Holisztika

A Vidra (január 20. - február 18.)

Jellemrajzok és totemek az indián életkerékben 2. rész

„Az ember élete egy körforgás gyermekkortól gyermekkorig, és ez minden dologgal így van, ahol a hatalmas erő mozgat.” (Fekete Jávorszarvas)


A vidrák – és természetesen a Vízöntők – igen erősek

 

Az ősi indián világszemlélet igazából a mi Vízöntő korunkban érett meg arra, hogy a világegyetem és az ember összefüggéseit valódi holisztikus módon elemző bölcsességét megértsük és méltányoljuk. A triszmegisztoszi „amint fent, úgy lent” alapelve náluk abban a tükörben mutatja meg magát, amely a Wakan Tanka, vagyis a Nagy szellem mása a földön. Ez pedig az úgynevezett életkerék. Az életkerék minden létező földi és égi dolog integrációját jelképezi. Megmutatja nekünk, miként működik az univerzum, s benne az azonos törvényeknek engedelmeskedő élőlényei a maguk örök körforgásában. Az életkereket bárhol ki lehet kövekből rakni az észak-amerikai indiánhagyomány szerint, jelezve ezzel, hogy a természet törvényei függetlenek helytől és időtől.

 

Ez az életkerék a világidő és a hozzá tartozó jelenségek 12 szeletét reprezentálja. Segít ismerőjének abban, hogy kevésbé legyen a körülmények áldozata, mélyebben megismerhesse a világmindenséget és benne önmagát, de legfőképpen segít eligazodni a világgal és a többi élőlénnyel való kapcsolatban, ellenőrizhetővé tenni saját életét.

 

Minden időszaknak, így a Vidra időszakának is - amely a mi horoszkópunk szerint a Vízöntő periódusának felel meg - a Nap által közvetített sajátossága, „befolyásoló széjárása”, születési totemállata, növényi és ásványi toteme, polaritástoteme, valamint ún. elemi klánja van. A születési totem az időszak szülötte számára megjelenít bizonyos jellemző vonásokat, és segít a pozitív tulajdonságok fejlesztésében, a negatívak leküzdésében. Ez utóbbi harcban segíti az ún. polaritástotem, amely az életben jól kiegészíti a Vidrát. Az elemi klán pedig igazi stabilizáló tényező a jegy szülöttei számára. A Vidra „totem segítői” a páfrány és a türkiz, kiegyenlítője, polaritástoteme a lazac, míg elemi klánja a pillangó. Mindez a természet sokszínűségének és egyúttal egységének a megjelenítése, az emberi és egyéb rezgések, tulajdonságok rokonságának, szoros egymásra hatásának a hálója.

 

Milyen befolyások érnek tehát bennünket a Vidra időszakában, milyen is a Vidra-ember és miként kell vele bánnunk? Ezekre a kérdésekre ad választ az életkerék.

 

A január végi, február eleji időszak az indián gondolatvilág szerint a megtisztulás időszaka, az a periódus, amikor sugarainak hatása először jelenik meg a természetben. A megtisztulást elősegíti a „láthatatlan föld alatti energiákat adó” északi szél, amely az időszakot leginkább befolyásoló tényező. Az amerindiánok ezt a megtisztulást az „eloszlatás ceremóniájához” kötötték, amelynek során igyekeztek megszabadulni mindattól, ami lelküket, életüket megmérgezi: rossz szokásoktól, helytelen viselkedéstől, kicsinyes féltékenységtől, nevetséges félelmektől, negatív érzelmektől. (Ó, bárcsak nálunk lennének ilyen közösségi ceremóniák!) Minden fent említett harmónia zavaró tényezőt valamilyen növényi maggal vagy ágacskával jelképeztek, s azt a tűzbe dobva élték át közösen az ártalmas gondolatok, bántó tulajdonságok megsemmisülését.

 

