Homeopátia

A szénanáthás beteg 4. rész

 


Az előző részben összetett (komplex) homeopátiás gyógyszerként ismertettük a CORYZALIA néven forgalmazott tablettát. Orrcseppként adagolt készítmény például a LUFFEEL. Az összetételében szereplő hasonszerek közül külön-külön is rendelkezésre állnak azok, amelyeket az előző készítménynél már ismertettünk és az alábbiakban + jellel különböztetünk meg. Ezeknél megadjuk a LUFFEELre vonatkozó dinamizálási értéket (D) és a 10 gramm orrcseppben (rhinoguttae) szereplő mennyiséget.

 

 

LUFFEEL COMP. orrcsepp

Összetétele:

+ Luffa operculata (l. az előző részben)

D4 1 gramm (g)

D12 1 g

 

+ Thyrallis glauca (az előzőekben Galphimia néven szerepel)

D4 1 g

D12 1 g

D30 1 g

 

+ Histaminum (l. a 3. részben)

D12 0,5 g

D30 0,5 g

D200 0,5 g

 

Sulfur

D30 0,5 g

D200 0,5 g

 

A vizes oldatot 10 grammra egészítik ki tartósítószerrel. A 20 milliliteres kiszerelés esetében a fenti adatok változatlanul szerepelnek az orrpermet (spray) összetételében.

 

Sulfur

Gyógyszertári minőségű elemi kén, gyakran használják a homeopátiában különböző gyógyszerképekben.

 

Az orrcsepp hosszan tartó használat során az orr nyálkahártyájának duzzadását okozhatja, ez a mellékhatás a készítményben levő tartósítószernek tulajdonítható. Az orrcseppet nem ajánlják 6 évesnél kisebb gyermekek esetében. Terheseknél és szoptatás alatti időszakban alkalmazását azért nem javallják, mert kevés adat áll rendelkezésre.

 

Az összetett készítmény adagolása: 3-szor, esetleg 5-ször naponta 1-1 adag (a szórófej egyszeri megnyomásával) mindkét orrnyílásba permetezve.

 

EUPHORBIUM COM. orrcsepp

Összetétele: 100 grammnyi adagolási palackban az alábbi hasonszerek 1-1 grammos mennyiségben:

Euphorbium D4

+ Pulsatilla D2 (l. a 3. részben)

+ Luffa operculata (szintén az előző részben)

Hydrargyrum bijodatum D8

Hepar sulfuris D10

Argentum nitricum D10

 

Euphorbium

A marokkófi fűtej (Euphorbia resinifera) levegőn beszárított tejnedve. Észak Afrika más országaiban, valamint a Kanári-szigeteken is előfordul. Hasonszerként külön is szerepel a gyakori tüsszentés (sternutatio) esetében, továbbá a szénanáthás betegeknél kialakuló szemhéj- és kötőhártya-gyulladásban (blepharo-conjunctivitis).

 

Hydrargyrum bijodatum

Szerepelhet Mercurius bijodatum néven is. A higanyjodid az allergiás tünetek során kialakuló gennyes szemészeti kórfolyamatok kezelésekor javallható, továbbá az orrlégzés biztosítására.

 

Hepar sulfuris

A mészkénmáj további nevei: Hepar sulfuris calcareum, Calcium sulfuratum Hahnemanni. A kénpor (kénvirág) és Calcarea carbonica ostearum egyenlő arányú keverékének hevítésével állítják elő. Az eredeti előiratban az osztriga kagylóhéjának belső részét használták mész (kálcium) forrásként. A beteg érintésre, hideg hatására, mások által észre sem vett "fájdalmakra" mutat fokozott érzékenységet. Főleg a 19. században használták a homeopátiában egymagában is "pszorikus alkatú" betegek kezelésére.

 

Argentum nitricum

Az ezüstnitrát (pokolkő) egyebek mellett az idült nyálkahártya-gyulladások kezelésére szolgál.

 

Az Euphorbium orrcsepp adagolás: a szórófej egyszeri lenyomásával az orrlyukakba permetezik. Szokásos adag felnőttnél naponta 3-5-ször 1-2 adag. Gyermekeknél a homeopátiás orvos tanácsára.

 

Általános szabály, hogy nem használható a homeopátiás kezelés során illóolaj, illetőleg bármilyen készítmény, amelynek összetételében szerepel mentol, eukaliptol, "természetazonos"-nak hirdetett íz-, illetőleg illatanyag, ún. aroma semmilyen formában (fogkrém, cukorka, kenőcs, lemosó- vagy bedörzsölőszer).

 

Az orrcsepp, illetőleg a permetként adagolt gyógyszerformája nem javallt hosszabb kezelésre. Jó, ha kéznél van például utazáskor más tájakra. Olyan tüneti kezelésről van szó, amely az allergiás megbetegedések egyéb megnyilvánulásaira is vonatkozik. A fő cél természetesen a kiváltó ok felderítése, kiküszöbölése és az immunológiai vizsgálatoktól is függő alkati kezelés tünetmentes időszakban, illetőleg a valószínű kórok megjelenése előtt. Mindez vonatkozik elsősorban a virágpor (pollen) által okozott tünetekre.

Dr. Rácz Gábor
XIV. évfolyam 8. szám

Címkék: Argentum nitricum, Euphorbium, Euphorbium Com. orrcsepp, Hepar sulfuris, homeopátia, Hydrargyrum bijodatum, Luffeel Comp. orrcsepp, sulfur, szénanátha

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.