Holisztika

Tűzön járás - Legyőzi a félelmet

Az ősi tűz elem ismeretlen erőket ébreszt

  Reneszánszát éli a tűzön járás. E rituálé mindenki számára kivételes lehetőséget ad arra, hogy szembeszálljon legbelső félelmeivel és javítson önértékelésén. A tűzön járás abban is segíthet, hogy egy-egy változó időszakban új irányt találjunk az életünknek.


   

  A tűzön járás élménye mély nyomot hagy azokban, akik részesülnek benne. Intenzív találkozás a természet ősi erejével és saját magunkkal. Egy időre szinte teljesen feledésbe merült, ma azonban ismét egyre gyakrabban találkozhatunk vele világszerte. Tanácstalan, modern világunkban erősítheti a kapcsolatot belső irányításunkkal, élesítheti ösztöneinket, és általa titokzatos módon létesíthetünk kapcsolatot azzal az elemmel, amely az idők kezdete óta mágikus módon vonzza az emberiséget.

   

  A tűzön járás eredetileg beavatásként, kultikus vagy vallási rituáléként funkcionált, és csak kevesek kiváltságának számított. Ma már azonban bárki részt vehet tűzönjárás-szemináriumokon, aki ki szeretné használni a tűz tisztító, erősítő és gyógyító erejét. A 800 fokon izzó parázson való átkelés, a félelem leküzdése olyan élmény, amit nem lehet elfelejteni.

   

  Tűz – az archaikus őserő

  A tűz elementáris, tiszta energia, olyan archaikus erő, amely éget és képes ölni – ugyanakkor a melegség, a romantika és a meghittség forrása is. A tűz már jóval azelőtt itt volt, hogy emberek népesítették volna be a földet. Használata az emberiség legjelentősebb kulturális teljesítményei közé tartozik. Alig akad más olyan dolog, ami ilyen mértékben megváltoztatta volna életünket. És valószínűleg ez az az elem, amelyhez ma a leginkább kettős a hozzáállásunk. Nem csupán azért, mert a pokol és az elkárhozás mindent elpusztító tüzének dogmája mélyen beleégett a tudatunkba.

   

  Mióta mi, emberek egyre mélyebbre törünk bolygónk természetes élettereibe, beleavatkozunk az ökoszisztémákba és saját céljainkra használjuk azokat, elkerülhetetlenül részesei leszünk e rendszer természetes folyamatainak is. Ebbe beletartozik a tűz is, amiről azonban szívesen elfelejtkezünk. Egyetlen ember sem vágyik bozóttüzekre, bár ezek szükséges, tisztító és regeneráló hatású folyamatai a természetnek. Sok növénynek szüksége van a tűzre ahhoz, hogy a magjai kicsírázzanak. Még olyan madárfajták is léteznek, például a kihalás szélén álló vörös farkú harkály, amelyek csak rendszeresen tűznek kitett környékeken élnek meg. A tűz része a születés és az elmúlás természetes körforgásának.

   

  A tűzön járás rituáléjának segítségével mi is részesei lehetünk ennek a körforgásnak, még mielőtt akárcsak a lábujjunkkal is megérintenénk a parazsat. Újra közeli kapcsolatot teremthetünk az elemekkel. A fát, amelyből tüzelőt nyerünk, a víz táplálta. A fahasábok, amelyeket fűtésre használunk, etetik a tüzet. A tűz után keletkező hamu eteti a földet. Tulajdonképpen az egyén változásáról van szó. A tűzön járás mélyebb jelentése a változás.

   

  A tűz segítségével leküzdhető a félelem

  „A tűzön járás érintkezés a különlegessel”, mondja dr. Ingfried Hobert, a hagyományos tibeti orvoslás doktora. Sok éve bízik a tűz gyógyító erejében. „Ha látod és átéled, milyen lehetetlen dolgokra vagy képes, hogy mezítláb sétálsz és táncolsz az izzó parázson anélkül, hogy megégetnéd magad, azt fogod kérdezni magadtól: mi másra lennék ezen kívül képes az életemben?” Dr. Hobert szerint a tűzön járás sokkal hatásosabb, mint bármely más megszokott mentális tréning.

