Homeopátia

A homeopátiás gyógyszer 6. rész


Az előző részben említettük, hogy a homeopátiás gyógyszer esetében az előállítási technológia létezhet függetlenül a gyógyászati vonatkozásoktól. A gyári készítmények esetében ez meg is történhet. Európa egyik legrégebbi, jelenleg is a legfontosabbak közé tartozó, homeopátiás gyógyszereket készítő gyára technológiai osztályának vezetője tanítványunk volt, aki minden évben meglátogatott bennünket. Szóba került egyik készítményük, de rögtön félbe is szakította kérdésemet és közölte, hogy ő kizárólag a gyártási folyamatot irányítja, a gyógyászati vonatkozásokhoz nem ért.

 

Nyilvánvalóan, akinek homeopátiás gyógyszert írt fel az orvos, vagy nem vényköteles készítményt vásárolt – éppen fordítva – a gyógyászati vonatkozásokra figyel, mert nincs szüksége a gyártási eljárások ismeretére.

 

A két véglet között van egy ritkább helyzet. Azokban a gyógyszertárakban, amelyekben homeopátiás gyógyszereket állítanak elő, a gyógyszerész egyaránt jártas az előállításában és a kifejezetten gyógyászati vonatkozások terén. Ismét példához fordulok. Egyik volt tanítványunk által vezetett gyógyszertárban tíz asszisztens készítette el ugyanabban a helyiségben a receptek szerinti gyógyszereket. Főnökük elküldte hozzánk két csoportban, 6-6 hétre munkatársait, hogy továbbképző tanfolyam keretében egészítsék ki ismereteiket a gyógyászati vonatkozásokkal. Nagy érdeklődéssel használták ki ezt a lehetőséget, hivatkozva arra, hogy ezentúl kevésbé unalmas lesz naphosszat üvegeket rázogatni, porokat dörzsölni és főleg válaszolni a gyógymódra vonatkozó kérdésekre.

 

A homeopátia iránt érdeklődő, az ilyen jellegű készítményt használó személyek számára még bemutatunk néhány gyógyászati szempontot.

 

A betegnél, aki nem homeopátiás kezelésben részesül, saját tapasztalata alapján is bizonyára tudja, hogy a felírt gyógyszer, legalábbis a megadott adag esetében, nem mindig szünteti meg panaszát (fejfájását, ízületi bántalmait, köhögését, „gyomorégését” és így tovább). Ilyenkor az előírt vagy javasolt adagot növeli. Máskor azért nyúl ismételten bevált gyógyszeréhez, mert fél a panaszok kiújulásától. Gyakori eset például, hogy altatója nem fejti ki hatását, és azért társítja egy másik készítménnyel, amely valamikor olyan pihentető alvást biztosított. A társításnak lehetnek olyan következményei, amelyek csak bizonyos idő elteltével lépnek fel, tehát nem első alkalommal és ezért nem is gondol arra, hogy mi lehet az oka eddig nem ismert „új betegségének”.

 

A gyógyszerek jelentős részénél van egy adag, amely egy adott személynél kisebb a szükségesnél. Természetesen az adag növelhető az elvárt hatás biztosítása céljából, de az önkényesen növelt adag használata során nem csak a kívánt eredmény érhető el szerencsés esetben, hanem a nem kívánt mellékhatások is felléphetnek, illetőleg fokozódhatnak.

 

Napjaink gyógyszerei között sok olyan szerepel, amelynél megszokás alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a kezdetben kedvező hatás megmaradása céljából egyre nagyobb adagokat kezd használni. A hatás kedvezőnek tűnik, de az esetleges károsító következmények csak később alakulnak ki.

 

A mellékhatások és a megszokások lehetősége mellett kialakulhat függőség. Amennyiben a beteg nem jut gyógyszeréhez, előállhatnak régi panaszai, amelyek esetleg még nehezebben viselhetők el, mint a kezdeti szakaszban. „Nem tudok meglenni gyógyszerem nélkül” – halljuk ismételten. Ez a függőség nyilvánvalóan kialakulhat a gyógyászaton kívüli területeken is, és tömegek épségét, egészségét veszélyezteti. Amennyiben – visszatérve a gyógyszerekre – nem jut készítményéhez, elvonási tünetek léphetnek fel, újabb és újabb panaszokat váltanak ki, a szenvedély szenvedéssé válik.

 

Mindez közismert és nem vonatkozik a homeopátiás gyógyszerekre. Természetesen abban az esetben, ha a készítmény teljes mértékben megfelel a gyógyszerkönyvi előírásoknak (Magyar Gyógyszerkönyv VIII. kiadása, Európai Gyógyszerkönyv 4. kiadása, Német Homeopata Gyógyszerkönyv, Francia Gyógyszerkönyv és így tovább).

 

A homeopátiában az előírt egyszeri adag gyakran 5 golyócska (globulus) a megfelelő potenciával, tehát dinamizációval. Amennyiben az egyszeri adag 5 golyócska, nem adunk „a biztonság kedvéért” 10-et, a megfelelő hatás elérése céljából. Baj nem származna a látszólagos „túladagolásból”, de nincs értelme. Amennyiben a beteg panaszai, tünetei, állapota szükségessé teszik, nem az adagot növeljük vagy csökkentjük, hanem gyakrabban vagy ritkábban, nagyobb vagy rövidebb időközökben írjuk elő. Esetenként van, amit 1-2 óránként kell adagolni, majd a betegnél elért eredmények szerint esetleg csak egyszer naponta vagy háromnaponként.

 

A homeopátiához több szempontból hasonlít az izopátia. Alapelve nem a hasonlóság (simile) elve, hanem az azonosságé: „Azonosat azonossal” (Aequalia aequalibus curentur). Példaként hivatkozzunk a védőoltásokra. Gyakran követi az első védőoltást (vakcina) hónapokkal vagy évekkel később egy újraoltás, majd esetenként akár egy harmadik is. Nyilvánvalóan nem csak felesleges, hanem káros is lehet, ha kétszer több oltóanyagot adnánk be, vagy kétnaponként történne „újraoltás”.

 

A rovat következő cikkeiben még kitérünk a kölcsönhatásokra (interakció), majd áttérünk egyes kórfolyamatokra, amelyek során a homeopátiás gyógyszerekre vonatkozó további adatokat ismertetünk.

Dr. Rácz Gábor
XIII. évfolyam 6. szám

Címkék: homeopátiás gyógyszerek

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.