Homeopátia

Aranyeres bántalmak 2. rész


Az aranyeres bántalmakat a Homeopátia c. rovat előző számában ismertettük. A gyógyszeres kezelésre használt AESCULUS HIPPOCASTANUM készítményei társíthatók egyéb hasonszerekkel. Most ezekből mutatunk be néhányat.

 

ARNICA / Az Arnica montana hegyvidéki növény. Nálunk védett. Helyettesíthető az észak-amerikai Arnica chamissonis nevű fajjal. Utóbbinak a szára ismételten elágazik, ezért nagyobb számban képződnek rajta fészkes virágzatok. Ha két-három naponta öntözik, nagyobb a hozama, mint az előbbi fajnál, amely egyetlen végálló virágzatot fejleszt, alatta csak 2-3 fészekvirágzat alakul ki. A homeopátiában a föld feletti részekből állítják elő a készítményeket. Virágzáskor gyűjtik. Aranyeres betegeknél elsősorban összetett készítményekben van szerepe. Csökkenti a végbéltáji fájdalmakat, például hosszabb ülés során. Ha egymagában használják, a szokásos adag: 7 CH – 9 CH alkalmanként 5-5 golyócskát, majd a panaszok csökkenésekor nagyobb időközökben 3-6 óránként. Összetett készítményként használják végbélkúpok formájában vagy kenőcsként is.

 

COLLINSONIA CANADENSIS / Neve utal észak-amerikai eredetére. Európában is termesztik ahhoz, hogy készítmények előállítására friss gyöktörzs és gyökerek álljanak rendelkezésre. A végbélben fellépő szúró fájdalmak, valamint vérzések esetében javallt. A beteg széklete az emésztőrendszer utolsó szakaszában túlzott mértékben besűrűsödik, megkeményedik, bélsárrög (scybal, koprolith) képződhet. A bélsár nehezen ürül. Székürítési inger ellenére az eltávolítás többször eredménytelen, az erőlködés részben hiábavaló, fájdalom léphet fel (tenesmus rectalis).

 

Adagolás: az őstinktúrából 2-10 csepp félpohárnyi ásványvízbe, gyümölcslében vagy D 2 – D 6 egyenlő részben AESCULUS-szal, 2-4-szer naponta. Az idült székrekedés, az aranyeres csomók vérzése gyakori terheseknél. A COLLINSOGA eredményes kezelést tehet lehetővé.

 

ALOE / Az aloe nemzetséget régen a liliomok családjába sorolták (Liliacea), ma az aszfodéluszfélék családja (Asphodelaceae) képviselőjének tekintik. Pozsgás levelű növények, a virágzat magas, esetenként terebélyes, a levélrózsa közepéből nő ki. A virágok sárgák, narancssárgák, pirosak. Az aloefajok jelentős része dél-afrikai, a fontosak közé tartozik az Aloe ferox. Amerika szubtrópusi területein gyakori több, más faj. A kereslet az utóbbi évtizedekben növekedett. Ebben szerepet játszik a többirányú felhasználás és az igen sok termék, amelyen leginkább az Aloe vera név szerepel. Készítenek aloéből hashajtókat, a bőr újraképződését elősegítő készítményeket, különböző bőrápoló szereket, nagyszámú kozmetikumot. A termesztett fajok közé tartozik az Aloe soccotria. Az Aloe arborescens leveleinek alakja szárra emlékeztet, ezért a levelek nem tőlevélrózsát képeznek, hanem egymás felett fejlődnek. Fagyérzékeny dísznövény, gyakran látható lakásokban, irodákban. Az aloelevelekből különböző eljárásokkal állítanak elő eltérő összetételű, megjelenésű és hatású termékeket. Az Európai Gyógyszerkönyvben szereplő termékből erős hashajtó készül. A gyantaszerű termék barnás, vörösesbarna vagy fekete benyomást kelt. Hashajtóként ennek a legtöbb hatóanyagot tartalmazó szernek a hátránya, hogy a rendszeresen szedett gyógyszer adagját fokozatosan emelni kell, hogy erőssége megközelítse a kezdeti adag hatását. A vastagbélben fejti ki hatását, egyéb, antranoid hatóanyagot tartalmazó növényi részekhez hasonlóan. Az antranoidok alhasi vérbőséget okozhatnak, ami fokozhatja a női vérzések erősségét. Az Európai Gyógyszerkönyvben Aloe extraxtum siccum normatum néven szerepel, kapföldi aloének nevezik (Aloe capensis). Létezik még a barbadoszi aloe (Aloe barbadensis), nagy ültetvényeken termesztik, főleg Venezuela partvidékén és számos szigeten. A leveleket préseléssel és/vagy kivonással dolgozzák fel, így állítják elő az aloegélt. Ezt a kocsonyaállományú terméket külsőlegesen és belsőleg adagolva is ajánlják. Nem tartalmaz antroidokat.

 

A nyálkaanyagokat ismételten vizsgálták az immunrendszerre kifejtett hatás szempontjából. Az ún. svédcseppek összetételében többtucatnyi növény társaságában szerepelhet aloe is. Ha nincs bennük aloe, külön feltüntetik. A forgalmazott, nagyszámú készítményből nem állítanak elő homeopátiás gyógyszert. A homeopátiás szerek a gyógyszerkönyv előírásainak megfelelő kiindulási anyagból készülnek, igényes módszerekkel, a homeopátiás gyógyszerkönyvek előírása szerint. Az aranyeres bántalmak homeopátiás kezelése során eredményre számíthatunk a széklet ürítésének egyes zavaraiban, amikor a béltartalom (bélsár vagy nyálka) kiszivárog a végbélnyíláson át.

 

Az adagolás: 5 CH – 9 CH-ból naponta 5 golyócska 3-4-szer. Fenntartó adagként naponta egyszer, reggelizés előtt 20-30 perccel.

Dr. Rácz Gábor
IX. évfolyam 6. szám

Címkék: aranyér, homeopátia

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.