Homeopátia

A szénanáthás beteg 3. rész


Az előző két részben említett Allium és Sabadilla különkülön is szerepel szénanáthás betegek kezelésében (lásd májusi és júniusi számunkat). A hasonlóság (simile) elve jól érvényesül az elsőként említett hasonszer esetében (simile remedium). Mindkettő részt vehet összetett (komplex) gyógyszerek alkotóelemeként. Példaképpen hivatkozunk a CORYZALIA nevű készítményre, amelyben az alábbi szerek is CH 3-as dinamizációs fokozatban vesznek részt.

 

Atropa belladona

A nadragulya (Atropa belladonna) hasonszerként csak a nemzetség nevén, Belladonna formájában is szerepelhet tartalomjegyzékekben, elektronikus nyilvántartásokban. Egyéb javallatai között a gyógyszerképben általában megtalálható a szénanátha is. Csökkenti az orr és a szájüreg nyálkahártyájának váladéktermelését. Ez történik a gégében is a bogyók esetleges fogyasztásakor, gyógykészítmények túladagolásakor, amikor hirtelenül fellépő rekedtség a feltűnő.

 

Kalium bichromicum

A káliumbikromát ipari mérgezéskor a nyálkahártyák hurutos gyulladását válthatja ki, idült gyulladás során nyúlós, sűrű váladék képződhet az orrban, amely sárgás, narancssárga vagy zöldes. Felléphet fejfájás, főleg a homlok táján, majd a koponyatetőn.

 

Étrend-kiegészítő készítményekben a króm ne haladja meg a napi 100-200 mikrogrammot. Krómhiány akkor léphet fel, ha a táplálkozás kizárólag "finomított" cukor és liszt használata miatt nem fedezi a szervezet szükségletét. Krómmérgezésre számíthatunk a bőriparban, a fémiparban dolgozóknál. A nikkel mellett a króm az allergiát kiváltó (allergén) tényezők közé tartozik. Fokozhatja egyéb allergének károsító hatását is.

 

Gelsemium

A Gelsemium sempervirens, örökzöld harangjázmin nevű amerikai növény gyökeres gyöktörzse. Sárga virágú cserje.

 

Gyógyszerképében szerepel a hidegrázás, tarkótáji fejfájás, látási zavarok. A beteg tünetei fokozódnak napsütés hatására, általában meleg környezetben, továbbá izgalmak, félelem, ijedtség során. Panaszai reggel fokozódnak.

 

A készítményben elsősorban a közérzet, az általános állapot javítása céljából szerepel, az orrváladék csökkentése mellett.

 

Pulsatilla

A Pulsatilla vulgaris az európai kökörcsin. Más készítmények előállítása során használják a Pulsatilla pratensis vagy mezei kökörcsin virágzó föld feletti hajtását. Máskor az utóbbi növény alfaját, a P. spp. nigricanst vagy fekete kökörcsint. Nálunk minden kökörcsin védett növény. Homeopátiás gyógyszerek készítése céljából termeszthető.

 

A homeopátián kívül nem használható gyógykezelésre, házi szerként sem.

 

Széles körű felhasználása miatt a homeopátiában a leggyakoribb 100 hasonszer közé sorolják (synchrest, polychrest).

 

Gyógyszerképében szerepel az orron keresztüli légzés nehézsége ("bedugult orr") a nyálkahártya nagyfokú megduzzadásakor és/vagy a fokozott váladékképzés miatt. A beteg azért is panaszkodhat, mert csökkent az íz- és a szagérzékelése.

 

A CORYZALIA nyelv alatti (sublingualis) bevont tabletta. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet törzskönyvezte homeopátiás komplexként (OGYI-HG 107/01).

 

Adagolás: a tünetek jelentkezésekor óránként 1-1 tabletta, az esetleges éjszakai felébredéskor is. A második napon 2 óránként, a harmadik napon 3 óránként.

 

Az adagolás függ a testhőmérséklettől, lázas állapotban, amely vírusos náthaként jelentkezhet, ajánlott az állandó hőmérséklet, a pollenallergia (pollinosis) során további virágpor belégzése fokozza a tüneteket, meghosszabbíthatja a panaszokat.

 

Histaminum

A komplex készítmények helyett vagy mellett szükség esetén a homeopátiás kezelést végző orvos javallhatja, társíthatja az előzőleg ismertetett vagy más készítményt hisztaminnal (Histaminum, illetőleg Histaminum dihydrochloricum golyócskákkal). Törzskönyvi számuk OGYI-HGAL 154/01/02, illetőleg 96/01.

 

A hisztamin szövethormon, tehát nem mirigyekben képződik. Ingert továbbító anyag (neurotransmissiót biztosít). Felszabadulása élősejtekben történik önvédelmi célból a növényvilágban (például a csalánszőrök esetében), az állatvilágban (például a méhméreg esetében, amit külön hasonszerként forgalmaznak Apis vagy Apis mellifica néven).

 

Az emberi szervezetben gyakorlatilag minden szövetben képződhet és főleg egyes fehérjékhez kötődve tárolódik. Ezekből a "raktárakból" felszabadulva azonnal fellépő válaszként, másodpercek alatt hólyagképzést idéz elő a bőrön (urticaria), vizenyő jöhet létre (oedema angioneurotica), az orrban a nyálkahártya duzzadását, váladékképződést. Életveszélyt jelent a gégeödéma. 

Dr. Rácz Gábor
XIV. évfolyam 7. szám

Címkék: atropa belladonna, Gelsemium, Histaminum, homeopátia, Kalium bichromicum, Pulsatilla, szénanátha

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.