Holisztika

A Zene Ezotériája: teremtő- és gyógyítóképessége

Az ezotéria fogalma az emberi értelem elől elrejtett valóságot jelenti, amely megismeréséhez szemléletet kell váltani, hiszen ha az általánosan elfogadott világkép korlátain belül gondolkodunk és viszonyulunk a jelenségekhez, rejtve marad az a lényeg, amit a legjobb törekvésünk ellenére sem érthetünk meg. Az ezoterikus ismeretek azt szolgálják, hogy fellebbentsék a fátyolt a vélt igazságokról, az axiómaként elfogadott, tudomány által is képviselt dolgokról, és tudatára ébresszenek a valóságnak.


 

Az Ősi Bölcsesség tanítása szerint a Teremtés kezdetén nem volt semmi addig, amíg meg nem teremtődött az első őstípus. A mi Naprendszerünk a Szeretet naprendszere. Megteremtésekor Isten első ereje, az Akarat teremteni kívánt. Felébresztette a második erőt, a Bölcsességet, ami a képzeletén keresztül megteremtette az eszmét, amely a Naprendszer őstípusa. Majd a harmadik erő, az Aktivitás a kozmikus szubsztanciában dolgozva létrehozta a mozgást. A melodikus, harmonikus és ritmikus erő kidolgozott még egy őstípust, a Formát, amellyel minden formát ölt, a testtől Istenig.

 

Az ötdimenziós Mentális világ Konkrét Gondolat rétegében található az összes forma őstípusa, amelyek a Fizikai világban testesülnek meg. A Konkrét Gondolat rétegében Földünk szilárd objektumai olyan üres formákként vannak jelen, amelyekből állandóan egy saját zenei alaphang szólal meg. Az őstípus éneklő, rezgő, üres üreges test, amely él és mozog. Annak megfelelően teremt, ahogy az ember által megalkotott szerkezet is működik, saját gondolatok nélkül. Olyan lehet, mint a formába öntött gipsz. A forma alakját ölti magára. Így kapcsolódnak egymáshoz a fizikai atomok is abban a formában, amely az élő test sablonja. Mindegyik őstípus megszólaltatja a saját harmonikus zenei hangját, és ez a hang vonzza egymáshoz a fizikai atomokat, amelyek így alkotják meg a formát.

 

Minden emberi lényben a nyúltagy területén és a gerincagy felső részén tűz lüktet. A tűz énekhangot ad ki, amely a méh zümmögésére hasonlít. Ez a zenei alaphang, amit az őstípus is megszólaltat, a fizikai test hangneme. Az őstípus alaphangja az élet folyamán változik, és a benne lévő változások hatnak a fizikai testre is.

 

Minden cselekedet közvetlen hatást gyakorol az őstípusra. Ha a cselekedet harmóniában van az élet és az evolúció törvényével, megerősíti az őstípust, meghosszabbítja az életet, amelynek folyamán az ember megszerzi a maximális tapasztalatot, a lelke pedig életképessége és tudása megerősödésével fejlődik. Ily módon kevesebb újraszületésre van szüksége, hogy elérje a tökéletességet, mint annak, aki eltávolodik a feszültségektől, elkerüli a küzdelmet, vagy aki erejét a pusztításra fordítja.

 

Létezik 12 életáramlat, melyek az emberiséggel dolgoznak a Teremtés kezdetétől. Neveik: Kos - Kszeofimok, Bika - Terafimok, Ikrek - Szeráfok, Rák - Kerubok, Oroszlán - Tűz Urai, Szűz - Bölcsesség Urai, Mérleg - Személyiség Urai, Skorpió - Forma Urai, Nyilas - Elme Urai, Bak - Arkangyalok, Vízöntő - Angyalok, Halak - Szűz Szellemek.

 

Mindegyik életáramlatnak van hangneme, zenei kulcsa:

 

Kos - Desz-dúr, Bika - Esz-dúr, Ikrek - Fisz-dúr, Rák - Gisz-dúr, Oroszlán - Aisz-dúr, Szűz - C-dúr, Mérleg - D-dúr, Skorpió - E-dúr, Nyilas - F-dúr, Bak - G-dúr, Vízöntő - A-dúr, Halak - H-dúr.

