Holisztika

Zöld "üzemanyag"

A táplálékok biofotonjainak fénye nem csak a sejtek energiáit növeli


 

Aki rendszeresen meditál és spirituálisan fejlődik, automatikusan változtat étkezési szokásain, és általában "jin" jellegű ételeket preferál, mint amilyen a zöldség, a gyümölcsök, a mogyoró- és diófélék, valamint az édességek, a cukor. A helyzet fordítva is igaz, a "jin" energiájú, főként nyers, lúgosító hatású étrend fogyasztása megindíthatja a spirituális fejlődés folyamatát. Ezt több tanulmány igazolta, amelyeket dr. Gabriel Cousens amerikai orvos és biokémikus, pszichiáter végzett családterapeuták, pszichoterapeuták és meditációs tanítók közreműködésével.

 

Dr. Cousens megvizsgálta olyan személyek étkezési szokásait, akik több éve tartó spirituális fejlesztő képzésekben vettek részt. Noha e képzések során soha nem esett szó a táplálkozásról, a résztvevők étkezési szokásai szinte kivétel nélkül, automatikusan változtak. Cousens 106 kísérleti személyt vont be a hosszú távú kutatásba. A kísérleti alanyok közül 67-en (63%) egy év múltán egyértelműen "jin" típusú élelmiszereket (zöldség, gyümölcs, édességek és mogyorófélék) részesítettek előnyben a "jang" élelmiszerekkel (hús, hal, gabona, tejtermékek, tojás és tengeri algák) szemben.

 

Cousens szerint "nyilvánvalóan természetes folyamat, hogy a szervezet jin-domináns élelmiszereket kíván, amikor valaki elsődleges céljául a spirituális fejlődést tűzi ki". A rendszeres (évente 2-3 alkalommal végzett, egy-egy hetes) böjt tovább fokozza az érzékenységet és a spirituális nyitottságot. Ez a pozitív hatás különösen a biológiai termesztésű zöldségekből és gyümölcsök frissen facsart levével végzett léböjt esetén figyelhető meg. A húson alapuló táplálkozás ezzel szemben jelentős mértékben tompítja a szenzibilitást. A hús energetikai szempontból tompító hatása azonban nem azt jelenti, hogy csak a vegetáriánusok részesülhetnek isten áldásában és a magasabb spirituális fejlődés hatásaiban. Ez a tompítás bizonyos esetekben előnyös is lehet. Amint azt dr. Cousens saját, Kundalini Krízisklinikáján folytatott praxisában tapasztalta, a hirtelen "felébresztett" spirituális (pl. kundalini) energiák olykor bioenergetikai vagy pszichés problémákat idézhetnek elő. Ha a gyakorló ilyenkor húst, ill. a vegetáriánusok legalább 50% arányban főtt zöldségeket esznek, ezek a problémák enyhülnek.

 

Az ételeknek a szellemre és lélekre gyakorolt hatásait leghatározottabban az ájurvédás orvosok és a jógik fogalmazták meg. A hagyományos indiai orvoslás, az ájurvéda rendszerében az élelmiszereket és a szellemi állapotokat egyaránt három kategóriába sorolják: szattva, radzsasz és tamasz. A "szattvikus" élelmiszerek (gyümölcs és zöldség, olykor nyers tej, joghurt, rizs és kenyér) fogyasztása által felkelthető a spirituális érdeklődés, fejlődik a belső béke és harmónia. A "tamaszikus" ételek (ilyenek a szétfőtt, ill. erősen feldolgozott ételek, a gyorsbüfék kínálata és a mesterséges adalékokkal dúsított ételek) ezzel szemben agresszívebbé, érzéketlenné és zavarodottá tesznek.

 

Az élelmiszereknek a személyiségre kifejtett óriási hatását dr. Steven Schoenthaler fiatalkorú amerikai bűnözők esetén mutatta be: 267 vizsgált fiatalkorú bűnöző esetében kimutatta, hogy évi átlagos cukorfogyasztásuk 135 kg (!) volt. Az átlagos amerikai felnőtt lakosság esetében ez a szám 55 kg. Amikor dr. Schoenthaler a fiatalok cukorfogyasztását és gyorsbüfékből származó ételeit jelentős mértékben csökkentette, 48%-os javulást tapasztalt a szociális viselkedés terén: nem próbáltak meg elszökni otthonról, visszaesett a lopások és az erőszakos cselekedetek száma.

