Holisztika

A mágikus erő helyei

Milyen energetikai és érzelmi hatást gyakorolnak a szakrális helyek regenerálódásunkra és a spirituális fejlődésünkre?

A szakrális helyek iránti érdeklődés manapság reneszánszát éli. Ennek ellenére csak kevesen tudják, mi jellemzi pontosan a szakrális erővel bíró helyeket, hogyan keletkeznek és hol találhatunk rájuk.


A föld bizonyos helyei, így például a kolostorok és az ősi fák, különleges energiát sugároznak. Képünkön a wessobrunni Tassilo-hárs

 

Ha különleges erővel bíró, energiát sugárzó és szent helyekről van szó, a legtöbb embernek a lenyűgöző megalitikus kőkör, a Stonhenge jut eszébe, vagy a francia zarándokhely, Lourdes, vagy a gizai piramisok.

 

Szakrális helyekre azonban másutt is bőven akadhatunk, még ha esetleg kevésbé ismertek is. Németországban például kerek 80 ezer szent vagy mágikus erőt sugárzó helyet tartanak számon. Néha nem másról van szó, mint egyetlen óriási szikláról vagy egy ősrégi fáról, máskor egy kolostorról, egy hegyről vagy egy forrásról. Közös bennük, hogy olyasmit adnak, amit a mai zaklatott hétköznapokban olyannyira hiányolunk: nyugalmat, új energiát és mindenekelőtt kapcsolatot a természettel és a spirituális szinttel.

 

A boitini kőtánc Mecklenburg-Előpomerániában és az untersbergi szakrális hely

 

Természetesen ellenkező hatást kiváltó helyek is léteznek, ahol bizonytalanságot, fáradtságot, félelmet érzünk. Ilyenkor ösztönösen azt gondoljuk, el kell onnan mennünk. A magyarázat abban rejlik, hogy nemcsak a talaj vagy a föld képes energiát tárolni vagy befogadni. Az ember, az épített szerkezet, az épület használata – mindez kölcsönhatásban áll egymással, és meghatározza egy hely minőségét. Ahogyan az emberi testet a meridiánok, úgy hálózzák be a Földet is az energiapályák.

 

 

Obertsdorf – egy különleges erejű hely

Számos német szakrális hely mostanára a kutatások középpontjába került, így a több éven át végzett megfigyelések, kikérdezések és mérések jóvoltából pontosan leírható az emberre gyakorolt hatásuk. Ilyen energiahely például a Bajorországban, az osztrák határtól nem messze található Obertsdorf, illetve ott is a Hotel Waldesruhe kertje. Ez a különleges hely „a világ első tudományosan vizsgált energiahelye” névre tarthat számot.

 

A nyolcszögű tornyáról is ismert kápolna Altöttingben 

 

A föld alatti vízfolyások és a földrétegek speciális formálódása következtében olyan rezgések és vibrációk jutnak el a föld felszínére, amelyek gyógyító hatásúak lehetnek az emberi szervezetre. Ez az energianövekedés pozitívan befolyásolja az immunrendszert és lendületbe hozhatja a test öngyógyító folyamatait. Az érzékeny emberek már akár százméteres távolságból is érzékelhetik a hely földenergiáját. Ha belelapozunk a szálloda vendégkönyvébe, számtalan olyan bejegyzést olvashatunk, amelyekben különféle panaszaik enyhüléséről számolnak be a vendégek.

 

A látogatók a következő érzéseket tapasztalták: zsiborgás, melegségérzés, fáradtság, bőrtünetek piros foltok formájában. Többszöri látogatást követően gyakran enyhülnek a tünetek, a fájdalom eltűnik, az ekcéma meggyógyul, az alvászavarok elmúlnak. Ezen túlmenően sok embernek spirituális élményben is része van: a csend, a természettel való kapcsolat és az időtlenség különösen intenzív átélése ez. Van, aki olyan rendkívüli nyugalmat és relaxációt élt át, amilyet korábban csak autogén tréning közben, és azt tapasztalta, hogy a lábfájdalmai elmúltak. Más arról számolt be, hogy sokkal energikusabbnak és pozitívabbnak érzi magát, és lazábban reagál olyan helyzetekre, amelyek korábban stresszel és idegességgel töltötték el. Az idén májusban tanösvényt is nyitottak a helyszínen.

