Homeopátia

Ásványi eredetű homeopátiás szerek 4. rész

 


Alumen

A homeopátia gyakran megőrzött olyan neveket, kifejezéseket, amelyeket ma már egyáltalán nem, vagy csak ritkán használnak a gyógyászat különböző területein. Jó példát szolgáltat az alumen. Könnyen összetéveszthető az előző részben szereplő alumina névvel. Az alumen a timsó megjelölésére szolgál, az alumina az alumínium oxidjára vonatkozik, esetenként a természetben előforduló timföldre. Az alumen vegyi szerkezete alumínium-kálium szulfát, képlete AlK (SO4) 2. 12 H2O.

 

A timsót idült székrekedésben (obstipatio habitualis) használják, annak ellenére, hogy összehúzó hatással rendelkezik. A székrekedés változik, gyakran fájdalmas, véres székletürítéssel. Külsőleg, helyileg, felületi vérzésekben, kisebb vágott sebekre használták vérzéscsillapításra a timsó rudacskákat, de sok helyen kivonták a forgalomból, mert egyik személyről a másikra terjedőfertőzést okozhat (például borbélyműhelyekben).

 

A homeopátiás javallatai között szerepel az idült légcsőhurut (tracheitis) és hörghurut (bronchitis). A légutak ún. száraz hurutos megbetegedései során alig ürül köpet, szemben a köhögéssel távozó bőséges köpettel jellemezhető folyamattal. A megfázásos köhögés évszakhoz kötött, legalábbis akkor gyakoribb, majd rendszerint vírusos fertőzés lép fel, rövidesen baktériumok gyors fejlődésével a kórfolyamat fokozódik, majd előfordulhat gombás ráfertőzés, felülfertőzés. A porártalmak, a dohányzás stb. szintén kiválthat köhögést. A jellemző tüneten (a köhögésen) kívül lehet a betegnek panasza: a nyelési fájdalom (odynophagia), nyelési zavarok (dysphagia), ami nehezíti a folyékony vagy pépes állományú ételek és italok fogyasztását. Az idültté váló köhögés napjainkban sok gondot okoz. A homeopátiás kezelés sikerének értéke, hogy az idültté váló kórfolyamat csökkentésével vagy megszüntetésével a késő következmények megelőzhetőek.

 

A gyógyszerképhez társulhat mandulagyulladás, amely egyéb következményeken kívül megváltoztathatja a beszédhangot, de vezethet hangadási képtelenséghez is (aphonia). Mindez nyugtalaníthatja a beteget, és a gégész ismételt vizsgálatát igényli.

 

Panaszai közé tartozhat a végtagok izomgyengesége is. Potencia D6-D30, de lehetnek magasabb értékek is.

 

Selenium

A szelén vagy szelénium az emberi szervezet részére nélkülözhetetlen (esszenciális) nyomelemek közé tartozik. A kezelés során nehézséget jelenthet, hogy a kedvező adagok és az ártalmakat okozó mennyiségek közel állnak egymáshoz.

 

A szelén mennyisége a talajban és ezen keresztül a növényi eredetű élelmiszerekben, a fűevő állatoktól származó ételekben rendkívül változó. Léteznek területek, főleg hegyvonulatok mentén, amelyekben sok szelén található. Más vidéken viszont a talaj szeléntartalma elhanyagolhatóan alacsony lehet. Ennek magyarázata, hogy a jégkorszakban az ismételt olvadásos időszakokban a víz mintegy „kilúgozta” a szelént, egyéb nyomelemekhez hasonlóan. Az olvadó jégből származó víz különböző irányokba szállította a sík területek felé az olvadékot és a benne levő tápanyagokat. Ilyen különbségek Magyarországon is kimutathatók, és erre a célra készített térképeken feltüntethetők.

 

A szeléntartalomtól függően a szervezet ellátottsága ezzel a nélkülözhetetlen nyomelemmel lényegesen különbözik egymástól az egyes mezőgazdasági, gyümölcstermesztési területeken.
A szelént 1817-ben fedezte fel az előző részben már említett Berzelius.

 

A homeopátiában dörzsetként (trituráció) állítják elő az első hígításokat, majd laktózzal a továbbiakat.
A szeléntartalmú készítmények rendszeres használata azokon a vidékeken indokolt, amelyek kevés szelént tartalmaznak. Mivel az élelmiszeripar alapanyagai vagy félkész-, késztermékei különböző területekről kerülnek hozzánk, enélkülözhetetlen nyomelem mennyisége több tényezőtől függ.

 

A homeopátiás gyógyászatban az idült fáradtság tünetegyüttes kezelésében javallják.  Rövidítése CFS, az angol „chronic fatigue syndrome”. Hasonló a felhasználás az  immunrendszer egyes zavaraiban is (rövidítése CFIDS: Immune dysfunction syndrome”). A ma még kevéssé ismert kórfolyamat hirtelen kezdődik, felnőttkorban, hónapokig vagy évekig fennállhat. Fő tünetei: testi és lelki kimerülés, fáradtság, amely alvás után sem enyhül, vagy csak kismértékben. A beteg gondolkodása, figyelőképessége, érdeklődése csökken. Testszerte jelez fájdalmakat, gyakran panaszkodik a nyakizom fájdalmára, fejfájásra, ízületi bántalmakra. Általában hőemelkedése van, de nem lázas. Nyaki mirigyei duzzadtak. Amennyiben csak egy tünetre panaszkodik, nehéz a kórismézés. Kedélyállapota nyomott, és emiatt ideg-, elmegyógyászati vizsgálatnak vetik alá. Más tünete emlékeztet a fibromialgiára, ilyenkor reumásként kezelik - és így tovább.

 

Tünetei hirtelen lépnek fel, majd súlyosbodnak. Egyes esetekben „magától” gyógyul (az ismételt, különböző kezelések eredményeként?). Az okot nem ismerve a javulást sem tudjuk befolyásolni. A kezelés részben a tapasztalati gyógyászatra támaszkodik, ez emlékeztet a homeopátiás próbálkozásokra.

 

Egyes összefüggéseket állapítottak meg a szklerózis multiplex tüneteivel.
Mivel a kórok nem ismert, a tünetegyüttes gyógykezelése sem megoldott. Egyes tüneteit kisebb-nagyobb mértékben csökkenteni lehet. Ezek vonatkoznak zárkózott, bizalmatlan, félrehúzódó magatartására, a kóros soványságra. Felmerült egyes nyomelemek hiánya, de ez sem bizonyított. Amennyire kevéssé ismertek a szelén kórtani, kóroktani vonatkozásai, annyira értékesek egyes biokémiai, élettani vonatkozások. Csökkenti a káros oxigén-szabadgyökök „támadó” jellegét. A szelén adagolása: 5 CH-9 CH.

Prof. dr. Rácz Gábor
XVII. évfolyam 5. szám

Címkék: alumen, homeopátia, selenium

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.