Holisztika

Útban a végső igazság felé

Egyesített elmélet tudományos konferencia Budapesten, 2008. május 16-19-én


Egységes elmélet, mindenségelmélet, a végső egyenlet, melynek segítségével és melyből minden levezethető és megérthető. Vajon igaz lehet? Tényleg létezik ez a tudás? Tényleg létezik egy ilyen képlet vagy formula?

 

Nos, Albert Einstein hitt benne, és életének utolsó évtizedeit egy ilyen egységes fizikaelmélet felállításának szentelte, sikertelenül. Azóta eltelt több mint ötven év, és a fizikán belül körvonalazódni látszik egy ilyen elmélet megalkotásának a lehetősége. Egyes fizikusok azt állítják, már meg is van, s már csak annyi van hátra, hogy a részleteket pontosítsuk. Ennek hatására az utóbbi tíz évben más tudományterületeken is elindult az egységes vagy általános leírás kutatása, összekapcsolva az eredményeket a fizika eredményeivel. Négy éve egy ilyen kutatási programba kezdett néhány magyar tudós is, s az elindított folyamatok mára nemzetközileg is ismertté kezdenek válni.

 

Ez azért is fontos nekünk, magyar kutatóknak, mert az olyan nagy magyar tudósok, mint Szent-Györgyi Albert, Neumann János, Wigner Jenő - hogy csak néhányat emeljek ki a legismertebbek közül - az átfogó, egységes tudományos nézőpont hívei voltak. Külföldön a magyar tudósokra ma is így tekintenek. Ennek ellenére idehaza mostanáig igen kevés szó esett ezekről a fontos területekről és eredményekről, ha mégis megtörtént, akkor tudományos igényességét vonták kétségbe.

 

Fred Alan Wolf

 

E célból 2005-ben, a fizika évében, a Stratégiakutató Intézet közreműködésével megszervezték az I. Magyar Egyesített Elméletek Konferenciát, melynek célja a fizika egyesített elméleti kutatásainak bemutatásán túl az egységes világnézet körvonalainak feltárása és lefektetése volt. 2006- ban már külföldi kutatók közreműködésével folytatódott a konferencia, ahol már nem csak a tudományok, hanem az összes ember alkotta megismerési rendszer - beleértve a vallásokat és a művészeteket is - egységes metaelméleti keretbe történő összefogását próbálták megalkotni a meghívott tudósok.

 

A metaelmélet elnevezés valójában az elméleteken túli, és azokat egységes egésszé összekapcsoló ismeretrendszer szerkezetére utal. Első hallásra óriási és egyben szinte megvalósíthatatlan feladatnak tűnik mindez, de az egyre halmozódó új ismeretek fényében, lassan körvonalazódik már egy kontúr a ködben, mely azzal a reménnyel kecsegtet, hogy az ezen a kérdésen dolgozó tudósok és gondolkodók munkája mégsem reménytelen.

 

Amit Goswami

 

Erről mindenki maga győződhet meg, hiszen a Stratégiakutató Intézet 2008. május 16-19-én ismét megrendezi a II. Egyesített elméletek nemzetközi tudományos konferenciát Budapesten, a Várban, a Magyar Kultúra Alapítvány székházában. A konferencia programja az előző konferenciák folytatásaként három célt ötvöz:

 

- lépjünk tovább az egyesített elméletek, a metafilozófiák és elméletek kidolgozásában;

 

- a konferencián ne pusztán - egymásra sem épülő - önálló előadások hangozzanak el, hanem az előadók és hozzászólók között érdemi szellemi dialógus legyen;

 

- a konferencia végén alakuljon meg az egyesített elméletek nemzetközi társasága.

 

Az előző két konferenciához hasonlóan a konferencia témakörei:

 

1. A régóta tervezett egyesített fizikaelmélet kidolgozásának folytatása.

 

2. Az egyesített fizikaelmélet továbbgondolása az egyesített természettudományok és a tudatelmélet összekapcsolásával

 

John Hagelin

 

3. Az egyesített természetelméletre alapozva átfogó élet- és komplex emberelmélet felvázolása.

 

4. A vallások és a tudományok egyesített elmélete kidolgozásának folytatása.

 

5. Egyesített metaelmélet és metafilozófia.

 

A konferencia vitaindító vezető előadói az új tudomány tudós világsztárjai: John S. Hagelin (USA), Fred Alan Wolf (USA) és Amit Goswami, illetve felesége, a neves jóga-pszichológus Uma Krishnamurthy (India–USA). Mind a három tudós szerepelt a hazánkban is nagy sikert aratott Mi a csudát tudunk a világról? című filmben. További meghívott külföldi előadók: Matti Pitkanen (Finnország); Richard Amoroso (USA); V. G. Kryuk (Ukrajna), Alex Hankey (Anglia), Peter Gariaev (Oroszország), Imi Markos (Svédország), Dan Winter (USA), Nikolaj N. Beldij (Ukrajna), S. Székely Attila (Románia) és mások. A magyar előadók közül csak néhány ismertebb tudóst sorolunk fel: Grandpierre Attila, Dienes István, Frecska Ede, Nádor Judit, Kiss Endre, Kamarás István, Jakab István, Major Gyöngyi, Márfai Molnár László, Szántó Borisz, Varga Csaba és mások.

 

Amit Goswami világszerte híres a modern fizika elméleti eredményeinek és a Sankara nevével fémjelzett osztatlan egységet hirdető ősi védanta filozófia azonosságait kimutató kutatásairól és elképzeléseiről. Nézetei szerint az észlelt valóság és a megfigyelő közötti szoros kapcsolatot feltáró kvantumfizika legújabb tételei tökéletesen egybecsengenek az ősi védanta és más spirituális tanítások tételeivel, állításaival. Az ebben a témában született nagy sikerű Képzelt Ablak című könyve az Édesvíz Kiadó gondozásában hazánkban is megjelent. A szerzőről és előadóról bővebb információt angol nyelven a www.whatthebleep.com-on olvashatnak. 

 

A Mi a csudát tudunk a világról? című film tudós sztárja Magyarországon a Mantra Alternatív Természetudományi Szabadegyetemen

 

Örömmel értesítünk minden érdeklődőt, hogy aki nem tud részt venni a konferencián, 2008. május 19-én 17.30–20.30-ig a Mantra Alternatív Természettudományi Szabadegyetem (Bp. XIV., Thököly út 58–60) találkozhat az Egyesített Elméletek Nemzetközi Konferenciára hazánkba látogató Amit Goswami fizikussal és feleségével, Uma Krishnamurthyval.

 

Előadásuk címe: Kvantumtudat, teremtés, és az átalakulás/átváltozás jóga pszichológiája.

 

Amit Goswami világszerte híres a modern fizika elméleti eredményeinek és a Sankara nevével fémjelzett osztatlan  egységet hirdető ősi védanta filozófia azonosságait kimutató kutatásairól és elképzeléseiről. Nézetei szerint az észlelt valóság és a megfigyelő közötti szoros kapcsolatot feltáró kvantumfizika legújabb tételei tökéletesen egybecsengenek az ősi védanta és más spirituális tanítások tételeivel, állításaival. Az ebben a témában született nagy sikerű Képzelt Ablak című könyve az Édesvíz  Kiadó gondozásában hazánkban is megjelent. A szerzőről és előadóról bővebb információt angol nyelven a www.whatthebleep.com-on olvashatnak.

 

Belépőket a következő címen és telefonszámon lehet rendelni: 1146 Bp., Thököly út 58–60. Tel.: 1-343-5574.

Dienes István
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: egyesített elmélet, holisztika

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.