Holisztika

Aromaterápia stressz, félelem és szomorúság ellen

A természet illatai felkeltik az életkedvet

Az illóolajok nem csupán a helyiségek illatosításában segítenek. Főleg stressz, félelmek és szomorúság esetén használhatóak kiválóan önsegítésre, és az élet sok területén jótevő kísérőink lehetnek. A természet csodálatos illatai magukkal ragadnak minket, felkeltik az életörömünket és jótékony hatást gyakorolnak a testünkre és a lelkünkre.


 

Az orr az egyetlen olyan érzékszervünk, amely az ingereket azonnal és cenzúra nélkül továbbítja a limbikus rendszerbe - agyunknak abba a részébe, ahol az érzelmek születnek, és amely kiváltja bizonyos ingerületátvivő anyagok kibocsátását. Például ha grépfrútillóolajat szagolunk, amelyet akár duzzogás elleni olajnak is nevezhetnénk, azonnal mosolyogni lesz kedvünk. A grépfrútolaj ugyanis endorfinok, azaz boldogsághormonok termelését idézi elő. Más illatok, mint a majoránna vagy a bergamott, a szerotonin termelését serkentik, ez a vegyület pedig közismerten nyugtatóan hat. A hormonok és ingerületátvivő anyagok termelődésének serkentésén kívül valamennyi illóolajra jellemző még valamilyen egyéb meghatározott hatás is.

 

Ha a bőrön szeretnénk alkalmazni az illóolajokat, sose kenjük fel tisztán, mert ez bőrreakciót okozhat, hanem keverjük bele valamilyen semleges illatú alapolajba. Vizsgálatok bizonyították, hogy az olajkeverékek kémiai összetevői a bőrre való felvitel után már két perccel megtalálhatók a vérkeringésben.

 

Ha tehát e két módszert kombináljuk, az olajok egyrészt az agyban, az ingerületátvivő anyagokon keresztül, másrészt a vérkeringésben is kifejtik hatásukat.

 

Illóolaj-eszenciákat ma már mindenütt találhatunk. A vegyipar elhalmoz minket szintetikusan előállított illatokkal, ezeknek a terápiás értéke azonban a nullával egyenlő. A jó olajok címkéjén a következő feliratokat kell megtalálnunk: 100%-osan tiszta illóolaj (nem "természetazonos" vagy "parfümolaj"); a növény magyar és latin neve; a növény melyik részéből készült (levél, kéreg, virág, gyökér); a származás helye; a termesztés módja (például ellenőrzött biogazdaság, hagyományos termesztés, vadon nőtt); ellenőrző szám; illetve az előállítás módja (például lepárlás, sajtolás).

 

Az illóolajok nagy hatású és koncentrált anyagok, amelyek sokat segíthetnek, de mellékhatásokat is előidézhetnek. Ha érzékeny a bőrünk vagy hajlamosak vagyunk az allergiára, használat előtt tanácsos tesztelni, nem okoz-e az anyag irritációt. A gyerekeket általában jóval kisebb adagokkal kezelik. Háromévesnél fiatalabb gyerekeknél a kámfor- és mentoltartalmú olajok használata egyáltalán nem ajánlott, és a terhes nők is legyenek inkább óvatosak bizonyos olajok adagolásával. Hormonfüggő tumorok esetében fontos, hogy ne használjunk ösztrogénstimuláló olajokat, mint az ánizs, az édeskömény, a muskotályzsálya, a zsálya és a ciprus. Egyébként tanácsos "az orrunk után menni", és azokat az eszenciákat használni, amelyeknek az illata számunkra kellemes.

 

A legtöbb illóolajat nem szabad tisztán, csak valamilyen zsíros olajjal keverve felvinni

 

Az aromaterápiát a pszichoszomatikus és a pszichoterapeutikus orvoslás is használja. Itt a legfontosabb az önsegítés. Sokszor azért nem tudunk magunkon segíteni, mert már elfelejtettük, hogyan kell önmagunkkal jót tenni. A has illóolajos bekenése például az aromaterápia minden pozitív hatását magában foglalja. Ezzel egyidejűleg saját magunkkal érintkezünk, így megint kapcsolatba kerülünk a testünkkel, illetve főleg a hasunkkal. Ha megkérdezik az embereket, hogy hol lakozik az öröm, a harag, a szomorúság és az intuíció, mindannyian a hasukra mutatnak, akárhonnan is jöjjenek - hiszen a has a középpontunk.

 

Főleg a stressz, a félelmek és a depresszió távolít el minket ettől a középponttól, erre találhatunk rá újra kellemes simogatás közben. A has illóolajos bekenése utat mutat személyiségünk belső, segítségre szoruló részei felé.

 

Így készítsük el saját haskenőcsolajunkat: vegyünk egy üres üvegcsét (30 ml) csöpögtetőfejjel, és töltsük meg semleges illatú növényi olajjal, például jojoba- vagy mandulaolajjal. Lehetőleg bioverziót válasszunk! Adjunk hozzá maximum 10 cseppet egy tetszés szerinti illóolajból. (Az egyes olajok hatását külön táblázatban foglaltuk össze.)

