Homeopátia

Ásványi eredetű homeopátiás szerek 8. rész


Plumbum metallicum

Ércekből előállított ólom, nehézfém. Legfontosabb kiinduló anyaga a galenit (PbS). Jelentős ipari nyersanyag számos fém, valamint különböző termékek előállításához: akkumulátorok; védőlemezek röntgen- és gamma-sugarakkal szemben; kőolaj, illetőleg benzin előállításának finomítása; egyes festékek nyerése; üveggyártás („ólomüveg”); színes üvegablakok bekeretezése; ceruzabetét előállítása (főleg galenitből).

 

E rövid felsorolás alapján következtethetünk sokirányú felhasználására, és ennek megfelelően az ólom, ólmot tartalmazó ötvözetek, ólomtárgyak jelentőségére környezeti szempontból. Az ólom egyértelműen károsítja a természetet és az emberi szervezetet.

 

A kedvezőtlen, gyakran mérgező tulajdonsága „alattomos” jellegű. A károsító hatás gyakran nem feltűnő, az ólommérgezés jelei nem egyszerre, csak hosszabb idő elteltével lépnek fel. Az élőlényekben felhalmozódik, hogy ismételt kis adagjai elérjék azt a küszöbértéket, amely szükséges a mérgezés megnyilvánulásához.

 

Példákra hivatkozunk. Egy méltóan híres író koponyájába vadászás közben egy sörét golyócskája fúródott, a homlokcsontba. Két megoldás közül lehetett választani a súlyosabb következmény elkerülése céljából: a golyócska műtétes eltávolítása, ami kockázatos volt, vagy pedig a sörétet a befúródás helyén hagyni és rendszeresen megvizsgálni, nem jelenik-e meg ólom a vizeletben.

 

Ez utóbbi megoldást választották a szakemberek. Az ólomgolyócska idegen testként kilökődhet a szervezetből, ennek következtében ólom mutatható ki a szervezetben a vérpálya útján. Amennyiben az ólom távolodik a belövés helyétől, csökken a műtéti beavatkozás kockázata azáltal is, hogy homeopátiás méregtelenítő tulajdonságát lehet igénybe venni.

 

A kiváló író tragikus sorsa miatt a mérgezés megelőzése elvesztette jelentőségét. Második eset. A jelenlegi tilalom bevezetése előtt a vasból készült kerítések, a vasat is tartalmazó háztetők korai rozsdásodását úgy védték ki, hogy alapfestés céljából a befestés előtt míniummal kenték be. Ez az ólomból készült védő festék néhány nap alatt megszáradt annyira, hogy a kívánt színű festéket alkalmazni lehessen a kerítésen vagy a háztetőn.

 

A mínium betiltása előtt a vörös ólom-oxid édeskés íze vonzotta a méheket, mert könnyebben jutottak „nektárforráshoz”, mint az addigi méhlegelőhöz. A méhek ismételt ide-oda repülés során az ólom miatt elpusztultak. Az első repüléstől a „mézhamisító” jellegű festéktől még nem pusztultak el, de az ismételt „méznek” hordása során már erősebbé vált a mérgező hatás, mint szállítójuk szervezete.

 

A jelenséget későn vették észre, mert az első adagok szállítása még nem változtatta meg az „ólmos méz” színét. Amikor már nem repültek a méhek az általuk jónak tartott úton, a méhészek rájöttek arra, hogy mi történt.

 

Természetesen a mérgezett mézet nem értékesítették. Ami a homeopátiás vonatkozásokat illeti, az ólomból készített gyógyszerek alkalmazásakor ilyen meglepetések nem fordulhatnak elő, mert az elpusztult méhek semmilyen termék előállítására nem használhatók.

 

Gyógyszerként homeopátiás készítményeket használnak a Dupuytren-betegség kezelésére. A kórkép fő tünete, hogy a kézfejen egy vagy két ujj eláll a többitől, megmerevedik, elveszti mozgathatóságát. A megoldás a kézsebészetben ismert palmaműtét. Palmar-aponeurózisos betegnél az ínlemezhez tapadó, legyezőszerű tenyérfelületet eltávolítják. A sikeres műtét után is elég gyakran ismételten fellép a kórfolyamat. Ezért, egyéb lehetőségek mellett, javasolják az ólomtartalmú homeopátiás készítményeket is. Az ólomtartalmú homeopátiás készítményeket javasolják a vékony- és/vagy a vastagbélgyulladásokban is.

 

Ismét más jellegű kezelést igényelnek a sokideg-gyulladásos kórfolyamatok (polioneuritis), egyes izomsorvadásos megbetegedések. Mindkét esetben a kórfolyamat lassítása jöhet számításba, a fájdalmak csökkentésével. A potencia 15 CH–30 CH, heti háromszori adagolásával. A korai kórtünetek elsősorban gyermekeknél lépnek fel. Ezek közé tartoznak az ólom hatásán kívül egyéb, gyakori tünetek is: végbéleredetű (proctogen) makacs székrekedés, görcsös hasi fájdalmakkal. Az okot ólomtartalmú festékkel előállított különböző játékok (kirakós játékok, kártyák, festett állatok stb.) között is kereshetjük, amelyeket a kisebb gyermekek szájba vesznek. Az ólomtartalmú tárgyak nem adhatók kisebb gyermekek kezébe. Ilyen irányú figyelmeztetések hívják fel a tájékozatlan szülők figyelmét.

 

Az előzőekben említett „alattomos” mérgezésektől eltérően, kisdedeknél, óvodáskorú gyermekek esetében a kórtünetek, mérgezések gyakrabban lépnek fel. A felszívódás a szájból lényegesen gyorsabb. A Plumbum metallicum nálunk törzskönyvezett, nyilvántartásba vett, bejegyzett monokomponens készítmények (pl.: OGYI–HGAL 196/02, 255/01) potenciaértékei között nagy a különbség, például D 8–D 30, D 10–D 30, C 4–C 30, C 100–C 200, LM 1–LM 30.

Prof. dr. Rácz Gábor
XVII. évfolyam 9. szám

Címkék: homeopátia, plumbum metallicum

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.