Holisztika

Reiki

A kéz mindent meggyógyít

A reiki nevét nagy valószínűséggel már mindenki hallotta, hiszen ez az ősi, energiaátadással dolgozó, kézrátételes gyógymód manapság nagyon népszerű. Legyen szó bár stresszről, gyomorpanaszokról, bőrkiütésről vagy anorexiáról, a reiki számos esetben valóban csodákra képes.


 

Akik gyakorolják, úgy vélik, a reiki a világ leghatalmasabb bölcsességei közé tartozik. Manapság, amikor oly sok ember szenved a stressztől, az idegességtől, az időzavartól, jelentősége nagyobb, mint valaha. A legtöbben túlterheltek, anélkül, hogy gondolnának arra, milyen fontos a pihenés, az elemek feltöltése. Nem csoda, hogy olyan magas a kimerült és depresszív betegek száma.

 

Amint megoldást keresnek ebből az ördögi körből való kitörésre, mind többen találnak rá az autentikus reikire, erre az Észak-India és Tibet vidékéről származó, ősi gyógymódra.

 

 

Megtanulni, hogyan bánhatunk másképp a problémákkal

Aki reikizik, megtanulja, hogy a belső béke több mint boldogság. A boldogság külső körülményektől függ, és ezzel együtt változásoknak van kitéve. A belső béke azonban az igazi természetünk, és ezzel teremti meg a kapcsolatot ez a technika. Természetesen a reiki segítségével sem tűnnek el a problémák egyik napról a másikra. Mindenki megtanulhatja azonban, hogy egészen másképp bánjon velük, amennyiben ne azonosítsa magát a problémáival. A vidám lazaság, a stresszhelyzetben is bevethető humor, a nyugodt éjszakai alvás – mindehhez hozzásegíthet minket a reiki. Segítségével ugyanis a fényenergiát a nap minden pillanatában áramoltathatjuk. Ezzel az egyszerű módszerrel, amely aktivizálja az univerzális, kozmikus energiát, bárhol feltölthetjük szervezetünk akkujait. Ráadásul még az immunrendszerünket is erősíthetjük.

 

 

Ennek a lenyűgöző gyógymódnak a titkait Tibetben és az ókori Egyiptomban is jól ismerték

 

A reiki nyomai az emberiség őstörténetének idejébe vezetnek vissza, és nem véletlen, hogy manapság, amikor olyan égető szükségünk van rá, újra reneszánszát éli. Az emberiség története során számtalan módon eljutott hozzánk és továbbhagyományozódott a kozmikus energiához való kapcsolódás tanítása. A kozmikus törvények titkai zene, mantrák és általános érvényű szimbólumok formájában őrződtek meg és adódtak tovább, hogy megteremtsék számunkra a belső fénnyel való kapcsolatfelvétel lehetőségét. Ezt a folyamatot gyakran hívják beavatásnak.

 

Az ősi magaskultúrákban, így például Egyiptomban hosszú időn át adódott tovább annak a tudása, hogyan érinthet meg minket és aktivizálható az univerzális energia vagy a fény. Így például Luxor templomaiban olyan kozmikus szimbólumokat találunk, amelyek a reikinek is alapját képezik. Az ősi módszer újrafelfedezését a japán dr. Usuinak köszönhetjük, ő nevezte el reikinek, ami annyit jelent: uinverzális energia. A reiki esetében azonban nem japán technikáról van szó, hanem olyan általános érvényű tudásról, amely az egész emberiség birtoka.

 

 

Hogyan oldhatók fel a betegségrendszerek?

Minden egyes reikikezelés során érzelmi blokádok oldódnak fel, és ezzel elmozdulnak az akadályok a belső elégedettség és az életöröm felé vezető út elől. Holisztikus és ősi (ön)gyógyító mechanizmusról van tehát szó, amely egyszerre harmonizálja a testet, a lelket és a szellemet. Ahogyan dr. Thorwald Detlefsen írja A betegség mint út című könyvében: "A betegségek és a lelki problémák olyan leckével akarnak minket kapcsolatba hozni, amelyet korábban, szelídebb módon nem tanultunk meg."

 

A kozmikus reikienergia felhasználható növények és állatok érdekében is

 

A reiki segítségével felismerhetjük ezt a leckét, és megkapjuk hozzá az erőt is, hogy megváltoztassuk a beállítottságunkat. Ezzel a betegségrendszerek egyik napról a másikra feloldódnak, hiszen a betegség teljesítette a feladatát: megtanultuk a leckét. Aki azonban nem hajlandó változni, azon a reiki sem segít. Az akarat szabadságát ugyanis ez a szelíd energia nem érinti meg.

 

A reiki kapcsolatba hoz minket valódi szükségleteinkkel. Így például étkezési szokásaink megreformálása hirtelen könnyebbé válhat, és sokaknál az önbecsülés is megnő. Megtanulunk nemet mondani. Elvégre a reiki olyan út, amelyen eljuthatunk az önszeretetig. Segítségével felismerjük, hogy csak azt a szeretetet tudjuk másoknak továbbadni, amit készek vagyunk önmaguknak ajándékozni.