 

Az ember teljes involúciós és evolúciós periódusa égi eredetű zenei skálán alapul. Azelőtt, hogy az emberek elveszítették a kapcsolatot a Konkrét Gondolat világával, tudták, hogy ez a réteg a zenei hangoké, és ezek a hangok telítik és építik a dolgok őstípusait az alsóbb világokban. Tudták, hogy ők élő zenei hangszerek, és a zenei hangokat belső érzeteiken keresztül fogják fel. Az ember tudatfelettije ismeri mindezt, tud a zenei hangok kolosszális hatalmáról. Miután ez a belső képesség elveszett belőle, és ténylegesen nem is érzékeli ezt saját magában, a hangszerek segítségével megpróbálja létrehozni a hangot, amelyről emlékezetében ködös emlékei maradtak meg. Az ember helyett, aki tudatos hangszer, az ember által gyártott hangszereink vannak.

 

A szellemi hangszer a melódiához tartozik, az akarathoz, az intellektushoz, a fejhez, a gondolkodáshoz, és a hang, amelyet hordoz, könnyen megjegyezhető. A húros hangszerek a harmóniához, az emóciókhoz, képzelethez, szívhez kapcsolódnak, és felébresztik az öröm, elégedettség, fájdalom, bánat, sajnálat érzelmeit. Az ütőhangszerek a ritmust szolgálják. Felébresztik a cselekvés vágyát - menetelni, táncolni, tapsolni, lábbal ritmusra dobogni.

 

Az ember maga hármas zenei hangszer, de mostani tudata nem ismeri fel belső erőit, azonban majd valamikor a jövőben helyreállítja ezt a kapcsolatot. Először megérzi, belső érzetével meghallja saját fizikai testének hangnemét. Ez a hang összekapcsolja a héthúrú lanttal, amely az agykoponyában van. Ez után már csak idő kérdése, hogy mikor lesz képes a zene hatalma által a Kimondott Szó erejével teremteni.

 

A rezgés a megnyilvánult élet és minden teremtett dolog forrása, amely létezik és mindig is létezett. A tehetetlenség ennek ellentéte, amelynek eredménye a szétesés, felbomlás. A zene és a szín is, mindkettő a rezgések meghatározott sebességének eredményei. A harmonikus rezgések gyógyítanak, konstruktívak és teremtők. A diszharmonikus rezgések pusztítóak és felbomláshoz vezetnek. A hang a szín forrása, és csak a tiszta melodikus hang képes csodálatos, átszellemítő, vonzó színt teremteni.

 

A napsugárzás spektruma hét különböző színt tükröz ránk: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, indigó, ibolya. Létezik hét zenei hang, amit a zongora fehér billentyűinek leütésével kapunk az oktávban. A dó megfelel a vörös színnek, a ré a narancsnak, a mi a sárgának, a fá a zöldnek, a szó a kéknek, a lá az indigónak és a ti az ibolyának. Amikor az egyik oktávnak vége van, kezdődik a következő, és ugyanezek a rezgések duplázódnak meg, vagyis ugyanazok a zenei hangok ismétlődnek meg magasabban. Ugyanez történik a színek skáláján is. Amikor a látható színek a színskálán elérik az ibolyaszínt, elkezdődik a színek következő oktávja a láthatatlan színekben, az előző rezgések pontos megkettőzésével az ismert törvényszerűségek alapján.

 

 

A Kos életáramlata a fejet és a benne lévő szerveket ellenőrzi, így például a szemeket is, de már az orr a Skorpió irányítása alatt áll. Ennek alapján az orr kivételével a fej szerveire a selymes, harmonikus hangzású Desz-dúr hangnemben szóló zene hat gyógyítóan. A Kosban szerzett betegségek: fejfájás, neuralgiák, kóma vagy transzállapot, az agy betegségei.