   

  A tűzön járás rituáléjához a két kézzel végzendő feladatokon kívül – mint amilyen például a fa hasogatása, a fahasábok felállítása és a tűz meggyújtása – hozzátartozik annak belső tudatosítása is, hogy mit akarunk megváltoztatni a tűz segítségével vagy átadni a tűznek. Így a tűzön járás előtt érdemes feltennünk magunknak a következő kérdéseket: Miben tart vissza a félelem? Mikor nem cselekszem, mert reménytelennek látom a helyzetet? Az élet melyik területén alkuszom meg azért, mert úgy gondolom, nincs erőm áthágni a határokat?

   

   

  Ha a tűz leégett, kiterítik a parázsszőnyeget. Akinek sikerül mezítláb, sértetlenül végigmennie az izzó parázson, belső erőt nyer

   

  A félelem, amely az izzó parázs elől visszatart minket, ugyanaz a félelem, mint amely gyakran akadályoz minket lehetőségeink teljes kiaknázásában és abban, hogy a saját utunkat járjuk és végül teljes felelősséget vállaljunk az életünkért.

   

   

  Áldozatból alkotóvá válni

  Természetesen a félelem része életünknek. Tulajdonképpen ésszerű védőfunkciót jelent, amely élesíti az érzékeket, és arra ösztönöz minket, hogy a megfelelő viselkedést válasszuk. Csak abban az esetben destruktív, ha átveszi az irányítást az életünk fölött. Mert akkor áldozatszerepben tart minket fogva. Ettől a ponttól kezdve pedig a körülmények vagy mások határozzák meg cselekedeteinket.

   

  Amennyiben legyőzzük ezt a félelmet és átadjuk a tűznek, úgy kiszabadítjuk magunkat az áldozatszerepből és automatikusan alkotóvá válunk. Onnantól kezdve mi döntünk és szabjuk meg, mi a legjobb számunkra. A tűzön járás alatt testközelből élhetjük át ezt az élményt, ez a lenyűgöző és meggyőző benne.

   

  A parázs előtt állva mindannyiunkban megtalálható a félelem, a lényeg azonban az, hogy ez esetben mi magunk döntünk a következő lépésről. Mi vagyunk a felelősek. Ha tiszteletlenül közeledünk a tűzhöz, ha nem hallgatunk a belső hangra, amely azt mondja, ne tegyük, vagy ha elvesztjük a célt a szemünk elől, akkor nagy a veszélye annak, hogy megégjünk. Mert akár 400, akár 1200 fokon izzik a parázs, tény, hogy tűzről van szó. Mindenki, aki próbálta már az ujjával kioltani a gyertyát vagy a gyufa még izzó fejét megfogni, emlékezhet rá, milyen fájdalmas érzés volt.

   

  Ha azonban sikerült legyőzni a félelmünket és összeköttetésbe kerülni a tűz energiájával, hirtelen új horizontok nyílnak meg előttünk.

   

  Nem lehetünk teljesen biztosak benne, mi lakozik bennünk, mire vagyunk képesek, amíg ki nem próbáljuk. Fizikailag lehetetlen izzó parázson sétálni anélkül, hogy megégessük magunkat. És mégis működik!

