Holisztika

Kis kommunikáció - Hidak

Forgóajtó - álomfejtés


Az álom több fejezetből áll:

 

A kezdő részben a gimnáziumomban vagyok, de általános iskolai osztálytársaimmal is találkozom. Arról beszélnek velem, hogy a tegnapi „Legyen ön is milliomos” című műsorban egy régi, általános iskolai osztálytársunk is játszott. Majd az aula sarkában egy nyitott ablaknál ülök a nálam egy évvel fiatalabb kollégámmal, Andrással. Talán az ölében ülök, arcát simogatom, majd megcsókolom.

 

Ezután két fiúval jövök fel a Déli aluljáróból, az egyikbe belekarolok. A srác kicsit alacsonyabb volt nálam, zavart is. Csodálkoztam.

 

A körtéren rohanok, kedd van. Nagy nehezen találok egy telefonfülkét, bemegyek telefonálni. Meg akarom kérdezni, van-e ma szeminárium. Kezemben apám mobilja. De még el sem kezdek tárcsázni, Dóri,

 

a barátnőm nyit be a fülkébe, és azt kérdi: „Ugye nincs harag a péntek miatt?” Arra célzott, hogy két héttel ezelőtt nem tudott figyelni rám,

 

amikor Andrásról akartam vele beszélni, mert vizsgára készült és nem ért rá. Azóta nem is találkoztunk. „Nincs, minden OK” – válaszolom. Igen csodálkozom, hogyan tudott így kiszúrni engem a sötétben. Az utcai óra viszont délelőtt tíz óra ötven percet mutat. Indulunk Dórival a

 

Gellért tér felé.

 

Anyai nagyanyámmal kártyázom. De én nem akarok kártyázni, mert az álmomat írom. Közben kifogy a tollam.

 

Egy másik barátnőmmel CD-t vásárolunk a Vörösmarty téren.

 

Indulunk a Vigadó felé, várjuk a 2-es villamost. Leülünk egy padra, amelyről a Lánchíd felé látunk. Az ég borongós, de meleg van. Szólok a barátnőmnek, figyelje a fényeket a kövezeten. Mutatom neki, hogy a fény-árnyékba néha bezöldülnek a kövek, és olyan lesz a színük, mint a Balaton vize. Jön egy villamos, de mire összeszedjük a cuccainkat, nem érünk a megállóba. A sálam is leesik, egy lány utánam hozza. Közben a Szabadság-híd felől jön egy András-forma srác, hülyéskedik. (Pontosan úgy, ahogyan a könyvtárban szokott, ahol dolgozunk. Nem lehet eligazodni rajta.) Egy fekete postaládaszerűségből egy sárkányrepülőt vesz ki, pillangóformájú, átlátszó. Megkérdi, mennyibe kerül, hogy eregethesse. Két szám van a táblán, ezres nagyságrendű: 3096 és 50.. De én azt mondom, 50 Ft. A fiú röhög, milyen olcsó. Gyorsan ötezerre srófolom az árat. Kezemben tartom a sárkányt, és arra gondolok, túl drága mulatság ez. Biztosan inkább a nagypénzű külföldieknek szánták. Attól is félek, hogy megtalálják az ujjlenyomatomat.

 

Havas eső kezd esni. Hirtelen azt hittem,

 

ébren vagyok, mert a következőket mondtam a barátnőmnek:

 

Ha megnézed a Dunán a hét hidat (átvillant, hogy nem is ennyi van), akkor lesznek közöttük kicsik, amelyek nem érnek át a túloldalra. Kettesével állnak három sorban, egy pedig középen. Azért lettek kicsik, mert a föld tágul alattuk. Amikor építették, még jók voltak, de azóta tágult a föld, és így nem érnek át a túloldalra. (Előjönnek régebbi álmok, amelyekben a hidak nem értek át, vagy labilisak voltak.)”

 

Végül különböző típusú és számozású villamosok jönnek, a 4-re és 6-ra emlékszem.

 

 

Kedves Ruth!