 

A Bika életáramlata a nyakat, torkot, szájpadlást, garatot, mandulát, alsó állkapcsot, nyakszirtet, a kisagyat, a nyakcsigolyákat, a nyaki vénákat és néhány kisebb véreret von irányítása alá. Az Esz-dúrban hangzó zene hatalmas segítség a beteg szervek állapotának helyreállításában. A Bikához tartozó betegségek: pajzsmirigygöb, diftéria, szélütés stb. Minthogy mindegyik zodiákus érzékeny a szemben lévő zodiákusban zajló folyamatokra, ezért a Bikában lévő zavarok nemi betegség, székrekedés és menstruációs zavarok létrejöttét is támogathatják.

 

Az Ikrek a kezet, vállat, tüdőt, csecsemőmirigyet és a felső bordákat vonják ellenőrzésük alá. Az Ikrek betegségei: tüdőbetegségek, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, hörghurut, asztma, szívburokgyulladás. A Fisz-dúrban hangzó zenemű a betegségek aktivitását jelentősen gátolja.

 

A Rák életáramlata a nyelőcsövet, gyomrot, rekeszizmot, hasnyálmirigyet, tejmirigyeket, a máj felső lebenyét és az epevezetéket irányítja. A betegségek: emésztési zavarok, felfújódás, köhögés, csuklás, vizenyő, nyomott hangulat, hipochondria, hisztéria, epekő, sárgaság. A gyógyítás zenei hangneme a Gisz-dúr vagy Asz-dúr.

 

Az Oroszlán a gerinc háti szakaszát, a gerincvelőt és az aortát ellenőrzi. Az Oroszlán betegségei az erős szívdobogás, ájulás, aneurizma, agyhártyagyulladás, gerincferdülés, szív és vér betegségei. Az Aisz-dúrban (Hesz-dúrban) megszólaltatott zenemű segít a betegségek okozta szenvedés megszüntetésében.

 

A Szűz a hasüreget, vastag- és vékonybelet, a máj alsó részét és a lépet irányítja. A Szűz betegségei a hashártyagyulladás, bélférgesedés, a helytelen táplálkozás, vakbélgyulladás stb. A betegségekre ajánlott leghatékonyabb zenei hangnem, amely segít, a C-dúr.

 

A Mérleg a veséket, mellékveséket, a gerinc deréktáji szakaszát, az erek beidegzését és a bőrt ellenőrzi. A Mérleg betegségei: vizelési zavarok, a húgyvezeték és a vese, valamint a húgyhólyag betegségei, lumbágó, ekcéma és más bőrbetegségek. A betegségekre ható zenei hangnem a D-dúr.

 

A Skorpió az ivarszerveket, a vastagbél leszálló ágát és az egyenes belet, a prosztatát, a húgyhólyagot, a húgyvezetéket és az orrüregeket ellenőrzi. A Skorpió betegségei: a méh és a petefészek betegségei, nemi betegségek, prosztatabetegségek, menstruációs zavarok, fehérvérűség, sérv, vesekő, húgyhomok és -kő, megfázás. A Skorpió betegségeire legjobban ható zenei hangnem az E-dúr.

 

A Nyilas a combot, a medencecsontot, a farkcsontot és a keresztcsonti szakaszt behálózó idegeket és ereket irányítja. Az F-dúrban megszólaltatott zene a legjobb gyógyhatást váltja ki.

 

A Bak a bőrt, a térdet, a gyomrot a vele szembeni jeggyel, a Rákkal együtt ellenőrzi. A G-dúr hangnem a legjobb hangzás a Bak betegségeire, amelyek az ekcéma és más bőrbetegségek, mint az orbánc, és még az emésztőszervek megbetegedései is.

 

A Vízöntő a bokát, az alsó végtagokat térdtől a bokáig, a szemben álló Oroszlánnal együtt ellenőrzi. Ezért a Vízöntő visszérgyulladástól, térd- vagy bokaszalag-húzódástól, szívproblémáktól és vizenyőtől szenvedhet. A Vízöntő hangneme: A-dúr. Az A-dúrban hangzó zene a Vízöntő betegségeit gyógyítja.

