Holisztika

Humor

...túl az örömködésen, jópofizáson, sátáni kacajon, ízléstelenkedéseken...


 

Ha öröm és szeretet nélkül nem élet  az élet, a humorról is elmondhatjuk, hogy az élet nagy ízesítője. Nem is annyira megédesít, mint fűszerez, sóz, tartósít, megvéd a romlástól, rothadástól, poshadástól. Egy jó kedélyű ember, akiben bujkál a jókedv, mindig szokatlan összefüggéseket lát meg, nagyon jól energizálja a hangulatot.

 

Igazi áldás.Mint amikor váratlanul ránk mosolyog a szerencse. Más hatás ez, mint a vidám fickó, akiben a gyerekesség maradványa bujkál. Gondtalansága némiképpen a tapasztalatlanságából táplálkozik. Még nem lépett át a felnőttek teljesítménycentrikus, felelősségteljes, meglepő kihívásokkal tarkított életébe. Mozgékonyak, lendületesek, nincsenek be- és megtörve.

 

A székely góbé ennek a kópénak érettebb változata. Csavaros észjárása, furfangossága higgadtabb, érettebb, kitisztultabb, tartalmasabb. Már nem must, hanem bor. Egyszer Tamási Áront megkérdezték:

 

– Hát milyen ember a székely ember?

– Olyan, mint a többi.

 

Csak más – hangzott a székely válasz. Miként a humor szó maga is testnedvet, életnedvet jelent, ősi időktől kezdve a kedélyre ható életnedvek keverékét jelölték a kifejezéssel. Az igazi humor valóban hömpölyög, csillog, feltölti a lelket. Az úgynevezett száraz humornál az ember úgy érzi, mintha vackorba harapott volna.

 

Mindenféle áradást lefékez. A jó humorérzék nem feltétlenül harsány, nem akarja mindenképpen magára terelni a figyelmet, de csendes dünnyögésben is hat. Inkább derűsnek mondható. A lelkiállapotok nagyon hasonlatosak az időjáráshoz. A derült, csendes idő az egyszerűen kellemes, szélsőséges viharzásoktól mentes.

 

Ha már sírásról és nevetésről beszélünk, az nem teljesen a humor területe, inkább az indulatoké, feszültségeké, agresszióé. Amikor a sírás vagy nevetés kitör, előtör belőlünk, megváltozik a légzésünk is. Gégefőnk és rekeszizmunk görcsössé válik, a lökésekben kiadott levegő sajátságos hangot képez és a mimikánk is alárendelődik ennek az indulatnak. Óriási megkönnyebbülés, megtisztulás kíséri ezt a folyamatot. A színházi kultúra szerves része az a katarzis, amelyet a sírás és nevetés által ér el. Műfajok egész arzenálja alakult ki az idők folyamán a sírás-nevetés ívén elhelyezkedő változatokon. Gondolunk tt a burleszkre, a groteszkre, a szatírára, a tragikomédiára és így tovább. Ezek a szélsőségek felsorakoztatják a humor árnyoldalait is. A modern életben az iparosítás térhódítása a szabadidős tevékenységeket sem kerülte el. Kialakult az úgynevezett szórakoztatóipar. Tréfamestereket, poéngyárosokat, viccmestereket alkalmaztak lakodalmakon, egyes éttermi rendezvényen. Olykor az ilyenkor alkalmazott anyósviccek például igen rosszul sülhetnek el, ha a résztvevők valamelyike érintett. Ha valakinek megrendelésszerűen órákon át poénkodnia kell, gyakran belemerevedik, eltorzul.

 

Más a karnevál, a maszkabál, a farsang. Ott a jókedv, a bolondozás, a kirúgás a hámból sokkal életszerűbb. Az udvari bolondok szerepe is az igazmondáshoz, a tükörtartáshoz, a kézenfekvő kifigurázáshoz kötődött.

 

Az árnyoldal sokkal manifesztebb, ha a komédiázás valójában depresszív személyiséget akar leplezni vagy kompenzálni. A klasszikus bohócoknál ez a szomorúság nyilvánvaló. Gondoljunk Pierot könnyes arcára. A nagy nevettetők sokszor fanyar emberek, már ez a fanyarság is nevetésre késztetheti a nézőt.

 

Ám ha a nevetgélés vagy siránkozás valamiféle lelki zavar talaján alakul ki, az igen zavarba ejtő. Se szeri, se száma azoknak a hamis viselkedéseknek, amelyet lépten-nyomon tapasztalhatunk:

 

– Van az úgynevezett elhárításos nevetés, amely a zavart hivatott leplezni, csakhogy valóban nem tudja az ember, hányadán van azzal, aki kínjában nevet.

 

– Divatos a jópofizás: belegázol mások lelkébe, de igyekszik kivágni magát a könnyed, vidám figura hangvételével: „Lehet, hogy elvesztettem a kulcsodat…” például, és efféle kellemetlenségek.

 

– Gyakori az örömködés, amitől az ember szíve összefacsarodik, annyira érződik a hamisság mögötti könnyes bánat.

 

– Aki hülye gyereket játszik, az sem képes adekvátan viselkedni, képviselni vagy kifejezni önmagát.

 

– Van az állandósult afféle „keljfeljancsi” jókedv, vigyor, amivel bombázza környezetét, ahol vannak, akik a komolyságot is meg akarják élni.

 

– A keep smiling nálunk még cseppet sem általános.

 

Az erőltetett és megjátszott jókedv igen ellenszenves. Zavaró az izgatott feltűnni vágyás, a titkolhatatlan nyugtalanság, az őszintétlen hangvétel. Még ennél is rosszabb a fekete humor, a gyilkos szarkazmus, a szadizás, a nevetségessé tétel. Sokszor már egy egyszerű kinevetés is lélektani gyilok, ha az ember nincs az önirónia azon fokán, hogy maga is nevessen a helyzeten, amelybe belekerült. Egy kislány például hamisan énekelt az osztályban, társai kinevették, és soha többet nem mert énekelni, annyira megszégyenülve érezte magát. Zola Nanája is hamisan énekelt, de ez cseppet sem zavarta színpadi álmaiban. Viszont jelezte azt a hamisságot, amely minden örömlány alapvető jellemzője.

 

A néhány hetes kisbaba első, csodálatos mosolyától széles arzenálon mozognak az igazi és manír kedvek. A szívből jövő gyöngyöző kacagás hívórímére mosollyal válaszolunk. Ám a lüke vigyor vagy éppen a sátáni kacaj már kevésbé tölt el örömmel bennünket. A gonosz rosszindulat, a káröröm, a nevetségessé tétel megannyi negatív tapasztalatán túl ismerjük meg, saját életnedveink milyen keverékek. Mi dominál bennük? A keserű epe, a düh, a haragvás, a lobbanékonyság, a felajzott adrenalizáltság?

 

Míg az igazi hahotától mi magunk is jókedvre kapunk, vannak fülsértő felnevetések, amelyektől összerándul az arcunk.

 

A jó nevetés gyógyít, valóban gyógyító erő. De csak a jó, igazi, szívből jövő nevetés.

A nehéz időket angol hidegvérrel kell és jó átvészelnünk.

Ha rossz helyzetben vagy, ne aggódj, el fog múlni; ha jó helyzetben vagy, ne aggódj, el fog múlni – mondja az angol.

 

A sajátságos humorral, amelyben az állandóság és a pillanatra való nyitottság együtt van jelen.

László Ruth
XVI. évfolyam 8. szám

Címkék: holisztika

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.