   

  A tűzön járás tulajdonképpen leírhatatlan élmény. A legjobb, ha kipróbáljuk. Lehetőség mindenképp adódik rá, hiszen számos tűzönjárás-szeminárium kínálja ezt a tapasztalatot az utóbbi időben. A leggyakoribbak a fél- vagy egynapos szemináriumok, amelyek négy–kilenc óráig tartanak. De többnapos rendezvények is léteznek, minden attól függ, milyen intenzív mentális előkészítés és mennyi utómunkálat kapcsolódik hozzá. Ugyanis ez minden tűzön járáshoz hozzátartozik: az érkezés, az idő, amit arra fordítunk, hogy elszakadjunk a mindennapoktól, a közös éneklés és a ráhangolódás a rituáléra. A fa közös feldarabolása, a tűz megrakása és a tűzgyújtás, majd a csendes meditáció. De egyéb részei is lehetnek a rituálénak, például a bennünk rögzült, szabad cselekedeteinket korlátozó mondatok papírra vagy fára írása és azok átadása.

   

  Ha a tűz leégett, a résztvevők először is kiterítik a parázsszőnyeget. A tulajdonképpeni tűzön járás csak későn kezdődik, mikor a nap már lement, sötét van és a parázs izzón világít. Legtöbbször csak egyéni belátástól függ, ki hányszor megy végig a parázson. A résztvevők ezután gyakran még közösen ünnepelnek, megosztják egymással az élményeiket.

   

  A beavatástól a gyógyító rituáléig

  Attól függően, hogy mi vele a célunk, más és más keretek között kivitelezett tűzön járást választhatunk. Vannak gyógyító rituálék, ahol a résztvevők célja elsődlegesen a felépülés és gyógyulás. Amerikában például egy rákos betegeket kezelő klinika két orvosa rendszeresen rendez tűzön járást a pácienseknek.

   

  Amikor a lángok a magasba csapnak, átadják az energiát. Ez olyan eufórikus élmény, amiből nem lehet kimaradni. Valószínűleg alig akad olyan ember, akit ne nyűgözne le a lobogó tűz

   

  Vannak azonban szülő-gyermek tűzön járások is, ezeknél főleg a gyerekek önbizalmának növelése áll a középpontban. A tűzön járás felfogható például beavatásként, mikor egy fiú gyerekből férfivá válik.

   

  Egyre elterjedtebbé válik a vezető beosztásokban dolgozók és beosztottaik közös csoportjainak tartott tűzön járás is. Ezeknek a tréningeknek a célja a csapaton belüli összetartás erősítése és a teljesítménynövelés, vagy csak egyszerűen a munkahelyi légkör javítása. Legtöbbször a vezető előre megbeszéli a résztvevőkkel, mi a cél, hogy mindenki számára sikeres legyen a rituálé.

   

   

  Mit lehet a tűzön járással elérni?

  A német Thorsten Schirok egyike azoknak, akik tűzön járást oktatnak. Már első alkalommal, mikor részese volt ennek a különleges élménynek, tudta, hogy másokkal is meg akarja osztani. Akkoriban az utcán élő fiatalokkal foglalkozott, akikben hihetetlen életerő és túlélési ösztön munkál, ugyanakkor nehezükre esik rendes keretek közé terelni az életüket, és rájönniük, mire fordítsák energiáikat. Ezeken a fiatalokon is segíthet a tűzön járás.

   

  A szakember szerint a tűzön járáshoz elengedhetetlen, hogy egyetlen célra tudjunk összpontosítani: a parázsszőnyeg másik végére, az akadályok felismerésére, a több száz fokos szénre. Illetve a saját félelmeinkkel való szembenézésre, amelyek az akadályokkal és az egyéni történetünkkel kapcsolatosak. Lenyűgöző élmény ráébredni, hogy a félelem nem áttörhetetlen fal, hanem valami olyasmi, ami segít minket céljaink elérésében.