 

A Halak a lábfejet, a sarkot és a lábujjakat irányítják. Hatást gyakorolnak a hasüregre a Szűz jeggyel való ellentétes elhelyezkedése okán. Ezért a lábfej-deformáció, a bélbetegségek, a vizesedés a fő betegségek. A Halak zenei hangneme a H-dúr, a legjobb segítség a bajok csökkentésében vagy megszüntetésében.

 

A zenei oktávok és a kozmikus séma

A zongora az égi zene felfogására készített földi hangszer. A legnagyobb zeneszerzők számára, akik képesek az égi világ zenéjét lehozni a földre, a legmagasabbra értékelt hangszer. Egyetlen zenegép sem tudja helyettesíteni a zongorát azoknál, akik megismerték azon akkordok jelentését, amelyek az ember halhatatlan szellemével és tudathordozó testeinek fejlődésével kapcsolatosak.

 

A zongora billentyűzete 88 billentyűből áll, ebből 52 fehér és 36 fekete, és 124 zenei hangot lehet velük megszólaltatni. A fehér billentyű 52 (5+2 = 7) hang a 124-ből (1+2+4 = 7), a fekete 72 (7+2 = 9) hang.

 

Meg kell jegyezni, hogy a 36 fekete billentyűnek kettős szerepe van. Mindegyik szolgálhat a zenei hang félhanggal történő emelésére és mélyítésére is. Ezért a fekete billentyűket kétszeresen számoljuk: 36+36 = 72. A 9 az emberiség száma, a 7 az ember 3 szellemi ereje és a 4 tudathordozó testének (elme, kívánságtest, élettest és fizikai test) összege. A kottának ötös vonalrendszere és négy vonalköze van, vagyis ismét 5 plusz 4 egyenlő kilenc 9, ami az emberiség száma.

 

A zenei skálán 7 hang van: dó, ré, mi, fá, szó, lá, ti, amelyek megváltoztatják a pozíciójukat a kotta vonalrendszerén. A 7 hang analóg a Hét Szellemmel a Trón előtt.

 

Mindegyik élethullám, amely a mi Naprendszerünk része - a Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Mérleg, Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő, Halak - saját hangnemmel rendelkezik. A zenei oktáv 12 félhangja az év 12 hónapjának és a 12 élethullámnak felel meg, amiket a mi Naprendszerünk Istene teremtett, és ugyancsak analóg a 12 Teremtő Hierarchiával is, amik a zodiákust alkotják. Az 5 fekete billentyű az oktávban a Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán 5 életáramlatát képviselik, amik legelőször dolgoztak az emberiségen. A 7 fehér billentyű a Szűz, Mérleg, Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő és a Halak életáramlatai.

 

Amikor megnyílnak előttünk az okkult misztériumok, nagyon gyorsan felismerjük azt a tényt, hogy egységes elven nyugszik a világ, bármilyen bonyolultnak is tűnjön, és megnyilvánulásaiban soha nem tér el ettől. Az első, ami az okkultista előtt megvilágosodik, hogy a 12 félhang a zenei oktávban tökéletes megfelelése a kozmikus sémának. A zenei oktáv felépítéséhez a Gondolat Világát kellett megérinteni, amely viszonylagosan elérhetetlen a fizikai érzékelés számára, és mégis az anyagi megnyilvánulás alapja.

 

Azt látjuk, hogy ugyanez a számsor vonatkozik Naprendszerünk Teremtőjére, a Szeretet Istenére is. Például: Isten - 1, az ő 3 ereje az akarat, a bölcsesség és a cselekvés. Az ő 7 bolygói segítője a Bibliában "a Hét Szellem a Trón előtt". Az embernek szintén van 3 szellemi ereje: szellemi akarata, intuíciója és eszméi. Ő az elme és a személyisége három tudathordozójának, a kívánságtestnek, az élettestnek és a sűrű fizikai testnek az egysége, amikből a megtapasztalásával kiemeli azt a lényt, akit úgy hívnak, hogy lélek.

 

A természetben mindenhol először a hang, majd a szám, szín és a forma megnyilvánulásával találkozunk kivétel nélkül. A Szférák harmóniája nem egyhangúság, monotonitás. A Nap és a bolygók egyik jegyből a másikba vándorolnak, és napról napra, hónapról hónapra minden megváltozik. Valójában a Szférák énekeinek korlátlan változatosságát tételezzük fel, ami a fizikai és szellemi evolúció alapja.

