Holisztika

A perui sámán

Az inka kultúra és a sámánizmus kapcsolata


 

Márciusban Magyarországra érkezik a hazájában nagyra tisztelt perui sámán, James Arévalo Marajildo, Mallku (a Mallku név az ősei iránt érzett tiszteletet fejezi ki). A sámán a Perui Természetes Gyógymódok, Az Andok Misztikuma, A Dél-amerikai Sámánok Élete és Templomaik, Spirituális Helyeik Építészete, valamint Az Inka Beavatás, avagy a Puma Feltámadása című könyvek megírása mellett a perui közösség kiemelkedő tanítója és spirituális vezetője, az Andok Írói Szövetség elnöke.

 

Utazásai során Peru és Brazília spirituális helyeit kutatja föl és tanulmányozza, hozzásegítve az emberiséget ezeknek az ősi kultúráknak a megértéséhez, elfogadásához és tanításainak alkalmazásához a mindennapi életben. Elsősorban a templomok és spirituális helyek energetikai szempontból fontos elhelyezkedését, tájolását és az ebből adódó összefüggéseket vizsgálja, melyek sok esetben magyarázatként szolgálnak a Föld energetikai hátterének jobb megértésére.

 

 

Mallku nem európai körúton van, hanem a magyarok iránt érzett természetes kapcsolódás miatt érkezik hozzánk. Látogatásának időpontjára Az Inka Beavatás, avagy A Puma Feltámadása című könyvének magyar kiadása is elkészül. Mallku ebben a könyvében az inka és azokat megelőző, úgynevezett preinka kultúrák központi témájával, az archeo-csillagászat kérdéseivel foglalkozik. Ez a természet végtelen kommunikációs tartalmainak lefordítása.

 

Keresztény kultúrában felnőve joggal él bennünk sok kétség és idegenkedés a sámánizmusról, és ezt a zavarodottságot tovább bonyolítja egy mélyebb, gyökereinkből fakadó örökség. Hiszen nem idegen számunkra ez a "tisztség".

 

A huszadik század tett sok rosszat és sok jót is. A jók közül az egyik legjobb, hogy lehetőséget kínált számunkra, hogy új, dogmáktól mentes, mély jelentéseket hozzunk vissza a spiritualitásunkba. A modernitás bizonyos értelemben visszavezet minket a legősibb igazságokhoz. Mégis nehezen ismerjük fel azt az utat, amely valóban visszavezethetne minket olyan természetes forrásainkhoz, ahonnan az élet igazi és kimondhatatlanul hatalmas erejéből tudnánk meríteni. Olyan erőkből, amelyek "csodás" képességeink feltárásához adnak számunkra lehetőséget. A sámánok feladatai közé tartozik ez is. Visszavezetni bennünket az elfelejtett útra. Ők ismerik ezt az utat, lényük alapját képezi e tudás.

 

 

A természet az élet alapja. A testünk, a pszichénk alapja. Ennek az elfelejtése nagyon nagy kárt okoz bennünk egyéni és társadalmi szinten egyaránt. 2005 kezdetén a természet ismét megmutatta beláthatatlan erejét, a délkelet-ázsiai szökőár formájában. Az egész világ, elfelejtve az amúgy áthatolhatatlan faji, politikai, gazdasági elkülönülést, egyetlen szívként pulzált, az egész bolygó visszakapta humanitását azokra a napokra. De hamar elfelejtettük ezt a megtapasztalást.

 

A sámánok a természet papjai. Nem csupán nyelvét értik, a gondolatait is képesek közvetíteni nekünk. És, ami miatt egykoron olyan kimondhatatlan és természetes becsben álltak, képesek az élet EREJÉT is közvetíteni. Nem kell értenünk a hogyant, az nem feltétele annak, hogy a sámán hatása megtaláljon minket. Elég, ha egy légtérben vagyunk vele. Ez manapság nem gyakran adódik életünkben.

 

A látogatás pontos időpontjáról, valamint az előadások helyszínéről és időpontjáról bővebb információt a 365-0562-es vagy a 06-20-960- 6894-es telefonszámon, valamint az info@ fengshuimagazin.hu e-mail címen kaphatnak az érdeklődők.

Vályi Mónika
XII. évfolyam 3. szám

Címkék: sámánizmus

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.