Holisztika

A víz tüze – A húgyutak holisztikája

Az antibiotikumok akadályozzák az immunrendszer működését

Az egyre gyakoribb és makacsul ki-kiújuló húgyúti fertőzések folyamatosan emelkedő száma mind nagyobb gondot jelent betegek és orvosok számára egyaránt.


 

A nőknél a végbél és a húgycső közelsége miatt a húgyúti fertőzések jóval gyakoribbak (lásd előző számunk), s egy amerikai felmérés szerint a főiskolás nők között az első fertőzés után 27 százalékos a kiújulás fél éven belül, 2,7 százaléknál pedig ez idő alatt kétszer is visszatér a fertőzés. Az 55 évesnél idősebb nők 53, míg ennél fiatalabbak 36 százalékánál újul ki a fertőzés egy éven belül. Önkéntelenül felmerül a kérdés: mi a nagyszámú visszaesés oka, s az a betegben vagy a kezelésben keresendő- e? A válasz: mindkettőben, de az utóbbi lényegesen nagyobb súllyal esik a latba! Az egyetemi orvoslásban ugyanis a kezelés mindig antibiotikumokkal történik.

 

Az ilyen fertőzések 80 százalékát a székletben található Escherichia coli nevű baktérium okozza, míg 10-15 százalékát a Staphylococcus saprophyticus, a többit egyéb baktérium. Ezekről a kórokozókról (is) tudvalévő, hogy rendkívül gyorsan ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben, így nem csoda, ha az orvostovábbképző folyóiratban azt olvassuk, hogy nagyszámú kiújulás a „megfelelő kezelés” után jelentkezik, és hogy a „sikeres kezelés” után a visszafertőződés ugyanavval a baktériummal történik, valamint, hogy gyakran társul hozzá felszálló fertőzés, antibiotikum- rezisztencia, s emiatt igényel sokszor hosszan tartó kezelést.

 

Számtalanszor bizonyítást nyert, hogy az antibiotikumok akadályozzák az immunrendszer rendeltetésszerű működését, allergiát és sok egyéb kellemetlen mellékhatást produkálnak, kipusztítják, vagy legalábbis erősen károsítják, felborítják az életfontosságú normál bélflórát, és ellenálló baktériumtörzsek kitenyésződését segítik elő. Lehet ugyanis, hogy az antibiotikumkezelés hatására a vizeletben bizonyos csíraszám alá süllyed a baktériumok száma,de az ellenállóvá vált törzsek csak átmenetileg  hunyászkodnak meg, és az első adandó alkalommal – meg- vagy felfázás, a társbetegségek kialakulása, súlyosbodása vagy valamilyen okból történő energiaszint-csökkenés esetén – újból akcióba lépnek. Ezért is erősen megkérdőjelezhető az a hivatalos ajánlás, miszerint amennyiben az antibiotikum-kezelés következtében megszűnik a baktériumürítés a vizeletben, még 6–12 hónapig (!) a kis dózisú antibiotikumos megelőzést kell alkalmazni Az USA-ban egyre több aggodalomra ad okot az Escherichia coli 15-20 százalékos rezisztenciája.

 

Az antibiotikum-terápiának leginkább három esetben lehet létjogosultsága:
• ha az általános tünetek túl súlyosak, és a beteg általános állapota is leromlott,
• ha a nehéz vizelés és a hólyagbántalmak már tűrhetetlenek a beteg számára,
• amikor a felszálló fertőzés, vagyis a vese érintettségének jelei jelentkeznek.

 

Húgyhólyaggyulladás esetén ne fogyasszunk alkoholt, savas gyümölcsleveket, kávét. Igyunk sok vizet

 

Amennyiben a fenti okok – vagy valamely sebészi beavatkozást igénylő mechanikus akadály – nem állnak fenn, akkor érdemben a komplementer medicina diagnosztikus és terápiás lehetőségei adhatják a megoldás kulcsát.