 

Tavasszal a Kos és a Mars zenei hangjai Desz-dúrban a dominánsak, aktívak, képesek az élet megújítására, a növekedésre minden világban, embertől a növényig. A Mérlegben, amit a szeretet bolygója, a Vénusz irányít, a D-dúrban írt zene a mi rezgéseink felemelésére irányul.

 

Nyár közepén a Rák és a Hold zenei hangjai veszik át az irányítást. Ezeket az Oroszlán és a Nap segíti, amikből a folyamatok érettsége áramlik, amelyek a kezdetüket a tavasz hangjaival indították el. A nyár folyamán a szeretet és az élet erősen dolgoznak a létért való küzdelemben. A Nap is az északi égbolt csúcsára emelkedik, a nyári napfordulókor. Az Oroszlán hangneme az Aisz-dúr (Hesz-dúr). A Nap az uralkodója és kulcsszava az élet. A Rák hangneme a Gisz-dúr (Asz-dúr), és kulcsszava a megtermékenyítés.

 

Ősszel a Szűz zenei hangjai - amelynek hangneme a C-dúr és bolygója a Merkúr, kulcsszava az értelem -, valamint a Skorpió zenei hangjai - amelynek hangneme az E-dúr és bolygója a Mars, kulcsszava a dinamikus energia - készítenek fel a krisztusi sugárral való találkozásra, amely évente leereszkedik a Földre. Ennek hatalmas szellemi rezgései a földi atmoszférába jutnak, amit az emberiség óriási haszonnal használhat fel, ha megismeri a tényeket, és megkétszereződik a segítségnyújtás hatékonysága a másokkal való munkában is. A sugárzó szeretet leáradását az égi seregek harmonikus, ritmikus zenéje, éneke kíséri, amely megtölti a Föld atmoszféráját, és mindenkire a szellemi törekvés impulzusával hat.

 

Télen felzendülnek a filantróp Nyilas zenei hangjai, F-dúr hangnemben, a jóakaratú Jupiter irányításával, amelynek kulcsszava az idealizmus, és a nyugodt, szervezett Bak, G-dúr hangnemben, a konzervatív, kitartó Szaturnusz vezetésével, amelynek kulcsszava az elhatárolás. Saját építő aktivitásával felkészíti a Földet a szeretet sugarának felfogására és táplálására addig, amíg készen nem áll a felszabadulásra a sötétségből, és megkezdi utazását a világosság irányába, amit a tavaszi napéjegyenlőségkor ér el. E nélkül az éltető, energizáló hatalom nélkül, amelyet a szeretet sugara szabadít fel, a Föld hideg, terméketlen és szomorú lenne. Minden élő hamar elpusztulna, és minden rendszerezett folyamat, ami fejlődési sémánkra vonatkozik, szétrombolódna. Az emberiség számára az evolúció továbbvitelében nemcsak a zodiákus és hierarchikus életáramlatok nyújtanak segítséget. A Hét Szellem a Trón előtt: a Mars, Merkúr, Vénusz, Föld, Szaturnusz, Jupiter és az Uránusz, nagy szolgálatot tesznek az emberi fajnak jelenleg is. A bolygók mindegyike saját zenei hanggal rendelkezik, és hatalmánál fogva képes segíteni.

 

Akkor, amikor az ember szelleme újra megszületik, teremtői őstípust hoz létre a fizikai forma számára a Konkrét Gondolatok világában, a Hét Szellem a Trón előtt segítségével. Ez az őstípus hangzatos rezgő modell, mint egy üres gömb, amit a szellem aktivizál, azzal az erővel, amely a földi élettartamot képviseli. Amíg az őstípus nem hagyja abba a rezgését, az adott forma, amely a kémiai elemekből épül fel, élni fog.

