Holisztika

Építsünk magunknak új gyomrot, bélrendszert, epehólyagot


A cím talán szokatlan s meglepő, de egyre többen vannak, akik részleges vagy teljes gyomorresectión, valamint részleges vékonybél-és vastagbél-resectión esnek át, s az epekő és epehomok eltávolításával eltávolítják az epehólyagot is.

 

Volt olyan hozzám forduló beteg is, akinél teljes gyomor- és vékonybél-eltávolítás volt, daganatos betegség, bélgyulladás vagy bélelzáródás miatt, s a nyelőcső közvetlenül a vastagbélbe volt bevezetve. Más esetben részleges vékonybél- és részleges vastagbél-eltávolítással is találkoztunk, s ezek számtalan variációjával. Az ilyen típusú radikális műtétek sajnos a daganatos betegségek és a különféle bélbetegségek számának gyakoriságával egyenes arányban állnak.

 

A kórházi kezelések után általános az elbocsátás azzal, hogy „kímélő életmód és diéta” a legfontosabb, de hogy ez alatt mi értendő, arról már nem esik szó. Tekintettel arra, hogy az ilyen típusú post operatív állapotok utógondozásában jelentősek az eredményeink, úgy érzem, kötelező tapasztalatainkat megosztani. Egyben kérem a kollégákat és a hasonló cipőben járó betegeket, osszák meg tapasztalataikat, s egymástól tanulva, gazdagodva ismeretekben adjunk lehetőséget az életnek.

 

Mielőtt a materiális terápiára reátérnék, megismétlendő, hogy az emberi szervezet matériából, energiából s mindezeket mozgató információból áll. Az információ nem más, mint a holografikus formaképző erő, amely a molekuláris biológiai szintű, ugyancsak holografikus fizikai szintű rezgések előképe, s mindezek a rendszerek a kozmikus hologrammal, azaz a pránával tartják a kapcsolatot a csakrarendszeren keresztül. Ez a hármas holografikus analógia a tudomány mai állása szerint a szervezet élettani működésének alapja. A molekuláris biológiai kutatások egyre közelebb jutnak az évezredes védikus filozófiában leírtakhoz. Az eredeti egészséges információ, azaz holografikus mátrix nem a fizikai szinten, hanem valamely magasabb dimenzióban, a holomezőben, pszi-mezőben, akasában található, ahová csak megváltozott tudatállapotban van „bebocsátás”.

 

A szervezetnek két alapfunkciója van. Ezek egyike az adaptáció, ez történik kifelé, s feladata, hogy a másik funkció, azaz a homeosztázis – ez történik belül – tökéletesen működjék. Mindkét funkció energiaigényes, s az energia molekuláris biológiai szinten ATP-szintézisen keresztül valósul meg. Amennyiben az ATP elhasználódik a külső kapcsolatok kompenzálására, akkor nem marad energia az alapregulációra, s mindenki ott betegszik meg, vagy ott nem gyógyul, ahol a leginkább sérült akár genetikailag, akár valamely betegség következtében.

 

Az itt és most jelen időben, ahol a felszínes tudat állandó kompenzatív kapcsolatban áll a külvilággal, azaz stresszválaszadásra késztetett, az ATP-készlet folyamatosan elhasználódik, s nem marad a gyógyulásra szinte semmi. Abban az esetben, ha ezt az itt és most állapotot felváltja a megváltozott tudatállapot, azaz mintegy kijövünk az állandó kompenzatív szintből, szinte megszűnik az „itt és most” stresszválaszadási kényszer, s az ATP majdnem teljes egészében megmarad az öngyógyításra.

 

A másik igen fontos tényező, hogy szintén a megváltozott tudatállapotban „megtalálható” az eredeti egészséges emésztőrendszer hologramja, s innen a normális, egészséges funkció imaginálható, s a funkció lassan kialakítja a hozzá megfelelő formát. Ezek a bioenergetikai terápia magasiskolái.

 

Nevezhetjük ezt agykontrollnak, szellemgyógyászatnak, pszi-sebészetnek, bármi másnak, a lényeg nem más, mint az IMAGINATIV FUNKCIONÁLIS HOLOGRAM alkalmazása. Elképzeljük, hogy tökéletesen működik a gyomor, vékonybél, vastagbél, epehólyag stb. A következő lépés mindezek energetikai megtámogatása, amely lehet akupunktúra, akupresszúra, shiatsu masszázs, thai masszázs, energetikai reflexzónamasszázs – mindegy, hogy melyik, az a fontos, hogy kellő szakértelemmel végezzük. Természetesen így nem új szerv alakul ki, hanem például a nyelőcső distalis szakasza képződik ki gyomorrá, s a vastagbél elülső része veszi át a vékonybél szerepét, vagy a vékonybél csípőbélszakasza veszi át a resekált felszálló vastagbél szerepét, valamint a közvetlenül a patkóbélbe vezetett epevezető veszi át az epehólyag szerepét.

 

Az imaginatív és energetikai terápiát csak a fizikális terápiával egy időben lehet végezni – a három rendszer egymás nélkül működésképtelen.

