Holisztika

A húgyhólyag betegségei és a PMS

Gyógyítás kövekkel 5. rész

A kiválasztó rendszer feladata eltávolítani a vérből a salakanyagot, és vizelet formájában kiüríteni azt a testből. Emellett a kiválasztó rendszer a test folyadékszintjének ellenőrzéséért is felel. A húgyvezeték két, ökölnyi méretű veséből (ahol a szűrés végbemegy), a két húgyvezetékből (melyek a veséket a húgyhólyaghoz kötik) és a húgycsőből (mely a húgyhólyagból elvezeti a folyadékot a testen kívülre) áll. A húgycső végén erőteljes záróizom tartja vissza a vizeletet addig, míg ki nem engedjük.


 

A húgyhólyaggyulladás a húgyvezeték egyik legismertebb betegsége. Tünetei lehetnek: fájdalom és vizelés közben jelentkező égető érzés; gyakori vizelési inger, de a vizelések során nem távozik túl sok vizelet. Az is előfordulhat, hogy a vizelet zavaros vagy vöröses színű, s meglehetősen bűzös. Az ágyéktájékon vagy a hátban fájdalom, nyilallás vagy kellemetlen érzés jelentkezhet; láz, fáradtság és alkalmankénti émelygés, hányás is előfordulhat. A húgyhólyaggyulladást leginkább a húgyhólyag vagy a húgyvezeték fertőzéses megbetegedése okozza. S bár a húgyhólyaggyulladás elvileg bárkit utolérhet, mégis sokkal gyakrabban előfordul ez a baj a nőknél, mint a férfiaknál. Ennek oka az, hogy a nők húgyvezetéke sokkal rövidebb, mint a férfiaké, így a baktériumok könnyebben elérhetik a húgyhólyagot. Amennyiben nem kezelik, a fertőzés elérheti a vesét is. Megelőzésként igyunk sok vizet vagy áfonyalevet, mert ezzel átmossuk az egész rendszert.

 

A betegséggel párosuló égő, forró érzés az egészségtelen kapcsolatokkal összefüggő érzéseket hozza a felszínre. Ezek azok a kapcsolatok, amelyek visszatartottak minket, bűntudatot keltettek bennünk, vagy megakadályozták alkotó áramlásunkat, talán még kétségbeesésbe is kergettek. Az árulás és félrevezetés egyaránt meggátolja az öröm és megújhodás érzését.

 

A megújhodásháló

A keresztcsonti csakra a test folyadékellátását tartja ellenőrzése alatt. A keresztcsonti csakrához társított szín a narancssárga. Minden narancssárga kristály serkenti az alkotókészséget, a cselekvést, a méregtelenítést, a mozgást, valamint az elme és test közötti kommunikációt. Ezek a kristályok megtisztítják és gyógyítják az érzelmi sebeket, főleg a visszafojtott érzelmeket. Ebben a hálóban a narancssárga karneol hatását a fényes lápisz lazuli támogatja.

 

Mit tegyünk?

Vegyünk három csiszolt lápisz lazulit és három csiszolt karneolt. Karneol helyett cinkitet, a lápisz lazuli helyett kék zafírt vagy szibériai kék kvarcot is használhatunk.

 

Feküdjünk le kényelmesen a talajra, egy matracra vagy gyékényre. Tegyünk egy lápisz lazulit a fejünk tetejéhez, egyet a torok aljához, egyet pedig a lábak alá. Egy karneolt helyezzünk a keresztcsonti csakrára, kettőt pedig a medencecsont tetejére, két oldalra. Hagyjunk 20 percet a testnek az energiák felvételére és beépítésére. Ha úgy érezzük, hogy a megadott idő előtt sikerült egységesíteni az energiákat, korábban is befejezhetjük a gyakorlatot.

 

A megújhodásháló kristályai

• A karneol lenyomata erőteljes, serkentő és védelmező. Sokk, trauma, valamilyen veszteség vagy árulás után az éterikus test helyreállítására használják. Enyhíti a bánatot, növeli az alkotókészséget és a derűlátást. Mivel kiegyensúlyozza a test energiaszintjét, feloldja a félelmet és a beteges szorongást is.

• A lápisz lazuli légies kő, nyugtatja a tudatos elmét, ezért kiválóan alkalmazható az ellazuláshoz. Oldja a testi fájdalmat és segíti az önkifejezést.

 

Lápisz lazuli, kék zafír, cinkit, karneol

 

• A cinkit fokozza az életerőt, magabiztosságot és bátorságot ad. Ez a kő segít elengedni a múltat, a fájdalmas emlékeket, ugyanakkor a továbblépéstől való félelemtől is megszabadít.

• A kék zafír és a szibériai kék kvarc feloldja a stresszt, az érzelmi korlátokat és megszabadít a testi fájdalomtól. E kristályok fokozzák az öröm és a megújhodás érzetét.