 

A Konkrét Gondolatok rétege, a hangok világa, a Szférák zenéjének forrása, az igazi égi zene, amely minden létezőbe beáramlik, ahogy a Föld atmoszférája is. Azt is mondhatjuk, hogy minden a zene révén él és fejlődik, és ebben a rétegben minden létezőt a zene hat át és éltet. Mindez világosan demonstrálja azt, hogy földi zenénk nem véletlenül keletkezett, hanem a felső szellemi világok alapján, amely forrása a Teremtő Szó, Naprendszerünk Teremtőjének Szava.

 

A zenei skála hangjai, amelyek hét hangtávolságban vannak, a Hét Szféra harmóniájának alapját képezik. Az Uránusz és a Neptunusz az ember fejlődésére gyakorolt hatásukat az anyagban a Püthagorasz utáni időben kezdték csak meg. Ennek ellenére az emberiség élenjáró képviselői már kezdik érezni befolyásukat. Ezen két bolygó zenei hangjai a hét másikkal együtt a kilences számot alkotják, így megint az emberiség számát kapjuk.

 

A hét dúr hangnem, ha helyesen alkalmazzák, alkotó és teremtő hatalom. A moll hangnem természetét tekintve szubjektív és inkább elnyelő, nem teremtő, hiszen az öt moll hangnem háza az Absztrakt Gondolatok Világa. Amikor az ember szelleme a halál pillanatában elhagyja a fizikai testet, keresztülmegy a Kívánságok Világán, a Konkrét Gondolatok Világán és az Absztrakt Gondolatok Világán, ahol bizonyos ideig marad, mielőtt visszatérne, és újból megszületne a Földön. Amikor eljön az új testet öltés ideje, elhagyja az Absztrakt Gondolatok Világát, és belép a Konkrét Gondolatok Világába. Itt a Szférák zenéje azonnal létrehozza a magatomot a fizikai test számára, és egy a bolygók közül azonosan fog együtt rezegni a szellem fizikai magatom rezgésével. Minden egyes bolygói hangnem úgy változik meg, hogy hozzáigazodik a szellem magatomjának rezgéséhez, harmonizálódik vele, és így a szellem földi életének bolygójává válik. Amikor a különböző bolygók zenei hangjai hozzáverődnek a fizikai test magatomjához, saját lehetőségeik szerint segítenek a szellem őstípusának felépítésében, az erővonalak rezgéseinek létrehozásában. Az így megalkotott őstípusba építik be a fizikai test atomi formáját, úgy, hogy belevonzzák azt. Így az őstípus és a fizikai forma is pontosan fejezi ki a Szférák harmóniáját, mivel a zene az őstípus megalkotásának teljes periódusára hatással van. Mi annak a hét zenei hangnak a hatása alatt működünk, amelyek a zongora középső oktávja billentyűzetének felelnek meg. A középső oktávtól mindkét irányban még három-három oktáv van. A három mélyebb oktáv leckéit már korábbi időszakokban elsajátítottuk. A középső oktáv leckéit most tanuljuk: a mentális test létrehozása és az elme működtetése a feladat. A legfontosabb hangnem az emberiség számára ebben az időszakban az F-dúr, az Elme Urainak hangneme a Nyilasban. A fizikai testtel, kívánságtesttel és mentális testtel rendelkező embernek azon kell dolgozni, hogy ezeket a testeit egészségben tartsa meg, mert ezek állapotától függ elméjének állapota.

 

Rendszerint az elme tökéletes kapcsolatot épít ki a szellem és a személyiség között, de lehet, hogy ez a kapcsolat megsérül vagy megszakad. A mentális betegségeket kiválthatja egy vagy több bolygói rezgés egyidejű folyamatos ráhatása az elmére, főleg a Hold, Merkúr, Uránusz és Neptunusz egyidejű durva, féktelen rezgése, oly módon, hogy eredményeként nemcsak az elmét képesek megzavarni, de a kívánságtestet, az élettestet és a fizikai testet is. Azonban ha ezek a bolygók melodikus, harmonikus és selymesen ritmikus rezgést sugároznak reánk, azok felemelőek, megnyugtatóak és gyógyítóak.

Dr. Bíró Dénes
XV. évfolyam 5. szám

Címkék: ezotéria, zene

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.