Holisztika

Gyógyulj a fák energiájával

Manfred Himmel nem készít teát hársfavirágból vagy bodzabogyókból, nem tör porrá nyírfakérget, és fenyőgyökérből sem készít főzetet. A fák magasabb szintű, energetikai gyógyerejét hasznosítja. Óvatosan kapcsolatot teremt a fával, ráhangolódik és fogadja annak speciális energiáját.


 

 

Manfred Himmel heidenoldendorfi kertjében terebélyes nyírfa áll. A nyírfa - a hagyományos májusfa - a tavasszal új életre ébredő természet életfája. "Energiája felfrissít, elűzi a kedvetlenséget, a szorongást és a depressziót" - magyarázza Himmel. "Megnyugtatja fáradt idegeinket, feloldja a test és lélek keménységeit." A gyógyítással foglalkozó Bingeni Szent Hildegard apátnő egyszerűen csak "a boldogság”- nak nevezte.

 

A fák és az emberek kezdettől fogva szoros sorsközösséget alkotnak. Mint minden zöld növény, a fák is oxigént termelnek a fotoszintézis során, amely nélkül az állatok és mi, emberek, nem tudnánk létezni. Művészek, filozófusok keresik fel "fáikat", hogy ihletet merítsenek belőlük, Buddha egy bodhifa alatt világosodott meg, a régi korokban tölgyek és hársak alatt ítélkeztek. Az Yggdrasil nevű világfán Odin, a bölcsesség, az eksztázis, a költészet germán istene fejjel lefelé függeszkedve fejtette meg a rúnák titkát, és egyesült az egész természet kollektív tudatával.

 

Azt, hogy a fák, mint minden növény, képesek érezni, Cleve Backster, valaha Amerika első számú hazugságvizsgáló szakértője, évtizedekkel ezelőtt tudományos módszerekkel bizonyította. Manfred Himmel egy magas frekvenciával készült felvételt mutat, amely egy juharlevelet ábrázol, amelynek csúcsát lemetszették. Csodálatos módon a Kirlián-fotón a levél egészének energiasémája látható, a levágott részé is. Az "aura" körülveszi a levelet, mintha az még egyben lenne.

 

Minden fától tisztes távolságra álljunk meg, és hagyjuk, hogy a fa alakja, egész lénye kifejtse ránk hatását. Csendesen szemléljük, figyeljük meg formáját, energiamezőjének besűrűsödött magját. Talán földsugárzás hatása alatt álló területen áll, azért hajlik a törzse jobbra-balra, hogy kitérjen a sugárzás elöl? Vannak rajta a rákra emlékeztető burjánzások? Jól tesszük, ha kerüljük az ilyen helyeket - ajánlja Manfred Himmel.

 

Hallgassuk a levelek susogását, szívjuk be a fa illatát. Ha spontán megérezzük az illatot, az jó jel. Ha nem tetszik az illat, vagy már elteltünk azzal az energiával, amit a fa kisugároz, vagy testünk biokémiája egyszerűen nem harmonizál a fa energiáival, akkor olyanok leszünk, mint azok az emberek, akik nem bírják egymás illatát.

 

Mit szimbolizál a nyárfa? Mit ad vagy mit vesz el tőlünk? A gyógynövényszakértő és etnobotanikus Wolf-Dieter Storl szerint ez a fa a Hold és a víz jegyében áll, valamint a nedves és puha dolgokat szimbolizálja. A nyárfát, éppen mint a nőiség szimbólumát, "boszorkánykenőcs" előállítására is használták. Homlokegyenest ellentétes energiákat képvisel az erdei fenyő, amely a harcias Mars, valamint a kemény és kegyetlen Szaturnusz jegyében áll.

 

A csendes szemlélődés után képzeljük el, hogyan áramlik energiánk a testünkön felfelé, kilépve a fejtetőn, nagy ívben a fa koronájához, majd innen a törzsön lefelé, a földbe, ahonnan talpunkon keresztül vissza a testünkbe, felfelé. A „kereszt rituáléval” megnyitjuk magunkat az energetikai szinteken. Ez hasonlít a katolikus keresztet vetéshez, de jelentése egészen más. Az első mozdulat a bal váll irányából a jobb vállhoz vezet, mintha egy függönyt húznánk el - a függönyt, amely elválasztja az anyagi világot az energetikai szintektől.

