Holisztika

Színvarázs

Piros, kék, sárga, zöld, fekete vagy fehér - mindez nem csupán ízlés kérdése. A színekben van valami titokzatos, és sokféle módon képesek életünket befolyásolni.


 

A színek annyira életünk részét képezik, hogy hatásukat észre sem vesszük. A színek "nyelvét" sokszor csak akkor vesszük észre, ha olykor-olykor közvetlen hatást gyakorolnak ránk, pl. egy színárnyalat megmagyarázhatatlanul vonz, vagy ellenkezőleg, taszít bennünket. Egyes színek hatására jól érezzük magunkat, másoktól izgatottá válunk, esetleg félelem lesz úrrá rajtunk.

 

A színek erejét sok hétköznapi élethelyzetben tapasztalhatjuk. Ahogy öltözködünk, milyen virágokat veszünk, milyen képeket akasztunk lakásunk falaira, milyen színt választunk autóvásárláskor, mindez a színek jelentős hatására utal. Ha például pirosat viselünk, általában energikusnak érezzük magunkat, ugyanis a piros szín hatására gyorsabbá válik az energiaáramlás és megtelünk vitalitással. De vannak napok, amikor ezt a színt el sem bírjuk viselni, például olyankor, amikor amúgy is izgatottak és kellőképpen energikusak vagyunk.

 

Ha diszharmonikus lelkiállapotban vagyunk, vonz bennünket a természet. Egy hosszú séta után általában sokkal jobban érezzük magunkat. Miért? Mert a növényzet zöld színe megnyugtat, harmonizál.

 

A zöld szín ellazít és gyógyít. A szabadban tett séta ezért sokszor csodákra  képes. A napfény vidámsággal tölt fel, a sárga szín pedig általában hangulatjavító

 

Ha hangulatunk mélyponton van, a napfürdő hatására csakhamar visszatér jókedvünk. Ez sem véletlen, hiszen a sárga szín köztudottan antidepresszáns hatású, nem beszélve arról a tényről, hogy a napfényben megtalálható a teljes színskála minden árnyalata, amelyek szintén hatnak testünkre, lelkünkre.

 

A színek lényegében meghatározott hullámhosszú és frekvenciájú rezgések. Amikor a színek hatnak ránk, testünk minden egyes sejtje reagál ezekre a rezgésekre. Mindez általában nem tudatosul. Ahhoz, hogy tudjunk bánni a színekkel, ismernünk kell hatásaikat. Ezzel mindenki saját színmágusává válhat, aki életét pozitív módon képes befolyásolni.

 

 

A lakás harmóniája és a színek

Környezetünk közvetlen hatással van hangulatunkra. Míg munkahelyünk kialakítását csak korlátozott mértékben vagyunk képesek befolyásolni, otthonunkat saját tetszésünknek megfelelően alakíthatjuk. Ennek köszönhetően javul közérzetünk, ez pedig jelentős mértékben hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Ebben a színeknek óriási a szerepe. A kínai feng-shui, illetve az indiai térrendezés művészete, a vastu tanításai nagyon jelentős szerepet tulajdonítanak a tereknek és a színeknek.

 

A lényeg mindig a jin és jang egyensúlya. Az erős, élénk színek jang energiákkal töltik fel a teret, a sötét színek inkább a jin energiát hangsúlyozzák. A feng-shui és a vastu tanítása szerint a jang erők enyhe többlete (kb. 60%) pozitív hatással van a laktérre.

 

A különböző helyiségekbe más-más színt ajánl a távol-keleti térrendezés tudománya. A hálószobában megnyugtató, ellazító hatású színeket kell alkalmazni, pl. a kék különböző árnyalatait. Ezzel szemben a dolgozószobában az aktivitást és kreativitást serkentő színek ajánlottak, mint a sárga és a narancssárga. A szobában és az étkezőben étvágygerjesztő színeket, a piros különböző árnyalatait alkalmazzuk.

 

 

Színkaland: milyen színtípus vagyok?

A munkában, a szerelemben és általában az emberi kapcsolatokban sok minden múlik megjelenésünkön, azon, hogyan mutatkozunk a külvilág előtt. Biztosan ön is tapasztalt olyat, hogy egy személlyel kapcsolatban zavarta valami, amit nem tudott megfogalmazni. Máskor ugyanez a személy sokkal harmonikusabb, szimpatikusabb benyomást kelt. Bármilyen banálisnak is tűnik a jelenségre adott magyarázat, sokszor a nem megfelelő színek megválasztása volt az elutasítás oka.