 

 

Energiánk – a valódi háttér

A hagyományos kínai orvoslásban (hko) a vizeletkiválasztó rendszerrel kapcsolatos szervek – és a mellékvese hormonrendszerének funkciói is – a víz elemhez tartoznak. A hko alapelve abban áll, hogy minden funkciókörnek, minden szervnek megfelelő mennyiségű energiával (csivel) kell rendelkeznie, hogy működésük élettani lehessen, és hogy a vért (hszüe), valamint a testfolyadékokat (csin-je) megfelelően keringtessék. Ezen kívül az egyes elemek között is akadálytalannak kell lennie az energiaáramlásnak az öt elem tanának megfelelően. Így a víz elem anyja a fa elemnek (máj és epehólyag), a fa-anya táplálja a tüzet (szív és vékonybél), a tűz a földet (gyomor és lép), a föld a fémet (tüdő és vastagbél), míg a fém a vizet. Amennyiben az anyaelemben vagy a fiúelemben hiányzik, illetve túlteng, esetleg pang az energia, kialakulnak a rendellenességek.

 

A szervezetünkbe bevitt folyadékokat először a „föld elem” szívja fel, vagyis a gyomorba kerülés után a lép osztja szét és küldi a tüdőbe. Ott a tüdő-csi segítségével szűrésen megy át, majd a vesékbe áramlik. A vesék jang-csije itt elvégzi a „párologtató” műveletet, amelynek során a folyadékok ismét „tiszta” és „zavaros” részre oszlanak. A tiszta rész visszakerül a tüdőbe, a „zavaros” pedig a hólyagba, ahonnan kiürül. A tárolást és a párologtatást a hólyag csije is segíti. A két szerv összes működésének egységét a hko „alsó melegítő” néven foglalja össze.

 

A vesék a folyadékháztartás rendben tartása mellett alapvető szerepet töltenek be a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is. Amennyiben a szervezet pH-ja savas irányban tolódik el a vese-csi elégtelensége miatt, a savasság sejtszinten károsítja minden sejtünket, s persze a vesékét is.

 

Amint említettem, a húgyúti gyulladások kialakulásában valamennyi funkciókör lehet oki tényező. Például az öt elem tana szerint a víz kontrollálja a tüzet. Amennyiben a víz energiája elégtelen, a vese nem képes megfékezni a szív tüzét, amely leszáll a vékonybélbe, és ez a tűz megperzseli a víz elemhez tartozó szerveket, a szív „kigúnyolja” a vesét. Ilyen esetekben fellépnek a különböző „forróságjelenségek”, a „folyadékok elemésztésének” tünetei: égő fájdalom vizeléskor, gyakori vizeletürítési kényszer, vöröses, kevés vizelet, forróságérzés a mellkasban, torokszárazság, nyugtalanság, fekélyek a nyelven. Ha a forróság nagyon erős vagy sokáig fennáll, károsítja a véredényeket, aminek a következménye vér megjelenése a vizeletben, illetve a „nyákos nedvesség” besűrűsödik, és kialakul a hólyagkő.

 

Röntgenfelvétel a húgyhólyagról (piros folt) és a vesékhez csatlakozó húgyvezetékekről

 

A heveny hólyaghurutok nagy része az oki (energetikai) kezelés híján azután fokozatosan kimeríti az energiatartalékokat. A vesejang kimerülésekor például gyakori vagy elcsöpögő vizelet mellett felléphet hideg érzés a testben és a végtagokban, általános fáradtság, libidócsökkenés, erőtlenség az ágyéktájon és a térdekben.

 

A vese-csi nagymértékű csökkenése már súlyosabb tüneteket is produkálhat. Ezek közül megemlítendő a gyakori, világos vizelet, az éjszakai bevizelés, a spermafolyás, a korai magömlés, az impotencia, az ágyéktájék gyengesége és fájdalma, a sápadt arcszín, a halláscsökkenés, valamint a csontritkulás.

