Holisztika

Érzelmi immunológia

Az érzelmi immunológia az immunrendszer, az érzelmek és a viselkedés összefüggéseit kutatja


   

  Sok kutató foglalkozik a fertőzések és az érzelmek összefüggéseivel. Rögtön itt van a kortizol, a stresszhormon és az antitestek összefüggéseinek vizsgálata, továbbá a meditáció haszna. Amikor valaki fél, kortizol termelődik, egy szteroid hormon, amelyet nem véletlenül neveznek stresszhormonnak.

   

  Önmagában véve nem káros anyag, sőt a szervezet éppen azért bocsátja ki, hogy védekezzen a stresszhelyzet által működésbe hozott antitestek ellen, amelyek gyulladást okoznak. De hosszú távon a kortizol jobban kitesz a kórokozók és a betegség veszélyének. A szorongás és stressz ellenőrzéséhez fontos megtanulni relaxálni, mely javítja az immunrendszert.

   

  Természetesen ez nem megy egyszerűen magától. Amikor valaki feszült, ideges, fél valamitől, nem könnyű hátrahagyni a szorongást és nyugalmi állapotba kerülni. A negatív érzelmeket tápláló személyek kevesebb olyan anyagot termelnek, amely véd a fertőzésektől. Azok testében, akiket szomorú és nyomasztó gondolatok támadnak meg, az immunrendszer kevésbé hatékony. A negatív érzelmi tartalmú életesemények felidézése is negatívan hat az immunrendszerre.

   

  Ha terápiásan történik, az persze más téma, de nagy szellemi erő/beavatások szükségesek a negatív érzelmi töltések semlegesítéséhez, átalakításához. Ha tudat alatt hatnak feldolgozatlanul a negatív élmények érzelmi anyagai, akkor olyanok, mint a rejtett gyulladás a testben. Segítenek azonban a spirituális gyakorlatok, a meditáció és a jóga, melyek a testet a mély jóllét állapotába viszik. A pszichofizikai stressz szintjeire hatva a meditáció csökkenti a fertőző betegségek befolyását. A kutatások széleskörűen bizonyították, hogy már napi 20 percnyi meditáció is növeli az endorfin szintjét és csökkenti a kortizolét.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

  Majoros János Károly
  XXVI. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.