 

A kedvenc színekben pompázó virágcsokor szintén pozitív hatást gyakorol hangulatunkra

 

Tegyen egy próbát! Állapítsa meg, milyen színtípusba tartozik. Viseljen a típusának megfelelő színű öltözetet, majd vegyen fel a típusának nem megfelelő színű ruházatot. Nem kell sokáig várnia a környezet megfelelő reagálására. Bókok, nagyobb figyelem és szimpátia, ennek következtében nagyobb siker - mindezekben biztos lehet, ha a megfelelő színösszeállítást ölti magára.

 

A típusnak megfelelő színek viselőjüknek karaktert, karizmát kölcsönöznek. Ha valaki "saját" színeit viseli, nem csak környezete pozitív reakcióira számíthat, de a bőrében is jól érzi magát. Mindez erős kisugárzást ad, ezáltal pedig sikerre és szimpátiára számíthat. Ellenkező esetben, tehát a nem megfelelő színek viselete esetén diszharmonikussá válik megjelenésünk. A környezet nem vesz rólunk tudomást.

 

 

Tavasz, nyár, ősz és tél

A négy színtípust a bőr, a haj és a szemek színe határozza meg. Az egyéni színtanácsadás során az alapszínek mellett pontosan meghatározzák a legmegfelelőbb színárnyalatokat is.

 

Tavasztípus

Bőr: világos, elefántcsonttól a melegebb árnyalatú arcszínig terjedő arcszín.

Szemek: zöld, olíva, türkiz.

Színek: világos, napos, meleg, tiszta.

Optimális: narancssárga, kukoricasárga, mézszínű árnyalatok.

 

Nyártípus

Bőr: rózsaszín árnyalatú arc, enyhén kékes fénnyel.

Szemek: Szürke, kék, barna, barnászöld.

Színek: világos, hűvös, visszafogott pasztellárnyalatok.

Optimális: lágy kék színek, rózsaszín, citromsárga.

 

A piros színű tárgyak a lakószobában nagyon élénkítő hatásúak

 

Ősztípus

Bőr: meleg árnyalatú, bronzos, esetleg aranyszínű arc.

Szemek: olíva, sötéttürkiz, borostyán, barna.

Színek: meleg, telt földszínű árnyalatok.

Optimális: okker, rozsda, konyak.

 

Téltípus

Bőr: rózsás, enyhén kékes, sötét.

Szemek: szürke, sötétkék, fekete, szürkésbarna, szürkészöld.

Színek: erőteljes, hideg, tiszta színek.

Optimális: sugárzó kék árnyalatok, fekete-fehér, szürke.

 

 

Miről árulkodik a kedvenc szín?

A pszichológusok szerint kedvenc színünk fontos információkat árul el személyiségünkről. A legtöbb embernek van kedvenc színe, akkor is, ha ez időről időre változik. Minden esetben érdekesek az ezt követő "kritikus kérdések": ezeket feltehetjük magunknak akkor is, ha változik színpreferenciánk, és - attól függően, mi a válaszunk - a személyiségünkön kisebb-nagyobb "javításokat" hajthatunk végre.

 

Sárga

Pozitív: nyílt, könnyen teremt kapcsolatot, intellektuális.

Kritikus kérdés: Értelmesen kommunikálok?

 

Kék

Pozitív: tiszta, távolságtartó, nyugodt, mély.

Kritikus kérdés: Hogy állok érzelmileg?

 

Piros

Pozitív: impulzív, energikus, kezdeményező, életvidám.

Kritikus kérdés: Hogyan kezelem az agresszív impulzusaimat?

 

Zöld

Pozitív: empatikus, harmonikus, szociális.

Kritikus kérdés: Túlságosan törekszem a harmóniára?

 

A színek nagyobb hatást gya korolnak életünkre, mint gondolnánk. Befolyásolják közérzetünket, boldogságunkat, sikereinket

 

Lila

Pozitív: spirituális, romantikus, idealisztikus.

Kritikus kérdés: Miben hiszek igazán?

 

Narancssárga

Pozitív: erotikus, művészi, gyermekszerető.

Kritikus kérdés: Túlságosan törekszem az elismertségre?

 

Barna

Pozitív: konzervatív, gyakorlatias, természetkedvelő.

Kritikus kérdés: Nem vagyok túlságosan "leföldelve"?

