Holisztika

Kvantumtudat

A tudatosság egy másik dimenzióban létezik?

  Ma a filozófusok és a tudósok komoly kutatásokat folytatnak a tudatosságról, és mostanában kezd kialakulni a kvantumfizika és az idegtudomány hatására egy olyan másik dimenzióban létező mentális mezőnek az elmélete, mellyel mindanynyian rendelkezünk.


   

  Az a probléma, amiről prof. John Eccles is írt, hogy a sima idegsejti összeköttetés nem elegendő az érzékeléshez, alapvető problémájává vált az idegtudománynak. A válaszhoz a kvantumfizika felé fordultak a neurológusok, ahogy ezt már tudjuk Karl Pribram nyomán is.

   

  A nyugati holografikus mező elmélet elég jó választ adhat a tanmátrák és az indriják, vagyis az érzékszervi tudatok kérdésére is, így ezek a testhez tartozó holografikus struktúrák részei lehetnek. Davis Chalmers ausztrál filozófus és ismeretelméleti tudós egyszer ezt a kérdést fogalmazta meg: „Hogyan képes valami olyan immateriális dolog, mint a szubjektív tapasztalat és az öntudat a materiális agyból létrejönni?”

   

  Chalmers azt gondolja, hogy talán a tudat a természet olyan alapvető jellemzője, amely fizikai törvényeken túl van. Mások, akiket többnyire misztikusokként bélyegeznek meg, azt állítják, a szubjektív tapasztalat egyszerűen meghaladja a tudomány magyarázóképességét. „Habár az emberi agy idegsejtjeit, szinapszisait és neurotranszmittereit teljes mértékben fel lehet térképezni, semmivel nem jutottunk közelebb annak a magyarázatában, hogy ez a 3 font súlyú nedves szövetek tömege hogyan képes a gondolatok és az érzések immateriális világát létrehozni.

   

  Úgy tűnik, hogy valami hiányzik a tudat jelenlegi elméleteiből.” Chalmers, valamint számos filozófus és tudós korokon át küzdött ezzel a kérdéssel, hogy pontot tegyen a végére, és mégis mind a mai napig nincs világos válasz a nyugati tudományban, miközben az indiai védikus tudomány és a buddhista filozófia több ezer éve választ adott.

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

  Majoros János Károly
  XXVI. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.