Homeopátia

A szénanáthás beteg 5. rész


Az összetett (komplex) készítmények közül továbbiakat ismertetünk.

HEWALLERGIA comp. cseppek

Összetétel: Apis D4 (20 milliliter), Galphimia glauca D4 (30 ml), Kalium bichromicum D4 (10 ml), Marum verum D1 (10 ml), Verbascum D1 (10 ml) 100 ml folyadékban.

 

A hasonszerek közül a Galphimia (Thyrallis glauca néven) és a Kalium bichromicum szerepelt az előző részben. Az Apium a háziméhből készült hasonszer, gyakran fordul elő gyulladásos folyamatokban szenvedő beteg hasonszerei között. Két további kiindulási anyagot az alábbiakban jellemzünk.

Marum verum

Ma főleg a Teucrium marum nevet használják, magyarul ámbrafű vagy macska gamandor. A Földközi-tenger térségének nyugati területein fordul elő, a korzikaiak egyik nyelvjárásában pivarellaként ismerik. A nemzetség neve a francia germandrée-ből terjedt el német nyelvterületeken (Gamander), ez utóbbiból származik a gamandor főnév, valószínűleg külhoni egyetemekről hazatért diákok közvetítésével.

 

Egyes hazai gamandorfajokhoz hasonlóan virágai ibolyás-piros színűek. Figyelembe kell venni 42 V/V %-os etilalkohol-tartalmát.

 

Adagolás 1-3-szor 5-10 csepp naponta, hirtelenül fellépő nátha esetében óránként ugyanannyit. Egymagában is használható.

Verbascum

Az ökörfarkkórófajok közül a homeopátiában elsősorban a Verbascum densiflorumot, a dúsvirágú ökörfarkkóró virágzó föld feletti részét használják. Hasonneve: Verbascum thapsiforme. Nálunk gyomtársulásokban elég gyakori, főleg a Dunántúlon.

 

A felső légutak hurutos, gyulladásos kórfolyamataiban használják, akárcsak a fitoterápiában.

 

Adagolás 1-3-szor naponta 5-10 csepp, heveny esetekben, a gamandorhoz hasonlóan, ugyanannyi adható óránként is. Szesztartalma miatt a gyermekgyógyászatban nem javallt.

REPAKO comp. Orrcsepp (permet)

Összetétel: Chamomilla recutita őstinktúra 7 milligramm (mg), Hydrasitis canadensis D4 70 mg, Teucrium marum D3 70 mg, Thuja occidentalis őstinktúra 7 mg 20 milliliter oldatban.

Chamomilla recutita

A kamilla vagy orvosi székfű virágzásakor gyűjtött teljes föld feletti részét használják az összetételben. A Chamomilla nemzetség (genus) neve egymagában (a faj nevének feltüntetése nélkül) is szerepel a homeopátiában (törzskönyvi számként OGYI-HGAL 65/07/02, továbbá 65/08/02 jelöléssel). Fajnévvel együtt Chamomilla vulgaris. A rendszertani besorolás lehet Chamomilla recutita is, ugyanarra a növényfajra vonatkozik. Főleg régebben szerepelt Matricaria chamomilla néven is. Az említett különbségek a Materia medica, a repertóriumok használata során kisebb zavart okozhatnak.

 

A készítményben szereplő őstinktúra dinamizálás nélkül ugyanolyan hatású, mint a fitoterapeutikum, utóbbi viszont kizárólag a virágzatokból készül. Mindkét kiindulási anyagból előállított kivonat gyulladáscsökkentő.

Hydrastis canadensis

A kanadai aranygyökér név is tévedést okozhat. Aranygyökérként forgalmazzák a rózsavarjúháj- vagy rózsa- (rózsika-) gyökeret, amely a Rhodiola roseatól származik és az adaptogén növények között szerepel (l. lapunk Fitoterápia c. rovatának 2006. augusztusi számában).

 

A Hydrastis canadensis homeopátiás készítményeit a felső légutak hurutos kórfolyamataiban használják, valamint a szénanáthás betegeknél fellépő szemhéj-, kötőhártya- gyulladás (blepharo-conjunctivitis) kezelésére. Természetesen nem a szembe juttatják, szájon át adagolják (törzskönyvi utalás OGYI-HGAL 95/05, 95/07).

Thuja occidentalis

A nyugati tuja vagy nyugati életfa alkati hasonszer a nyálkahártyák gyulladásos megbetegedéseire hajlamos betegek esetében.

 

Adagolás: a heveny szénanátha kezelésében félóránként-óránként egy-egy adag orrcseppet (spray) mindkét orrnyílásba porlasztva használják, amennyiben egymagában, tehát nem a fenti összetett készítményként alkalmazzák (OGYI által törzskönyvezett készítmények, golyócskák - HGAL 25/10, 25/11, 25/19, 25/20).

 

Etilalkohol-tartalma miatt 12 éves korig gyermekeknek nem javallt, de az alkoholtartalmat minden életkorban figyelembe kell venni. Ettől eltekintve sem ajánlott az orrcsepp (permet) használata egy hétnél hosszabb ideig. Elhúzódó, idült esetekben a permetből az egyhetes kezelés után rátérhetnek a napi 1-3 adagra vagy a kezelést más gyógyszerformával (golyócska) folytatják. 

Dr. Rácz Gábor
XIV. évfolyam 9. szám

Címkék: Chamomilla recutita, Hewallergia, homeopátia, Hydrastis canadensis, MArum verum, Repako, szénanátha, Thuja occidentalis, Verbascum

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.