 

Fekete

Pozitív: magabiztos, hatalommal bíró, védett.

Kritikus kérdés: Hogyan viszonyulok a depresszióimhoz?

 

Tipp a jó közérzetért: Foglalkozzon intenzíven kedvenc színével! Meditáljon, közben a színre gondolva, fessen, viseljen ilyen színű ruhákat, díszítse lakását ilyen színű virágokkal. Élvezze tudatosan a kedvenc színét!

 

Merítsünk erőt a csakraszínek vizualizációjából

Az indiai gyógyászatból ismerjük a 7 fő csakrát, amelyek állapota alapvetően meghatározza egészségi állapotunkat. Ezek az energiaközpontok gerincoszlopunkhoz kapcsolódnak, és mindegyiknek saját színe van. Ha a csakrák rezgése megfelelő, harmóniában vagyunk önmagunkkal és tele vagyunk energiával. Ha a rezgésszám nem jó, erőtlenné, kiegyensúlyozatlanná válunk.

 

A színvizualizáció segítségével a csakrákat egyszerű és közvetlen módon tölthetjük fel energiával. Ajánlatos a vizualizációt fentről lefelé haladva folytatni, tehát a koronacsakrától kiindulva a gyökércsakráig. Tipp: A gyakorlat végén pihenjünk néhány percet, hogy a "kezelés" teljes mértékben ki tudja fejteni hatását.

 

A csakrák színe:

1. gyökércsakra: piros

2. keresztcsonti csakra: narancssárga

3. napfonatcsakra: sárga

4. szívcsakra: zöld

5. torokcsakra: kék

6. homlokcsakra: indigó

7. koronacsakra: lila

 

A színes fénnyel végzett besugárzás balzsam a szellemnek és a léleknek

 

A gyakorlat:

- Keressen egy nyugodt, csendes helyet. A vizualizációs gyakorlat ülve vagy fekve végezhető. Fontos a teljes ellazulás!

 

- Lélegezzen legalább egy percig mélyen, mielőtt elkezdené. Lélegezzen nyugodtan, egyenletesen, lassan.

 

- Csukja be a szemét és koncentráljon a koronacsakrára, amely a fejtetőn található. Képzeljen el lila fényt, amely lassan szétterjed a koponyatetőn. Érezze a mély nyugalmat, amely eközben eltölti.

 

- Ezután figyelmét összpontosítsa a homlokcsakrára a szemöldökök között. Képzeljen el indigókék színt. Lélegezzen lassan, nyugodtan, mélyen. Ha a homlokán enyhe melegedést érez, az annak a jele, hogy a csakra aktiválódott.

 

- Lélegezzen mélyen a torokcsakrába és vizualizáljon kék fényt. Figyeljen, hogy közben a nyelve ellazult állapotban legyen, ne feszüljön a szájpadlásnak. Gondolatban keringtesse körbe-körbe a kék fényt, míg gyenge pulzálást nem érez.

 

- A szívcsakra következik. Lélegezzen mélyen, irányítsa a levegőt a szívéhez! Vizualizáljon zöld színű fényt a szív környékén. Közben képzelje el, hogy minden élőlénnyel harmóniába került. Érezze a szeretetet, amely ennek következtében kialakul.

 

- Koncentráljon ezután a napfonatcsakrára, és képzeljen ide élénk, világító sárga fényt. Lélegezze a fényt a napfonatba, míg érezni kezdi a csakrát. Élvezze az ebből eredő mély belső békét.

 

- Most a keresztcsonti csakra következik. Vizualizáljon narancssárga színt. Érezze, ahogy a narancssárga szín az altestben szétárad és életörömmel tölti el.

 

- Végezetül gondolatait irányítsa a gyökércsakrára. Lélegezzen mélyen és közben vizualizáljon élénk piros színt. Gondolhat lobogó tűzre is. Szívja magába a tűz melegét és erejét!

 

Színakupunktúra és színes fénnyel történő kezelés

E speciális gyógymód során az akupunktúrás pontokat nem tűkkel, hanem az egyes meridiánokat a hozzájuk rendelt színnel kezelik. A húgyhólyag-meridiánt pl. mélyvörössel, a hármas melegítőt világos rózsaszínnel, a szívmeridiánt narancssárgával. A gyomormeridiánt türkizzel, a vastagbél-meridiánt sötétlilával, a vékonybél-meridiánt világos türkizzel. A színakupunktúrát ajánlatos szakemberre bízni, mert speciális ismereteket feltételez.