 

Amennyiben az energiahiány más funkcióköröket is károsít, természetesen az azokra jellemző tünetek is meg fognak jelenni. Példának okáért amennyiben a vese és a lép energiaszintje együttesen csökken a szükséges alá, akkor a gyakori vizelés és az utána fellépő enyhe rossz közérzet mellett fáradtság, bágyadtság, a test nehézségérzése, duzzadt végtagok, hideg hát, étvágytalanság lesznek a főbb tünetek, s a páciens folyadékot sem nagyon kíván magához venni.

 

 

„Vízerősítő” gyógynövények

A húgyúti fertőzések megelőzésére és gyógyítására az őskortól kezdve igen sokféle gyógynövény alkotórészeit használták fel. Az egyik legismertebb – és most már az egyetemi orvoslásban is ajánlott – ilyen növény a vörös vagy tőzegáfonya (Vaccinium vitis-idaea). A levelében található fő hatóanyaga az arbuzi tin nevű fenolos glikozid. Vizes főzete a legértékesebb növényi eredetű húgyúti fertőtlenítő. Baktériumszaporodást gátló hatása minden szóba jöhető kórokozóval szemben bizonyított. A főzetet úgy készítjük el, hogy 4 evőkanálnyi feldarabolt vörösáfonya-levélre 6 dl forró vizet öntünk, negyed óráig főzzük, pár percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Lehetőleg cukor nélkül, esetleg kevés mézzel vagy citrommal a felét reggel éhgyomorra, a másik felét pedig délután, a víz elem működésének legintenzívebb óráiban (15–19 óra között) fogyasszuk el. Antibiotikus hatása legkifejezettebb semleges vagy lúgos kémhatású vizeletben, ezért a kezelés első három napjában a betegnek ajánlott csaknem kizárólagosan növényi étrenden élni, és naponta 3-5-ször késhegynyi szódabikarbónát is fogyasztani.

 

A másik, közismert hangaféle, amely a húgyúti fertőzések kezelésében gyakorta használatos, a medveszőlő (Arctostaphylos uva ursi), illetve annak a levele. Hatóanyaga ugyancsak az arbutin, amelyből több van benne, mint a vörös áfonyában, de ahhoz viszonyítva több csersavat tartalmaz, ezért érzékeny gyomrúaknál panaszokat okozhat.

 

A húgyúti gyulladások, a vese- és hólyaghomok, illetve -kő megelőzésére, kezelésére használatos gyógynövények közül kiemelhető még az aranyvessző, a libapimpó és a mezei zsurló. Ezeket a növényeket, amelyek a vizeletkiválasztást (a diurézist) fokozzák, aquaretikumoknak is nevezik. Szemben a szintetikus diuretikumokkal, ezek nem a vesetubulusokra hatnak közvetlenül, hanem a vese vérkeringésének javításával érnek el eredményt. Ily módon az átmosás lesz hatékonyabb, és az elsődleges vizelet mennyisége fog megnőni. Speciális hatásuk következtében azok az ionvesztések – például a fokozott káliumkiválasztás, ami jellemzi a szintetikus diuretikumokat – ezeknél nem jelentkeznek.

 

Az áfonya, inkább kapszulában, mint ital formájában, hatásos a hólyagban megtelepedő baktériumok ellen

 

Az aranyvessző (Solidago virgaurea) a benne lévő hatóanyagok eredményeként fejti ki görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatását. A szaponinok és az éterolajok javítják a veseműködést, a flavonoidokkal együtt pedig csökkentik a hajszálerek falán átlépő folyadékmennyiséget, ezzel a hatásmechanizmussal járulva hozzá a vizenyők felszívódásához.
A libapimpó (Potentilla anserina) hatóanyagai összehúzó, vérzéscsillapító és görcsoldó hatással rendelkeznek. Főleg vesehomok vagy -kő, illetve vérzéses gyulladások esetén válik be, de menstruációs rendellenességek, száj- és torokgyulladások, bélhurut eseteiben is használják, kombinációkban is.

