Homeopátia

Ásványi eredetű homeopátiás szerek 7. rész


Sulphur

A kén (Sulphur, Sulfur) azon homeopátiás szerek közé tartozik, amelyeket S. Hahnemann vezetett be a hasonszenvi gyógyászatba, s azóta is a gyakran használt hasonszerek közé tartozik. Szokták mondani, hogy a homeopátiás gyógyászat művelése nem képzelhető el a legelterjedtebb hasonszerek (simile remediumok) nélkül.

 

Gyűjtőnevük: synchrest vagy plychrest. Olyan szerekről (remediumokról) van szó, amelyek eltérő panaszok kezelésére leginkább elterjedt „csoportelsők”. Számuk 70-80.

 

A kén is egyilyen csoport keretében élvez elsőbbséget azáltal, hogy alig nélkülözhető, illetőleg helyettesíthető három területen: (1.) organotrop, (2.) funkciótrop, illetőleg (3.) personotrop panaszok, jellemvonások, kezelési javallatok képviselője.

 

A három csoport közül az első kifejezetten egyes szervekre, a velük szorosan összefüggő organumokra hat (pl. gyomor, máj, mozgásszervek és így tovább). A szervezet minden része összefügg kisebb-nagyobb mértékben a többivel, de a panasz általában az egyikből indul ki, ez a fő ok, a többi inkább következmény.

 

A második csoportban egyes életműködési eltérések állnak a panaszok középpontjában, hiányokra és túltengéseken alapszanak. Utalunk a hormonokra, példaképpen a pajzsmirigy működésére.

 

Végül a harmadik terület egyedi eset benyomását kelti, de kezdettől fogva olyan betegségre vonatkozik, amely az egész szervezetet érinti (rendszerbetegségek). Példa lehet a vérképzés, az alakos elemek terén észlelt rendellenességek. Teljesen eltérő, egyedi betegség jellegű, de ez is az egész szervezetet érinti. A homeopátiában nagy súlyt helyezünk a lelki tényezőkre, a beteg jellemére, viselkedésére, szokásaira, saját egészségére kiható felfogásaira, életvitelére.

 

A mai gyógyszeres terápia egyre gazdagodó választékának birtokában ki gondol a kénre? A nem kifejezetten homeopátiás szakképesítéssel rendelkező balneológus, a fürdőgyógyászat híve sok területen, gyakran támaszkodik a kén által nyújtott terápiás lehetőségekre. Talán a hátfájásos beteg kezelése során javallható a lehetőségek között kéntartalmú készítmény. A csontok, az ízületek degenerációs kórfolyamataiban is szerepelhetnek kéntartalmú készítmények, akárcsak a reumás panaszok esetében, a csigolyákkal kapcsolatos kórfolyamatokban.

 

Ezzel szemben bizonyára ritkán gondolunk a kénre mondjuk a magas vérnyomás betegségben szenvedők esetében. Nem mindennapos helyzet, de eszünkbe juthat a kén gyomorpanaszok miatt szenvedő betegeknél. „Gyomorégés” (pyrosis) kezelésében egyes kezelők eredményeket érnek el kéntartalmú gyógyszerekkel.

 

A kizárólag kénnek szentelt első nemzetközi tudományos értekezleten megközelítően 100 előadás és vitaülés ismertette a kénre vonatkozó mai felfogást; egyetlen szerző, H. J. Schramm képviselte a homeopátiás vonatkozásokat. Ezen a tudományos rendezvényen, de az orvosi gyakorlat különböző területein is megismerkedhettünk a Sulphurral mint „gyógyszerképpel”. (Az elnevezés jellemző a homeopátia különös kifejezésmódjára; ha szabadna változtatni 200 esztendő begyökerezett nyelvezetén, betegképet mondhatnánk.) A kórisme feltételezi az alkati, egyedi jelleget elképzelhető vagy bizonyítható háttérrel.

 

A kezelésre használt remedium és a beteg egyazon nevet viseli a hasonszenvi gyógyászatban. Például: „Ma felkeresett egy Sulphur. Azt észleltem vizsgálat során…” A betegségen kívül, pontosabban a betegen kívül mindent elmondhatunk mindenkinek. Típusos esetben, amennyiben egyáltalán vagy minden egyedre vonatkozó megállapítás, „Kén úr” jellemvonásai közé tartozik élénk képzelőereje, találékonysága, de ezek nem társulnak gyakorlati érzékkel és következetességgel. Gondolatai csaponganak, gondolattársítási képessége fejlett, de rövid időn belül átcsaphat egészen más területre. Amit egyik nap eltervez, másnap már nem tekinti indokoltnak, mert újabb terv foglalkoztatja.

 

Gyorsan felbukkanó elképzelései türelmetlen személy benyomását keltik, hiszen minden pillanatért kár, ha nem szolgál elképzelésének megvalósítására, amelyre minden bizonnyal nem is kerül sor. Környezete, ismerősei sokra értékelik, csodálják, mennyi mindennel foglalkozik (és ugyanakkor abbahagy). Jó humora olyan, mintha saját magán derülne, vajon tudja vagy érzi, hogy abból úgy sem lesz semmi. Gyorsan száguldozó gondolatainak buzgóságában előadás közben leveti magáról melegnek tűnő kabátját, azután hirtelenül és gátlástalanul mellényét, de szerencsére többi ruhadarabját nem.

 

A „hasonlót a hasonlóval” elvet mintha tudatosítani akarná. A legkülönbözőbb bőrbetegségek követik egymást az ekcémától a pikkelysömörig, himlőktől egy későn megnyilvánuló övsömörig. Ezért is használ szívesen – tudatosan vagy ösztönösen – kéntartalmú készítményeket.

 

De mi is az a kén? Nem fémes ásvány, amely részt vesz a szervezet több enzimjének szerkezetében, működésében. Színe sárga, főleg tűzhányók közelében található. Szublimálással állítják elő: szilárd anyagként hevítésre légneművé válik, majd hideg tárggyal (kőzettel) érintkezve ismét megszilárdul. Ez a Sulfur sublimatum. Vízben, etilalkoholban nem oldódik. Mosással tisztítják (Sulfur sublimatum lotum). Porrá törik, majd triturálással mozsárban dinamizálják. Nálunk is bejegyzett remedium (OGYI–HGAL 5/08, 5/09, 522, 5/23). A kén tűz közelében lobbanékony. Páciensünk alaptermészete is ilyen. Gyorsan lelkesedik, de hamar le is csillapodik.

Prof. dr. Rácz Gábor
XVII. évfolyam 8. szám

Címkék: homeopátia, sulphur

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.