A Vidra időszakot befolyásoló északi szél a föld alatt rejtőző életet táplálja láthatatlanul, miközben hatalmas ereje megköveteli, hogy behúzódjunk elmélkedni, meditálni, bölcselkedni, vagyis növeljük belső értékeinket. Az amerindiánok az Északot éppen emiatt a növekedéshez, a bölcsességhez, a szellemi erőhöz kapcsolták, az északi szél pedig a mentális aktivitás elősegítője volt. Érdekes módon ugyanúgy, mint nálunk a Vízöntő jegy, a Vidra-korszak is a levegő elem jellegzetességeit mutatja. A levegő náluk a kommunikáció, a mentális aktivitás, az intelligencia, a gondolkodás erejének az eleme. Mindazt a láthatatlan tevékenységet mozdítja tehát elő a megtisztulás periódusának szülöttében, amelynek következtében a kreatív tevékenység jelenik meg, a másokkal való kommunikálás képessége alakul ki. Ebben a Vidrák - és természetesen a Vízöntők - igen erősek. A Vidrák éles eszűek, eredeti emberek eredeti ötletekkel. Idealisták, buzgó reformátorok, sokszor jutnak forradalmi gondolatokra. A baj csak az, hogy a túl sok elgondolást a gyakorlatban már nehezen vitelezik ki. A problémákat analitikus módon közelítik meg, hűvös fejjel. Jó kommunikációs képességekkel, valamint azzal, hogy nem érzéketlenek mások érzéseivel, érzelmeivel szemben, kivívják embertársaik, partnereik szimpátiáját. Apropó, partnerek: a levegő dominancia miatt gyakran esnek egyik végletből a másikba, s néha a tökéletes partner igényével fellépve idealizmusuk nehézségeket okozhat a partnerkapcsolatban. Az intenzív érzelmek és szenvedélyek nem erősek ebben a jegyben, így őket hosszú pórázon lehet csak tartani. Magabiztosságuk mellett ugyanis nagyon sokat adnak függetlenségük - vagy annak látszata - megőrzésére. Széles látókörűek, hajlamosak azonban olyan dolgokat is bevállalni, amikhez nincs meg a megfelelő képességük. Nem ismernek tabukat és előítéleteket, szeretnek kipróbálni minden újdonságot. A kísérletezés a vérükben van, s ez az önfejlesztés egyik legfőbb eszköze náluk. Emellett még sok szimpatikus tulajdonságuk van: barátságosak, szolgálatkészek, találékonyak, extrovertáltak, konstruktívak, dinamikusak, humánusak, jókedvűek, gyors felfogásúak. Mindezeket a jó tulajdonságokat avval „ellensúlyozzák”, hogy néha művész módra kiszámíthatatlanok, excentrikusak, lázadóak, egocentrikusak, tapintatlanok lehetnek.

 

A Vidra szülőként általában igen őszinte és baráti viszonyt tud kialakítani gyermekeivel, kibeszélteti, meghallgatja és intenzíven segít megoldani problémáikat. Alaptermészetéből adódóan ezáltal arra törekszik, hogy az utódok is minél több feladatot legyenek képesek egyedül megoldani, minél korábban legyenek önállóak. A Vidra apa önfeledten kész részt venni játékaikban, hogy magát ismét gyermeknek érezze. A Vidra anya érzelmeiben inkább visszafogott, ami néha érdektelenségnek tűnik, de mindenben segíti és biztatja a gyermekeket, s nagy toleranciával viseltetik irántuk.

 

A Vidrák általában jó egészségnek örvendenek. Ez a természetes táplálkozási szokások és bioélelmiszerek iránti tudatosságukból, valamint a megelőző, természetes gyógymódokhoz való affinitásukból következik. Egészségügyi problémáik többsége a keringési rendszerből származik: érelmeszesedés, szívpanaszok, vénás megbetegedések. Így ezek karbantartására fokozottan kell ügyelniük.

 

A Vidrák életének fő mozgatórugója: felfedezni, hogy változtathassanak, megreformáljanak dolgokat, hogy rátaláljanak az újdonságokra. Ezen az úton az segíti őket, hogy mindig van elképzelésük a jövőről, amelyről pontosan tudják, hogy harcok és csalódások árán tudják csak megvalósítani. Nem félnek azonban a katasztrófáktól sem, mert bíznak a jövőjükben. Jelszavuk: Merj, hogy nyerj! A belső vágy, hogy megismerje a dolgok miértjét, hogy eljusson a bölcsességhez és az, hogy az ismereteket mások javára felhasználja, mindig új és új ösztönző erőt ad a Vidrának a legnehezebb pillanatokban is.

 

Milyen nehézségekkel találkozik a Vidra életútján, és mire kell vigyáznia?

 

Mindenekelőtt a gazdag gondolatvilágában kiötlött elképzelések gyakorlati kivitelezését kell megtanulnia. Az álmokat lehetőséggé, a lehetőségeket valószínűségekké, a valószínűségeket pedig realitásokká alakítani: ehhez kell sok energiát felhasználnia. A belsőt - az ismereteket, az elképzeléseket - bátorsággal kell harmóniába hoznia a külsővel, a gyakorlattal, a körülményekkel. Mindezen tulajdonságok kifejlesztésében segíti a Vidrát egyrészt a három téli időszak közös általános toteme, a bölény, valamint a növényi, ásványi totem és a „polaritás totem”. Az általános totem adja az egész időszaknak az erőt, a szerencsét, az élet minden területén a „vadászsikert”.

 

Az európai kultúra gyertyaszentelő (február 2.) körüli időszakának indián növényi toteme a páfrány. Ez az egy tőről sok-sok finoman cizellált leveles ággal növekvő, világoszöld, majd éréskor sárga-narancs színű növény azzal a tulajdonsággal rendelkezik, hogy könnyen hajlik a szél hatására, s mint a Vidra-szülött, alkalmazkodik a viszonyokhoz, de még is szilárdan tartja magát. Az indiánok gyökerének forrázatát köhögésre, légúti panaszok gyógyítására, valamint sebek megtisztítására használták. A hím páfrányt, más néven erdei pajzsikát pedig a galandféreg kiűzésére vetették be.

