Holisztika

Egészséges lábak - egészséges ember

Lábfejünk egész életen át gondoskodik róla, hogy ne buk­junk orra. Egész testsúlyunk ránehezedik. Életünk végére nagyjából 270 millió lépést teszünk meg. Ez annyi, mintha négyszer körbejártuk volna a földet.


Lábaink egész életünkön át megtartanak, illetve visznek bennünket. Megérdemlik a figyelmet, a gondoskodást

 

Hogy őseink miért cserélték fel a négy lábon való biztonságos, stabil járást a meglehetősen ingatag, bizonytalan kétlábú, felegyenesedett járásra, a mai napig nem tisztázott kérdés. Valószínűleg előnyös volt, ha felegyenesedett testtel jártak a magas fűvel benőtt szavannákon. Ennek ellenére John Napier brit antropológus szerint "a test felegyenesedve minden egyes lépéssel egy katasztrófa határán egyensúlyoz". Nem csoda, ha meggondoljuk, hogy az ember két - a test többi részéhez képest - viszonylag kis felületen kénytelen egyensúlyozni.

 

Lábfejünk e kihívásnak megfelelően az evolúció során igazodott, alakult. Az emberi lábfej valóságos csoda, ami komplexitását és funkcionalitását illeti: 26 csontból, 33 ízületből álló bonyolult "szerkezet", amelyet több mint 20 izom mozgat, több mint 100 szalag és 200 ín tart egyben.

 

 Az emberi lábfej csontokból, inakból és izmokból alkotott csoda

 

 

Az egyes "alkatrészek" összjátéka meglepő szilárdságot, ugyanakkor rugalmasságot biztosít. A hosszanti és haránt irányú lábboltozat íve, alakja lehetővé teszi, hogy lábfejünk a legkülönfélébb terepviszonyokhoz igazodjék: az apró kavicsos talajtól a puha mohán keresztül a finom tengerparti homokos fövenyig. Ezen kívül minden, mégoly dinamikus lépést rugalmasan tompítanak, mint egy jó lengéscsillapító. És mindezt meglepően kis felületen, ami az átlagfelnőttnél nem nagyobb 26 cm2-nél.

 

 

Mi köze a migrénnek a lábunkhoz?

Lábfejeink általában nem kapnak sok figyelmet. Szűk, kényelmetlen cipőkbe szorítjuk, hagyjuk izzadni őket, nem ápoljuk kellőképpen, és általában túl rövid ideig engedjük, hogy szabad levegőn legyenek. Holott az egészséges, ápolt lábfej fontos. Ha ugyanis az alapzattal nem stimmel valami, a ráépülő egész jóléte sem lehet tökéletes. Ezért egyáltalán nem légből kapott állítás, hogy a migrénes fejfájásban szenvedőkön segíthet a lábfejek egészségére specializálódott szakember. Carsten Stark német természetgyógyász ilyen specialista. Az általa kifejlesztett lábkartográfia módszerével kimutathatók a betegségek okai, illetve ezek összefüggései, amelyek röntgennel vagy egyéb képalkotó eljárásokkal nem fedezhetők fel.

 

  

Carsten Stark német természetgyógyász nevéhez fűződik a lábkartográfia módszere. Mindig megvizsgálja páciensei lábát, ha tisztázatlan eredetű panasszal fordulnak hozzá
Lábról készült felvétel a kezelés előtt és a kezelés után. A pácienst erős fülzúgás gyötörte. A hagyományos terápiák nem hoztak enyhülést. A lábról készült felvétel alapján felismerhető volt, hogy az egyik fogánál zavaró mező található, ezen kívül egyénre szabott lábtréninget rendeltek neki. A páciens speciális lábkartográfiai talpbetétet (nem hagyományos értelemben vett betétet!) kapott. Miután a fogászati problémát kikezelték, és feloldották a lábizmok merevségét, a beteg állapota sokat javult, bár a fülzúgás nem szűnt meg teljesen.
 

