Holisztika

Kristályok és érzelmek

Kristálygyógyítás 2. rész

A víz az egyik legfontosabb elem. Testünk jelentős része víz, és az érzelmeink is ehhez az elemhez köthetők.


Érzelmeink egyensúlyi állapotát elég nehéz megteremteni, mert akárcsak a víz, lelki állapotunk is folyamatosan változik: apad vagy árad, olykor befagy. A víz melegítés hatására forrni kezd, majd gőzzé válik és elpárolog. Bizonyos értelemben ugyanez tükröződik érzelmeinkben, olykor dühöt, elpárolgást és ürességet érzünk.

 

Ideális esetben érzelmeinknek a frissen áramló vízhez kellene hasonlítani. Amikor a folyó megakad, megszűnik folyónak lenni, pangó, sáros tócsává válik. Ehhez hasonlóan érzelmeinknek is áramolniuk kellene, boldogsághoz és beteljesedéshez juttatva bennünket. Az emberek sajnos túl gyakran beleragadnak egy negatív lelkiállapotba, amely aztán érzelmi pangáshoz, örömtelenséghez vezet az életükben.

 

A kristályok fájdalomérzet nélkül képesek mozgásba hozni a pangó energiát és optimalizálni a szervezet működését.

 

Színek a lélek gyógyításában

A színterápia régóta ismert gyógymód, a különböző színek ugyanis különböző hatással vannak ránk. A nekünk leginkább megfelelő kristályt sokszor éppen a színük alapján, ösztönösen választjuk ki.

 

A tiszta kristályok (hegyikristály, danburit, gyémánt, fenakit, azeztulitel, Herkimer-gyémánt és az apofillit) viselése rávilágít valódi érzéseinkre, belső harmóniát eredményez.

 

A vörös kristályok (rubin) szívünk titkos vágyának megvalósulását segítik.

 

A narancssárga karneol az éteri testet gyógyítja, visszarángat bennünket a földre hamis álomvilágunkból. Segít rendezni a gondolatainkat, tisztába tenni az érzelmeinket. Megóv a gyűlölködéstől, irigységtől, haragtól és felemeli a lelket. Ha félelmek gyötörnek bennünket, vagy hosszan tartó súlyos betegség emészti az életerőnket, a karneol kitűnő életelixír.

 

A borostyán hamar begyógyítja az érzelmi egyensúlyzavarok okozta lelki sérüléseket, megvédi auránkat más emberek kellemetlen behatásától. 

 

A barackrózsaszínű kristályok (morganit, barackszín holdkő, barackszín kalcit) lecsillapítja a csapongó érzelmeket, megtanít önmagunk szeretetére.

 

A sárga citrit energiát ad és felvidít. Elűzi az öngyilkossági hajlamot.

 

A zöld színű kristályok (smaragd, dioptáz, malachit, zöld turmalin) a bajok gyökeréig hatolnak. A peridot segít az irigység, a harag, az önzés, a képzelt betegség, a kapzsiság és a rosszindulat legyőzésében.

 

A halványzöld hiddenit oldja a bukástól való félelmet. 

 

A kék lápisz lazuli megszünteti az érzelmi mellőzöttség érzését, a szodalit nyugtatja az idegrendszert, a cianit pedig kellemes nyugalmi állapotot idéz elő.

 

A halványkék cölesztin, angelit és a kék csipkés achát erősítik önbizalmunkat. A türkiz és a krizokolla segítenek kibontakoztatni alkotókészségünket és kiegyensúlyozzák a szív energiazavarait.

 

A lila kristályok (indigószínű jolit) fegyelmezettségre ösztökélnek, segítenek sikerorientálttá válnunk. Az ibolyaszín karoit biztosítja a nyugodt alvást, megóv a rejtett félelmektől, a rémálmoktól és az álmatlanságtól.

 

A lila színű ametiszt ugyancsak segít elhessegetni a nyugtalanító gondolatokat, megszünteti az érzelmi szétesettséget.

 

A rózsakvarcot szerelmi kőként ismerik, mert erőteljes hatása révén megszünteti az önbizalomhiányt, és ez pozitívan hat szívünk választottjára. Leginkább a halvány rózsaszín változatát ajánljuk, mert ez finoman nyugtat és feloldja az érzelmi feszültségekből adódó gátlásokat.

 

A halvány rózsaszín kunzit az energiaáramlás kiegyensúlyozásával egységbe hozza a szív és a fej működését.

 

A rózsaszínes levendula (smithsonit) oldja a gyermekkori elfojtásokból fakadó érzelmi blokkokat. Emellett kiválóan hat az agy fájdalomközpontjára, valamint segít az alkohol- és kábítószer-függőség leküzdésében.

