelős.

 

Ekcéma esetén az allergiás reakció következtében a bőr viszketni kezd, majd kiszárad, felhólyagosodik és megvastagszik. A kiváltó okok között szerepelhet az étel- és gyógyszerérzékenység is, de a külső irritáló anyagokkal, illetve az allergénekkel, mint például a vegyi anyagokkal, tisztítószerekkel, szintetikus termékekkel, kozmetikumokkal vagy az ékszerekben található nikkellel való érintkezés is felelős lehet. Az ilyen tünetek mellé gyakran társul migrén, legyengült immunrendszer, s olyan allergiás betegségek, mint az asztma, a szénanátha vagy a csalánkiütés.

 

                                                 Holdkő                         Rózsakvarc

 

A pikkelysömör hatására is viszketni kezd a bőr, majd megvastagszik, ebben az esetben azonban nem az allergiás reakció a ludas. E betegség pontos okát még nem ismerjük, amit azonban fontos megemlíteni: ragályos. Általában a fejbőrt, a könyököt, a térdet és a kézfejet érinti, de a test bármely más részén is megjelenhet. A vörös pikkelyes foltok fájdalmasak lehetnek, de viszkethetnek is. Stressz és túl sok méreganyag felhalmozódásakor a tünetek súlyosbodhatnak.

 

A rosacea betegség felbukkanásakor a bőr alatti véredények megduzzadnak, ami miatt az arcbőr folyamatosan vagy időnként, esetleg hullámokban kipirosodik. A betegség oka lehet a túlzott alkoholfogyasztás, valamely bőrfertőzés, emésztési zavar vagy autoimmun-betegség is.

 

Arcmasszázs

Az arcmasszázs javítja a keringést, hatására ábrázatunk frissebbnek, ragyogóbbnak hat. A masszázstól ugyanakkor az arc izmai ellazulnak, vagyis enyhülnek a szemöldök és homlok ráncai, barázdái. A következő kezeléshez olyan kristályokat választottunk, amelyek egyensúlyi állapotba hozzák az érzelmeinket, hiszen mindannyian tudjuk, lelki rezdüléseink milyen erőteljes hatást gyakorolnak arcunk mindenkori állapotára. A rózsakvarcot elsődlegesen érzelmi gyógyító kristályként tartják számon, így a stressz okozta bőrgondok megszüntetésében is jó segítőnk lehet, a holdkő pedig érzéseink csillapításával és nyugtatásával állhat szolgálatunkba.

 

 

Mit tegyünk?

Vegyünk egy-egy csiszolt holdkövet és rózsakvarcot.

 

Anélkül, hogy meghúznánk a felületét, tisztítsuk meg a bőrt. Kenjük be arcbőrünket valamilyen könnyű olajjal, hogy ezzel is segítsük a kristály mozgását a bőr felületén.

 

Apró körkörös mozdulatokat alkalmazva, finoman masszírozzuk meg az arcunkat és a nyakunkat a kővel. A nyaknál kezdjük, majd haladjunk az áll felé, térjünk át a száj környékére, az orcára és az orra. A szem környékét nagyon óvatosan masszírozzuk, s a kezelést a homlokon fejezzük be.

 

Végül pihentessük tenyereinket az arcon: ujjainkat zárjuk össze és takarjuk be az egész arcunkat a két tenyérrel úgy, hogy ujjaink végei a homlokot érintsék, tenyerünk alsó pereme pedig az állunkon nyugodjon. Finoman nyomjuk meg az arcunkat, majd lassan húzzuk el tenyereinket a fülek irányában. Ezt a mozdulatot háromszor ismételjük meg.

 

• Készítsünk rózsakvarcból drágakővizet, fogyasszuk belsőleg vagy oldjuk fel és alkalmazzuk a bőr felületén. A drágakővizet vizes krémekhez vagy testápolóhoz adva is felvihetjük a bőrre, de hordozóolajjal - például édesmandula-, sárgabarackmag-, szőlőmag-, illetve jojobaolajjal - is vegyíthetjük, s a bőrbe masszírozhatjuk. Amennyiben a hordozóolajhoz fenyőtömjént adunk, a bőr fiatalosabb hatást kelt.

 

• Néhány csepp fenyőtömjén illóolajjal, rózsakvarccal vagy holdkővel fürdőnket az egész testet fiatalító kezeléssé avathatjuk.

 

• A stressz felhalmozódása súlyosbíthatja a bőrgondokat. A holdkőből készült függő viselése nem csupán az érzelmeket egyensúlyozza, de a bőr vízháztartását is rendben tartja.

- kajtár -
XV. évfolyam 7. szám

Címkék: bőr, bőrbetegség, kristálygyógyászat, vér

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.