A lábfej minden lépéssel szolgálja vagy rongálja egészségünket. Vannak tipikus betegségek, amelyek oka a lábfej helytelen tartása, pozíciója. A lábfejek felől ellentétes erők hatnak a test többi részére, ha a lábfej tartása, állása nem egészséges. Ennek következménye az egyoldalú terhelés, ami megnyilvánulhat görbe lábujjakban, a talp fájdalmaiban, a sarkantyúnak nevezett csontkinövésben, a hát, a nyak és a gerinc fájdalmaiban.

 

A lábfejekről belső szervi zavarok is leolvashatók. Sokan szereztek már tapasztalatot a talpreflexológiáról, és tisztában vannak azzal, hogy a talpakon keresztül hatni lehet az egész testre. A reflexológia tudománya 4000 éves, és aktuálisabb, mint valaha. A lábkartográfia e tudást használja a test állapotának felmérésénél.

 

Nyáron sokan szenvednek jelentősen megduzzadt, püffedt lábuk miatt. Ennek oka a nyirokpangás, amelyen a Kneipp-fürdők, váltott hideg-meleg zuhanyozás és masszázs segíthet. Akinél a lábduzzanat gyakori, illetve állandó jelenség, helyesen teszi, ha alaposan kivizsgáltatja magát, mivel a nyirokpangás szervi működészavart vagy zavaró gócot takar.

 

A felvételek erős hátfájdalmakra panaszkodó páciens lábáról készültek a kezelés előtt és után. A szakértő szem a felvételen azonnal felismeri, hogy a hátfájást a lábfejek okozzák. Az egyenetlen tehereloszlás hatására egész izomcsoportok működése szenved zavart felfelé, egészen a nyakig. Ez egy idő után fájdalmas. Ezen kívül jól látható a bal vesénél fennálló funkciózavar. A beteg orvosi kivizsgálása vesehomokot talált, amit fokozott folyadékfogyasztással és gyógynövény-terápiával sikerült kihajtani. Speciális lábfejtréninggel gondoskodtak a lábak flexibilitásának megőrzéséről. Néhány hét múlva a páciens fájdalmai jelentősen enyhültek.

 

A láb bőrének vagy a lábujj körmeinek gombásodása azt jelzi, hogy immunrendszerünk legyengült, és nem képes a támadó gombákkal megküzdeni. Természetesen fontos a helyi kezelés is, de ezzel a valódi mögöttes okot még nem szüntettük meg, és nagy a veszélye a gombafertőzés kiújulásának. Ezért nem csak bőrgyógyászt érdemes felkeresni, aki gomba elleni gyógyszert ír fel.

 

Dr. Friedrich Molsberger orvos-természetgyógyász, és holisztikus ortopédiával foglalkozik Németországban. Őt főképp olyan páciensek keresik fel, akik a mozgásszervrendszer valamely betegségében szenvednek, illetve olyan általános közérzeti problémákkal küzdenek, amelyek hátterét eddig nem sikerült felderíteni. Dr. Molsberger a mozgás szervrendszerét holisztikus szemlélettel kezeli, figyelembe véve e szervrendszer kapcsolatait az anyagcserével, a szervekkel, a meridiánokkal és a kínai tünettannal. Úgy véli, hogy legtöbbször nem a lábfejekből indul ki a betegség, e testrész inkább csak egy hosszabb, bonyolult reakciólánc egyetlen szeme.

