Holisztika

Illatokkal a téli depresszió ellen

Az illóolajok valóságos balzsamként hatnak testre, lélekre és szellemre egyaránt. Különösen a sötét, hideg évszakban csodálatos eszközül szolgálnak a depresszív hangulat elűzésére.


Az illóolajak sokféle módon alkalmazhatók: masszázsolajként, illatpárnában vagy fürdővízben, esetleg a csuklóra cseppentve

 

Szaglásunk a legősibb érzékünk, amely különösen szoros kapcsolatban áll az aggyal. Az illatok révén képesek vagyunk dolgokat még azelőtt érzékelni, mielőtt meglátnánk,  tapinthatnánk vagy megízlelhetnénk őket. Az illatok fontos információk, amelyek  belélegezve agyunknak legősibb területeihez jutnak. Itt serkentik bizonyos idegi  ingerületvivő anyagok (neuro transzmitterek), hormonok termelődését, befolyásolva  hangulatunkat, érzéseinket. Szaglásunk lényegében a tudatalattinkra nyitott kapu, amelyen keresztül eljuthatunk tudatunknak ama titkos rekeszeibe, ahol érzelmeink, preferenciáink keletkeznek, és ahol az örömérzet, a kreativitás és az emlékezet  gyökereznek.

 

Már az ó-egyiptomiak szerint sem telhetett el kellemesen egyetlen nap jó illatok nélkül. Az ókori ember tisztában volt az illatok gyógyító hatásaival mind testi, mind lelki téren. René-Maurice Gattefossé-nak, a francia vegyésznek köszönhetjük, hogy a huszadik  század kezdetén a modern orvoslás is felfedezte az illatok terápiás hatását. 1937-ben megjelent Aromaterápia c. könyve az illóolajokkal történő gyógyítás bibliájává vált.

 

Az „új aromaterápia” új tanszékét prof. Paolo Rovesti alapította a Milánói Egyetemen. Az elveszett illatok nyomában c. könyvében a következőket írja: „Az illatok, szagok  érzéseket, érzelmeket, hangulatokat keltenek bennünk, gondolatainkat, vágyainkat, a szellemet és az anyagot szürreális síkra emelik.” Olasz kutatóknak köszönhetjük az illatoknak a pszichére és az idegrendszerre gyakorolt, valamint a csíraölő hatásainak feltérképezését is. E kutatómunkának, pontosabban prof. Rovesti munkásságának  köszönhetjük a bergamottolaj leghatásosabb depresszió elleni illóolajként való alkalmazását.

 

Találja meg személyes, jó közérzetet biztosító illóolaját

Elegendő egyetlen szippantás, hogy megtudjuk, melyik olaj tetszik nekünk leginkább. Az orrunk nem hazudik, és agyunk igen gyorsan meghozza a szükséges döntést: kellemes érzet vagy elutasítás. Az alábbiakban bemutatott olajok a vegetatív idegrendszert  harmonizáló, görcsoldó és hangulatjavító hatásúak. Erősítik immunrendszerünket, baktérium- és vírusellenes, valamint fertőtlenítő hatásúak. Így tehát a megfázások ellen is megvédenek bennünket.

 

 

Neroli: félelem- és stresszoldó

A neroli illata citromos, édeskés, enyhén euforizáló hatású.

Hatása: Valódi sokktalanító szer. Enyhíti a túl erős félelemérzetet, a béke és harmónia „felhőjébe” burkolja be azt, aki szagolja. Segíthet gyász, bánat, álmatlanság, lehangoltság ellen is.

 

Alkalmazása: A nerolit tartalmazó olajjal történő arcmasszázs jótét a bőrnek és a léleknek egyaránt. 1-2 csepp nerolit masszírozzunk be a napfonatba, ez nyugtat, ellazít. Néhány csepp az illatlámpában szintén harmonikus, feszültségoldó hangulatot biztosít.

 

 

Ylang-ylang – a frusztráció oldására

Ennek az egzotikus virágnak az illata édeskés, nehéz, enyhén narkotikus hatású.

Hatása: A növény olaja enyhén antidepresszáns hatású, mivel olyan, az idegrendszer működését harmonizáló anyagok találhatók benne, amelyek képesek felvidítani az embert, ugyanakkor nyugtató hatásúak. Az ylang-ylang azonban ennél is többre képes, hiszen fokozza a szerotonin termelődését, így gondoskodik a kiegyensúlyozott, kellemes hangulatról.

 

Alkalmazása: Félelem- és stresszoldó maszszázsolaj: 50 ml jojoba- vagy mandulaolajba keverjünk 4 csepp ylang-ylangot, 2 csepp bergamottot, 3 csepp linaloefa-olajat. Ezt a  keveréket a fürdővízhez is adhatjuk.

 

 

Levendula – a mindentudó

A levendula illata a védettség érzetével vesz körül bennünket.

Hatásai: A levendula az egyik legfontosabb és legkedveltebb olaj az aromaterápiában. Lelkileg, testileg egyaránt képes a szélsőségek kiegyenlítésére és a belső egyensúly  helyreállítására. Bingeni Szent Hildegárd számára a levendula volt a sokk legfontosabb ellenszere. 2-3 csepp levendulaolajat cseppentett egy kendőre, és a betegnek innen kellett az illatot folyamatosan inhalálnia. A levendulaolaj segít a stressz, a félelemérzettel járó betegségek és az álmatlanság enyhítésében.