 

Lehet, hogy ez nagyon is zagyva álom és nem lehet vele semmit kezdeni. Húszéves vagyok, egyetemre járok és részmunkaidőben dolgozom egy könyvtárban. Nincs még igazi barátom és nagyon vágyom a társra, az érintésre, a kapcsolatra. Szüleim elváltak, nem tudom, miért van apám mobilja a kezemben. Nem mondhatnám, hogy nagyon elégedett volnék az életemmel. Például Dóri barátnőm is sokkal, de sokkal szerencsésebb, mint én. Az Andrással való csókolózást és sárkánygyíktémát végképp nem értem. A hidak pedig! Lehet, hogy ebben van az üzenet? Kíváncsian várom, talál-e említésre méltót az álmomban.

 

Üdvözlettel: Judy

 

 

Kedves Judy!

 

Valóban nyolc híd van a Dunán Budapesten. Ezt azért jegyzem meg, mert ahogyan az álomban ez bevillan, az nagyon az álom és ébrenlét határán van. Mint ahogyan ez a tudati határállapot megismétlődik az álom végén, amikor úgy véli, ébren meséli barátnőjének a hidakat. Sőt az, hogy a nagymamájával nem akar kártyázni, mert az álmait akarja írni, ez is hangsúlyossá teszi az álmok jelentőségét. Nagy ívét tekintve ez a többrészes álom a saját tudatos és tudattalan lélekműködésének az áthidalására való törekvés jegyében jött létre.

 

Tömören: az álom saját kommunikációs nehézségeiről szól apjával, barátnőjével, barátaival. Ha majd összeér a szándék azzal, amit kimond, akkor meglesz az összeköttetés és átjárhatóság a Duna két oldala között, amely itt a gyerekkort és ifjúkort, illetve az ÉN – TE két partját jelképezi. Sőt, még a gazdagságot és szegénységet is, miként azt a sárkányreptetés tarifájánál láttuk.

 

Judykám! Van egy rejtőzködési hajlama, amely ugyancsak nehezíti

 

a kommunikációt. Erre az ujjlenyomataival kapcsolatos félelme utal. Ugyanakkor nyilván sok kétkulacsos kommunikációt is megtapasztalt a húsz esztendő alatt, amelynek során nem tud eligazodni a kapcsolataiban. Ilyen például András hülyéskedése, és az ötven, illetve ötezer forint végleteiben kirajzolódó alá- és túlbecsülés. Azt is mutatja, hogy mennyire a kommunikációról szól az álom, hogy szerepel benne a telefonálás. Az, hogy a fülkében apja mobiltelefonja is a kezében van, azt jelzi, hogy apját is szóra kellene egyszer-egyszer bírnia. Dóri felbukkanása pedig azt, hogy lelke mélyén neheztelhet rá, amiért nem hallgatta meg két héttel korábban. Dóri ezt a sértettséget észrevette és korrigálni is kívánta.

 

A sárkányreptetés afféle palackból kiszabadított szellem mondanivalót hordoz számomra. Ez a kiszabadulni készülő erő nyilvánvaló, hogy a szerelem. Mindegyikünk életében már kisiskolás korban elindul anyagi helyzetünk bemérése. Akkor ez a szülők szituáltságán alapszik. Később ez lehet irreális nagyravágyás, tagadás, reménytelennek tűnő erőfeszítés, vagy saját határaink bemérése, megrajzolása. A határainkba a pénzkérdés – különösen a jelenlegi vadkapitalizmusban – igen belejátszik. Jelen van valamiféle nagyravágyás ezen a téren is: az általános iskolás társ részt vesz a játékban, ahol milliomos lehet.

 

Visszatérve a „szerelem-szerelemre”: meg kellene rajzolni a fiút, akit elképzel magához, aki nem hülyéskedik, nem alacsonyabb, akin el tud igazodni. A villamosok számai híven jelzik az életkorokat, amelyekben a kommunikációs nehézségek kezdetüket vették. Amikor a hidakat építették, éppen átértek. Később a föld tágult. A szándék és a kimondott szó közé rakódtak a félelmek, negatív elvárások, előfeltételezések, nehéz érzések, amelyek miatt már nem ér lélektől lélekig a kommunikáció. Ezeket a lerakódásokat fel kell bontani.

 

Üdvözlettel és köszönettel:

Ruth
VIII. évfolyam 2. szám

Címkék: álomfejtés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.