 

A lepidolit vagy lítiumcsillám a rubellittel együtt növeli önbecsülésünket, megóv a félelemtől és az erőszakos magatartástól.

 

A fehér kristályok (magnezit, szelenit, tejkvarc vagy hókvarc) erőteljesen nyugtatnak, oldják a feszült helyzeteket.

 

A fekete kristályok (füstkvarc, fekete földelő kristályok: hematit, fekete turmalin, zsett) biztonságérzetet adnak. A magnetit megszünteti az energiaáramlás torlódásaiból adódó érzelmi feszültségeket. Az obszidián az érzelmi problémák gyökeréig hatol, az ónix pedig feloldja a félelmet, gyógyítja a tudatalattiba mélyen beivódó érzelmi sérüléseket.

 

A sokszínű kristályok többféle gyógyító energiát hordoznak, ezért érzelmileg remek egyensúlyozók. Az opál felerősíti a személyiség fő jellemvonásait, s a problémák felszínre hozásával gyógyítja a lelki sebeket. Az abalon elűzi a félelmet, a szorongást és az idegességet. 

 

Szorongás

A stressz okozta szorongás nemcsak testi bajokat (pl. magas vérnyomás), hanem érzelmi problémákat (nyugtalanság, pánikrohamok, alvászavarok, rémálmok) is előidézhet. Naponta kerülünk olyan helyzetbe, amely feszültséget vált ki bennünk, pl. egy vizsga, állásinterjú, veszekedés stb.

 

Ha szorongunk, az energiaáramlás szervezetünkben nem megfelelő. Ha ez az állapot sokáig fennmarad, betegségekhez vezet.

 

Az ametisztkristály oly módon gyógyítja az érzelmi problémákat, hogy azok gyökeréig hatol, és sejtszinten is kifejti hatását. Elűzi az aggodalmat, nyugodt alvást biztosít.

 

 

Mit tegyünk?

1. Vegyünk egy ametisztkristályt, lehetőleg egycsúcsút.

2. Tisztítsuk meg a kristályt az előző hónapban közöltek szerint.

3. Üljünk le törökülésben a talajra. Tegyük bal oldalunkra a kristályt.

4. Két kezünket ejtsük az ölünkbe, jobb kezünket a balon nyugtassuk. Finoman húzzuk hátra a vállat, hogy elősegítsük a vér áramlását az agyba.

5. Csukjuk be a szemünket. A gyakorlatot 5 percnyi mély légzéssel kezdjük, hogy elegendő oxigén kerüljön az agyunkba. Ezután lassítsuk le a légzésünket, és minden figyelmünket a levegő ki-be áramlására irányítsuk.

6. Jobb kezünkkel ütögessük meg háromszor a szegycsont közepét, a szív és a torok között. Tegyük jobb kezünket újra az ölünkbe, s figyeljük az előbb említett pontot.
Amint érezni kezdjük a gyakorlat hatását, bizsergő, lüktető érzést tapasztalunk.

7. Vegyük bal kezünkbe az ametisztet úgy, hogy csúcsa a fejünk irányába mutasson, és érintsük a szegycsonthoz. Eközben érezzük át valamennyi szorongással kapcsolatos érzelmeinket, hagyjuk, hogy az aggodalom érzése a felszínre kerüljön.

8. Lassan érezni fogjuk, hogy a szorongás oldódik, kezdünk nyugodttá, összeszedetté válni.

9. Tartsuk a követ még egy kis ideig a szegycsonton. Ahogy a kristály energiája egyre mélyebbre hatol, egyre jobban érezzük az energia hullámzását. Ez a biztos jele annak, hogy a gyógyulás elkezdődött.

10. A gyakorlat befejezésével tisztítsuk meg a kristályt

 

Vízjegyű kristályok

Holdkő és a szelenit: Stabilizálják az érzelmet, elhárítják az akadályokat a testfolyadék áramlásának az útjából.

Akvamarin: Félelmek és fóbiák gyógyításában segít.

Opál: Képes lecsillapítani az érzelmi hullámzásokat.

 

                 Holdkő                       Szelenit                Akvamarin                     Opál

 

Tanácsok

Hagyjunk elegendő időt, hogy a kristály kifejtse hatását. Van, aki hamar reagál a kezelésre, másoknak több nap is szükséges a gyógyuláshoz.

• Igyunk sok vizet, hogy kimossuk a szervezetünkből a méreganyagokat, amelyek a kezelés alkalmával szabadulnak fel a testünkben.

• Előfordulhat, hogy a szegycsont közepe még több órán át érzékeny marad vagy bizsereg. Ez a hatás természetes és hamarosan elmúlik.

- kajtár -
XV. évfolyam 2. szám

Címkék: kristálygyógyászat

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.