Holisztika

A légzés misztériuma - 4. rész

Csúcsformában a jógagyaloglás módszerével

Breathwalk: a légzésgyakorlatok, a járás és az egyszerű jógagyakorlatok kombinálása rendkívül jótékony hatású egész szervezetünkre. És ami a legkülönlegesebb, az egyedül vagy csoportosan is végezhető "gyaloglás és légzés" után senki sem marad rosszkedvű.


 

A breathwalk ötvözi a gyaloglást, a légzésgyakorlatokat, a jógát és a meditációt. A gyors gyaloglás a keringést pezsdíti fel, a tudatos légzés energiával tölt fel, a jógagyakorlatok testünket ruganyossá teszik. Gyors segítség a legkülönbözőbb panaszok, például depresszió, stressz és kiégés esetén. Nem szükséges hozzá különleges felszerelés vagy felkészülés. Bárki bármikor elkezdheti, azok is, akik teljesen edzetlenek.

 

A módszert a hetvenes években Yogi Bhajan kundalini jógamester és tanítványa, az amerikai pszichoterapeuta, dr. Gurucharan Singh Khalsa alkotta meg. Singh Khalsa ma az Új-Mexikó államban működő Kundalini Kutatóintézet vezetője, s ő dolgozta ki a 16 programot is, amelyek a jógagyaloglás alapját adják. A gyaloglás e formájában az a legcsodálatosabb, hogy mindössze egyórányi gyakorlás után érezhető a változás. Megjegyzendő azonban, hogy nem szokványos sétáról van szó, nem is izzasztó kocogásról, sokkal inkább tudatos gyaloglásról. A légzésgyakorlatok, a járás és az egyszerű jógagyakorlatok kombinálása rendkívül jótékony hatású egész szervezetünkre. És ami a legkülönlegesebb, az egyedül vagy csoportosan is végezhető "gyaloglás és légzés" után senki sem marad rosszkedvű.

 

A "gyaloglás és légzés" 16 külön programból áll össze, amelyek közül mindenki saját panaszától és helyzetétől függően választja ki a megfelelőt. Ha például egy kis pluszenergiára van szükségünk, alkalmazzuk az 1. programot. Depresszió gyors enyhítésében az 5. program lehet segítségünkre. Ha valaki motiválatlan, kedvetlen, annak a 7. program ajánlott. Ha az "itt és most"-ban igyekszünk élni, és nem akarunk elveszni a haszontalan nappali álmodozásokban, válasszuk a 15. programot.

 

 

A gyakorlatok elemei

A gyaloglás előtt a testet fel kell készíteni, például bemelegítéssel. Gyaloglás közben a légzés ritmusa központi szerepet játszik: aki még soha nem végzett légzésgyakorlatokat, annak érdemes gyakorlottabb személyektől vagy breathwalk-edzőtől tanácsot kérnie, ugyanis nagyon fontos a légzés kombinálása a lépésekkel. Általában azonban rövid gyakorlás után mindenki képes elsajátítani a megfelelő ritmust, a kezdeti koordinációs problémák csakhamar megoldódnak.

 

 A mudrák speciális ujjgyakorlatok, amelyekkel az akupunktúrás pontok stimulálhatók

 

A gyaloglás részét képezi a mantrázás is, a mantrákat járás közben recitáljuk és összekapcsoljuk a légzés ütemével. A mantrák gondoskodnak róla, hogy a fejünkben megszakadjon a gondolatok szakadatlan körforgása, ezáltal szellemünk megtisztul. A leggyakrabban alkalmazott mantra a "Sza-Ta-Na-Ma".

 

Gyaloglás közben mudrákat is alkalmazunk. Ezekkel a speciális ujjtartásokkal szervezetünk akupunktúrás pontjait, energetikai hálózatát stimuláljuk, és serkenthetjük a vérkeringést is. Az izmok nyújtásáról egyszerű jógagyakorlatok gondoskodnak. A gyaloglógyakorlatok egy különleges meditációs gyakorlattal zárulnak, amit végezhetünk ülve, állva is. Közben arra koncentrálunk, hogy a járás közben tapasztalt változásokat szellemünkkel és testünkkel egyaránt tudatosítsuk.

 

Fontos a megfelelő program kiválasztása. Egyes programokban a légzés fontosabb szerepet játszik, mint a gyaloglás. A jógagyaloglás több részből áll, amelyeket feltétlenül figyelembe kell venni: felkeltés - ellazulás és összpontosítás, vitalizálás, egyensúlyba hozás, integrálás.

