Holisztika

A titkos szerelem

 

 


 

A szerelem történik. Nem megrendelésre jön, nem engedelmeskedik az akaratnak, és még az igazi vágy is kevés hozzá. Éppen ebből van a legtöbb baj, amikor rávetítjük valakire szerelmi vágyunkat, aki azt nem viszonozza.

 

De hát ezt is megírták már a világirodalomban Tatjána és Anyegin kapcsolatában. A valódi szerelemben a véletlen a legnagyobb rendező erő, amely összerendezi a körülményeket az egyidejűségben, amelyben a találkozás létrejöhet. Amelyben a belső készenlét és a külső lehetőség rímel, megfelel egy-másnak. De még így is sok variáció lehetséges: néha a megpillantás idejében már egekig szökik a lehetőség, máskor úgymond harcolni kell érte, az is lehet, hogy az iskolaévektől látenciában erősödő vonzalom húsz év múltán kap lendületet és lehetőséget. De a kölcsönösség minden variációban elengedhetetlen kritérium.

 

Az is tagadhatatlan, hogy a szerelemben megtapasztalunk valamiféle határtalanságot. Az intenzív érzelmek és a megpezsdült események hihetetlenül energizálnak bennünket. Aki szerelmes, a talaj fölött lebeg néhány arasznyira, sugárzása szemmel látható, míg a szerelemvesztés összezsugorít, elfeketíti a lelket. Ez az el- és felrepítő erő félelmetes, és – mint a palackból kiszabadult szellem visszafordíthatatlan. Sok szerelem köt ki kátyúban a visszatartó félelem miatt. Korántsem beszél mindenki szuperlatívuszokban a szerelemről, mivel nem mindenki éli meg azt a teljes intenzitásában.

 

De jelen fejtegetésünk azokra az emberekre irányul, akiket Ámor nyila eltalált, és akik hagyják magukat belesodródni a mámoros bűvöletbe. Ezek olykor csupán bolond reményektől fűtött ámokfutások. Más esetben az egész életet más dimenzióba emelő inspiráció.

 

A titkos szerelmek lehetnek három-, négy- vagy sokszögek.
A szingli és a házas között szövődő három-szög a legegyensúlytalanabb. Csak kis százalékban fordul elő, hogy a single nem akar a házastárs helyére törni, hanem elfogadja a limitált időt és találkozásokat, vagyis az ünnepeket, hétvégéket és nyaralásokat külön töltik. Inkább a burkolt vagy nyílt ellenségesség és féltékenység jellemzi. A sokáig titkolt ellenérzésekből, lenyelt frusztrációkból könnyen keletkezik gyűlölet. Néha gyermekáldással tetéződhet a titkos frigy, amely igen kétélű helyzeteket teremt és fokozza a kirobbanásveszélyt. De nem minden házasság bomlik fel még ilyenkor sem, előfordul, hogy a felszarvazott házastárs bosszúból nem válik el. Repertoáromban egy ilyen titkolt kapcsolat 22 évig tartott. A nő ezen idő alatt 45, a férfi 65 éves lett. A közel negyed évszázadig tartó hitegetés, ígérgetés és hazudozás teljesen megkeserítette a nőt, és már nem akarta a boldogító igent sem hallani, sem kimondani.

 

A négyszögekben kevesebb a reménytelen reménykedés, hiszen házas emberek átverése történik, és a rivalizációs agresszió ezáltal fékezettebb. Inkább a kicsit megunt házastárs felé irányul valamiféle rejtett ellenségeskedés, a hazugság kéjes öröme, a titkolt boldogság repítő ereje, amelyből ő nem részesül. Ez időnként beárnyékolódik némi bűntudattól és lelkiismeret furdalástól, de ez nem olyan mértékű, hogy visszatartana a merész házasságtöréstől. A biztonságra és állandóságra, valamint a kalandra, váratlanságra váró részünk mindkét felét megélni látszik ez az izgalmas kettősség. De az sem ritka, hogy inkább hasadtság alakul ki két részünk megélésének eme váltogatásában. Másik fontos jellemző a titkos kapcsolatok vonatkozásában az intimitás sérülése, az igazi lelki közelségtől való tartás, félelem. A sok kegyes, kéjes, pimasz hazugság, amely az ilyen kapcsolatok szükségszerű velejárója, nem teszi lehetővé az őszinteséget, nyíltságot, amely a kapcsolatok igazi tőkéje. Az elegáns szabadság helyett inkább szabadosság lesz a gyakorlat, a korrekt bizalom helyett gyanakvások, kötélhúzások, feltételezések.