 

Aztán lassan közeledünk a kiválasztott fához, tegyük rá tenyerünket a törzsére, hunyjuk be szemünket, és figyelmünket belső észleléseinkre összpontosítsuk. Ezek sokfélék lehetnek - a fa fajtájától, az ember nyitottságától, problémáitól és igényeitől függően. "Tisztán érezhető" - magyarázza Manfred Himmel -, "hogy a fa kész megnyílni előttünk." Szerinte érezni lehet a szimpátián alapuló viszonyt fa és ember között, ilyenkor nyugodtan elmondhatjuk igényeinket, bánatunkat, vagy mindazt, ami éppen foglalkoztat, közben folyamatosan figyeljünk észleléseinkre.

 

Amit ilyenkor kapunk, az erők, amelyek belénk hatolnak, valamint az eltávolított káros energiák minden fánál eltérőek. Az égerfa a nőies, anyai impulzusokat erősíti, míg a tölgy az elmélkedést, a saját magunk feletti töprengést és a gondolatok elrendezését segíti elő. A lucfenyő felélénkíti a kedvetlen, erőtlen embert, míg a bükk képes kiszívni a negatív energiákat, megszabadít a migréntől, fejfájástól, derékfájástól. Önként azonban soha nem ad át semmit saját vitális erejéből. Ha a bükk közelében vagyunk, egyszerre érezni fogjuk, hogy elég volt belőle. Ilyenkor egyszerű szavakkal köszönetet mondunk, majd eltávolodunk tőle.

 

Sokaknak ez a viselkedés talán értelmetlennek tűnik. Kínosnak érzik, hogy a leírt módon közelítsenek egy fához, és az első alkalomkor talán nem is éreznek semmit a fa közelében. Himmel azonban mindenkit biztosít arról, hogy a rítus mély nyomokat hagy lelkünkben. Gyakran a fa és ember között zajló kommunikáció csak később válik tudatossá, sokszor álmok formájában. Himmel ősi kéziratokat olvasott, mítoszokkal, legendákkal és népi bölcsességekkel foglalkozott, közben pedig személyes tapasztalatokat gyűjtött a fákkal kapcsolatban. Kifejlesztette annak módszerét, hogyan lehet inga segítségével egy fa "étertestét" megérezni, a kezével felvenni és "faelixíreket" készíteni.

 

"A fákhoz fűződő baráti viszony, amely erővel tölt el bennünket, amely elkísér bennünket mindennapjainkban és álmainkban, az első lépés a helyes irányba" - magyarázza Manfred Himmel. "A fák erejével történő gyógyulás holisztikus, az egész emberre ható folyamat, amely segíthet áthidalni azt a mély szakadékot, amely az ember és a természet között tátong."

 

Nyitás a keresztrituáléval

Nyitott tenyerünket tegyük bal vállunk elé. Ujjaink felfelé mutatnak, a tenyér balra néz. Most mozgassuk kezünket vállunkkal egy vonalban lassan a jobb vállhoz, mintha egy függönyt húznánk el. Ezután a kéz ugyanezen a képzelt vonalon visszamegy a test középvonaláig, onnan függőlegesen felfelé halad, a fejtől pedig a középvonal mentén lefelé, egészen a napfonatig.

 

Így zárjuk be az energia kapuit:

Nyitott kezünk vízszintesen, a jobb válltól a balhoz mozdul, visszajut a test középvonaláig, innen fel, a fejtől pedig a középvonal mentén lefelé.

 

 

Ingázás

Kinyújtjuk bal karunkat, tenyérrel felfelé, kb. 60 cm-rel a fától. Egy ingát a jobb kezünkben tartunk, egyenes vonal mentén ingatni kezdjük. Közben bal kezünket közelítjük a fához. Amint az inga körözni kezd, bal kezünkkel megállunk, és megjegyezzük, milyen érzések járnak át bennünket, amint megérintjük a fa étertestét. Gyakoroljuk addig, míg az energiákat képesek vagyunk inga nélkül is érzékelni.

 

A gyógyító erő felvétele a kezekkel

Álljunk a fa elé déli irányból, arccal észak felé. Az inga segítségével, bal kezünkkel keressük meg a fa energiamezőjét. Tegyük el az ingát, és jobb kezünket is helyezzük az energiaáramba. Mozgassuk mindkét kezünket az energiamezőben fel-le. Eközben olyan érzésünk támadhat, mintha nyers tészta lenne a kezünkben. Amikor azt érezzük, hogy most már elég, lépjünk vissza három lépést.