 

A felkeltés során a kundalini-jóga dinamikus gyakorlataié a főszerep, amelyek feladata, hogy sok oxigénnel lássák el a vért. Az előkészítés során segítenek megtalálni a jelenlét állapotát. Az összpontosítás célja, hogy megtaláljuk saját ritmusunkat. Ezért először normális tempóban gyalogolunk, s feltesszük a következő kérdéseket: Milyen gyorsan járok? Milyen érzés ez? Hol feszülnek az izmaim?

 

Olyan ez, mintha saját testünket végigpásztáznánk egy képzeletbeli CT-vel. Nem azért, hogy megváltoztassunk valamit, inkább azért, hogy jobban odafigyeljünk rá. Ez azért fontos, mert mindenki másképpen jár, amit tudatosítanunk kell. Van, aki az égre emeli tekintetét, mások inkább a földet nézik. Fontos, hogy a mozgás jólessen. Ez igazán szép gyakorlat, amely során sok dolog tudatossá válik. Kezdőknek leginkább a 4. programot ajánlják a szakértők.

 

 

A jógagyaloglás szelíd edzés, amely tudatos légzésből, gyaloglásból és
meditációs gyakorlatokból áll. Egyszerű, mégis hatásos, és gondoskodik
a jó hangulatról

 

Bemelegítés: Szánjunk rá 5-10 percet, hogy megtaláljuk saját ritmusunkat, a nekünk legmegfelelőbb lépési sebességet, és felvegyük, illetve korrigáljuk a testtartást. Hangolódjunk rá légzésgyakorlattal a gyaloglásra. Ehhez találunk példát a 4. számú program leírásánál.

 

A légzés: A légzésritmus a különféle gyalog­lásformákhoz igazodva változik. Kezdőknek a négyes ritmus ajánlott: 4 lépésen keresztül, 4 szekvenciában belégzünk, majd újabb 4 lépésen keresztül, ismét 4 szekvenciában kilégzünk. Ezt a ritmust tartsuk 3 percig. Utána gyalogoljunk tovább 5 percig normális légzésritmusban. A sorozatot ismételjük meg. E dinamikus intervallum segítségével az edzés hatékonysága rövid idő alatt maximalizálható.

 

A mudrák: Ha megtaláltuk a ritmusunkat, ismételjük gyaloglás közben magunkban némán a Sza-Ta-Na-Ma szótagokat. Minden lépéskor egy-egy szótagot, mindig be- és kilégzéskor. Közben hüvelykujjunkkal minden lépéskor egy-egy ujjunkat érintsük meg. Kezdjük a mutatóujjal (Sza), utána következik egymás után a középső (Ta), a gyűrűsujj (Na) és a kisujj (Ma). Kilégzés után kezdjük újra a mutatóujjunkkal.

 

Testtartás: A karok a lábakkal ellentétesen lendülnek, közben ujjainkkal a mudrákat ismételjük. A csípő előre-hátra mozdul, nem oldalra. A fej és a tarkó egyenes, ugyanakkor nem merev. Egyenesen előrepillantunk, felsőtestünk egyenes, vállunk szintén. A hátul lévő lábunkkal erősen előrelökjük magunkat, az elöl lévő láb a sarokra érkezik és lágyan gördülve lép.

 

Felszerelés: Erős futócipő és kényelmes sportruházat szükséges, ami semmi esetre sem szoríthat hasban. Esetleg egy rövid időket mérő jelzőórát is beszerezhetünk, amellyel a fázisokat mérhetjük.

 

A bemelegítés fázisa majd a gyaloglás végén nyújtás következik,
amellyel a végtagokat és a hátizmokat nyújtjuk

 

4. számú program a hétköz­napoktól való félelmek ellen: manapság sokakat gyötörnek félelmek, olykor tudatosan, máskor csak bizonytalan érzés formájában, amit nem tudunk pontosan megfogalmazni. A félelem hatalmas energiarabló, ugyanis blokkolja a felszabadult életérzést, legmagasabb rendű erőforrásunkat. A 4. számú gyaloglásforma enyhíti a félelmet, és bensőnket kellemesen ellazítja. Akit erős félelmek kínoznak, az ezt a programot naponta akár 40-szer végezze, hogy hosszabb távú változás álljon be állapotában.

