Holisztika

A hezitálás, a tépelődés és a rágódás

Kérdés, hogy a lép gyengesége késztet-e örökös tépelődésre, vagy a tépelődés gyengíti a lépet.


 

Az emberi viselkedés, stílus, hangvétel, hatékonyság végeláthatatlanul variábilis. Sok tanulmányozást érdemel, de nem lehet a változatokat kimeríteni. Még az igazán világlátott embert is rengeteg meglepetés érheti: kővel dobálja meg egy vadember, vagy magasabb körökben ő maga vét az etikett íratlan szabályai ellen. A magatartásnak éppen ebből kifolyólag tudománya van. Etimológiailag a szó nagyon beszédes:

 

MAG → MAGA → MAGAVISELET

 

Magatartásunk valóban olyképpen hajt ki legbelső énünkből, miképpen a növény ágazik-bogazik a magból. Ha nem is szenteljük az életünket magatartás-kutatásnak, egy-egy tulajdonság területére érdekes kirándulást tehetünk. Ilyen a hezitálás is. Ki ne ismerné a hezitáló embert, aki soha nem foglal állást, aki a döntéseibe valósággal belebetegszik, szóhasználatában lépten-nyomon az igen, de..., értem, bár ha meggondoljuk…, ebből a szempontból viszont... és ehhez hasonló kitérőket használ? Mindemellett még szeretetre méltó is lehet - kellemes, kedves Mérleg -, aki soha nem ítélkezik, senkit nem marasztal el, soha nem bántó, csak éppen lehetetlen eligazodni "sem hús, sem hal" természetén, viselkedésén. Az ilyen ember nem szeret osztályozni, biztosan nem akar zsűritag lenni, kerüli a kockázatokat, a konfliktusokat, egy parázs vita teljesen kikészíti. Ám belül csendesen őrlődik, valószínűleg "eszi magát", végeláthatatlanul tépelődik. Inkább a többi ember szempontjainak a megértése vezérli, és ebben sokra is viheti.

 

A hatékonyság persze más kérdés. Talán emlékeznek az olvasók egy Fellini-film epizódjára, amikor a falu skizofrén fiatalembere felmászott egy fára, és semennyi könyörgésre nem volt hajlandó lejönni. Hiába kérlelték a hezitálók szép szóval, szelídséggel, nem értek el eredményt. Akkor a púpos apáca odaállt, és felkiáltott:

 

- Jössz le azonnal! Mit képzelsz? Meg ne lássam, hogy ott kuksolsz! -  A fiú mágikus engedelmességgel lemászott.

 

Az is tény, hogy a szocializációs folyamatban keresetlen őszinteségünk sok bumerángeffektust tartalmaz, kertelés nélküli egyenességünk visszafelé elsült puska lehet. Ezek a kellemetlen tapasztalatok mindenféle maszk kialakítására és felvételére késztetnek bennünket, és ez az egészséges önvédelem fontos tartozéka. Ám amire jelen írás fókuszálni kíván, az éppen nem az egészséges önvédelem, hanem egyfajta lelki emésztési zavar, amelyet hasznosabb megérteni és túljutni rajta, mintsem megbetegedni, belefulladni a megoldatlan problémákba. A problémák tagadásának is van modern kultusza. Arra a túlkapásra gondolok, amikor lekezelőleg fogalmaznak: "nincsenek problémák, csak belső akadályok".

 

És nem veszik észre, hogy áttették a problémát a"belső akadály" fogalomba. Hiszen a problémák a tudatos és tudattalan lélekműködés ütközései, hiányos vagy torzult együttműködése. És ezzel eljutottunk az energiaáramlás felségterületére, amely mélyebben világítja meg a viselkedési anomáliákat, mert az egyes szervek működésével hozza összefüggésbe, valamint az életerő áramlásának azt a megfordulását is figyelembe veszi, amikor az ember önmaga ellenségévé válik. Amikor a külvilági tett helyett rossz értelemben fékezi le magát, emésztődik, őrlődik, szorong, gyötrődik. Ezek az állapotok szükség szerint testi és lelki fájdalmakkal járnak együtt, tehát kellemesnek semmiképp nem mondhatók.

 

Az aggodalom is ebbe a kategóriába tartozik, mármint az úgynevezett negatív érzések kategóriájába. Természetesen nem kell átesnünk a ló túlsó oldalára és elbizakodottnak lennünk, akik mindent kézben tudnak tartani és a történéseknek is urai. De jobb, ha belegondolunk, az aggodalmaskodó szülő egyfelől átragasztja saját félelmeit a gyerekére, fölöslegesen bénítván őt, másfelől a hit hiányával küszködik. Azzal a hittel nem képes élni, hogy a dolgok jó menetére hangolja az életét. A nevelés legfontosabb adománya, ha képesek vagyunk a gyerekeink hitét aktivizálni önmagában, a világban, az életben. Az aggodalmaskodó szülő nem ezt teszi.

 

A "rágódás" kifejezés még markánsabban utal a dolog lelki emésztési zavarára. Kérődzik, csócsálja a problémákat, ahelyett hogy megrágná, oldaná. A rágódó ember anyagi és ösztönszinten működik. Önmaga ellensége, mert a rágódás a rágalmazás dühödt állati támadásával analóg. A rákbetegség egyik kiváltója a "megcsomósodott" probléma. Önmaga ellensége abban a tekintetben is, hogy titkon ellenszenvez önmagával is, amiért képtelen a továbblépésre, amiért képtelen tettekbe fordítani, abban hasznosítani energiáit. Így azok őt magát fogják frusztrálni. Egyes esetekben a tépelődés már-már a megszállottságig fokozódhat. A vég nélkül töprengő emberek nem képesek benyomásaikat, tapasztalataikat felismerésbe, tudásba, meggyőződésbe átemelni. Ez szükségképpen illúziók kergetésével, illúziókba meneküléssel társul. És ez a zavartság igen mérgező. Ilyenkor valamiféle rögeszme válik fix ponttá, kapaszkodóvá, amelyhez kötődik a lelki működés, amely körül forog az élete. Az önmarcangolás szellemi üresjáratában elvész a távlat, a magasabb vezéreltség. Aki nem bízik az égi rendben, a jövőben, valamiféle kilátástalanságba béklyózza saját magát. Ezt a légzése is követni fogja, pihegő légzés, esetenként nehézlégzés (dyspnoe) kíséri körben forgó tépelődéseit, amely azután a circulus vitiosus működési elve alapján elmélyíti a hiányállapotokat.

 

A lépmeridián - a testet behálózó és a szerveket összekötő - 12 meridián egyike. A nagylábujj külső szélétől ered, a lábfej oldalán felfelé halad a bokáig, majd a sípcsont és vádli hosszában a belső combon keresztül a has külső szélén fel a mellkasig. Fizikai, lelki és spirituális értelemben az akadálytalan és ritmusos mozgás forrása. Az energiamező spirális táncában dinamikus egyensúly a lényeg, a könnyed harmónia. Az akadályoztatottság és tehetetlenség nagy kihívás. Az emésztés és keringés lelassulása letargikus tespedéshez vezet. Az ezt kísérő tépelődés mintegy ellenspirált képez az élet normális áramában. Az ellenspirál a viselkedési anomáliában markánsan jelentkezik. Még ha nem is hámozható ki pontosan, a lép eredeti gyengültsége okozza azt, vagy a sok tépelődés gyengítette meg a lépünket. 

László Ruth
XV. évfolyam 3. szám

Címkék: holisztika

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.