 

 

A távátvitel jelensége

Az energia távátviteléhez is szükség van a kezünkre, valamint az érintett fényképére. A három kozmikus szimbólumot a páciens harmadik szem központjára festjük, ezzel megteremtjük a kapcsolatot a belső szinten, vagyis a két magasabb rendű én között. Utána a saját testünkre helyezzük a kezünket: amíg a testünkön van, áramlik az energia. Aki nem rendelkezik az ehhez szükséges 2. fokozattal, az is küldhet energiát a távolba. Ilyenkor el kell képzelni, hogy az érintett előttünk fekszik és mindkét kezét a szívcsakráján tartja. Egyidejűleg szeretetteljes gondolatokat is küldünk neki. Ha más gondolatok jönnek közbe, akkor újra a szívcsakrára koncentrálunk. A távgyógyításnak ez a módszere is hatásos, ám tovább erősíthető reikivel. Tudjuk, hogy önmagukban a pozitív gondolatok és az imák is segíthetnek.

 

 

Állatoknál és növényeknél is beválik

A reiki segíthet olyan, egymástól teljesen eltérő panaszok esetén, mint gyomorfekély, stresszinkontinencia vagy anorexia. De hogy nem kell benne hinni ahhoz, hogy működjön, azt leginkább az állatokkal történt esetek bizonyíthatják. Esetükben nem lehet szó placébóhatásról, viszont energiaközpontja az ő testüknek is van. Így például sikerült reikivel meggyógyítani és kezessé tenni egy addig vad kancát, amely senkit nem tűrt meg a hátán.

 

A reiki segítségével megtudhatjuk, milyen leckét akar megtanítani nekünk
a betegségünk

 

A többi élőlényhez hasonlóan a növények is nagyon jól reagálnak arra a fényenergiára, amit a reikivel küldhetünk nekik. Gyorsabban nőnek, a gyümölcs és a zöldség ízletesebb lesz, a virágok hosszabb ideig és bujábban virulnak. Szobanövények esetében kezelhetjük a növényeket egyenként, és az öntözővizet is. Először néhány percig tartsuk a kezünket a gyökerek és a szár fölött, majd haladjunk felfelé a virágok és a levelek irányába.

 

Akinek kertje van, távkezeléssel is próbálkozhat, hiszen ily módon az egész területet kezelhetjük, mindegy, milyen nagy. Ha például vetés előtt a magokat néhány percig a kezünkben tartjuk, akkor a magvak jobban kikelnek, a krumpli jobban hajt és a növények ellenállóbbak, hiszen extra adag kozmikus energiához jutottak. A kerti növényeket és fákat úgy kezelhetjük, hogy néhány percig rájuk tesszük a kezünket.

 

A vegetációs időszakban hetente legalább egyszer kezeljük a kertünket távátvitellel. A reikitanulás 2. szakaszában úgyis mindenki megtanulja, hogyan kezelhet egyszerre több embert vagy tárgyat. Mikor a kertben vagyunk, beszéljünk a növényekkel, halkan vagy magunkban, mondjuk el nekik, hogy például miért kell őket átültetni vagy megmetszeni, ne csak essünk nekik szó nélkül.

 

A vad kanca a reikikezelést követően „kezes báránnyá” változott

 

A reikit nemcsak magunk és mások, hanem bolygónk gyógyítására is használhatjuk. Általánosságban véve elmondható, hogy a reiki olyan technika, amely javítja kisugárzásunkat, miközben aktivizálja az univerzális életerőt. Ez az energia a megfelelő behangolási folyamat után elsősorban a kezünkben koncentrálódik, és kézrátétellel erősíthető. A következmények: több harmónia, életerő, öröm, erősebb immunrendszer és fokozottabb késztetés arra, hogy magunkkal és másokkal jót tegyünk.

 

 

Hogyan működik a reiki?

A reiki esetében abból a feltételezésből indulunk ki, hogy minden ember egy a világegyetemmel és az isteni energiával. Ez az energia mindenki számára korlátlan mennyiségben hozzáférhető és a kezünkkel felvehető. Hogy ez sikerüljön, az 1. fokozatú
tanfolyamokon úgynevezett behangoló gyakorlatokat végeznek, amely lehetővé teszi az
illető számára, hogy felvegye a pozitív rezgéseket. Kézrátétellel azután továbbadható a
magas rezgés. Aki egyszer elsajátította ezt a képességet, az soha többé nem felejti el.

 

A két kezünket általában közvetlenül a kezelendő területre tesszük. Kivételt képzenek a sebek vagy az olyan testrészek, ahol a közvetlen kézrátétel kellemetlen volna, például a nyak. Ilyenkor a kezünket tartsuk két-három cm-es távolságra.

 

A reikire a növények is jól reagálnak, bujábban és hosszabb ideig virágoznak. Vegetációs időszakban a kertünknek is rendszeresen adhatunk reikikezelést

 

Haladóknak már a kezükre sincs szükségük, vállalkozhat távgyógyításra azoknak a kozmikus szimbólumoknak a segítségével, amelyeket a 2. fokozatban tanulnak meg. Ehhez általában elegendő egy fénykép, hogy az illető elképzelhesse a kezelendő személyt.

 

Magasabb fokozatokon megnövekszik a fényenergiával való dolgozás képessége. Ilyenkor minden egyes lépcsőfoknál egy-egy meghatározott csakra energiája aktivizálódik különös mértékben: a 3. foknál a napfonat, a 4.-nél a szívcsakra, az 5.-nél a torokcsakra, a 6.-nál a harmadik szem, míg a 7.-nél a koponyacsakra.

- me -
XIV. évfolyam 1. szám

Címkék: kézrátétel, reiki

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.