Holisztika

Spirituális Lélekvezetés

Egyéves veszteség- és gyászfeldolgozást segítő program

  Beszélgetés Paulinyi Tamás szakmai igazgatóval a Szintézis Szabadegyetem októberben induló tanévéről


   

  A Szepes Mária alapító fővédnökségével létrejött Szintézis Szabadegyetem idén ősszel huszonharmadik évét indítja, és most a veszteségek és a gyász feldolgozásában, valamint az elengedés és az elfogadás megtanulásában nyújt segítséget a jelentkezőknek.

   

  – Paulinyi Tamást, az iskola vezetőjét arról kérdeztük, miért tartják fontosnak és aktuálisnak ezt a missziót?

   

  P. T.: – Az emberi sors egyik legnehezebb feladatát az elmúlás és az elvesztés időszakának megélése jelenti, legyen itt szó a saját halálra való felkészülésről vagy a gyászról. Mai korunkban mindkét területen egyfajta tanácstalansággal találkozhatunk, ami a hagyományok megfakulásából és a devalválódott értékrendből is adódik. A hospice-munka klasszikus irányzatai elsősorban a pszichológia elfogadottabb eszközeivel élnek, így nyújtva segítséget a halál méltóságának meglátásához és megéléséhez, illetve ezeknek a traumatikus élményeknek az elfogadásához, feldolgozásához.

   

  – Mitől másabb, és mivel nyújt többet a Szintézis a hospice képzésekhez képest?

   

  P. T.: – Tanévünk ismerteti az általános hos pice-alapelveket, de ezt olyan ismeretekkel egészíti ki, amelyek az emberi kultúra vallásos-metafizikai hagyományainak ideillő tanulságait vetik össze az alternatív pszichológia útmutatásaival, korokon túli bölcsességét kínálva a spirituális létfelfogásnak. Az egyéves integrált kurzuson így szó esik a különböző kultúrtörténeti korok és vallások halálfelfogásáról és túlvilágképeiről, de bemutatásra kerülnek a mai tudatkutatás perifériáinak megdöbbentő felfedezéseit a tudat tér-időn kívüli dimenzióiról és a halálközeli élmények jelentőségéről is.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin szeptemberi lapszámában olvashatják!

   

  tgym
  XXV. évfolyam 9. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.