Homeopátia

Az idült székrekedés 2. rész


Az előző részben említettünk néhány külső tényezőt az idült (chronikus) székrekedés (obstipatio) kialakulásában, olyan személyek esetében, akiknél alaktani elváltozásokat nem lehet kimutatni.

 

A rendszeres táplálkozás szerepét mindenképpen hangsúlyozni kell. Az éjszakai pihenést követő első étkezés kihagyása, gyakran külső okok miatt, a sietség kényszere következtében, kedvezőtlen az emésztőrendszer életműködésének kiegyensúlyozott, rendszeres jellegének fenntartása szempontjából. Az epeürítés kimaradásának vannak következményei. Az epe állandóan termelődik, de csak bizonyos étkezési ingerek hatására ürül ki. A tejben, vajban, sajtokban található zsiradék, a tojássárgája, a babkávéban levő klorogénsav tartoznak az epehólyag összehúzódását kiváltó tényezők közé.

 

A szájon át (per os) adagolt homeopátiás szerek a szájüregből szívódnak fel és 10-15 perc múlva a véráramba jutnak, amennyiben az első, aznapi étkezés előtt nyelven vagy nyelv alatt adagolják (per lingualis vagy sublingualis adagolási mód). A lenyelt táplálék egy része a gyomorból szívódik fel 1-2 óra alatt, nagy része a vékonybél különböző szakaszain. A sorrend tehát előbb a homeopátiás szer és utána az étkezés. Ez lényegében érvényes a napi többszöri adagolás esetében is.

 

Az idült székrekedés kezelésében javallt hasonszerek közül elsőként az ópiumot említjük meg.

 

Ópium

A kerti mák (Papaver somniferum) tokterméseiben felhalmozódó tejnedv (latex) beszáradásakor összegyűjtött ősrégi gyógyszer. Kábítószer jellege korlátozza gyógyászati felhasználását, de homeopátiás készítési eljárás következtében ez fel sem merül.

 

A gyógyászatban - egyéb hatásai mellett - hasmenéses betegek kezelésére használják. A hasonlóság elvének megfelelően (simile jelleg) a homeopátiában székrekedéses személyek kezelésére használható.

Az ópium idült bélrenyheséges betegeknél javallt, akiknél a székelési inger is kimaradhat.

 

Adagolás CH3-CH30 közötti potenciának megfelelő hígításban vény nélkül kiadható. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet széles választékát törzskönyvezte (OGYI-HGAL 168).

 

Nux vomica

Az ebvészmag (Strychnos nux-vomica) idült székrekedéses betegeknél fellépő émelygés, hányinger, puffadás esetében javallt. A beteget nyugtalanítja az eredménytelen székletürítési inger. Túlhajszolt, ismételten változó kedélyállapotú beteg, hirtelen haragú.

 

Nálunk Strychnos nux-vomica néven alacsony és magas potenciájú készítményei egyaránt törzskönyvezettek D4-től (OGYI-HGAL 19/06) CH1000-ig (OGYI-HGAL 5/08).

 

Bryonia

A földitök vagy gönye fajai közül használják a Bryonia dioicát, szerepel Bryonia cretica formában is. Virágzás előtt gyűjtött vastag, friss gyökeréből készül az őstinktúra. A Bryonia alba fehéres virágaiból fekete termések fejlődnek, szemben az elsőként említett fajjal, amelynek bogyói pirosak. (A növény nevében szereplő fehér jelleg ellentmond a termés fekete megjelenésének.) Javallatai között szerepel a reggel fellépő, felső hasüregi, alsó borda alatti fájdalom a hypochondrium táján. "Képzelt beteg"-nek tekintették (hypochonder), akit fokozott mértékben foglalkoztat a panasza, főleg jobb oldalon érzékeli és mozgásra fokozódik. Általában túlértékeli, túlságosan aggasztják panaszai.

 

Széklete száraz, nehezen ürül, váltakozhat hasmenéssel. Adagolás: D3-D 6. Nálunk a Bryonia cretica golyócskákat törzskönyvezték (OGYI-HGAL 28).

 

Magnesium cloratum

A magnézium-klorid szerepel Magnesia Muricata néven is (OGYI-HGAL 123). A természetben gyakran kíséri a konyhasót.

 

A székrekedést kíséri gyomorfájdalom (gastralgia), "gyomorrontás" (gastritis acuta), egyéb emésztési panaszok (Dyspepsia).

Adagolás: 5CH-9CH, általában 5 golyócska kétszer naponta.

 

Platinum metallicum

Platina (OGYI HGAL 192/01, 192/02, 192/04).

Széklete nehezen ürül, mert tapadós. Felléphet utazások során, "utazási láz", tehát a közlekedés által okozott fokozott izgalom hatására, de az étkezés, folyadékbevitel eltérő jellege miatt is. Másoknál a széklet keménnyé válik. Köldöktáji fájdalmat érez, amely a hát irányába kisugározhat. Mások nyomásról panaszkodnak, amely hastáji vagy inkább a medencében érzi.

 

Adagolás D10-D30 vagy magasabb potenciák; 5CH-30CH.

Dr. Rácz Gábor
XIV. évfolyam 4. szám

Címkék: Bryonia, homeopátia, Magnesium chloratum, Nux vomica, Ópium, Platinum metallicum, székrekedés

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.