 

A jógagyaloglás részei: Felkeltés - ellazulás és összpontosítás

Lélegezzünk 1-3 percig mélyen be és ki, majd koncentráljunk a szemöldökünk között elhelyezkedő pontra.  Álljunk egyenesen, kis terpeszben. Karnyújtás oldalra, a talajjal párhuzamosan, tenyérrel felfelé. 1-3 percig lélegezzünk mélyen e testhelyzetben. Ezután mély belégzés közben a far-, a medence- és a hasizmokat egy időben feszítsük meg, és a levegőt 5-10 másodpercig tartsuk bent. A karokat engedjük le és normálisan lélegezzünk tovább.

 

Álljunk egyenesen, összezárt lábbal. Karjainkat a magasba nyújtjuk, a tenyerek érintkeznek. Mély be- és kilégzés következik. A szemek zárva, de a szemhéjak alatt a szemgolyók felfelé néznek, minél magasabbra.

 

Csoportosan különösen kellemes időtöltés a jógagyaloglás

 

Hosszan, mélyen lélegzünk, érezzük a légáramot. Vizualizáljunk belégzés közben fényt, amely a testünkből kilépve az univerzumba áramlik. Kilégzéskor képzeljük el, hogy az univerzum az általunk kibocsátott fényre válaszolva enyhén összehúzódik. 1-3 perc múlva fújjuk ki egyszer mélyen a levegőt és tartsuk vissza lélegzetünket 5-10 másodpercig. Közben feszítsük meg a far, a gát és a has izmait. Ezután lélegezzünk be és lazítsunk.

 

Állva vagy ülve tenyerünket mellkasunk előtt érintsük egymáshoz, mintha imádkoznánk. Belégzéskor a karokat a talajjal párhuzamosan nyújtsuk oldalra. Közben a kézfejet hajlítsuk kifelé 90°-kal, mintha kétoldalt falnak támaszkodnánk. Kilégzés közben a kezek visszatérnek a kiinduló helyzetbe (1-3 percig így maradunk). Oldalra nyújtott karokkal belélegzünk, a far, a medence és a has izmait megfeszítjük és 5-10 másodpercig visszatartjuk a lélegzetünket. Utána kilélegzünk és lazítunk.

 

Ülve vagy állva lazítsunk, gerincoszlopunk közben egyenes, vállunk ellazult. A mellkast enyhén megemeljük, a kezünket a mellkas előtt keresztezzük. Belégzés közben a fejünket fordítsuk balra. Kilégzéskor balra fordulunk. Utána lazítsuk el a nyak izmait. Ismételjük ezt kb. 1-3 percig. Ezután ismét egyenesen előrenézünk, a lélegzetünket 5-10 másodpercig visszatartjuk, közben megfeszítjük a far, a gát és a has izmait. Utána lazítsunk és lélegezzünk normálisan.

 

Vitalizálás – a gyaloglás megkezdése

E gyaloglásformánál a légzést 4 részre osztják. Ezt a légzésmintát sasnak nevezik. Koordináljuk a légzést és a lépéseket 4-es ritmus szerint. Szívjuk be a levegőt, miközben a Sza-Ta-Na-Ma mantrát recitáljuk, és ugyanígy lélegezzünk ki. A mudrákat rövid gyakorlás után megjegyezzük. Az előbbi ritmus szerint hüvelykujjunkkal egymás után megérintjük a többi ujjunkat. Ez a fázis kb. 30 percig tart.

 

A jógagyaloglással leküzdhető a depresszió, a túlsúly, a koncentrációzavar és a félelem

 

 

Egyensúlyba hozás - a fókusz megváltoztatása

Lassítsuk le a lépéseinket, és összpontosítsuk figyelmünket a módosult észlelésre. Élvezzük környezetünket minden érzékünkkel. Ezt a fázist az ún. háromszoros nyújtás zárja le. Ez utóbbi a kundalini-jógából származik, ami az egész testet ellazítja. Eközben a járáskor felszabadult energia szétárad az egész testbe.

 

 

Integrálás - az érzékelés kiterjesztése

A meditatív "belső gyaloglást" legjobb ülve végezni. Közben igyekezzünk érzékeinket, amennyire csak lehet, kiterjeszteni. Képzeljük el például a bőrünket, amint az lélegzik. Halljunk és szagoljunk tudatosan. Végül mélyen szívjuk be a levegőt és tartsuk vissza 10 másodpercig, majd erőteljesen fújjuk ki a szánkon keresztül. Érezzük a nyugalmat, amely ekkor eláraszt, és azt a harmóniát, amely köztünk és környezetünk között fennáll. Ekkor karunkat nyújtsuk a magasba és lazítsunk.