 

 

A vércukorszint és a szellemi harmónia

A fentiekhez hasonló tapasztalatokat gyűjtött a szintén Amerikában élő pártfogó, Barbara Reed. 252 fiatalkorú bűnözőn végzett felmérést, akik hajlandóak voltak változtatni étkezési szokásaikon. A fast-food ételeket sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrenddel helyettesítették. Az eredmény: a fiatalok viselkedése gyökeresen megváltozott. A kísérletben részt vevő fiatalok közül egyik sem lett visszaeső.

 

A jelentősen megemelkedett cukorfogyasztás, a fast-food, a kiegyensúlyozatlan életmód, a sok stressz eredményeként gyakran jelentősen lecsökken a vércukorszint, ami egész hormonrendszerünket a készültség állapotába juttatja, ami által jelentősen csökken immunrendszerünk hatékonysága. Ehhez társul még a helytelen étrend miatt kialakuló nyomelem- és ásványianyag-hiány, ami nem csekély mértékben negatív módon befolyásolja agyunk és egész idegrendszerünk működését. A stabil vércukorszint idegrendszerünk működésére, állapotára, ezáltal pedig szellemi állapotunkra harmonizáló hatást gyakorol. Ez nem csoda, ha tudjuk, hogy agyunk és egész idegrendszerünk legfontosabb "üzemanyaga"” a vércukor (= glukóz).

 

Érdekes, hogy sok meditálónak - különösen a kezdeti fázisban - nagymértékben megnő az édesség iránti igénye. Az orvos szerint e jelenség hátterében a meditációnak az idegrendszerre gyakorolt, tudományosan igazolt harmonizáló hatása áll. "A meditáció gyógyhatása miatt idegrendszerünk több glukózt igényel, mivel a kristályos glukóz sokkal jobban képes továbbítani a pránát" - állítja Cousens. A Kundalini Krízisklinikán szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a kundalini csak rövid időre is hirtelen "felébred", a szervezet glukózraktárai hirtelen kiürülnek. Ilyenkor akár ("pránai") sokk is felléphet, amikor lezuhan a vércukorszint. 

 

Aki ezek után étkezését a spirituális fejlődést elősegítő, "jin-típusú" táplálékokra szeretné átállítani, helyesen teszi, ha betartja a fokozatosság elvét, és táplálkozási tanácsadóhoz fordul. Sok embernél az emésztő szervrendszernek először hozzá kell edződnie a nyers táplálékokhoz, és a testnek meg kell szabadulni a salakanyagoktól. Nagyon fontos a sav-bázis egyensúly helyreállítása, tekintettel arra, hogy manapság a legtöbb ember szervezete elsavasodott.

 

A legutóbbi évtizedben folytatott kutatások szerint a táplálékainkban lévő "fény", vagyis a biofotonok magyarázatot adnak arra, miért a friss és nyers ételek gyakorolnak ilyen pozitív hatást testünkre és szellemünkre. A sejtekből kiinduló fotonsugárzás az anyagcsere-folyamatok "karmestere". A biofotonokat a spirálszerűen feltekeredett DNS-molekulák, a hormonok, enzimek és a hemoglobin (vérfesték) tárolják és adják tovább. Ezeket a fényrészecskéket katalizátorként, a tápanyagok lebontásához, valamint a fagociták (az immunrendszer "szemetesei", falósejtek) tevékenységéhez hasznosítja szervezetünk. Ha a sejtek nem kapnak elegendő fotont, lelassul az anyagcsere, ami a vitalitás csökkenését vonja maga után.

 

Mivel az emberi szervezet minden ötödik sejtje valamilyen módon részt vesz az immunrendszer működésében, érthető, hogy a sejtekben kialakuló fényhiány azonnali hatással van az immunrendszer működésére. A szervezet egészségének fenntartása érdekében tehát elengedhetetlen, hogy "fényraktárainkat" rendszeresen feltöltsük. A bőrön keresztül felvett napfényfotonokon kívül e fényre a táplálékaink révén tehetünk szert - pontosabban mondva, ama élelmiszerekből, amelyek gazdagok fotonokban. A biológiai termelésből származó, friss, napon érett növények a leggazdagabb forrásai a biofotonoknak. Ez főként a "jin" típusú növényi étrendet alkotó élelmiszereket foglalja magába.