 

Az emberi tapasztalat is fontos

Nem minden szakrális helyet kutattak hasonló alapossággal, ám mindegyik esetében rendelkezésre állnak az emberi tapasztalatok és érzékelések. Manapság a geomantia foglalkozik azzal a kérdéssel, hogyan lehetséges olyan módon formálni a tájat, hogy a negatív erőkkel megbirkózzanak, a jókat pedig felerősítsék, és jobban kibontakoztassák egy hely lényegét. A geomantia mint holisztikus nézet a föld, az ember és a kozmosz együttműködését vizsgálja, hiszen minden helynek megvan a maga speciális jellege.

 

Vannak negatív kisugárzású helyek is, ahonnan a legszívesebben elfutnánk. Ilyen ez a régi vágóhíd, amelyet áthatott az állatok szenvedése

 

Mint például a raueni kövek (Rauener Steine) is, amelyeket őrgrófköveknek is neveznek. A két hatalmas szikladarab a jégkorszak alatt, az előretörő gleccserek hátán tolódott el a jeges svéd szárazföldről a mai Brandenburg tartomány területére, a raueni hegyekbe. A gigantikus gránittömbökhöz mítoszok és legendák fűződnek. Ezek egyike szerint a kövekben egy ablak található: ha valaki teliholdkor bekopogtat rajta és háromszor megkerüli a követ, akkor előbújik a kőből a benne lakó hajadon. A német író, Theodor Fontane halott, guggoló elefántokhoz hasonlította a köveket, amelyek többek tapasztalatai szerint órási méretük ellenére szomorúságot és törékenységet árasztanak.

 

 

Vándorúton a mágikus helyekre

Németországban az elmúlt évek során több régi zarándokútvonalat keltettek újra életre. Közéjük tartozik a 2003-ban újra megnyitott ökumenikus zarándokút, amelyet történelmi szálláshelyek szegélyeznek. Az útvonal Szászország, Szász-Anhalt és Türingia tartományokat szeli át, és Görlitztől Vacháig, a hesseni tartomány határáig vezet. A zarándokút vonala megfelel a historikus Via Regia egy szakaszának, amely a középkorban a legrégebbi és a leghoszszabb, Kelet- és Nyugat-Európát összekötő út volt. Valaha királyok, harcosok, kereskedők és zarándokok jártak rajta. Manapság az emberek azért kelnek útra, hogy vándorlásaik során nyugalmat találjanak, megtalálják önmagukat, és a szent helyek felkeresésével megérezzék az elmúlt idők szellemét.

 

 

A paterzelli tiszafaerdő – lenyűgöző természeti látványosság

A föld lényegével nemcsak zarándokutakon találkozhatunk. Néha elég kilépni az erdőbe, például a Münchentől délnyugatra fekvő paterzelli tiszafaerődbe, amely a maga 2300, részben sok száz éves fájával Európa legnagyobb összefüggő tiszafaerdőjének számít. Az erdőt 1907-ben fedezte fel a weilheimi orvos, dr. Fritz Kollmann, és III. Lajos bajor király feleségének, Mária Terézia Henriettának a támogatásával sikerült állami természetvédelmi területté nyilvánítani. A Bajor Alpok alján, az Ammersee közelében fekvő erdő ma is egészen különleges hely: mágikus, misztikus és elvarázsolt.


A raueni kövek vagy őrgrófkövek Brandenburg tartomány legnagyobb ilyen jellegű képződményei. A kettő közül a legnagyobbikat 1827-ben kettéhasították, egy részéből óriási tál készült, amely ma Berlinben, az Alte Museum im Lustgarten előtt áll. A kő helyén maradt része 7,7 méter magas. A kisebbik kő megmaradt eredeti állapotában.

 

A tiszafához számtalan monda fűződik. Ennek egyik oka bizonyára az, hogy mérgező, de ezen kívül különleges a fája, és hihetetlenül szapora és eleven növény: örökzöld és folyamatos változásban van. Elhalt maradványaiból új hajtások sarjadnak. Az öreg fák befelé kezdenek elporladni, de gyakran szinte azonnal erős hajtások egész sora nő ki belőlük, amelyek megtámasztják a régi törzset.  A tiszafa így az elmúlás és egyben a születés szimbóluma. Azt állítják, hogy ha az ember megérinti a tiszafát, akkor rá is átragad ez a transzformációs erő. A tiszafa nyáron egy úgynevezett pszeudoalkaloidát választ ki, amely nagy koncentrációban az embereknél különféle testi tüneteket, nemritkán drogos állapotra emlékeztető transzállapotot idézhet elő. Ezért azt tanácsolják, ne álldogáljunk túl hosszasan egy tiszafa alatt.