 

Alkalmazása: Alvászavarokra: 3-5 cseppet közvetlenül a párnára kell cseppenteni (nem kell félni, nem hagy foltot a párnán). Kellemes, lazító hatású esti fürdőhöz: 10-15 csepp levendulát, 3 csepp rózsaolajat vagy ylang-ylangot keverjünk el egy csésze tejszínben (mixerrel), majd a keveréket oldjuk fel a fürdővízben.

 

 

Linaloefa – a szuperlatívuszok olaja

Különleges, fás-gyümölcsös, illetve virágos- rózsaillatú olaj.

Hatásai: A linaloefát (egy dél-amerikai fafajta, botanikai neve Bursera delpechiana) a pszichére gyakorolt különlegesen intenzív hatása jellemzi. Javítja hangulatunkat, ha kicsinek és gyengének érezzük magunkat.

 

Alkalmazása: Kevés olajat masszírozzunk be a napfonatnál a bőrünkbe, vagy az ágyéki gerinc területén, ezzel csakhamar visszanyerjük lelki egyensúlyunkat. Illatlámpában is  érvényesül erősítő hatása. Kiválóan harmonizál, tehát keverhető narancsolajjal,  mandarinolajjal vagy rózsaolajjal.

 

A linaloefa aprított formában

 

Bergamott – a „napfény illata”

A bergamott olaját a citrusolajak ékkövének is nevezik.

Hatásai: A bergamott hangulatjavító, idegnyugtató hatású. A kutatások szerint illatának intenzív hatása van a tobozmirigyre, azt a hatást keltve, mintha folyton sütne a nap. Ugyanakkor a vegetatív idegrendszerre is harmonizáló hatást gyakorol. Ez azt jelenti, hogy feszültség érzése esetén nyugtat, levertség, fáradtság esetén serkentő hatású. A bergamottolaj kiválóan alkalmazható masszírozáshoz, fürdőkhöz és illatlámpában  egyaránt.

 

Alkalmazása: Lazító fürdőhöz: 2 csepp nerolit, 3 csepp bergamottot, 3 csepp levendulát, 2 csepp linaloefát mixeljünk el egy pohár tejszínben, majd a keveréket oldjuk fel a  fürdővízben.

 

A bergamott termése

 

Vigyázat: A bergamottolaj furokumarin nevű vegyületet tartalmaz, amely fényérzékennyé teheti a bőrt. Külső alkalmazása esetén tehát lehetőleg kerüljük a közvetlen napsugárzást és a szoláriumot.

 

Immortelle – a Nap aranya léleknek és testnek egyaránt

Az immortelle olaja energiával tölt fel. Illata nem túl különös, de keverékekben igen jó szolgálatot tesz.

Hatásai: A szakirodalom szerint az immortelle olaja a legkomolyabb lelki gubancot is  képes feloldani. Ellazító, harmonizáló hatású, így stressz és túlterheltség esetén kiváló. Átvitt értelemben méregtelenít. Ha olajával végzünk masszázst, elősegítjük a problémák megoldását és a pszichés elengedést.

 

 

Alkalmazása: Masszázsolajhoz: 2 csepp immortellét, 2 csepp levendulát keverünk 1  evőkanál mandulaolajba vagy jojobaolajba. Hosszú, lassú mozdulatokkal a nyirokerek mentén végezzük vele a masszázst.

 

Angelikagyökér – a belső erő olaja

Az angelika gyökeréből nyert olaj kissé földes, fűszeres, enyhén borsra emlékeztető illatú.

Hatásai: Az angelika sokoldalú orvosság, amely sok nehéz élethelyzetben segíthet, amikor úgy érezzük, kicsúszik a talaj a lábunk alól. Immunrendszerünket is erősíti, ami valószínűleg az egyik magyarázata annak, hogy az angyalgyökeret a kolostorokban  előszeretettel dolgozták fel különféle orvosságokká. Lelki szinten az illóolaj erősítő hatású. Az angelika olaja átjárja az egész testet, tartást, bátorságot ad, ha félünk vagy bizonytalanok, levertek vagyunk.

 

 

Alkalmazása: Ha testileg vagy lelkileg gyengének érezzük magunkat, 1-2 csepp angelikát inhalálunk zsebkendőről, vagy szétdörzsöljük a tenyerünk között. Fürdőhöz: 4 csepp  angelikát 2 csepp gyömbérolajjal egy csésze tejszínben elkeverünk, majd a tejszínt a fürdővízben feloldjuk. Illatlámpába idegesség és félelemérzet esetén: 3 csepp angelika, 5 csepp bergamott.

 

Rózsa – az illatok királya

Azt mondják, egyetlen más illat sem érinti meg oly mélyen szívünket, mint a rózsáé.  Minden ókori, illetve középkori orvos, pl. Dioszkoridész, Avicenna vagy Paracelsus  tisztában volt a rózsa külső és belső gyógyhatásaival.

 

Hatásai: Lelki diszharmónia és negatív gondolati minták, levertség esetén a rózsa lehet a megfelelő választás. Illata képes kimozdítani lelki állapotunkat a legsötétebb állapotaiból.

 

 

Alkalmazása: „Szívbalzsam”: 20 g sheavajat vízfürdőben melegítsünk fel, adjunk hozzá 3-5 csepp rózsaolajat és keverjük el (kiegészíthetjük 5 csepp levendulaolajjal). A kenőcsöt hűtsük le és tegyük hűtőszekrénybe. Szükség esetén a szívtájékot naponta többször  masszírozzunk be vele. Illatlámpába: 2-3 csepp rózsaolaj, 2-3 csepp linaloefa.

- zolee -
XVIII. évfolyam 2. szám

Címkék: aromaterápia, depresszió, illóolajok

Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.