 

A szerelmi sokszögek a baráti társaságokban dívó összemaszatolódás a barátság, a haverság, a szerelem és az ismerősségi kapcsolatok között. Körbepróbálkozások a felületes és a mélyebb kötődések formái között, megfűszerezve csalárdságokkal és nagy érzelmi viharokkal. Eredete a serdülőkorban van, de nem mindenki növi ki. A kellemes izgalomtól a súlyos önértékelési zavarig széles skálán mozog a hozama. Sok utálat gerjed annak nyomán, hogy ki kivel kavar vagy kavart. Munkahelyen is hamar kialakulnak titkos kapcsolatok, főleg a főnök és beosztottak között. Ezek már drámaibb jogvitákat is előidézhetnek.

 

A titkos kapcsolatokban mindig munkálnak az anyai és apai imágók. Egy érzelmileg megközelíthetetlen apa, akinek a lánya sokat teper az animus erőért, gyakran hasonló helyzetbe sodorja a lányt a partnerkapcsolataiban: olyanokért epekedik, akiknek védekezőpáncéljáról visszapattannak ezek a próbálkozások. Az idősebb partnerek mindig apa-, illetve anyapótlékok.

 

Sajátságos az olyan szingli férfiak és nők habitusa, akik rendre a tartós kapcsolatokban élőkhöz vonzódnak. Ezekben a vonzalmakban munkálhat feldolgozatlan testvérféltékenység, de befuccsolt ödipális próbálkozás is. Ha az apa a lányába, az anya a fiába úgymond „szerelmes”, ott az ödipális kor nem adott kellő impulzust a nemi identitás kialakulásának, és akár az egész élet eme szárnypróbálgatásban telhet el. A nagy remények és a hatalmas csalódások tapasztalata nem adja a beteljesült szerelem boldog nyugalmának erejét. Amikor a nős vagy férjezett szerető testesíti meg az ideális társról alkotott elképzeléseket, akiről tudván tudja, hogy foglalt, vagyis nem lehet az övé, óriási az énvesztés lehetősége a reménytelen remények, gyötrő félelmek, öngerjesztő vágyak hullámzó tengerében, ahol talajtalan és kapaszkodó nélküli.

 

De a titkos szerelmek legnagyobb hátulütője minden bizonnyal az a csalárdság, amely éppen azt a meghittséget aknázza alá, amelyre vágyna, amely miatt az egész hűtlenség elindult. A töredezett és integrálatlan személyiségű embernél hiányzik az igazi értékrend irányító, húzó és összerendező ereje. Nem képes emiatt a magasabb értéknek alárendelni az alacsonyabbat. Ez szükségképpen az alacsonyabb érték érvényesülését, vagyis az amortizálódást hozza magával. Tudja, hogy bármelyik felet választja, a másikat elveszíti, és ez a veszteségtől való félelem a belső hiányról árulkodik. Azt is mindenki tudja, hogy egy kapcsolat romjain igen bajos másik boldog kapcsolatot építeni. Még a megcsalt félben is ambivalens dilemmák zajlanak, noha ártatlannak érzi magát, mint akinek a háta mögött és részvétele nélkül zajlott volna minden.

 

Összetett dinamika ez, bár kibogozható. Ám ami biztos: „aki hűtlen, hívet nem nyer”, miként azt Lao-ce is megfogalmazta.

László Ruth
XVI. évfolyam 10. szám

Címkék: holisztika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.