 

A mezei zsurló (Equisetum arvense) az északi féltekén rendkívül elterjedt növény. Bőségesen tartalmaz flavonoidokat és ásványi anyagokat, elsősorban kovasavat, könnyen felszívódó formában. A flavonoidok – főleg magas káliumtartalmuk miatt – vizelethajtó hatásúak, míg a kovasav serkenti az anyagcserét és erősíti a szöveteket. (A kínai orvoslás is a vese megerősítéséről, a hólyag stabilizálásáról beszél!)
Az árpaleves mézzel és citrommal, valamint az árpanyák hagyományos gyógyszere a húgyúti megbetegedéseknek. Az árpanyák elkészítése: főzzünk 1 liter vízben 1 púpozott teáskanálnyi árpát fél óráig, és a leszűrt levet igyuk.

 

Természetesen ezeken kívül még nagyon sok olyan növényt használ úgy az európai, mind a kínai gyógynövénykultúra, amelyeknek a szervezetre gyakorolt hatása a  vizeletkiválasztással kapcsolatos szervekben is erőteljesen kifejezésre juthat.

 

 

Urológiai homeopátia

A homeopátiás szerek rendkívül hasznosak és mellékhatásmentesek az urológiai jellegű fertőzések esetében – a súlyosabbaknál akár az antibiotikumok kiegészítőiként is.
A krónikus húgyúti gyulladások reakciómódját inkább szikózisnak, míg a ki-kiújulókat pszorarendszerűnek mondják. Az előbbiek képviselői a Thuja, a Sepia a  Silicea és a Medorrhinum, míg a pszorás szerek közé elsősorban a Nátrium muriaticum, a Pulsatilla, a Lycopodium és a Sulfur tartoznak.

 

Thuját – az alkati sajátosságok figyelembevétele mellett – akkor kell használnunk, ha a páciens már hosszabb antibiotikumos kezelést kapott, a visszatérő húgyúti és nemi szervi gyulladások miatt. A Thuja által orvosolható fájdalom a vizelés végén jelentkezik, azt követően az az érzése, mintha a vizelet cseppenként csöpögne a húgycsőben. Prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési panaszok esetén Sabal serrulatával, Barium carbonicummal vagy Conium maculatával lehet eredményesen kombinálni.

 

A Sepia főleg olyan nők számára hasznos, akik antibiotikum- terápiára hamar gombás fertőzést szednek össze, kismeden- cei nyomásérzet kínozza őket, erős a fertőzés, a vizelet visszatarthatatlan, zavaros és bűzös. A fertőzést gyakran előzi meg székrekedés. A Silicea a krónikus gennyedések gyógyszere, akkor javasolt, ha a vizeletben genny jelenik meg. A Medorrhinum a fertőzéses, gyulladásos előzmények után fellépő húgyúti panaszok szere. Jellegzetes tünet lehet a bőséges vizelést követően enyhülő vesefájdalom.

 

A pszoraszerű alkati szerek közül a Natrium muriaticum és a Pulsatilla a lábról való felfázás után kialakult hólyaghurut szerei. A Lycopodium az emésztési és anyagcserezavarokra, a kövesedésre hajlamosak szere. A Sulfur a kiújuló, hirtelen és erősen jelentkező, más betegségekkel váltakozó húgyszervi rendellenességekkel rendelkező, aszténiás, sovány alkatúak szere. Különösen előnyös, ha cukorbetegek, köszvényes vagy magas vérnyomásos páciensek húgyúti problémáinál használjuk.

 

Igyon árpalevest mézzel és citrommal, ez a vizeletelvezető rendszer segít megtisztítani a fertőzésektől, és enyhíti a hólyaggyulladással járó fájdalmat

 

A vizeletkiválasztó rendszer fertőzéseiben leginkább használatos és hasznos szereket is érdemes megismernünk, mivel a házi patikánkon keresztül alkalmasint sokat segíthetünk általuk magunkon vagy családunkon.

Arsenicum album: Gyenge alkatú, leromlott egyének szere. A fájdalmak erősen égő jellegűek, meleg borogatásra javulnak.