 

 

Emeljük mindkét karunkat a magasba, keresztezzük őket a fej előtt, tenyérrel a homlok irányában. Lassan, 5 cm-es távolságban vigyük lefelé kezünket a testünk mentén. A napfonathoz érve kezünket fordítsuk meg, hogy ujjaink a földre mutassanak. Előrehajolva folytassuk a mozgást, kezeinket a lábunk mentén a talajhoz közelítve. A lábfejhez érve karjainkat elengedjük, és nagy ívben oldalra lendítjük. Ismételjük ezt addig, míg érezzük, hogy tenyerünkből "kiürült" az energia.

 

 

A víz energetizálása

Miután feltöltődtünk a fa energiáival, helyezzünk egy pohár vizet bal tenyerünkre és tartsuk a törzsünk elé. Jobb tenyerünket tartsuk a víz felszíne fölé. Képzeljük el, hogy az energia jobb tenyerünkből a vízbe áramlik. Az így magnetizált víz hatásáról meggyőződhetünk, ha ezzel locsoljuk szobanövényeinket, erre a célra azonban mindig buborékmentes ásványvizet használjunk. 

 

 

• Nyír: A nyírfa, mint májusfa, az életet, a tavasszal ébredő természetet szimbolizálja. Kisugárzása hatására az emberi szervezet energiái ismét áramlani, keringeni kezdenek, feloldja a test és a lélek "keménységét", enyhíti a bőrbetegséget, a köszvényt, a reumát, serkenti a vese és a hólyag működését.

 

• Fűz: A mitológiában a fűz e világ és a túlvilág határán áll. Melankólia árad belőle, figyelmeztet, emlékeztet bennünket a földi élet véges voltára, erősíti önmagunkért érzett felelősségérzetünket és etikai érzékünket. A fűz mindenkire enyhítően, csillapítóan hat, aki tele van gyűlölettel és keserűséggel. A fűz energiáival kezelt víz csillapítja a lázat, enyhíti a gyomor- és bélbetegségeket, csillapítja a vérzéseket és a szembetegségeket.

 

• Bükk: A bükkfából készült botokba a germánok szent rúnákat faragtak, amelyek segítségével jövendöltek. A bükkfa erős energiaszívó hatású, de nem bocsát ki energiákat magából. Kiszívja a fájdalmat, pl. a fejfájást és a migrént. Energiamezeje segíti a szellemi munkát, tisztítja a tudatot, erősíti az együttérzést és a tolerancia érzését.

 

• Erdei fenyő: Ez a fa céljaink megvalósítását szimbolizálja. Kisugárzása erősíti az emberi életenergiát, főként az enervált, kedvetlen embereknél. Feloldja a szomorúságot. Az erdei fenyő energiáival kezelt víz enyhíti a krónikus köhögést, az asztmát és a hörghurutot.

 

• Jegenyefenyő: A mitológia szerint a jegenyefenyő a fény újjászületését szimbolizálja (karácsony). Ereje elősegíti a testi-szellemi megújulást, serkenti a vérkeringést, gyógyítja a gyenge tüdőt, segít a feji és szívbántalmakban.

 

• Tölgy: Az ősi germánoknál a törvényt, az igazságot, a hatalmat és az erőt szimbolizálta. A tölgy közelében elgondolkodunk saját magunkon, sorsunkon, és rendezzük gondolatainkat. A tölgy energiáival magnetizált víz főként a bőr tisztátalanságait gyógyítja, csillapítja a mirigyduzzanatokat és az alhasi fájdalmakat.

 

• Éger: A szellemek fája (a rémkirály története) a szárazföld és víz határán áll, az anyagi és az energetikai szint határmezsgyéjén. Az éger energiái hatására kifejlődnek a mediális képességek. Feloldja az érzelmi blokádokat, erősíti a nőies és anyai ösztönöket, valamint a női érzékiséget.

 

• Kőris: A pogány "világfa" akaratunkat erősíti. A kőris feloldja a keménységet, serkenti a máj és a vese működését, jótékony hatása van lázas hűlésekre.

- tamás -
XI. évfolyam 8. szám

Címkék: fa, holisztika

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.