Homeopátia

Aranyeres bántalmak 3. rész


A véres széklet megjelenése kelti fel a beteg figyelmét aranyeres bántalmára. A széklet ürítésekor fellépő vérzés mindenképpen fontos figyelmeztető jel, főleg ha az egyéb panaszok a megbetegedés kezdetén jelentéktelenek.

 

Aránytalanság léphet fel a vérzés mértéke és a tünettani szempontból figyelemre méltó, de csekélyebb vérzés között. Az emésztőrendszeren át távozó vér olyan jel, amely akkor is fontos, ha nem vesszük észre. A rejtett (occult) vérzés nem utal aranyeres bántalomra, a vérzés okának kiderítése elkerülhetetlen az emésztőrendszer egyes fekélyes megbetegedéseinek, daganatos kórfolyamatok felismerésében.

 

A kórismézés (diagnozis), a kórjóslat (prognosis), a lehetséges teendők gasztroenterológus, proktológus hatáskörébe tartoznak.

 

A természetgyógyászat ezen a téren is sok lehetőséggel rendelkezik, de nyilvánvalóan csupán egy eshetőséget jelent a konzervatív és a radikális alternatívák között.

 

HAMAMELIS (a Hamamelis virginiana észak-amerikai cserje leveleiből, vékonyabb ágaiból, kérgéből állítható elő. Napjainkig fennmaradt egy kevésbé elterjedt előállítási mód is, melynek során vízgőz-desztillációval állítanak elő készítményeket).

 

Nálunk csodamogyoró vagy varázsmogyoró néven ismert ez a cserje, benyomása valóban emlékeztet a mogyoróbokorra. Parkokban, kertekben ültetik. Különlegesen szép látvány, amikor télen sárga virágai tömegesen kibontakoznak. Még feltűnőbb, ha a tájat hó borítja.

 

Készítményei a vénák és elágazásaik (venula) kezelésére alkalmasak. Csökkentik a vér pangását, tehát javítják az átáramlást. Kedvezően hatnak a vénák falának esetleges gyulladásaira (phlebitis), a vérrögök képződését csökkentik (thrombophlebitis).

 

Adagolás: D6-ból 20 csepp kétszer naponta. A lábszár visszeres panaszaiban is hasonló a szokásos adag.

 

A beteg panaszai – főleg a kezelés megkezdése előtt – fokozódnak meleg, nyirkos, fülledt időben.

 

A vízgőzzel előállított párlat a fájó testrészre vihető, például ismételt ecseteléssel vagy borogatásként. Végbélkúpok is készülnek a párlat vagy a kivonat felhasználásával.

 

PAEONIA (a Paeonia officinalis kertekben gyakran termesztett pünkösdi rózsa vagy bazsarózsa. A virágzás vége felé kiásott gumós gyökérből állítják elő az őstinktúrát, ebből pedig rendszerint D 3-ként adagolják.)

 

A végbél kórfolyamataiban, elsősorban a vérzéses gyulladásos megbetegedésben (proctitis haemorrhagica), fájdalmaiban (rectalgia), berepedésében (fissura ani) társítható az előzőekben ismertetett Aexculus, Collinsonia készítményeivel, továbbá Ratanhiával.

 

A RATANHIA (a Krameria triaandra nevű, Peruból származó növény gyökerének kivonata).

 

A széklet kemény, darabos, nehezen ürül ki, mialatt égető, szúrós fájdalom lép fel, s ez esetenként még órák múlva is fennáll.

 

Adagolás: D3–D6-ból 20 csepp a három főétkezés után. Társítható egyenlő arányban Aesculus és/vagy Paeonia kivonatával.

 

Kenőcsként vékony rétegben alkalmazható a végbélnyílás környékén. Amennyiben csípős vagy égető érzést vált ki, amely 1-2 percnél huzamosabb ideig tart, langyos vízzel lemosható, 5 milliliter őstinktúrát 50 gramm semleges kenőccsel eldörzsölve használható. Társítható a következő arányban is:

 

1 milliliter Paeonia D 3, 1 milliliter Aesculus D 3 és 2 milliliter Ratanhia D3.

 

Az alkati hasonszerek közül elsősorban a Kalium carbo-nicum ajánlható.

 

KALIUM CARBONICUM (Kali carbonicum, kálium-karbonát).

 

A beteg panaszai között a szúró jellegű fájdalmak állnak előtérben. A legkülönbözőbb testrészeken jelenthetnek meg. A beteg újabb kivizsgálásra jelentkezik attól függően, hol jelentkeznek fájdalmai. Szenved aggályai miatt. Kedélyállapota, hangulata csapongó, hajlamos a levertségre, kedvtelenségre, időnként reménytelenségre. Legfeljebb ideig-óráig szabadul meg a betegségtől való félelmeitől. Alaptermészete az elégedetlenség. Túlérzékeny zajra, érintésre.

 

Változatos emésztőrendszeri panaszok, kifejezett aranyeres csomók, végbéltáji viszketés (pruritus ani), esetleg előesés (prolapsus ani, prolapsus recti) jellemzik.

 

Panaszai fokozódnak hideg víz hatására, de csökkennek meleg időben, séta közben. Végbéltáji fájdalmai enyhülnek, ha padra, kemény székre ül.

 

Adagolás: CH 9 – CH 15 ugyanabban a napszakban, főleg délelőtt. Később esetleg csak másodnaponként vagy hetenként egyszer.

 

Kivizsgálás alatt adható. Különböző jellegű panaszok gyakran enyhülnek, meg is szűnhetnek. Az előző szerektől függetlenül is rendelhető hónapokon, éveken keresztül, de mindig rendszeresen jelentkezzék rendelésen.

Dr. Rácz Gábor
IX. évfolyam 7. szám

Címkék: aranyér, homeopátia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.