 

A haskenéshez teremtsünk kellemes környezetet, amelyben biztonságban és nyugalomban érezzük magunkat. Nem a technika a lényeges, csak az a fontos, hogy hasunkat mindig az óramutató járásával megegyező irányban masszírozzuk. Cseppentsünk egy keveset az olajkeverékből a tenyerünkre, helyezzük mindkét kezünket gyengéden a hasunkra, és lassú, körző mozdulatokkal masszírozzuk át az egész hasat. Leghasznosabb, ha a hasunkra kenjük fel az aromakeveréket, de például a lábunkra is felvihetjük, így egyidejűleg a reflexzónákat is kezeljük.

 

Természetesen az illóolajokat a helyiségek illatosítására aromamécsesbe is tehetjük. Ilyenkor sose használjunk 10 cseppnél több olajat és soha ne két-három óránál hosszabb időre. Ellazító, érzéki vagy terapeutikus aromafürdőhöz maximum 15 csepp olaj kerüljön a kádba. Mivel az illóolajok nem oldódnak vízben, keverjük azokat emulgeálószerrel, ilyenek például a tej, a tejszín, a só vagy a méz.

 

Gyakran főleg reggel érezzük magunkat erőtlennek, kevés az energiánk és a motivációnk. Ezt elkerülendő, tanácsos saját illatkeverékünket az ágy mellé helyezni, és felkelés előtt elvégezni a has bekenését. Az illóolajok és az érintés segíteni fog abban, hogy pozitívan álljunk a nap kihívásai elé.

 

Az orr az egyetlen olyan érzékszervünk, amely az ingereket azonnal és cenzúra nélkül továbbítja a limbikus rendszerbe – agyunknak abba a részébe, ahol az érzelmek születnek

 

Ha megismerjük az illóolajok testre és lélekre gyakorolt hatását, akkor segítségükkel legyőzhetjük a depressziót, a félelmet, a kilátástalanságot. Illatuk és jótékony hatásuk a természet ajándéka. Csak rajtunk múlik, hogy mindennapi részeseivé váljanak életünknek.

 

Olajkeverék-receptek

A következő olajkeverékek használhatók például a has illóolajos masszírozására. Az illóolajokat 30 ml semleges illatú alapolajba keverjük (például jojobavagy mandulaolaj).

• Jókedvolaj: 1 csepp benzoe, 2 csepp citromfű, 4 csepp narancs, 1 csepp cédrus.

 

• Stressz elleni olaj: 2 csepp linaloe, 2 csepp geránium, 3 csepp bergamott, 3 csepp levendula.

 

• Meghittség: 2 csepp vanília, 2 csepp tonkabab, 3 csepp mandarin, 3 csepp narancs.

 

• Alvásolaj: 3 csepp citromfű (30%), 3 csepp levendula, 3 csepp mandarin.

 

• A nap tánca a jéggel: 2 csepp kardamom, 2 csepp ilang-ilang, 1 csepp fahéjlevél, 3 csepp mandarin. Belülről melegít.

 

• Anyaföld: 1 csepp vetiver, 2 csepp tolu, 2 csepp pacsuli, 3 csepp narancs. Inkább a talpra kenjük!Biztonságot teremt, gyengíti a félelmeket.


Az illóolajok rövid ismertetője

A leggyakrabban használt illóolajok közül a virág- és citrusolajok főképp antidepresszív hatásúak, ezért bevethetőek stressz és szorongás ellen.

• Benzoeviasz: segíti az alvást, meghittséget ad, békéssé tesz.
• Bergamott: félelemoldó, antidepresszív hatású, örömöt ad.
• Kardamom: felmelegít, kedélyjavító, afrodiziákumnak számít.
• Grépfrút: kedélyjavító, életörömöt ad.
• Geránium: egyensúlyteremtő, szívmelengető, kedélyjavító, antidepresszív.
• Jázmin: erősen afrodiziákus hatású, fokozza az érzékiséget, megnyitja a gátakat.
• Levendula: egyensúlyteremtő, nyugtató, segíti az alvást.
• Linaloefa: lélekmelengető, megnyugtató, ellazító, görcsoldó, egyensúlyteremtő.
• Mandarin: gyermekeknél kiválóan alkalmazható olaj, meghittséget teremt, segít izgalom és alvászavar esetén.
• Citromfű: nyugtalanság és idegi alapú szívproblémák esetén jó, segíti az alvást, vigasztaló, egyensúlyteremtő.
• Narancsvirág: elsősegélyolaj szorongás és pánik esetén. Antidepresszív és nyugtató hatású. Akut pánikrohamkor csöppentsünk egy cseppet a kisujjra, és nyomjuk erősen az akupresszúrás „sokkpontra” (a középső vonal az orr és a felső ajak között).
• Narancs: felvidít levertség esetén, elevenné tesz.
• Rózsa: megnyitja a szívet, javítja a kedvet, vigasztal mély lelki fájdalom esetén, csökkenti a stresszt.
• Tonkabab: depresszív hangulat esetén erősen vigasztaló hatású, meghittséget teremt.
• Ilang-ilang: feloldja a gátlás alatt álló érzéseket, serkenti az érzékeket, afrodiziákus hatású.
• Vanília: lelki segélyt ad, felmelegítő, védelmező, felvidító.
• Vetiver (indiai szövőfű): „földelő” olaj, lelassít.
• Cédrus: szakítás vagy újrakezdés esetére, olyanoknak, akik nem képesek önmaguknak elég szabadságot teremteni.
• Fahéjlevél: védelmező, felmelegítő, meghittséget ad (óvatosan adagoljuk!).

- nori -
XV. évfolyam 9. szám

Címkék: aromaterápia, félelem, illóolajok, stressz, szomorúság

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.