Homeopátia

A szénanáthás beteg


A nátha (rhinitis, coryza) az orrüreg (cavum nasi) nyálkahártyájának felületes gyulladása. Gyakori fellépése miatt a "közönséges" (banális) kórtünetek közé soroljuk.

 

A náthát okozhatják vírusok, baktériumok, lehet egyes gyógyszerek mellékhatása, kiválthatják vegyszerek, vagy egyszerűen azt mondjuk: meghűltem (megfáztam).

 

Jelentkezhet hirtelenül, tüsszentéssel vagy a nélkül, gyakran azonos napszakban, például felébredéskor, mint víztiszta cseppfolyós váladék, amely néhány percen belül el is múlhat (rhinopathia vasomotorica).

 

Utóbbihoz bizonyos mértékig hasonlít az allergiás nátha (rhinopatia vasomotorica allergica). Ilyen a mérsékelt égövön évszakokhoz kötött szénanátha, mert a széna kaszálásakor, forgatásakor észrevették azt az összefüggést, amelyet csak jóval később értettek meg.

 

Az évszakhoz kötött (szezonális) náthát virágporszemek, gombaspórák okozhatják, az egyén érzékenységi fokától függően. Az or r nyálkahártyája megduzzad, nehezíti az orrlégzést. Szabad levegőn gyakoribb, mint a házon belül.

 

Ambrosia

Az Ambrosia artemisiifolia, a parlagfű, legelterjedtebb gyomnövényeink egyike. Észak-amerikai eredetű, de sokfelé a világon - nálunk is - meghonosodott. Egyéves, elágazó szárú növény, elérheti a méteres magasságot, de azt általában meg is haladja. Levelei szárnyaltak (valamennyire hasonlóak az ürömfajokra, erre utal a fajnév is). Tömegesen jelenik meg, elhanyagolt helyeken, amelyeket parlagon hagynak; valamikor megművelt talajon haszonnövények fejlődtek ezen a helyen, ma olyan senkiföldjeszerű, de nem veti meg a nem túlságosan gondos veteményeseket sem.

 

Meg szerettünk volna ismerkedni az Ambróziával, amely az ógörög mitológiában az istenek eledelét jelentette - neve szerint jogosan -, hiszen a hosszú élet titkát is biztosította. Az általunk gondozott botanikus kert részére, a hivatalos magcsere keretében, különböző földrészek egy-egy országából kértünk magot. Nagy ritkán megjelent egy-egy csíranövény, de kifejlődött példányhoz nem tudtunk hozzájutni. Egy szomszédos országban azután annyit gyűjtöttünk belőle, amennyit csak akartunk, így sem ártottunk a természet-, illetőleg növényvédelemnek.

 

Kissé zavarólag hatott, hogy abban az időben, nagyjából másfél évtizeddel ezelőtt, úton-útfélen növényünket vadkendernek nevezték. Sajnos, ami abban az időben irtható volt, attól szinte bocsánatot kellene kérni, mert összetévesztették más növénnyel.

 

Szokatlan részemre, hogy homeopátia helyett most történetet meséltem el. Csupán az volt a szándékom, hogy felhívjam a figyelmet az összetévesztések lehetőségére - csak úgy általában.

 

Visszatérünk tehát arra, aki parlagfűre érzékeny.

Jellemző a "vizes" orrváladék hirtelenül fellépő bősége, gyakori a könnyezés, a szemhéj gyulladása (blepharitis), kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis), máskor a két kórfolyamat társulása (blepharoconjunctivitis).

 

A kezelés tüneti és a kórkép időtartama körülhatárolt.

Adagolás: 4 CH-5 CH, 5-5 golyócska félóránként vagy óránként, majd nagyobb időközökben. Hosszabb ideig szükséges kezelésre magasabb dinamizálási fok is használható: 9 CH-15 CH naponta 5x5 golyócska.

 

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet által törzskönyvezett AMBROSIA ARTEMISIIFOLIA CH 2-H 30 és CH 3-CH 200 (OGYI-HGAL 294).

 

Az AMBROSIA virágpora által okozott allergiás megbetegedés esetében a szervezet deszenzibilizációjának szabályait figyelembe kell venni. Arra is kell gondoljunk, hogy a szervezetnek a fentiekre emlékeztető kóros tüneteit más allergének is okozhatják.

 

Luffa

A Luffa operculata szárított terméséből készül az őstinktúra. Szerepel Momordica operculata néven is. Közép- és Dél-Amerika növénye, ott elsősorban hashajtóként használják.

 

A homeopátiában a sorvadásos szénanátha tüneti kezelésére, valamint a sorvadásos orrnyálkahártya gyulladásában használják. Utóbbinak lehet bűzös jellege (rhinitis atrophicans foetida, ozaena), amelynél a szaglóérzék kimarad és ezért a beteg orrváladékának szagát sem érzi. Bűz nélküli kórfolyamata is létezik (rhinitis atrophicans sine foetore). Fiatal lányoknál gyakoribb, mint férfiaknál. Összetett készítményekben (komplex orrcseppekben) is szerepel az ozaena kiegészítő kezelésében.

 

Nyelven vagy nyelv alatt adagolható készítményei alacsony potenciától (CH2) a legmagasabbig (LM1-LM30) széles választékot jelentenek a felületes gyulladástól a sorvadásos, súlyos elváltozásokig.

Dr. Rácz Gábor
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: ambrosia, homeopátia, luffa, szénanátha

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.