Homeopátia

Asztma 1. rész - Tüdőasztma (asthma bronchiale)


A tüdőasztma (asthma bronchiale) kettős neve arra utal, hogy létezik más kórkép is, amelytől meg akarjuk különböztetni. A szívasztmára (asthma cardiale) célzunk.

 

Amikor az "asztma" kifejezés egymagában szerepel, a tüdőasztmára gondolunk. A "szívasztma" esetében a teljes nevet használjuk.

 

Az asztma légzőszervi megbetegedés. Vezértünete a köhögés. Ebből a szempontból összefüggés van a két kórfolyamat között. A homeopátiás kezelés lehetőségei között vannak közös hasonszerek (l. lapunk 2005. év második felében megjelent sorozatunkat, valamint az előző hónapi számunkat).

 

Az asztmás betegnél jellemző tünet, hogy a köhögés rohamokban lép fel, légszomj jön létre, a hörgők (bronchus) működésének zavarai miatt. A légutak érzékenysége fokozott. Hevesen reagálnak egyes külső ingerekre: hideg levegőre, a légmozgások fokozódására, a levegő viszonylagos (relatív) nedvességtartalmára, egyes vegyi anyagokra, dohányfüstre. A cél ilyenkor a környezeti ingerek kiiktatása, amely azonban nem mindig lehetséges, például az időjárás változásainak egyes eseteiben (biometeorológiai tényezők, légköri frontok), máskor viszont szabályozhatók, például épületeken belüli légnedvesség-tartalom.

 

A lakhely, illetőleg tartózkodási hely legkülönbözőbb ártalmaival lényegesen befolyásolja az asztma gyakoriságát, Európa egyes térségeiben a lakosság kb. 5%-a is szenvedhet ebben a betegségben.

 

Az asztma 3 fő kórfolyamata.

1. a hörgők összehúzódása, illetőleg görcse, jórészt az említett fokozott érzékenység egy vagy több ingerrel szemben;

 

2. a hörgőket bélelő nyálkahártya megduzzadása, ami az 1. számú kóros érzékenység mellett szintén csökkenti a hörgőkben történő légáráramlást;

 

3. a hörgők átjárhatóságát tovább rontja a sűrű nyálka, amely szinte eldugaszoló akadályt képez.

 

A kedvezőtlen tényezők halmozódása fokozza a hisztamin felszabadulását, ezáltal is gyulladást vált ki, illetőleg tart fenn, ez a hirtelen fellépő rohamok súlyosbodását jelenti.

 

A homeopátiás kezelés szerepe elsősorban a köhögési rohamok megelőzésében van.

 

Ezért megelőzésben kivédhetők a súlyosabb rohamok fellépése. Számításba jöhet a görcskészség csökkentése, a nyálka sűrűségének, letapadásának megelőzése.

 

A hasonszerek közül elsőnek mutatjuk be a LOBÉLIÁ-t (észak-amerikai növény, főleg a Lobelia inflata, az indián dohány szerepel a gyógyászatban. Föld feletti részeiből virágzás idején gyűjtött friss növényből készül az őstinktúra).

 

A bolygóidegre vagy gátlóidegre (nervus vagus) fejti ki gyógyhatását. A betegnél felléphet nehézlégzés (dyspnoe), hányinger, esetenként gyomorgörcsök és hascsikarás. Tünetei fokozottak a hajnali és reggeli órákban. Panaszai csökkennek egy-két korty hideg vízre.

 

Akárcsak a lobélia esetében, amelyet néhány évtizeddel ezelőttig az allopátiában is használtak (újszülöttek légzésének beindítására), a következő hasonszer is szerepel a 20. században (főleg a szívkoszorúsér-betegségeinek tartós kezelésére). Használata fennmaradt a homeopátiában.

 

AMMI VISNAGA (nevezik fogpiszkáló fűnek is, mert az ernyős virágzat a termések érése során fogvájóként hasznosítható. Afrika északkeleti területeiről származik, ott is termesztik.)

 

A tüdőasztma kialakulása hármas fő okának egyikére hat azáltal, hogy a hörgők görcskészségét csökkenti. Általános görcsoldó (spasmolytikus, antispasticum), kisebb hígításban, alacsony potentia is rendelhető.

 

A fenti két hasonszer hatását kiegészíti az alábbi, néhány évtizeddel ezelőtt bevezetett növény.

 

GALPHIMIA a Galphimia glauca, Thryalis galuca levele és virága. Közép-amerikai.

 

Egyaránt használható az allergiás asztmában és az allergiás náthában (szénanátha). Utóbbi egyes betegeknél előjele a később kialakuló asztmának. Feladata a környezeti tényezőkkel szembeni fokozott érzékenység csökkentése (desensibilisatio). Az időjárásnak tulajdonítható egyes tünetek megelőzésére, kezelésére is ajánlják.

 

CUPRUM ACETICUM (réz-acetát)

 

Epilepsziás és epilepsziaszerű (epileptiform) rohamokban szenvedő asztmás betegek egyik hasonszere. Csökkenti a pszichés folyamatok által kiváltott asztmás rohamokat.

 

A köhögés hideg folyadék ivására enyhül. Tünetei fokozódnak érintésre, ijedtségre, hőségre. Helyettesíthető

 

CUPRUMMET ALLICUM-mal (fém-réz). A következő hasonszer az előzőektől eltérően elsősorban a kóros váladék képződését befolyásolja.

 

KALIUM IODATUM (kálium-jodid)

 

A rohamok kialakulását elősegíti a zárt helység, különösen a magas páratartalom esetében és időjárás változásakor. Tünetei csökkennek a tiszta levegőben (szellőztetés). A beteg állapota oldalra fekvéskor gyakran rosszabbodik.

 

A következő számunkban az asztma jellemvonásainak további ismertetése után összetett készítményeket mutatunk be.

Dr. Rácz Gábor
XII. évfolyam 2. szám

Címkék: asztma, homeopátia, tüdőasztma

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.