 

A lábfej tartása jelentősen befolyásolja a feljebb elhelyezkedő ízületek funkcióját: a bokáét, a térdekét, a csípőét vagy az állkapocsét

 

Dr. Molsberger szerint ezt úgy kell elképzelni, mint a dominóeffektust. Az ok miatt, ami lehet szervi eredetű, például egy gócos fog vagy „pusztán" stressz, hosszú reakciós mechanizmus lép működésbe, aminek következtében egy izom (agonista), amely a lábboltozat tónusáért felelős, meggyengül. Mivel a test mindig egyensúlyi állapotra törekszik, a meggyengült izom feladatát igyekszik átvenni egy másik izom (szinergista), amely csak közvetetten vesz részt a boltozat tónusában. Ezt addig teszi, míg a túlterhelés következtében kifárad, irritálódik és fájdalmat okoz. Ha ezt nem veszik észre, az izomzat tartós meggyengülése miatt a lábboltozat ellapul, ami a lábfej torzulásához vezet.

 

Csontjaink csak addig működnek jól, amíg izmaink, inaink és szalagjaink a megfelelő helyen tartják azokat. A tartás megváltozása esetleg nemcsak fájdalmat idéz elő, hanem hatással lehet minden egyéb, a meggyengült részre épülő testrészre is. Végül is nem egymástól függetlenül működő és létező alkatrészek halmaza alkotja az emberi testet. A lábfej állása befolyásolja a térdízület, a csípőízület, a medence stb. helyzetét egészen az állkapocsízületig.

 

 

Akupunktúrával a lábfej is gyógyítható

 

Ez egy ördögi kör, amelyet dr. Molsberger az alkalmazott kineziológiával és akupunktúrával szakít meg. Az akupunktúrás kezeléssel helyreállítható a gyengült izom tónusa, normalizálható a lábfej funkciója. A kezelés indikációs területei közé tartozik a sarkantyú is, ami a sarokcsont sarkantyúra emlékeztető alakú hegyes kinövése, amely kellemetlen fájdalmakat okoz.

 

A spiráldinamikával újra megtanulhatunk járni

Természetesen lábfejünk is velünk együtt öregszik. A kopás bizonyos fokig elkerülhetetlen. Problémák akkor jelentkeznek, ha a lábfej ízületeit tartósan egyoldalú terhelés éri, és ezért károsodnak, majd lemerevednek.

 

Minden egészséges lábfejben újra felfedezhető egy olyan elv, amely a természetben és az emberi testben egyaránt fellelhető, ahol fontos nagy erőket megtartani vagy mozgatni - ez pedig a spirálelv. Ha a lábfej mozgatható csontmodelljét alaposan szemügyre vesszük, látható, hogy a lábfej a sarokcsonttól a lábfej elülső része felé kissé spirálformában elcsavarodik. Míg a sarokcsont függőlegesen áll, tehát a függőleges hátsó tengelyt alkotja, a lábfej elülső része, mint a horizontális tengely, a talajon felfekszik. Ha a lábfej eltér e természetes spirális formájától, elveszíti rugalmas szilárdságát, aminek következménye valamilyen panasz lesz.

 

A spirál természetes elvére épül a spiráldinamika módszere. Az Oliver Hartelt sportszakember által vezetett berlini Spiráldinamika Központban a fő hangsúlyt arra helyezik, hogy a páciens megértse, honnan erednek a panaszai. A páciensnek éreznie kell, hogyan működik és reagál a teste. Mi történik, ha a testsúly inkább a láb elülső része felé tolódik, hogyan változik a lábfej állása, ha megfeszíti farizmait, ezáltal az elülső combizmok kifelé fordulnak, hogyan vonul végig a spirálelv az egész testen.

 

Oliver Hartelt páciensei megtanulnak helyesen járni. Ez sokakat megmentett a  tervezett műtéttől

 

Modellen vagy más segédeszközök segítségével szemléletesen bemutatják azt a reakciómintát, amely például akkor alakul ki, amikor a sarok nem megfelelő pozícióban érkezik a talajra, vagy túl korán emeljük fel. A páciens lépésről lépésre felismeri a járás közben elkövetett "hibáit", majd ezeket új, helyes járásmóddal váltja fel. Ehhez persze némi időre és sok gyakorlásra van szükség. A régóta berögzült cselekvési mintákat nem lehet máról holnapra megszüntetni.