 

 

A havi ciklussal kapcsolatos bajok

A menstruáció előtti tünetegyüttes (PMS) testi panaszai közt számolhatunk puffadással, fejfájással, hízással, a mell érzékennyé válásával, az étel utáni sóvárgással, fáradtsággal, pattanások megjelenésével, a székelés gyakoriságában beálló változással, hőhullámokkal, álmatlansággal, émelygéssel és szédüléssel. Az érzelmi tünetek közt említhetjük az ingerlékenységet, az aggodalmaskodást, a levertséget, a hangulatingadozást, az idegességet, a dühöt, a zavarodottságot, a hibákra figyelést, az emlékezetkiesést. Az okok között fellelhető a hormonszint, a gombaflóra és a vércukorszint egyensúlyának felbomlása, de a tápanyaghiány, bizonyos ételek iránti érzékenység, a stressz és a szükségesnél gyengébb májműködés is.

 

A havi baj előtt vagy a klimax idején tapasztalt vízvisszatartás oka hormonzavar, stressz, ételérzékenység, illetve inzulinrezisztencia, túlzott sófogyasztás, alacsony folyadékbevitel, túlsúly, magas vérnyomás és szívbetegség lehet.

 

A fájdalmas menstruáció alatt erős, alkalmanként megjelenő vagy állandó alhasi görcsök, valamint a hát alsó szakaszának fájdalmai nehezítik meg a beteg életét. A havi ciklus idején jelentkező túl erős vagy rendszertelen vérzés szinte minden menstruáló korú nőt érinthet, főleg, ha a változókorba lépett. Ilyenkor a hormonzavar és a túlsúly is a kiváltó okok között lehet.

 

Az összes fent említett betegségnél ugyanaz a testtájék, mégpedig a medence érintett. A medence tál alakú, az éltető életerőnket (csi) hordozza, s a víz elemmel áll kapcsolatban. A keresztcsonti csakra tartja irányítása alatt.

 

A keresztcsonti csakra vezérli a test és az érzelmek közti energiaáramlást. A stressz meggátolja a kommunikációt és kibillenti a szervezetet egyensúlyi állapotából. Az e helyen megragadó, kiáramolni nem tudó fájdalom pangást és merevséget eredményez testi-lelki szinten egyaránt.

 

Holdkő

 

A keresztcsonti csakra jelképe a félhold. A hold erőteljes hatással van a vízre, és a női szaporító ciklust is a hold változó fázisai tartják ellenőrzésük alatt. Mivel a hold félig rejtve van, azaz sarló alakú, azt sugallja, hogy a jin és jang egyensúlya szükséges ahhoz, hogy a testen belül a női folyékony érzelmi energia tudatossága megnyilvánulhasson.

 

Holdkőgyógymód

A holdkövet kísértetiesen csillámló ragyogása sejtelmes és varázslatos kőnek láttatja. A régmúlt korokban az egyensúly és harmónia fenntartásáért felelős istennőt mindig megünnepelték, s ennek az istennőnek a holdkő volt a talizmánja. A holdenergiáival való közeli rokonsága miatt segíti a ciklusok, valamint a halál és az újjászületés mélyebb megértését és ünneplését. A holdkő táplálja a lelket, és nyugtató hatásával, valamint azzal, hogy derűs elmélkedésre késztet, gyógyítja a finomenergia-rendszert.

 

 

A légzés egyensúlyának megalapozása

A női teremtő energia alkotó és sejtelmes, ugyanakkor erőteljes. A kristálylégzési módszerekkel a nő felfedezheti e csakrájának alkotó természetét és egyensúlyát. A morganitot és a holdkövet egyaránt alkalmazhatjuk a most következő módszernél. A morganit a női szaporítószervekre hat, a holdkő pedig a női erő köve.

 

 

Morganit

 

Mit tegyünk?

Vegyünk egy csiszolt morganitot vagy egy csiszolt holdkövet.Üljünk le kényelmes testhelyzetben, a kristályt tartsuk magunk elé, gyengéden nézzük a követ, s miközben a légzésünkre összpontosítunk, lazítsuk el a testünket. Amikor ellazultunk, csukjuk be szemünket, lélegezzük be a kezünkben tartott kő energiáját. Ezt a légzési technikát egészen addig folytathatjuk, ameddig jólesik.

 

 

Morganitgyógymód

A morganit érdekes tulajdonságokkal rendelkezik. Amikor igazán gyógyulni kezdünk a használatától, azt tapasztalhatjuk, hogy hangulatunk ingataggá válik, mert a gyógyító energia néha fájdalmas emlékeket hoz a felszínre. Könnyebbnek tűnhet elmerülni ezekben az emlékekben és feladni az egészet, mint bátran úszni az árral, s szembesülni az érzésekkel. A morganit megalapozottá teszi érzelmeinket, ha hagyjuk a fájdalmat elúszni - ez a morganit helyes használatának kulcsa.

- kajtár -
XV. évfolyam 5. szám

Címkék: húgyhólyag, kristálygyógyászat, PMS

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.