   

  A tűzön járás nem misztikus, okkult rituálé, nincsenek titkos jelek. A tűzön járás titkát senki nem ismeri. Senki nem magyarázza el a tűzön járás közben átélt élményeket, valószínűleg azért, mert nincs rá magyarázat. Az biztos, hogy csak akkor működik, ha az ember érzi az energiát, összeszorul a gyomra, és valami belső erő arra készteti, hogy végigmenjen a parázson. Minden ember hihetetlen életerő-potenciállal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy az élet akadályait leküzdje és elérje céljait. Ha azonban felsőbbrendűen állunk a helyzethez és nem tiszteljük a tüzet, biztosan megégetjük magunkat. Az interneten sok égésről szóló hírt találhatunk, de meg lehet tanulni az előkészületeket, amelyek segítségével ezek a sérülések elkerülhetőek.

   

   

  A vágyak valóra válnak

  A tűz segíthet abban, hogy régi problémákat, elmúlt párkapcsolatokat elengedjünk, és máshova helyezzük a hangsúlyt életünkben. Ha feltesszük magunknak a kérdést, „mi az, amiért a tűzön is keresztülmennék?”, jól láthatjuk, mik azok a terveink, amelyek kivitelezéséhez valóban kedvet érzünk, és mit csinálunk csupán félgőzzel. Minden tűzön járás után energiát nyerünk céljaink eléréséhez, bár legtöbbször egyetlen alkalom is elegendő.

   

  Akárhányszor is veszünk részt tűzön járáson, mindig ott, a parázs szélén hozzuk meg a döntést, nem válik rutinszerűvé.

   

  A rituálékon bárki részt vehet, aki külső segítség nélkül át tud kelni a parázsszőnyegen. Az életkor alsó határa 10 és 13 év közötti. A gyerekeknek is vannak vágyaik és álmaik, nekik is ugyanolyan támaszt adhat a tűzön járás, mint bárki másnak. Érdekes élmény gyerekeket figyelni, amint átszelik a parazsat. Egészen máshogy állnak hozzá, mint a felnőttek: sokkal kíváncsibbak, máshogy viszonyulnak a félelmeikhez, és életörömmel telve mennek végig a parázson.

   

   

  Hogy az izzó parázs miért nem égeti meg az emberek talpát, fizikailag megmagyarázhatatlan. De működik, amennyiben akarjuk, és tisztán látjuk magunk előtt a cél. A tűzön járás a gyerekek számára is olyan élmény, ami elkíséri őket életükben. Erősíti az önbizalmukat és bátrabbá teszi őket

   

  A tűzön járás történelméről

  Évezredek óta létező rituáléról van szó, amelyet különböző kultúrák alkalmaztak spirituális célzattal, mint például Kína délnyugati részén. A legrégibb írásos emlék a rituáléról Indiából származik, és pontosan 4000 éves.

   

  A hawaii kuhanák izzó láván járnak, Fidzsi szentjei izzó köveken, míg a lányok beavatása az izzó szénen járás. Bulgáriában Konstantin-napon (május 21-én) táncolnak az asszonyok ikonokkal a kezükben, mezítláb a forró szénen. Balin és Srí Lankán is része a tűzön járás egyes vallásos rituáléknak. Görögország északi részén a szentek tiszteletére táncolnak a tűzön keresztül.

   

  Spanyolország északi részén, Castilla y Leon tartományban, a baszk határ közelében Szent János éjszakáján (június 23.) tartanak tűzön járást, ezen azonban csak a San Pedro Manrique nevű városka lakói vehetnek részt.

   

   

  A tűzönjárás-szemináriumok azokat célozzák, akik

  • javítani akarnak önértékelésükön, és ismét érezni szeretnék, micsoda lehetőségek rejlenek bennük;

  • új irányt szeretnének adni életüknek, változó életszakaszba értek;

  • tudatosan szeretnék tágítani határaikat, és mélyen megbújó erőiket szeretnék a felszínre hozni;

  • elég merészek hozzá, hogy saját magukon dolgozzanak, és átvegyék a felelősséget önmaguk és az életük felett;

  • akiket a félelmeik akadályoznak.

  M. L.
  XVI. évfolyam 1. szám

  Címkék: gyógyító rituálék, tűzön járás

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.