Holisztika

A marmapontok terápiája

Felszínre hozza a bennünk rejlő életerőt

  Manapság nagyon elterjedt a holisztikus gyógyításban a reflexpontok masszírozása és az akupresszúra. Az indiai hagyományos orvoslásban alkalmazott különleges nyomási pontokat marmának hívják, amely sérülékeny, érzékeny és titkos pontot jelent. A marmák tanulmányozása a tudás új dimenzióját nyitja meg a bennünk rejlő életerő és kreativitás áramlásait a felszínre hozva.


   

  Az ájurvédikus gondolkodásnak és gyakorlatnak egyik fő pillérét alkotják a marmák, így a jóga tudományában is, amellyel az ájurvéda szoros kapcsolatban áll, fontos szerepet töltenek be. Ezeket a pontokat fel lehet használni betegség diagnózisához és kezeléséhez is.

   

  A jóga nem csupán a fizikai testtartások (ászánák) kifinomult rendszere, de ismeri a prána vagy vitális erő működését is, amely a marmapontokon át áramlik a test felszínén. A marmák megértése és alkalmazása nagyobb hatékonyságot ad a jóga bármilyen szintjének, koncentráljon akár a testre, akár a lélegzésre, akár a tudatra a jógázó. Az ájurvéda India tradicionális gyógyító rendszere, komoly holisztikus orvoslási rendszer, amely a helyes táplálkozás, a helyes életmód és a jógaterápiák által segít abban, hogy hoszszabban, boldogabban, bölcsebben éljünk, ezáltal nagyobb harmóniában legyünk belső és külső világunkkal. Az ájurvéda szanszkrit szó (ájusz = élet, véda = tudomány), amely így azt jelenti, hogy az „élet tudománya”, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismeri.

   

  Ez az ősi gyógyító művészet Indiában jött létre 5-6000 évvel ezelőtt, a keleti filozófiában és spiritualitásban vannak a gyökerei. Az ájurvéda az emberiség szellemi örökségének a része, sok titkos ismeretet és mély bölcsességet tartalmaz. Az ájurvéda célja a teljes egészség és jólét a test, tudat és szellem harmóniája eredményeként. Az ájurvéda az indiai szubkontinens vezető orvosi eljárása volt egészen a modern időkig, és még a ma is széles körben gyakorolják azt az egész régióban teljes orvoslási rendszerként.

   

  Az ájurvéda számára az anyag az univerzum öt nagy eleméből áll: föld, víz, tűz, levegő és éter. Ezek egymással kombinálódva hozzák létre azt a három alapvető energiát, amelyet dósháknak neveznek: vata (éter+levegő), pitta (tűz), kapha (víz+föld). Minden személy egy domináns energiával születik, amely meghatározza a testi-lelki alkatát.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

  Majoros János Károly
  XXV. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. május

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.