 

Bütyökre is jó

 

Sok nő fájdalmas bütyök (hallux valgus, a nagylábujj kifelé tartó ferdülése) miatt fordul a központhoz. Az ortopédia e betegségre műtéti megoldást javasol, de sok beteg ódzkodik az operációtól. Sok páciens már akár többször is átesett a műtéten, de a panasz ismételten kiújul. A spiráldinamika segítségével sokuk megszabadul fájdalmaitól. Sok esetben a lábat olyan jól sikerül átstrukturálni, hogy a lábujj ferdesége is enyhül.

 

Mi jó a gyermeki lábnak?

 

2007 januárjában Bajorországban a gyermekek lábfejének egészségi állapotát mérték fel. Ahhoz képest, hogy az emberek 98 százaléka egészséges lábfejjel jön a világra, az eredmény kiábrándító volt. A megvizsgált óvodások 12 százalékánál ortopédiai eltérést fedeztek fel, 3 százalékuk már cipőbetétet viselt, 23 százalékuknál kezdeti bőrkeményedés, tyúkszem, szemölcs, körömgomba és hasonló volt felfedezhető. Az összes vizsgált gyermekláb 70 százaléka túl szűk vagy túl nagy cipőben volt. A szülők feladata és felelőssége, hogy gyermekeik lábát egészségesen tartsák. Ebben nemcsak a megfelelő lábbeli kiválasztása játszik fontos szerepet. A gyermekeknek sok mozgásra és ingerre van szükségük, hogy lábboltozatuk egészségesen ki tudjon alakulni.

 

A talprollerrel munka közben is kényeztethetjük lábfejünket

 

Az első gyermekcipő megvásárlását nem kell elsietnünk. Minél tovább járkál a pici mezítláb, annál jobb, ugyanis a cipőbe zárt láb izmai kevesebb ingernek, "kihívásnak" vannak kitéve annak érdekében, hogy igazodjanak a talaj egyenetlenségeihez.

 

A gyermekcipőknek a reklámokkal ellentétben nincsen semmilyen támasztó funkciójuk, ugyanis a gyerekek sokkal könnyebben és jobban megtanulnak járni, ha a lábfejük nincs összeszorítva. A gyermekcipő egyetlen feladata, hogy védjen a hidegtől, a szennyeződéstől és az esetleges sérülésektől. És fontos, hogy a megfelelő méretet válasszuk ki. A gyerekek lába havonta átlagosan 1-1,5 mm-t nő. A gyermekcipő bent mérve legalább 12-17 mm-rel legyen hosszabb, mint a gyermek lábfeje, így kb. öt hónapig hordható marad.

 

Lábainknak főképp mozgásra van szükségük

 

Mindegy, hogy gyermekláb vagy 46-os méretű felnőttláb - lábaink nem arra valók, hogy egész nap cipőbe zárva "parkoljanak" a heverőn vagy az íróasztal alatt. Végül is elődeink naponta 40 km-t gyalogoltak, ráadásul mezítláb. Tévedés azt hinni, hogy amikor lábaink egy kiadós bevásárló délután után megfájdulnak, elérték teljesítőképességük határát. Nem - egyszerűen csak túlterheltük őket, mert nincsenek hozzászokva az ilyen jellegű igénybevételhez. Attól eltekintve, hogy eleve túl keveset mozgunk, a modern cipők egyáltalán nem nyújtanak kellő edzést izmainknak. A stabil cipőtalpak átveszik a talaj egyenetlenségeihez való igazodás feladatát.

 

Az egészséges lábfej minden talajhoz, domborzati viszonyhoz képes alkalmazkodni. Arra teremtetett, hogy kiegyenlítse a talaj egyenetlenségeit

 

Fontos tehát, hogy többet járjunk mezítláb. Lehet a parkban, a strandon, az irodában vagy otthon, a lakásban - ez a járás természetes módja. Ráadásul a mezítláb járás érzékeinket is karbantartja, edzi lábfejünk izomzatát, ami segít megelőzni a harántsüllyedést (lúdtalp).

