Homeopátia

Állati eredetű homeopátiás szerek - Cantharis, kőrisbogár


A kőrisbogarat homeopátiás szerként két névvel jelölhetjük: Cantharis vesicatoria vagy Lytta vesicatoria. Mindkét elnevezésben azonos a fajra vonatkozó név, hólyaghúzót jelent. Magyar neve, kőrisbogár viszont arra utal, hogy a kifejlett rovar táplálékát a kőrisfa (Fraxinus sp.) levele képezi. Az olajfélék (Oleaceae) családjába tartozó orgona, fagyal, további rokon növények, valamint a nyár-, bodza-, szilfélék is életteret, táplálékot szolgáltatnak a rovarnak. A kőrisbogár elterjedt Délnyugat- Európában, Közép-Európában, Nyugat-Ázsiában.

 

Spanyolországban neve spanyol „légy”, azonos a francia jelöléssel („mouche espagnole”), németül (Spanische „Fliege”) jelenti ugyanazt. Magyarra a „legyet” nem kell lefordítani, mert neve kőrisbogár, ami teljes mértékben tükrözi a helyes besorolást állattani szempontból. A szó szerinti fordítás derűt keltett egy előadáson, amikor a francia előadó
szövegét szó szerint lefordították. A spanyol „légy” hallatára a teremben megszólalt egy hang: „A magyar »légy« már nem is jó?” Feltétlenül spanyol „légyre” van szükség?

 

Mindkét esetben ugyanarról a rovarról van szó. Állatrendszertani szempontból a légy nem áll közel a kőrisbogárhoz. Tehát nem minden kifejezést kell lefordítani egyik nyelvről a másikra, főleg ha tartalmilag is téves. Magyarul a kérdéses fedelesszárnyú rovarnak jó az elnevezése, mert megadja annak a fának a nevét, amelyen él és táplálkozik.

 

Feldolgozása céljából a fákat megrázzák, ágait ütögetik reggel, amikor még harmatosak a levelek és a bogár „alszik”. Előzőleg ponyvákat terítenek a fák tövébe, a lehullott kőrisbogarakat védőkesztyűs kézzel összeszedik és azonnal egy gyűjtőtartályba szórják. A tartály tartalmaz kloroformot, etilalkoholt, szénkéneget vagy más vegyszert, amelyben a rovarok azonnal elpusztulnak. Az elpusztult bogarakat elkülönítik, megszárítják, elűzik ezáltal a vegyszert, majd olyan tartályokban tárolják, amelynek légköre kloroformot tartalmaz kis mennyiségben, így védekeznek más rovarokkal szemben, amelyek szétrágják a kőrisbogarakat. Minden művelet helyszínén feltűnően szerepel a Méreg! figyelmeztetés. A dolgozók védőszemüveget, védőmaszkot viselnek.

 

A Cantharis felhasználása mindezek ellenére olyan mellékhatásokat okozhatott, amelyek miatt ki kellett vonni a forgalomból. Samuel Hahnemann 1805-ben megfordította a helyzetet. Terápiás irányzatának tanait alkalmazva, a Cantharis nem hólyaghúzó, hanem éppen ellenkezőleg. Lehetővé teszi a kóros viszketéses hólyagképződés helyett a kórfolyamatként kialakuló viszkető kiütés gátlásának gyógykezelési módszerét. Erre a célra is bevált gyógyszerformaként használta a nagy hígításban alkalmazott féllágy gyógyszerformát, a tapaszokat, flastromokat. Állati zsiradékok, növényi zsíros olajok és viaszok felhasználásával nyert tapaszokat, az ún. flastromokat vette igénybe. Olyan féllágy vivőanyagról van szó, amely szobahőmérsékleten félszilárd, de gyúráskor a kéz melegére is meglágyul. Ebbe a masszába dolgozták be a Cantharis-kivonatokat. Az így előállított és külsőlegesen alkalmazott készítmények hatására a kóros folyamatok során képződött viszkető és fájdalmas hólyagok és az általuk okozott viszketés enyhül a Cantharis hatására. A felhasználások között szerepel az övsömör (herpes zoster), amely vírusos eredetű fertőzés következménye. Általában a kiütések és a hólyagok megjelenésekor csökken a fájdalom és részben a viszketés az okoktól függetlenül. A hatásos Cantharis-készítmények alkalmazását homeopátiában jártas, homeopátiás oklevéllel rendelkező orvos hivatott előírni. Itt kell rámutatnunk arra, hogy az akár vényre felírt, akár gyógyszertárak által szabadon forgalmazott homeopátiás készítmények rendelése az orvos hatáskörébe tartozik. Különösen egyetlen hasonszert tartalmazó készítmények esetében, amelyek nevén kívül nem szerepel semmilyen javaslat, alkalmazási mód, nincs betegtájékoztató szöveg, amelyekben szerepelnének a javallatok, ellenjavallatok, mellékhatások és így tovább. Gyógyszertárban szerezhetők be.

 

A Cantharis fő hatóanyaga a kantaridin 0,3-2,5% arányban. Kétgyűrűs vegyület. Nem található a nőstény bogár szervezetében, párzáskor juttatja át a hím egyed a nősténybe. Az előzőleg említett veszélyes kantaridin csal előrehaladott, magas potenciafokkal jellemzett „hígításban” alkalmazható külsőleg és belsőleg egyaránt. A homeopátia „nyelvén” szólva: a veszélyes „megbetegítő képességgel rendelkező” készítmények olyan „magas potenciafokon” használhatók, hogy a kedvezőtlen hatások a megfelelő adagolás esetében már nem jelentenek veszélyt. Ez érvényes belsőleges alkalmazásának esetében is, az urológia és nefrológia, egyes emésztési panaszok és egyéb felhasználások vonatkozásában is.

 

Az OGYI nyilvántartási számai: D8 – D30, C4 – C30, C31 – C200, C100 – C200, szájon át (per os) adagolható golyócskák.

Prof. dr. Rácz Gábor
XVIII. évfolyam 9. szám

Címkék: cantharis, homeopátia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.