Holisztika

Buddhizmus: lenyűgöző keleti bölcsesség

Buddhizmus napjainkban: vándorút befelé

  Világszerte nagyjából félmilliárd követővel a buddhizmus a negyedik nagy világvallásnak számít a kereszténység, a hinduizmus és az iszlám mögött, és Európában is egyre több embert szólít meg. A buddhizmusban nem az isteni beavatkozás, hanem maguk az emberek döntenek a sorsukról. De vajon mi teszi ezt a tanítást annyira lenyűgözővé, és miért került újabban az érdeklődés középpontjába?


   

  Gautama Sziddhártha Krisztus előtt nagyjából 500-ban született egy észak-indiai fejedelmi család sarjaként, és a próféciák szerint az volt elrendelve számára, hogy uralkodóvá vagy szentté váljon. Szülei és nevelői gondosan odafigyeltek rá, hogy semmiből ne szenvedjen hiányt, és hogy minden kellemetlenségtől megóvják. Ennek ellenére felismerte, mennyi szenvedés létezik a világon, látta az öregséget, betegséget, fájdalmat és halált.

   

  Elsősorban az tudatosodott benne, hogy a legjobb barátok is eltűnnek, sokszor elégedetlenséget okoznak, és semmi sem tart örökké. A leggazdagabb és leghatalmasabb emberek is szenvedtek az irigység, félelem, kapzsiság és utálat érzéseitől. Milyen boldogság lehetne tartósabb? Ezzel a háttérrel költözött el otthonról 29 évesen, hogy felkutassa a dolgok eredetét, a legnagyobb mesterektől tanult, testgyakorlatokat végzett és aszkézisben is edzette magát.

   

  Hat év gyakorlás után a történet szerint mély meditációban meglátta a szellem lényét, maradandó rettenthetetlenséget, örömöt, szeretetet, ítéletek nélküli érzékelést, végül pedig megvilágosodást talált. Így vált buddhává (megvilágosodottá), és innentől kezdve utazó prédikátorként élte az életét. A mai napig őt emlegetjük „az igazi buddhaként”, de Gautama vagy Sákjamuni (buddha) néven is ismert. Nyolcanévesen halt meg. De a történelem során még sok buddhával találkozhatunk.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

  –mörk–
  XXVI. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.