 

Új aktív cipők - nem csak otthon ülőknek

De mit tegyünk, ha nincs lehetőségünk mezítláb mászkálni? Akkor az ún. aktív cipők jelenthetik a megoldást, melyek a mezítláb járás minden előnyét képesek nyújtani. A speciálisan lekerekített cipőtalp biztosítja saroktájon a gördülő mozgást lépés közben. Mivel a járás és az állás ezekben a cipőkben szándékosan instabil, az egész test dolgozik, igyekszik az imbolygást kiegyenlíteni. A cipő viselőjének tehát minden, a testét stabilizáló izmát aktiválnia kell, hogy megtartsa egyensúlyát. Ez bizony egy kissé megerőltető, de ez szándékos, ugyanis az aktív cipő edzőkészüléknek tekinthető, amely 19 százalékkal megnöveli a mozgás szervrendszerének aktivitását járás közben. Ezt főképp a comb és a lábszár izmai érzik meg.

 

A fitneszcipők mellett léteznek más lehetőségek, amelyekkel megmozgathatjuk a lábfej izmait: például egy trambulin a gyermekszobában vagy egy talpreflexroller az íróasztal alatt, esetleg egy masszírozólabda a tv-néző fotel előtt. És ha hétvégén esik az eső, a család rendezhet egy játékos lábfejtornát. Hetente két-három alkalommal iktassunk be 10 perces lábfejtornát, ezzel megelőzhetünk minden torzulást.

 

Az ún. aktív cipők, mint a képen látható modell jellegzetessége a banán alakú dudor a talp részen. Kiváló edzést jelentenek lábainknak

 

Ötletek játékos lábfejgimnasztikára

• Ki tudja meghatározott idő alatt a legtöbb tárgyat lábujjal felvenni a földről, és egy tálba vagy lavórba dobni?

• Spiccelve vagy sarkon járva versenyezhetünk a szobában.

• Helyezzünk egy lécet egy labdára. Ki tud a legtovább egyensúlyozni a lécen?

• Helyezzünk el különféle tárgyakat a földön, például vattát, papírt, apró fadarabkákat stb. A gyerekek bekötött szemmel járkáljanak rajtuk, és próbálják eltalálni, hogy milyen anyagon állnak éppen.

• Egy nagyjából lábfejméretű edényt töltsünk meg száraz babbal vagy száraz borsóval, és mindkét lábbal tapossunk benne, mintha szőlőt taposnánk.

• Ki képes legtovább megőrizni egyensúlyát egy lábon állva?

• Terítsünk egy kéztörlőt a lábfejek elé. Ki képes a leggyorsabban feltekerni a lábujjaival?

• Üljünk le körben, és adogassunk egymásnak kis tárgyakat lábujjainkkal (pl. kulcsot, tollat, kendőket stb.).

 

Mire figyeljünk a betéteknél?

A mozgás, főképp ami a lábfejeket illeti, önmagában is orvosság. Lassan lejár a merev cipőbetétek ideje. Az ilyen betétek ugyanis tehermentesítik a lábfejet, de nem szüntetik meg a valódi problémát. Egyre több lábfej-specialista ismeri fel, hogy a cipőbetét nem több mankónál. Ezek a lábfejet érintő probléma korrekcióját nem szolgálják, sőt egyes esetekben akár pluszfájdalmat is okozhatnak.

 

 

A gyerekek 98 százaléka egészséges lábbal jön a világra. A nem megfelelő lábbelik és a szülők nemtörődömsége azonban nagy károkat okoz a kicsik lábában

 

Willy Jurtin osztrák ortopédiai technikus a modern betétek kifejlesztése terén úttörő munkát végzett. Technikusként évekig kereste az optimális megoldást, amely valódi gyógyulást jelent. Könyvet is írt a témában, amelyben elmagyarázza, hogy a hagyományos betétek miért ártanak többet, mint amennyit használnak. A hagyományos módszereknél a legnagyobb hiba már a láblenyomat levételekor megtörténik. Teljesen lehetetlen a beteg állapotban levett minta alapján olyan betétet készíteni, amely a lábat korrigálni képes.

