Holisztika

Kristályálmok

Forgóajtó - Álomfejtés

   


 

Apámmal a gyémántkereskedőnél

Apám elvisz egy gyémántkereskedőhöz. Hatalmas teremben, üvegszekrényben vannak az ékszerek. Az öreg kereskedő mondja, hogy válasszak. Csakhogy én nem ékszert akarok, hanem csupán természetes követ, nyers gyémántot.

 

Csak két hegyikristályt viszek magammal

A nővéremmel sétálunk egy sivatagi, köves úton. A kövek között hegyikristályokat veszek észre, rengeteget. Szedegetni kezdem, vannak közöttük jó nagyok is. Összegyűjtök vagy kétmaréknyit, de nem tudom magammal vinni. Így egy kupacba rakom, gondolván, hogy majd visszajövök értük. Csak két közepes nagyságút vágok zsebre, így megyünk tovább.

 

Hegyikristályműszer

Az aranyműves barátommal mászkálunk a várban, ahol ásatás, restaurálás folyik. Rengeteg ember dolgozik, de sok a látogató is. Mi tiltott helyekre is bemegyünk, és fel is fedezünk egy régi időkből származó műszert: A hegyikristály által kirajzolt erőtér maga a műszer, mintha időmérő homokóra lenne. Igazi műremek. Alig értem a működési elvét.

 

 

Kedves Ruth!

 

Megpróbálom lerajzolni ezt a műszer-műremeket, de furcsa, mert éppen fordítottja a homokóra formájának, pedig annak tűnt: mivel nem a csúcsaival érintkeznek, hanem a négyzet alakú alapjaikkal.

 

De a középpontban lévő kristály erőtere markánsan érződött.

 

Ígéretemhez híven küldök néhány kristályálmot a közelmúltból. Úgy érzem, többről van szó, mint egyszerű kristálymániáról - de ezt majd Ön kiolvassa. Ugyanis én elvégeztem egy drágakő szakértő-tanfolyamot. Ez kötődik kissé az egyéves aranyműves múltamhoz. Az aranyművességet azért hagytam abba, mert nem bírtam napi nyolc-tíz órát görnyedni a miniatűr aranyak felett. Annyira fáj a hátam, hogy abbahagytam az egészet. De valami nosztalgia, úgy tűnik, maradt a lelkemben,mert még a tarot-kártyák közül is a drágaköves tartalmút választottam ki. A hegyikristály a talizmánom.

 

Az ábrát azért rajzoltam körbe, mert amikor felébredtem, bár zavarodott is voltam a mély hatástól, de úgy éreztem, ha a műszer elforog, gömböt írna le.

 

Üdvözlettel: Péter

 

 

Kedves Péter!

 

Az oktaéder - nyolc szabályos háromszögből álló test - valóban gömböt ír le, ha a középpontja körül elforgatjuk. Ezekben az álmokban sok strukturáló erő rejlik, amiből arra következtetek, hogy ébrenlétében is erre van szüksége. A formák mint egy kiforogják magukat, de csak akkor, ha a kezdeti lendületük nem törik meg. Úgy érződik a leveléből, hogy többször halad kerülő úton, félbehagy dolgokat, mielőtt azok gyümölcsét kiérlelhetné. Ha ez valóban így van, a legjobb impulzusokat kapja saját tudattalanjából abban a vonatkozásban, hogy hagyja a dolgokat kiforrni, befejeződni.

 

Az apával és gyémánt kereskedővel való epizód erre a következő formában utal: maga nyers gyémántot akar, nem olyat, amelyet valaki más már megmunkált. Nem az apja útját követi, és nem is a gyémántcsiszolóét. Saját magán kell munkálkodnia úgy, ahogyan az a maga autonómiájának megfelel.

 

A természetesség és művi kimunkáltság ellentéte rajzolódik ki egy képben. A kettőnek patikamérlegen kell kiegyensúlyozódnia. Ez a természet és a kultúra művi alakító hatása az életünkben. Tanulni, vagy magamtól felismerni a dolgokat. A két tekintélyfigura felettesén-jelkép, a saját értékrend kimunkálásának szükséglete rajzolódik ki ebben a nem-azonosulásban.

 

A nővérével való sivatagi úton, ahol a kupacba rakott köveket még is otthagyja, valamiképpen elmulasztott lehetőségeket gyanítok. Az élet furcsán adagolja a lehetőségeket, nem elképzelésünknek megfelelő időben és helyen jönnek, bukkannak fel. A bőség zavara és a sivatagi kihaltság váltakozik jobbára életünkben. Mindenesetre érdekes az otthagyott kristálykupac. Jelentheti azt is, hogy valamihez, ha most nem vagyunk még érettek, készek, majd alkalomadtán visszatérünk.

 

A harmadik, műszerálom még markánsabban rajzolja ki az üzenetet:

mélyén- és személyiségszimbólum is egyben.

A kristály a mélyént, a műszer a személyiséget jelképezi.

Nem tudom, mennyire jártas a geometriában, vagy mennyire szereti.

 

A rend, a szabályok, a harmónia tanulmányozásához és megéléséhez nélkülözhetetlen. Újabban szakrális geometriának szokás hívni, amit az ókoriak - piramisépítők - génjeikben hordoztak, mint tudást, ismeretet. Szakrális, mert a világegyetem rendje képeződik le egy egyszerű idomban.

 

Valóban ilyen erőtér mentén rajzolódik ki személyiségünk alakulásának lehetősége.

 

Olvasóink nevében is köszönöm a rendkívül informatív kristályálmait, remélem, sokan merítenek belőle.

 

Üdvözlettel:

Ruth
XII. évfolyam 1. szám

Címkék: álomfejtés

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.