 

Amit azonban bárki otthon, egyedül is elvégezhet, az a színes fénnyel végzett terápia. Ehhez az egyszerű, de hatásos módszerhez mindössze néhány színes, 75-100 watt teljesítményű izzóra van szükségünk. Körülbelül 30-45 percet kell egy meghatározott színű fényforrás előtt eltölteni. A pozitív hatás akkor jelentkezik, ha a színes fénysugár nem közvetlenül éri a testet, hanem ha a színes fénnyel megvilágított térben, helyiségben tartózkodunk. Próbálja ki, melyik szín gyakorol kedvező hatást önre! Különösen a téli időszakban hatásos a fényterápia, az immunrendszer karbantartására.

 

Balzsam a léleknek és az idegeknek: a kék szín

 

Rendkívül hatásos és egyszerű kezelési mód a színes szemüvegek viselete. A színes fény, elektromágneses hullámok formájában közvetlenül a szemeket éri, ezen keresztül pedig az agyra gyakorol hatást. A különféle színű szemüvegek viseletével (20-30 perc) gyorsan meríthetünk erőt, motivációt (piros), regenerálódhatunk (narancssárga), megnyugodhatunk (kék, zöld) vagy felvidíthatjuk magunkat (sárga).

 

 

Jöjjön csúcsformába Nap-jógával

Indiában, a jóga hazájában az ősi Suryajógát, más néven a Nap-jógát mai napig gyakorolják. A régi jógik tisztában voltak a reggeli napsugarak gyógyhatásaival, és tudásukat átadták a későbbi generációknak. A felkelő napsugárban végzett meditáció minden energiaraktárunkat feltölti, erősíti az aurát és az emocionális energiatestet, amely a ragyogó napsugárban pozitív erőkkel töltődik fel.

 

Hogyan meditálunk helyesen?

A modern tudomány - többek között F. A. Popp - a napfény fenomenális hatását igazolta. A következő Nap-meditáció segítségével bárki egyszerűen feltöltheti energiáit:

 

- Keressen egy megfelelő helyet a reggeli napfény-meditációhoz. Ez lehet otthon vagy a szabadban.

 

- Először irányítsa figyelmét a felkelő napra, majd csukja be a szemét és érezze, hogy a napfény hogyan tölti el önt fénnyel, meleggel.

 

- Képzelje el, hogy belemerül, és teljesen eggyé válik a ragyogó napfénnyel.

 

- Érezze, hogy aurája feltöltődik az izzó, aranyló fénnyel, majd kitágul és egyre nagyobbá válik.

 

- Ha nem esik nehezére, közben halkan dúdolhatja a Nap-mantrát: "Om namo bhagavate ramacsandraya". Ezáltal megszűnnek a negatív rezgések.

 

A naponta végzett napfényjóga aktiválja életerőinket és erősíti életörömünket

 

Ezenkívül feltöltődhet fénnyel:

 

- Lakásában lehetőleg használjon teljes fényspektrumú izzókat.

 

- A friss gyümölcsöt és zöldséget ne tárolja hűtőszekrényben, mert ott elvesztik belső fényüket.

 

- Lehetőleg csak bio-élelmiszereket fogyasszon, amelyek szabad ég alatt termettek.

 

- Lehetőleg sok időt töltsön a szabadban, akkor is, ha süt a nap.

 

- Tankoljon minél több napfényt a szemén keresztül, pl. a reggeli órákban. (Természetesen a napba nézni nem szabad!)

 

Színek ábécéje a lakásban

Általános szabály: A világos, hűvös színek optikailag megnagyítják a teret. A sötét, meleg színek ellenkező hatásúak.

 

Piros: stimuláló, domináns. Idegesség esetén takarékosan bánjunk vele.

Rózsaszín: feminin szín, nyugtat, csillapít. Narancssárga: az életöröm, a dinamizmus és bátorság színe.

Sárga:  lendületbe hozza a szellemet, vidámmá tesz. Ajánlatos fáradtság, kimerültség esetén.

Kék: nyugtat, lazít. Kedvező hatású a „pásztorórák” alkalmával.

Zöld: a világos tónusok vitalizálják, regenerálják szervezetünket.

Barna: otthonos, „földelt” hangulatot teremt. Ha túl sok van belőle, depreszszióssá tesz.

