Holisztika

Pratjáhara: az érzékszervek teljes uralása

Az érzékszervek teljes uralása

  A mai, érzékszerveket sok külső benyomásnak kitevő világunkban sokat beszélnek a meditáció hasznos hatásairól. A meditáció első lépcsője az elme lecsillapítása, ez pedig az érzékek visszavonásával, vagyis a pratjahárával érhető el. Ahogyan a klasszikus mű, a Kr. e. 2. században keletkezett Patandzsali Jóga-szutrája mondja, a pratjáhára az ötödik rész az Ashtanga jóga 8 foka között, amley itt az öt érzékszerv visszavonását jelenti a külső tárgyakról.


   

  A Jóga Nyolc Ágában az első négy fokozat a viselkedési, erkölcsi és külsődleges gyakorlatokat foglalja össze, míg a második négy fokozat a belső gyakorlatokat tartalmazza.

  1. jáma – erkölcsi előírások/tilalmak,

  2. nijáma – önfegyelem gyakorlása,

  3. ászana – ülőpozíciók/testtartások,

  4. pránájáma – légzőgyakorlatok/a légzés ellenőrzése,

  5. pratjáhára – befelé fordulás/érzékek viszszavonása,

  6. dháraná – összpontosítás,

  7. dhjána – meditáció,

  8. szamádhi – a felsőbb tudatállapot eléréséhez egyfajta transzállapotba való kerülés fokozatai, a megvilágosodás, a boldogság és a teljes békesség állapota.

   

   


  A jóga külső és belső aspektusai

  A jógának az előzőek szerint van külső megnyilvánulása, amely a helyes életmód, a test helyes gondozása és a vitális energia növelése. A jáma és a nijáma a helyes viselkedést teremtik meg olyan értékek által, mint az erőszakmentesség és az igazság az életünkben, és olyan gyakorlatok által, mint a tisztaság és az elégedettség.

   

  Az ászanák erőssé és rugalmassá teszik a testet, és a pránajáma fejleszti az életerőt. A jógának van belső dimenziója is, a meditáció, avagy a magasabb tudatosság kifejlesztése. Ez a jóga valódi célja, a dháraná, a dhjána és szamádhi fókuszálása, melyek együtt egységes folyamatot alkotnak, a szamjámát, vagy tágabb értelemben a meditációt.

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

  Majoros János Károly
  XXVI. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.