 

Fontos, hogy emésztőnedvek és -enzimek képződjenek és ürüljenek a megváltozott helyzetben, s az új rendszerhez teljesen új mikrobiológia formáció alakuljon ki. Olyan ez, mint amikor az újszülöttet tanítjuk enni s emészteni az anyatejes szakasz után. Kényesen vigyázni kell a sav-bázis egyensúlyra, mert e nélkül semmi sem működik. A legkisebb egyensúlyvesztés végzetes következményekkel járhat, pl. kialakulhat a disbiotikus mycosis, s innen a normális egyensúly helyreállítása szinte lehetetlen. Szintén alapvetően meghatározó az epe korrekt képződése és beürülése a patkóbélbe, vagy ahová be van kötve. Amennyiben nincs megoldva ez a funkció, zavar keletkezik a sav-bázis egyensúlyban, a zsíremésztésben, ez magával vonzza a zsírban oldódó vitaminok felszívódási zavarait. Az epezavarok magukkal hozzák a hasnyálmirigy működési zavarait is, s a hasnyálmirigy visszahat az epefunkciókra. Látható tehát, hogy az emésztésben minden mindennel összefügg, kihagyni nem lehet semmit.

 

Kihagyhatatlan a rendkívül alapos rágás, aminek hatására az alfa-amiláz enzim elkezdi az összetett szénhidrátok emésztését, de csak ha tökéletesen s igen sokáig rágunk. Az alapos rágás hatására a táplálék elemi részeiről az ízlelőbimbókon keresztül információ jut az agykéregbe, hogy milyen és mennyi emésztőnedvnek és belső elválasztású mirigyváladéknak kell termelődnie a korrekt emésztéshez, s milyen összetételűnek kell lennie a mikroflórának, hogy kellően részt tudjanak venni az emésztésben. Ennek elmaradása esetén vagy erjedés (szénhidrát), vagy rothadás (fehérje) alakulhat ki, ekkor hiába minden, nem regenerálódik az emésztőrendszer. Naponta 8-10-12x kell enni, de csak falatokat. Ez a „falat” mindig tartalmazzon biológiailag teljes értékű élelmi rostot (pl. Öko 10 ősi erő tönkölykenyér pirítva), tartalmazzon epeelválasztást indukáló hidegen sajtolt tökmagolajat, tartalmazzon pektint (reszelt bebarnult alma), tartalmazzon U-vitamint (nyersen reszelt vörös káposzta) és tartalmazzon erjedésgátlókat (pl. kakukkfű, borsika, ánizsmag, köménymag, fahéj, szurokfű, majoránna).

 

Tartalmazzon az étrend elegendő felvehető vasat, az ennek felszívódását elősegítő rezet, az ezt stimuláló kobaltot, cinket, molibdént, szelént s indiumot. A fűszerek segítik a kellő szekréciót is.

 

Édeset, erjesztettet tilos enni, tehát a joghurt és kefir is tilos. Tilos továbbá minden állati fehérje, kivéve az egy-két falat lágy tojás sárgája, később a párolt tengeri hal. Folyadékként a zöldségleves leve kortyolható, de ebből is csak egy-két korty. Teákból a keserűeknek van jelentős szerepük – angyalgyökér, tárnicsgyökér, cickafark, ezerjófű, körömvirág, apróbojtorján, pemetefű -, természetesen ízesítés nélkül, melegen és kortyonként.

 

Minden étkezés után javasolt az articsóka-saláta vagy -készítmény az epeelválasztás elősegítése érdekében. A harmonikus makro-, mikroelem-ellátás, a zsírban és vízben oldódó vitaminok, a bioflavonoidok szakszerű alkalmazása nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz. A kapilláris mikrocirkulációs rendszer kialakulása likopén és más festékanyagok nélkül elképzelhetetlen. Az áfonya, fekete ribiszke, ginco biloba, fokhagyma, szőlőmag, szőlőkészítmények tehát a terápia alapjai.

 

Az emésztőrendszer felszívó területét nagyszerűen növeli a neurosan kevés citromos vízzel (citrátkötés) alkalmazva. Az étrendben a laktát-, pektát-, citrát- és kelátkötés a meghatározó. Fontos az új komplett mikroflóra kialakítása prae- és probiotikumokkal, pl. protexinnel. Minden terápia egyedi és személyre szabottan folyamatirányultságú, ezért nem lehet pontos napi recepturát adni, azt mindenkinél személyesen kell összeállítani a kellő biológiai, valamint pszichológiai és hagyományos kínai orvoslás, valamint az ájurvédikus orvoslás ismeretei szerint.

 

Mindezeket azonban megelőzi a lélek békéje, a lélek pasztorációja, mert hit nélkül nincs gyógyulás. Természetesen itt a gyógyuláson a megváltozott körülményekhez való részleges vagy teljes alkalmazkodást értjük, amivel a szervezet harmóniája, külső-belső békéje megnyilvánul.

Béky László
IX. évfolyam 2. szám

Címkék: bélrendszer, epehólyag, gyomor

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.