Lila: csak kis mennyiségben ajánlható. Ha túlzásba visszük, nyomottá teszi a hangulatunkat.

 

Mit jelentenek a színek?

A piros a vitalitás színe, az életöröm, az akaraterő és a szenvedély megtestesítője. A piros mozgósít, energiával tölt fel és bátorságot ad. Beszédessé, kommunikatívvá tesz, lustaság, életuntság esetén aktiváló hatású. Tanulási és koncentrációs problémák esetén alkalmazhatjuk. Testi szinten a piros szín a szívet erősíti, és növeli az alacsony vérnyomást.

 

A rózsaszín a piros finomabb rezgéseit tartalmazza. A női szerelem, az odaadás szimbóluma. Az érzékeny, gondoskodó emberek gyakran választják a rózsaszínt. A szívjóság és a szeretet színe.

 

A sárga az intelligencia, a gondolkodás és kreativitás színe. Stimulálja az idegeket, javítja, erősíti a felfogóképességet. Aki szereti a sárgát, gyakran elvágyódik idegen, messzi tájakra. Mindig szeretnék horizontjukat tágítani, mivel sokféle tehetséggel áldotta meg őket a sors.

 

A narancssárga az optimizmus, a vidámság és az életöröm színe. A narancssárga lazító, félelemoldó hatású. Szociális szín is egyúttal, mert javítja a kapcsolatteremtési készséget. Ugyanakkor érzelmeket szabályozó hatása is van, és segít megőrizni önuralmunkat.

 

A zöld nyugtató, harmonizáló hatású. A gazdagság és a növekedés, az újrakezdés és  felemelkedés színe. A zöld megnyugtatja idegeinket, általában gyógyító hatású. A légzőszervi megbetegedéseknél a zöld szín sokat segíthet a gyógyulásban. Idegesség esetén nyugtató hatású.

 

A kék a nyugalom, a béke és kiegyensúlyozottság színe. Hűtő hatású, ugyanakkor megnyitja a szellemet a magasabb szintű intuícióknak. Aki szereti a kéket, általában békeszerető és nyugodt típus. A kék a víz szimbóluma is egyúttal.

 


A 7 energiaközponthoz, a csakrákhoz meghatározott színek tartoznak. A csakrameditációval erősíthetjük a testiszellemi harmóniát

 

A türkiz szín az öntudat, az önbizalom színe. Erősíti a kapcsolatteremtési készséget. A művész hajlamokkal megáldott emberek gyakran kedvelik.

 

A lila az inspiráció, a misztika és mágia színe. Segítségével feloldható a stressz. Aki vonzódik a lilához, általában befelé forduló, érzékeny típus. Előfordulhat azonban elszigetelődésre való hajlam is. A lila igen erős gyógyhatású szín.

 

A feketét általában a halállal azonosítják. A bánat és veszteség színe. Azonban a feketének megvannak a jó oldalai is. Alkalmas az elhatárolódásra, saját személyiségünk mélységeinek feltárására. Depresszió esetén káros hatású.

 

A fehér a legvilágosabb szín, amelyhez a béke, a tisztaság, ártatlanság és céltudatosság köthető. Akik szeretik a fehéret, megbízható, igazságszerető emberek. A hideg egyes esetekben azonban a hideg perfekcionizmust tükrözi. 

 

 

Amit a színekről feltétlenül tudni kell

A színrózsa segítségével könnyen felismerhetjük, hogy az egyes színek hogyan jönnek létre:

 

Megkülönböztetünk alapszíneket: a pirosat, kéket és a sárgát, valamint másodlagos színeket: zöld = kék+narancssárga, narancssárga = piros+sárga, lila = kék+piros, és harmadlagos  színeket: barna = piros+zöld, olíva = sárga+lila, pala = kék+narancssárga, valamint  komplementer színeket – ezek egymással szemben elhelyezkedő színek, pl. zöld/ piros, kék/narancssárga, lila/sárga.

 

Két zseni különösen intenzíven foglal kozott a színekkel: Isaac Newton (1643–1727) és Johann Wolfgang von Goethe (1749–1832). Newton egy prizma segítségével felismerte, hogy a napfény a szivárvány hét színéből tevődik össze, és ezekből állította össze a színkört. Goethe színköre ezzel szemben csak hat színből áll, mivel magába foglalja a komplementer színeket is.

- tamás -
XII. évfolyam 8. szám

Címkék: holisztika, színek, színvarázs

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.