 

A kundalini-jógából származó, igen hatékony légzéstechnika az ún. "tűzlégzés". Ezzel erősen átöblítjük tüdőnket, és kiürítjük testünkből a mérgeket. Ezt a technikát némelyik gyaloglási programban is alkalmazzuk, azonban ettől függetlenül is végezhetjük. A légzésfrekvencia percenként 120-180, ez azt jelenti, hogy egy perc alatt ennyiszer lélegzünk be és ki. Kis gyakorlással ez könnyen kivitelezhető.

 

 

 

A megfelelő járás: egyenes testtartás, a szemek előrenéznek, a karok a lábakkal ellentétesen lendülnek
 

Először szívjuk be mélyen a levegőt. Kilégzéskor préseljük ki a levegőt a tüdőnkből úgy, hogy a köldökünket igyekezzünk úgy behúzni, mintha egészen a gerincünkhöz akarnánk préselni. A következő belégzéskor a has magától visszaugrik eredeti helyzetébe. A légzés legyen gyors, de egyenletes. Aki orvosi kezelés alatt áll, mielőtt hozzákezdene, kérje ki orvosa véleményét.

 

Született néhány klinikai kísérlet, amelyek eredményei azt mutatják, hogy a jógagyaloglás a krónikus betegségek kezelésében is bevált, mint például II. típusú cukorbetegségben. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a jógagyaloglás há­romszor erősebben aktiválja anyagcserénket, mint a normális légzés. A bélrák kockázata már azzal is kb. 80%-kal csökkenthető, hogy naponta egy órán át intenzíven "hagyományosan" gyalogolunk.

 

A 16 gyaloglóprogram

Gyors energialöket - erősíti idegeinket és gyorsan energiához juttat.

Az energiaraktárak regenerálása - feltölti erőtartalékainkat, elszántságot ad.

A szétszórt energiák összegyűjtése - felszabadítja a blokkolt energiákat, segít a szomorúság leküzdésében.

 

Jó gyakorlat a ráhangolódáshoz: mindkét karunkat a fej
fölött a magasba nyújtjuk, tenyerünket összeérintjük.
A felkart a fülünkhöz szorítjuk, a szemünket behunyjuk,
nyugodtan be- és kilélegzünk

 

A félelem feloldása - több önbizalmat ad, így könnyebb helytállni a hétköznapokban.

A depresszióból a tisztaság és az elkötelezettség felé - segít megtalálni életünk értelmét, támogatja a pozitív gondolkodást.

A szétszórtságból az odafordulás és a befogadóképes állapot felé - fejleszti az odafigyelés, a meghallgatás képességét, javítja a kommunikációs készséget.

A kétkedés és letargia feloldása a motiváció érdekében - elűzi a renyheséget, feloldja a belső bénultságot.

Szellemi frissesség - fejleszti az éberséget és a figyelmet.

Intuíció - segít odafigyelni a belső hangra és legyőzni a kliséket.

Fókuszálás - az előttünk álló feladatok elvégzésében segít.

Tanulás és kreativitás - fejleszti a folyamatos tanulási készséget.

Harmonikus elkötelezettség - megteremti a közvetlen kommunikációt és a bizalom légkörét.

Kongruencia - a belső szétszakítottság ellen.

Integritás - megtanítja, hogy a lényeges dolgokkal foglalkozzunk.

Emocionális jelenlét - könnyebben tudunk elengedni.

Spirituális gazdagság - hatására könnyebben tudunk bánni materiális félelmeinkkel.

 

 

A programot meditáció zárja, ami történhet járás közben, ülve vagy állva

 

Már az első alkalom után érezhetően jobban vagyunk. Az intenzív légzés hatására csökken a stressz. A légzés a mélyreható változások és tapasztalatok kulcsa. Ha makacs problémákat szeretnénk leküzdeni, akkor általában legalább 40 napos folyamatos gyakorlás szükséges. A jógában ennyi az az idő, amely során tartós változásokat lehet elérni. Ha ezt valóban képesek vagyunk végigcsinálni, feloldhatjuk a régi, rossz, rögzült mintákat, felszabadíthatjuk a belső blokádokat.

- tamás -
XV. évfolyam 5. szám

Címkék: breathwalk, jógagyaloglás, légzés, légzésgykorlatok

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.