Holisztika

Kommunikációs szólásmondások a közéletben

Talán a sok szócséplésből fakadóan terjedt el annyira a pelyva beszéd a magvas beszéd helyett.


   

  Témánkhoz jó kiindulópont H. M. McLuhant (1911–1980) A Gutenberg-galaxis című, 1962-ben megjelent műve. Ebben átfogó leírást ad arról a hatalmas tudati változásról, amelyet a könyvnyomtatás feltalálása indított. el.

   

  A könyvpiacok kialakulása és folytonos bővülése, mint ipari, mennyiségi és technikai történés, az élő beszéd felcserélődése a szövegolvasással, alaposan átformálta a kultúrát, a civilizációt, az egyének közösséggel és társadalommal való kapcsolatát.

   

  Úgy is fogalmazhatunk, a technika mintegy kiszabadította a palackból a szellemet, azóta szabadon áramlik, terjed, nyilvánosságot kap sok olyan dolog, amely zavart kelt, destruál, elragadhatja az embereket anélkül, hogy megtapasztalhatnák a hírek valódiságát. Sok pusztába kiáltott szó lesz a rengeteg hozzászólás, vélekedés, reakció, amely a rádiót, tv-t, elektronikus sajtót megtölti. A kommunikáció személyessége háttérbe szorult.

   

  A szólás- és gondolatszabadság nyomán megjelent a bulvársajtó, a szenzációéhes pletykalap igénytelen, hírhisztériától motivált műfaja. A francia jövevényszó, a  boulevard a sánc, bástya szó szóból ered. A 18–19. században Párizsban ezeket a bástyákat lerombolták, fákkal szegélyezett sétautakká alakították. Vagyis megnyitották, tágították, sokak számára tették elérhetővé, határt romboltak.

   

  A cikk folytatását 2014. februári lapszámunban olvashatják!

  László Ruth
  XX. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.