 

A paterzelli erdőbe tett látogatás mindenképpen mély benyomást kelt. Azt szokás mondani, hogy aki engedi, hogy megérintse a tiszafa, annak készen kell állnia arra, hogy átengedje magát erős átalakító erejének. A tiszafa ilyenkor egyfajta csatornaként működik, amely megszabadít minket a régi terhektől, hogy felbátorítson az újrakezdésre. A tiszafa megváltoztat minket, átalakít, és aki ezt nem tudja elviselni, annak nem szabad túl sokáig kitennie magát a hatásának r megérinti a tiszafát akkor rá is átragad ez a transzformációs erő.

 

A wessobrunni Tassilo-hárs

A tiszafaerdő közelében egy másik misztikus hely is található: ez a Wessobrunn melletti Tassilo-hárs. Csodálatos hely ez: bár hatalmas és tekintélyes, a fa mégis arra csábítja a bátrakat, hogy másszanak fel rá. A nevét Tassilo bajor herceg után kapta, aki 753-ban állítólag megpihent az árnyékában. Mivel épp vadászatról jött, nagyon szomjas volt, de nem talált vizet. Ekkor elaludt, és álmában egy angyalt látott leereszkedni az égből, aki kristálytiszta vizet merített egy forrásból. Felébredvén a herceg fülét vízcsobogás ütötte meg, és csodák csodájára vadásztársa, Wezzo forrást fedezett fel a közelben. A helyet róla nevezték el előbb Wezzofontanumnak, majd Wessobrunnak (brunnen = kút), és a herceg, amikor meglátta a forrás kereszt formájában összefolyó három ágát, kolostort alapított a helyszínen.

 

 

1. kép:   Mágikus atmoszféra a peterzelli tiszafaerdőben, a felső-bajorországi Pfaffenwinkelben.
2. kép: Legendák fonják körül a bajorországi Wessobrunnban álló Tassilo-hársat. A törzse 14 méter vastag és 25 méter magas 

 

A hárs a régi germánoknál szent fának számított, a németek a szerelem fájának tartották és számos népdalban megörökítették. A hárs mindig a találkozás helye, a falu közepén lévő téren vagy a városkapu előtt áll, és körbe szokták táncolni. A levelei szív formájúak, és ez is számos költőnek ihletet adott. Heine például így írt Holdezüstös hársvirágok című versében:

 

„Nézd csak jól meg: szív alakja
van ennek a hárslevélnek,
hársfa alá a szeretők
oly szívesen azért ülnek.”

 

Az Untersberg – egy karizmatikus hegy

A hegyekről azt tartják, már csak a magasságuk miatt is közelebb vannak az éghez. A Berchtesgaden környékén található Untersberg egészen különleges hegy, amelynek vallásos jelentőséget tulajdonítanak. A hegyen már a kelta időkben település emelkedett, és számtalan legenda fonja körül. Állítólag a mai napig megmagyarázhatatlan fény- és időjelenségek színhelye. Több gyógyvizű forrás is található a környéken, ezek többek között szembajokat gyógyítanak. Az Untersberg lenyűgözte a dalai lámát is, aki 1992-ben Európa szívcsakrájának nevezte a hegyet.

 

A tekintélyes Untersberg (Berchtesgaden közelében) szent ehgynek számít. Erre utalnak a feltűnő felhőképződmények is

 

Az altöttingi Fekete Madonna

A számos misztikus természeti helyen kívül Németországban jó néhány kolostor, templom és zarándokhely is található, amelyek vallásos jelentőségük mellett a gyógyulás, a könyörgés és a kívánságok helyszínének is számítanak. Különleges erővel rendelkezik például az Altöttingben (Bajorország; München és Passau között) található Fekete Madonna. Évről évre sok millióan zarándokolnak az altöttingi nyolcszög alakú kápolnához, hogy imádkozzanak az őserőt szimbolizáló szoborhoz.