 

Jurtin tehát addig keresgélt, kutatott és próbálkozott, míg végre rátalált a megoldásra. A mintavételkor a páciens lába terhelés nélkül himbálózik a levegőben. A lábfejet a megfelelő pozícióba igazítja, az öntőanyagot lassan felmelegíti, majd vákuum segítségével közvetlenül felhelyezi. Így olyan speciális betét születik, amely a sarokcsontot megfelelő pozícióban tartja, és optimális mértékben elosztja a testsúlyt az egész talp felületén.

 

További modern betéti technikát kínálnak a Medreflexx-betétek. Ezek a speciális, szenzomotoros betétek aktívan ingerelik az elgyengült izomzatot. Hatásosságuk lényege, hogy a bőr- és izomreflexek - a talpreflexkezeléshez hasonlóan - hatásos stimulációt kapnak, amíg a páciens viseli a betétet. Ezzel aktiválódnak a szervezet öngyógyító erői, erősödnek az izmok.

 

Ha a lábfej felépítését a lényegre redukáljuk, felismerhetők a spirális alakok. A spiráldinamika kezelési koncepciója erre az elvre alapoz

 

Eddig alapvetően a test stabilitásában betöltött szerepről beszéltünk, holott a lábfej nagyon hatékony méregtelenítő szerv is. Gondolt már rá, hogy miért pont a lábfej tud rendkívül rossz szagú lenni, amikor izzad? A kínai­ak a lábfejet gyakran harmadik vagy negyedik vesének is nevezik. A lábfejek verejtékmirigyein keresztül jóval több káros anyagtól tudunk megszabadulni, mint például a hónaljunkon keresztül. Ez a keletkező szagok erősségében is megnyilvánul. Ráadásul a lábfejen keletkező veríték napközben nem tud kellő mértékben megszáradni a cipő és a zokni miatt. A lábbelik nedves, párás mikroklímája kedvez a különféle mikrobák szaporodásának. A kellemetlen szag a bőr keratintartalmának baktériumok révén történő lebontásának eredménye.

 

Ezért fontos a lábak szellőztetése. Vagy vegyünk kellemes lábfürdőt. A rossz szagú lábak esetén bevált a következő recept: Főzzünk fel fél liter vízben egy-egy maréknyi zsályalevelet és rozmaringágat, majd forraljuk 10 percig kis lángon. A főzetet szűrjük le és öntsük tálba, majd hígítsuk fel 1,5 liter hideg vízzel. Ha kellemes hőmérsékletűre hűlt, áztassuk benne a lábunkat. A holisztikus gyógyászatban már egy ideje hasznosítják a lábak méregtelenítésre alkalmas képességét különféle méregtelenítő tapaszokkal, amelyek megkötik a felületükön a toxinokat, a nehézfémeket és a salakanyagokat. A tapaszok hatóanyagát gombakivonatok, ecet, gyógyfüvek és kősók keveréke alkotja. Éjszakára kell a talpra ragasztani.

 

A salaktalanítás másik formája az ún. elektrolízisen alapuló lábfürdő. Ehhez a lábakat kb. 20 percre egy speciális sóoldatba kell meríteni. Egy elektromos iongenerátorral az oldatot ionizálják, amely így elektronokat juttat a láb bőrén keresztül a szervezetbe. Ez semlegesíti a szövetekben lerakódott salakanyagokat és mérgeket, amelyek így könnyebben kiüríthetők.

- vörös -
XV. évfolyam 8. szám

Címkék: bütyök, lábbetét, lábfej, lábfejgimnasztika, spiráldinamika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.