Cantharis: A vizelés nehéz, erős fájdalmakkal jár, égő érzéssel kísért, a vizelet sötét, esetenként véres. A vizelés előtt, alatt és után egyaránt jelentkezhetnek a fájdalmak. Capsicum annuum: A vizelet bőséges és átlátszóan tiszta, de a hólyagirritáció erős égő érzéssel jár.

Equisetum hiernale: Gyakori, bőséges és fájdalmas vizelet. A fájdalom a vizelés végére erősödik és elvégzése után is megmarad. A szenvedő alany a hólyagját elnehezültnek érzi, és ez az érzés nyomásra, érintésre rosszabbodik.
Formica rufa: A vizelet bőséges, zavaros, rossz szagú, de a vizelés egyáltalán nem vagy csak kissé fájdalmas.
Mercurius corrosivus: A tünetekben a rendkívül intenzív görcsös fájdalmak dominálnak, kis mennyiségű, sötét, néha véres vizelet mellett. Libabőrös borzongással kísért, bőséges verejtékezés jelentkezik, amely nem hoz enyhülést. E mellett a bűzös lehelet, a tünetek éjszakai rosszabbodása hívhatja fel a figyelmet erre a szerre.
Staphysagria: Általában nagy bánat, zaklatás, megaláztatás után kialakult olyan hólyagbántalmakra adhatjuk, amelyek kapcsán ugyan tiszta vizelet ürül, de a beteg a vizelések közötti időszakban érez olyan fájdalmat, amely vizelésre megszűnik.

 

 

Komplex megoldások

A hagyományos kínai orvoslással kapcsolatosan említettük, hogy a panaszok hátterében leggyakrabban a szervezet energetikai rendszerében fennálló rendellenességek, energiadeficit áll. Mindezt a modern pszichoszomatikus energetika mérőmódszereivel objektíven meg is tudjuk erősíteni. Ezt az energiahiányt mindenképp meg kell szüntetni, és erre a kínai orvoslás akupunktúrát, moxibuszciót, illetve gyógynövénykombinációkat használ. A nyugat-európai géniusz erre a célra kifejlesztette a mágnesmező-terápiát, amelynek segítségével a mikrokeringés és az immunrendszer egyedülálló támogatása érhető el.

 

Gyulladásos állapotban fájdalom csillapítására gyengén masszírozzuk a két 28-as gyomorpontot

 

Ugyancsak a vese energia-háztartásának segítését szolgálja, ha a „zavaros” és „tiszta” szétválasztását megfelelő mennyiségű folyadékkal segítjük. Optimálisan ez kb. 30 milliliter/kilogramm, vagyis egy 70 kg-os ember esetében 2,1 liter/nap. (Szívelégtelenségben szenvedő, ödémás, magas vérnyomásos betegek esetében természetesen ezek a mennyiségek nem jönnek szóba!) A folyadék leginkább tiszta forrásvíz, cukormentes gyümölcslé, szénsavmentes ásványvíz vagy zöldséglé, zöldségleves legyen. Ez utóbbiak a vesét sav-bázis egyensúlyozó munkájában is támogatni fogják.

 

Emellett nagyon gyakori, hogy a gerincoszlop aló szegmenseinek, vagyis az ágyéki és keresztcsonti szakasznak a kóros helyzetbe kerülése okozza a beidegzés zavarát, következésképp alapot teremt a működési zavarok, fertőzések irányába. Ilyenkor gyakran szükséges a gerincmanipulációs technikák (ortobionómia, kiropraktika, kranioszakrális terápia) alkalmazása.

 

A komplementer orvoslás sokoldalú, a sok évezredes és a 21. századi módszereinek kombinált alkalmazásával egyértelműen bebizonyosodott, hogy a víz és a tűz harmóniája a gyógyítógyakorlatban hosszú távra megvalósítható.

Dr. Simoncsics Péter
XVII. évfolyam 4. szám

Címkék: holisztikus gyógymódok, húgyutak

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.