Holisztika

Mágikus szimbólumok

  Az emberiség ősidők óta vágyik „fentről” érkező, szerencsét hozó támogatásra. Világszerte szerencsehozó szimbólumok, amulettek egész sora létezik. Kivétel nélkül minden népnek és kultúrának megvolt a sajátos szimbólumrendszere, amelyen belül kitüntetett helyet foglaltak el a védelmező és szerencsét hozó jelképek.


   

  A mitikus szimbólumok formavilága igen összetett – az egyszerű, rajzolt jelektől a bonyolult mandalákon át a kőbe faragott, fémbe öntött, fából faragott szobrokig terjed. A különféle jelképeket a magasabb hatalmakba vetett hit, a spiritualitás keltette életre.

   

  A kisebb méretű, állandóan – pl. ékszerként – viselhető szimbólumokat talizmánnak nevezzük. A talizmán görög eredetű szó (teleo = valamit elérni). Az élet minden szakaszához társítanak talizmánokat, tehát léteznek a szülést megkönnyítő, a csecsemőt, a gyermeket védő talizmánok, majd a halott túlvilági útját biztosító talizmánok is. A régiek – társadalmi hovatartozástól függetlenül – szinte állandóan viseltek valamilyen védelmező talizmánt.

   

  A kultúrák keveredése okán ma sokkal többféle talizmán közül választhatunk, mint őseink. A talizmánok terén megfigyelhetők divathullámok is, napjainkban pl. a távol-keleti szimbólumok hódítanak. Az egzotikus filozófiák, pl. a feng-shui, a jóga stb. beszivárgásával megnőtt az ezekhez kapcsolódó jelképek iránti igény is.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

  –tamás–
  XXIV. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.