Holisztika

A szamszkara tana: alapok a karmatan fejlődéséhez

a hindu filozófiában a szamszkarák adják az alapot a karmatan kifejlődéséhez

  Már sokkal korábban annál, hogy Freud, Jung és más pszichológusok megállapították, hogy a beállítottságok és a mintázatok tudatalatti módon irányítják a viselkedést, a szamszkarák jógikus tana jól kidolgozott magyarázatát adta azoknak az erőknek, melyek nem szándékos tetteinket és a jövőbeni reakcióinkat alakítják.


   

  A szamszkara vagy szanszkara az indiai filozófiában és vallásban a tudat nem hétköznapi tudatos részeiben letárolt emlékeket és pszichológiai lenyomatokat jelenti. Amikor azt igyekeztek megérteni, hogy a tudat hogyan csapja be önmagát, az ókori indiai bölcsek megalkották a szamszkara fogalmát. A szamszkara elnevezés a szanszkrit sam (befejez, teljessé, tökéletessé tesz, vagy összekapcsol, egybeilleszt) és kara (tett, okoz vagy cselekvés) szavakból ered. Az egyén minden tette, szándéka vagy felkészülése akár gondolatban is lenyomatot hagy maga után a tudat mélyebb struktúráiban. Ezek a lenyomatok aztán az egyén jövőjében akarati megvalósulásra várakoznak, rejtett elvárások, körülmények vagy az önértékelés érzékelésének tudatalatti formájában. Így a hindu filozófiában a szamszkarák adják az alapot karmatan kifejlődéséhez.

   

  A jóga életfelfogása szerint minden emlékünk, önérzékelésünk, világlátásunk és tettünk azokat az érzékszervi benyomásokat tükrözik vissza, amelyek a mostani és az előző életeinkből származnak. Egy híres jógi, Szvámi Sivánanda úgy tartja, hogy minden egyes tudatos gondolat és tett egy mögöttes szamszkarából jön, habár legtöbben jellemzően azt gondolják, hogy tetteik szabad akaratukból származnak. A nem beavatottak 80-90 százalékban kötésben, vagyis od-kapcsolatban vannak rokonságukkal, ahonnan a sokgenerációs üzeneteket, véleményeket kapják a világ dolgairól. Utóbbiakat az adott családhoz való születésükkel be is vonzották korábbi életeikből, ezért csupán 10-20 százalékban működik a saját szabad akaratuk.

   

  A legtöbb ember az identitását, önismeretét, valóságérzetét a szamkaráira építi fel anélkül, hogy tudatában lenne annak, hogy így tesz, de a jelei elkerülhetetlenül megmutatkoznak. 

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják!

  Majoros János Károly
  XXIV. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. június

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.