Holisztika

Az érzelmek befolyásolják az immunrendszert

PNEI és az érzelmek


   

  Az elme/tudat és a test kapcsolatban állnak egymással. Ismert az is, hogy az érzelmek hatnak az izmok állapotára, amelyek hajlamosabbak a megfeszülésre és a fájdalomra a nagyobb stressz időszakában. De a kettő közötti kapcsolat megnyilvánulásai mélyebbek lehetnek, és egyenesen az immunrendszerre is hatnak, ahogy azt a Pennsylvaniai Egyetem 2019. januári tanulmánya bizonyítja.

   

  E szerint a nap során átélt negatív érzelmek növelik a gyulladások és a krónikus betegségek kockázatát. Ugyanakkor a pozitív lelkiállapotok jótékonyak az immunrendszerre. Továbbá egy 2018-as amerikai kutatás azt bizonyítja vérminták alapján, hogy a negatív érzelmek növelik a vérben a gyulladásra jellemző értékeket, míg a pozitívak csökkentik azt. Egy személy egészsége tehát nemcsak a fizikai tényezőkkel kapcsolatos.

   

   

  Gyulladások és negatív érzelmek kutatása

  A dr. Jennifer Graham-Engeland, a viselkedési medicina docense által vezetett kutatócsoport 25 és 65 év közötti 220 felnőttet vizsgált reprezentatív mintán. Két héten keresztül követték állapotukat, és arra kérték őket, vezessenek egyfajta érzelmi naplót arról, milyen érzelmeket élnek át.

   

  Ezzel egyidejűleg az egészségi állapotukra vonatkozóan is adatokat gyűjtöttek, az immunrendszerük reakciótípusát és esetleges gyulladási jelzéseket illetően. Arra az eredményre jutottak, hogy akik több negatív érzést élnek át a nap során hoszszú időszakon át, azok a vérükben magasabb gyulladási értékeket mutattak. Azoknál, akiknél a mintavétel rögtön a negatív lelkiállapot átélése után történt, a gyulladás jelzőértékei még magasabbak voltak. Ugyanakkor a pozitív érzelmek átélése akár csak egy rövid időn át, de a mintavétel idejéhez közel, csökkentette a gyulladás jelzőértékeit.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

  Majoros János Károly
  XXVI. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.