 

A Vidra ásványi totem-segédje a türkiz, ez a kékeszöld, viaszos küllemű ásvány, amely foszfátokat, rezet, alumíniumot, szilíciumot, ammóniát és vizet tartalmaz. Azt mondják róla, nagyon érzékeny kőfajta, amely elnyeli a káros rezgéseket, és ha hordozója fizikai veszélybe kerül vagy szenved, akkor elszíneződik. (Nem véletlen, hogy „rendszeresítették” a türkizt a tibeti ékszerekben is!) Előfordul, hogy e drágakő a káros vibrációk hatására hirtelen darabokra hullik szét. Az indiánok pontosan ilyen asszociáció alapján hordták sérülések, elsősorban csonttörések megelőzésére, mivel azt tartották, hogy a türkiz balesetkor az ő csontjaik helyett reped meg! Hasonló meggondolásból kötöttek türkizt a lovak farkára is, hiszen ha a ló eltörte a lábát, akkor az nem gyógyult meg, és a szegény párát meg kellett ölni.

 

   

A Vidra „totemsegítői” a páfrány és a türkiz

 

A türkiz ezen felül náluk az „ég köve”, vagyis a misztikus világgal való kapcsolatot, az ezoterikus gondolkodásra való hajlamot, a szellem kiegyensúlyozottságát, valamint a megértést segíti elő. Az energiák harmonizálásában játszó kiváló szerepére a Vidrának nagy szüksége is van, mivel rendkívül nehezen viseli az átverési kísérleteket, a jellemtelenséget és általában az érzelmi viharokat. Nemcsak a pszichés nyomás, az emocionális zavarok elviselésében segít, hanem - az indián tradíció szerint - a bal csuklón viselve mindenféle betegségekből gyorsabban lábal ki gazdája. Meditációban használva állítólag bármely élethelyzet megvilágításában, megoldásában nagy segítségünkre lehet.

 

 

A polaritástotem: a lazac

A Vidrák, mint említettük, szívesen gondolkodnak másokról, vesznek részt jótékonysági akciókban, vállalnak humanitárius tevékenységet. A szolgálni tudás integráns része személyiségüknek. Csakhogy mivel sokszor álmodoznak olyasmiről, ami nem megvalósítható, és a szervezésben, kivitelezésben, gyakorlati megvalósításban nem igazán erősek, egyéniségük ebből a szempontból kiegészítésre szorul. Ez a segítség a Lazacok részéről jöhet (akiknek születési ideje július 22. és augusztus 21. közé esik). A Lazac szintén figyelembe veszi mások igényeit, szükségleteit is, de erős a megvalósító képessége, főként pedig képes arra, hogy megvédje magát - és szükség esetén a Vidrát - attól, hogy manipulálják, rossz irányba vezessék, informálják.

 

 

Az elemi klán: a Pillangó

A Vidra időszak szülöttei a Pillangó elemi klánjához tartoznak, amely a levegő elem segítségével könnyen átalakítja a rossz emberi tulajdonságokat, megváltoztatja a helytelen irányt. Szó szerint új, friss levegőt áramoltat megmerevedett élethelyzetekbe, segíti a Vidrákat aktivizálódni, elindulni valami vadonatúj felé. Vigyázniuk kell azonban, hogy „ne szálljanak csapongva egyik virágról a másikra”, ne ugráljanak egyik témáról a másikra, ne változtassanak meg gondolatlanul irányt 180 fokkal - mert erre nagyon hajlamosak. Ilyenkor szétszórják jótékony energiájukat. Meg kell próbálniuk, hogy nagyon odafigyeljenek erre a negatív tulajdonságukra, mert nemcsak hamar kimerültnek és túlhajszoltnak fogják magukat érezni, hanem a kitűzött jó cél is tovalibbenhet. Amint sikerül egy meghatározott irányt követniük, életük valószínűtlenül izgalmas, eseményekben, sikerekben gazdag lehet.

 

 

Hogyan bánjunk a Vidrákkal?

Legyünk velük szemben egyenesek, őszinték. A Vidra nagyon nem szereti a hímezést-hámozást, a mellébeszélést, és persze legfőképp a hazudozást. A hiábavaló fecsegés, pletykálkodás nála a hasztalan időtöltéssel egyenértékű és csak idegessé teszi. Szemükben az az ember az értékes, aki azt mondja ki, ami a szívén fekszik és az, aki szívesen áll elő új ötletekkel, olyanokkal, amelyek sokak hasznára válhatnak. Azt tartják az indiánok, hogy ha meg akarsz szabadulni egy Vidrától, le akarod rázni, az gyorsan fog sikerülni, ha unalmasnak adod ki magad!

Dr. Simoncsics Péter
XI. évfolyam 1. szám

Címkék: kalendárium, totem, vidra

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.