 

A Fekete Madonna a halál és az átváltozás jelképe. Abból kiindulva, hogy a réginek, az elhasználtnak és ezért kóros hatásúnak el kell múlnia, meg kell halnia, az emberek ehhez a folyamathoz kérnek erőt a „fekete Istenanyától”. Sokan számolnak be hirtelen gyógyulásról vagy egyéb csodás eseményekről.

 

Évről évre számtalan ember zarándokol el az altöttingi Fekete Madonnához. Védelmet és vigaszt keresnek, és segítséget betegségükben

 

Mindegy, hogy az ökumenikus zarándokúton vándorlunk, egy hársfa alatt üldögélünk vagy egy hegyre mászunk fel, különleges energiákat számtalan helyen felfedezhetünk. Nem mondhatjuk meg előre, ott mi fog történni, mindenki egyéni élményben részesül, ami az ő sajátos igényeinek felel meg. Ha nem történik semmi, az nem jelenti azt, hogy ott nincs is semmilyen hatás. Néha csak egy kis időre van szükség ahhoz, hogy újra kapcsolatba kerüljünk az intuíciónkkal. A modern ember elfelejtette a természet nyelvét beszélni és megérteni. A városlakók alig kerülnek kapcsolatba az elemekkel. Mindez azonban újra megtanulható.

 

Hogyan találjuk meg a saját mágikus helyünket?

A szakrális helyekre varázsvesszővel, ingával vagy intuícióval lehet ráakadni, de a különleges földi erőkről árulkodhatnak helynevek, feltűnő tereptárgyak, sajátos növények és állatok. A természetben „sugárzáskeresőnek” számítanak a méhek és a hangyák, a növények közül a bodza, a mogyoró és a csalán. Ezzel szemben léteznek „a sugárzás elől menekülő” élőlények is, például a fenyő vagy az alma. Egy részletes térképen könnyen ráakadhatunk árulkodó, ősi helynevekre vagy feltűnő tereptárgyakra, illetve megtalálhatjuk a régi templomok, kolostorok, kápolnák és romok helyét is.

 

A szakrális helyek különleges helyszínek, amelyek nemcsak erőt adnak, hanem a mi energiáinkat is felhasználják a nagy harmónia megteremtésére. Nem szükséges a távolba utaznunk ahhoz, hogy rájuk akadjunk. Néha a közvetlen közelünkben vannak, és csak arra várnak, hogy felfedezzük őket.

 

Modern zarándok régi ruhában

Christian Haase munkaügyi tanácsadó és számítástechnikai szakember Berlin-Neuköllnből. Néhány éve rendszeresen végigjárja az ökumenikus zarándokutat, középkori zarándoköltözetben.

 

Az ökumenikus zarándokút elmúlt évszázadok zarándokairól mesél. A 450 km hosszú út a szászországi Görlitztől a türingiai Vacháig, a hesseni határig vezet

 

Bevallása szerint a szabadság, az elengedettség érzése motiválja, szereti azt az érzést, hogy nem kell terveznie, aggodalmaskodnia. Az utat végig olcsó szálláshelyek szegélyezik, nem gond éjszakai szállást találni. A vándorló felfedezi a tájakat és az embereket, a spirituális helyszíneket, közben pedig megtapasztalja a saját erejét is. Az úton levés és a megérkezés olyan célok, amelyeket nap mint nap újra felfedezhet, aggodalmaskodás és stressz nélkül.

 

Christian Haase első zarándokútján egy olyan kalapot hordott, amilyet valamikor a vándorúton lévő mesterlegények. Mivel ezt a többi zarándok nagy tetszéssel fogadta, elhatározta, hogy teljesen úgy akar kinézni, ahogyan valamikor a zarándokok, akikről számtalan ábrázolás fennmaradt. Vissza akart térni a történelmi gyökerekhez. Így ma zarándokkalapban, köpenyben, tarisznyával az oldalán és zarándokbottal a kezében vág neki az útnak: a modern öltözék helyett ez a középkori felszerelés adja meg útjának egyszerűségét és valódiságát.

-nori -
XVII. évfolyam 7. szám

Címkék: ezotéria, szakrális helyek

Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.