Homeopátia

Az idült székrekedés


A vastagbél túlérzékenységének tünetegyüttese (colon irritabile) nem gyulladásos jellegű, hasi görcsös fájdalmakkal járó kórfolyamat, ami működési (functionalis) rendellenességen alapszik (lásd előző számunkban). Vizsgálat során kóros elváltozás nem látható. Tünetei közé tartozhat ugyan feszítő érzés, de az idült székrekedés nem görcsös jellegű.

 

Székrekedés felléphet egyes alkalmakkor (heveny, rendszerint ismert vagy legalábbis feltételezett ok következményeként), de nem állandósul. Idült (krónikus) székrekedésről akkor beszélhetünk, ha a székletürítés (defaecatio) ritkább, mint háromszor hetenként. A bélműködés renyhe, a béltartalom továbbvitele elhúzódó, gyakori következmény a puffadtság.

 

Az étrendnek többnyire fontos szerepe van a székszorulás kialakulásában, ezért célszerű a táplálkozási szokások megváltoztatása, de az idült székrekedés esetében általában kevéssé változtat a helyzeten. A páciens ezért előbb-utóbb hashajtót kezd szedni. Sok és különféle mechanizmus útján ható készítmény áll rendelkezésre, de csak rövid ideig (2-3 hétig) ajánlott szedésük. Kialakulhat hozzászokás; a kezdeti eredmények már csak akkor érvényesülnek, ha egyre nagyobb adagot szed a beteg. A kezelés abbahagyásakor ismét visszatérhet a kezdeti állapot.

 

A homeopátiás szerek adagolása már akkor elkezdhető, amikor a hashajtók hatnak, de használatuk víz- és elektrolitveszteséget okozhat, például káliumhiányt, amely csökkenti a bélmozgásokat (peristaltika), kedvezőtlenül hat a szív működésére. A hasonszerek közül ismertetünk néhányat.

 

Collisonia

A Collinsonia canadensis, sziklagyökér, az ajakosvirágúak családjába tartozó észak-amerikai évelő faj. Őstinktúrát a gyökeres gyöktörzsből állítanak elő friss növényből, de más földrészekre szárított állapotban is eljuttathatják. Európába először Collinson hozta Kanadából 1735-ben.

 

A beteg végbéltáji szúrást, máskor feszítést, nyomást érez főleg ülő helyzetben. A panaszok székürítés után enyhülnek vagy meg is szűnhetnek, de csak másnapig. A bélsár (faeces) hasprés, erőlködés ellenére is nehezen javít helyzetén, pangása (coprostasis) visszatérő jelleggel nyugtalanítja, ami terheseknél jogos.

 

Amikor végre kiürül a bélsár, feltűnő, darabos, összenyomott, száraz, kemény rögök képezik. Mindezek következményeként aranyeres bántalmak léphetnek fel, ezek gyakran vérzésük miatt fokozzák a nyugtalanító félelmet.

 

Adagolás: őstinktúrából 3-5 csepp kevés vízben, gyümölcslében, hosszabb ideig ajánlott a D2 hígítás. Társítható más hasonszerekkel.

 

Mandragóra

A Mandragora officinalis a burgonyafélék családjába tartozik. Vastag, szárított gyökeréből készítik a mandragóra őstinktúrát (Mandragora e radice siccato), de friss levélből is. Dél-Európában a Földközi-tengert övező területeken és nagyobb szigeteken terem. Fagyérzékeny, Közép-Európában is termeszthető, a kellő védelem biztosításával.

 

Legrégebbről ismert gyógynövényeink közé tartozik. Évszázadokon keresztül, a középkorban, az újkor első évszázadaiban gyakran szerepel szépirodalmi művekben, drámákban, festményeken. Több hiedelem, szokás, szertartás "szereplője". A fitoterápiában már nem használják, jól helyettesíti a nadragulya (Atropa belladonna).

 

A székrekedés krónikus. A széklet jellege hasonló, mint a Collinsonia esetében. A különbségek közül kiemeljük, hogy a mandragóra alkalmas a gyakori vizeletürítés (pollakisuria) kezelésére is.

 

Adagolás: D3 - D4

 

Hydrastis

A Hydrastis canadensis a boglárkafélék családjába sorolt növény, mások szerint az aranygyökérfélékhez tartozik. A kanadai előfordulás a tudományos névben figyelemreméltó, mert ugyancsak aranygyökérnek nevezik a Rhodiola rosacea nevű növényt, amely a rózsavarjúhájfélék közé tartozik. Utóbbi felhasznált része szintén a gyökér, amely rózsára emlékeztető illatú, ezért nevezik rózsagyökérnek, de további összetévesztések elkerülése céljából mi rózsikagyökérnek nevezzük. Európában, Ázsiában található és az adaptogén növények között említettük a Fitoterápia című rovatunkban.

 

Visszatérve a Hydrastisra: makacs székszorulásban hasonló a gyógyászati felhasználása, mint a fentiekben ismertetett két növényé, azzal a különbséggel, hogy a széklet nyálkás és nem száraz felületű. Használható hashajtó adagolása után, ha túl hosszú ideig történt szedése miatt megismétlődik a székrekedéses állapot.

 

Adagolás: D2 - D6, 20 csepp kevés vízben, étkezések előtt, napi 2-3-szor.

 

Alumina

Alumínium-trioxid. A gyógyszeres kezelésben (pharmakotherapia) savtúltengéses betegek szedik alkalikus por/porkeverék vagy gélek összetevőjeként. A hosszú ideig használt "gyomorporok" székszorulást okozhatnak. Az alumínium-oxid és egyéb származékainak mellékhatására gondolunk az említett porok, gélek esetében. Fontos a figyelmeztetés: veseelégtelenségben, főleg dialízises kezelés során, az alumínium bevitele ellenjavallt, mert - egyebek mellett - a végbél (rectum) tónusát csökkentheti, és ezáltal még a normális állományú széklet kiürítése is külön gondot okozhat.

 

Az alumínium-trioxid - a hasonlóság elve alapján - ezzel szemben elősegíti a székürítést. Az Alumina elsősorban idősebb, sovány, szédüléses, feledékeny páciensek kezelése során vált be.

 

Adagolás: magas potenciák ajánlottak, általában 15CH-30CH naponta egyszer, ugyanabban a napszakban, reggel vagy este.

Dr. Rácz Gábor
XIV. évfolyam 3. szám

Címkék: alumina, Collinsonia, homeopátia, Hydrastis, Mandragóra, székrekedés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.