 

Azonban nem csak a táplálékban található fényrészecskék mennyisége fontos, hanem ezek minősége is. Lényeges, hogy nagy hullámspektrumot - lehetőleg a szivárvány minden árnyalatát - magába foglaló fotonokat vegyünk magunkhoz. A különböző színeket képviselő, eltérő hullámhosszú fény fontos információkat közvetít, biztosítván a szervezet önszabályozó tevékenységét. Ebben a táplálékok a gyógyszerekhez hasonlíthatók: az élelem olyan, mint egy hegedű vonója, amely a rezgésben lévő szervezetet képes megszólaltatni, mint egy hegedű húrjait.

 

Az ún. szivárványdiéta lényege, hogy reggel túlnyomórészt piros, narancssárga és aranysárga, délben aranysárga, zöld és kék, este pedig bíborszínű és fehér élelmiszereket kell enni. E táplálék által az emberi szervezet fő energiaközpontjait, az ún. csakrákat erősítik - kezdve reggel a gyökércsakránál, egészen fel a koronacsakráig.

 

A táplálékok biofotonjainak fénye nem csak a sejtek energiáit növeli. Talán ennél is fontosabb, hogy ez a fény az emberi testet körülvevő energiatestet is feltölti energiával. Cousens szerint ezek a mezők "szervező sablonnak" tekinthetők, amelyek gondoskodnak róla, hogy a testünket alkotó atomok, molekulák és sejtek pontosan oda kerüljenek, ahol szükség van rájuk. Csak így képes a szervezet a folyamatos megújulásra.

 

Klinikai tapasztalatai, valamint kutatási eredményei alapján dr. Cousens szilárd meggyőződése, hogy a biofotonokban gazdag, zöldség- és gyümölcsbázisú jin-táplálékok képesek befolyásolni a kundalini energiát, amely a megfelelő tápanyagok hatására a medencéből apránként felemelkedik a fejbe. Különösen a magas víztartalmú gyümölcsök képesek a kundalinit aktivizálni, mivel a gyümölcshúsban magasabb energiastruktúrájú víz található. Minél több biofoton található tehát valamely élelmiszerben, annál inkább képes a kundalini "felébredni", és a gerincoszlop mentén felszállni az agyba - ez azt jelenti, hogy az agy és az idegek szupravezetőként (energiavezetők, amelyekben ellenállás nélkül közlekedik az energia) viselkednek, ami lehetővé teszi, hogy a szervezet elviselje a kundalini energiát.

 

Aki spirituális fejlettségét lúgosító jin-típusú táplálékokkal szeretné elősegíteni, az gyakran ütközik abba a problémába, hogy nem mindenütt kapható biológiai termelésű, kiváló minőségű zöldség, gyümölcs. A környezetszennyezés, a kilúgozott, elsavasodott termőtalajok hatására a növények mérgező nehézfémeket szívnak fel, ugyanakkor hiányoznak belőlük a fontos nyomelemek, ásványi anyagok, enzimek és vitaminok. Az iparilag feldolgozott élelmiszerek nem csak biofotonokban szegényebbek, de "rezgésük" is jelentősen változik: a rossz minőségű élelmiszerek rossz információkat közvetítenek. Gabriel Cousens szerint a diszharmonikus ételek energiája asztali áldással, szeretettel javítható.

 

Ezt igazolja Marcel Vogel kísérlete. A kutató véletlenszerűen kiválasztott kísérleti személyeket kért meg, hogy szeretetteljes gondolatokat "vetítsenek ki" egy pohár vízre. Ezt követően másik személyeket kért fel arra, hogy az asztalra kitett poharakban lévő víz ízét ítéljék meg. Mindenki egyértelműen "édesebbnek és jobb ízűnek" találta a "szeretettel feltöltött" vizet. Ezt követően különleges műszerekkel megvizsgálták a víz molekulaszerkezetét. Azt találták, hogy a szeretettel "aktivált" vizekben a molekulaszerkezet - a hidrogénatomoknak az oxigénatomokkal bezárt szöge - megváltozott. Azt egyelőre nem vizsgálták, hogy ez a jelenség lezajlik-e a zöldségek, gyümölcsök és más élelmiszerek víztartalmában is. Mindenesetre érdekes, hogy a szeretet a gyomrunkon keresztül képes behatolni testünkbe. (Mint tudjuk, sok embert a hasán keresztül lehet "megfogni".) Sőt, lehetséges, hogy az élelmiszerek minőségétől függetlenül egyedül a szerelem vezet el bennünket a magasabb spirituális szintekre.

- tamás -
XII. évfolyam 10. szám

Címkék: holisztika, táplálkozás

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.